Το ΠΑΣΟΚ στη δίνη της προεδρολογίας -Βαβέλ απόψεων, οι αναφορές σε Ράμμο, Σακελλαροπούλου και… Παυλόπουλο

- Advertisement -

 

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ / Φωτογραφία: Intimenews
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
04/01/2025  12:52
Η προεδρολογία έχει ενσκήψει στο ΠΑΣΟΚ για τα καλά και διχάζει κορυφαία και μεσαία στελέχη του κόμματος.

Όλα δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναμένει την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από τις 13/1 και μετά προκειμένου να τοποθετηθεί και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεδρίαση των οργάνων (ΚΕ, Πολιτικό Συμβούλιο) την ίδια περίοδο.

Και μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να μπει στην ονοματολογία και την σεναριολογία, από σεβασμό στον θεσμό, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε μια σειρά προβεβλημένων στελεχών να περιγράφουν δημοσίως τα χαρακτηριστικά (ακόμη και ονόματα) ιδανικών – κατά τη γνώμη τους – υποψηφίων που θα πρέπει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι στη δημόσια σφαίρα έχουν ακουστεί ονόματα στελεχών που είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είτε έχουν ισχυρούς δεσμούς με αυτό, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας, η Μαρία Δαμανάκη.

Το παράδοξο είναι ότι η αγωνία για το πρόσωπο επιλογής ΠτΔ δεν συμβαδίζει με τις – εν πολλοίς διακοσμητικές – αρμοδιότητες που διαθέτει. Και προφανώς εν έτει 2025 δεν συντρέχουν οι πολιτικές συνθήκες ή το ιδεολογικό κι ιστορικό φορτίο που υπήρχε το 1985 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μια από τις αγαπημένες του πολιτικές πιρουέτες άδειασε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Παρά ταύτα, η συζήτηση στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο της Χ. Τρικούπη, καλά κρατεί.

Την αρχή έκανε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και γραμματέας της Ανανεωτικής Αριστεράς, συνιστώσας του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Μαργαρίτης. Σε ανύποπτο χρόνο βγήκε πρώτος και διερωτήθηκε ποιος θα είχε αντίρρηση για την περίπτωση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου. Η Χ. Τρικούπη αντέδρασε αδειάζοντας τον κ. Μαργαρίτη  τονίζοντας πως η υπόθεση του ΠτΔ είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζει οποιοσδήποτε δημόσια την κολοκυθιά και πως το ΠΑΣΟΚ «θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο».

Κάποιοι πιστεύουν ότι η πρόταση Μαργαρίτη ήταν σε συνεννόηση με άλλα κόμματα, αφού λίγα 24ωρα αργότερα η Νέα Αριστερά και ο Αλέξης Χαρίτσης πρότειναν δημοσίως και επισήμως τον κ. Ράμμο. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κράτησε σαφείς αποστάσεις από την εν λόγω υποψηφιότητα που τελικά ναυάγησε. Ο ίδιος ο κ. Μαργαρίτης είχε διευκρινίσει ότι η βασική του στόχευση ήταν το να πάρει πρωτοβουλία το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα του ΠτΔ σε συντονισμό και με τα άλλα κόμματα της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης ώστε να μην περιμένει τις κινήσεις του Πρωθυπουργού.Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο κ. Ράμμος ανακοίνωσε ότι μετά τις αντιδράσεις δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

Ο βουλευτής Παύλος Χρηστίδης στη συνέχεια σε συνέντευξή του δήλωσε θετικά διακείμενος στην ανανέωση της θητείας της νυν προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία παρότι δεν είναι ένα κομματικό ή ένα πολιτικό πρόσωπο, δεν είχε δηλαδή μια πολιτική πορεία, πήρε μια ευρύτατη συναίνεση από τους Έλληνες βουλευτές πριν από λίγα χρόνια και αυτό κάτι δείχνει».

Εξίσου θετική έναντι της προοπτικής επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ήταν και η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στο πρόσωπο της νυν Προέδρου. Την χαρακτήρισε άξια εκπρόσωπο του ύπατου πολιτειακού αξιώματος, θύμισε πως έχει υποστεί bullying και από δεξιά και από αριστερά και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί δεν θα την προτείνει, εάν καταλήξει σε άλλο πρόσωπο.

Όμως η γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου σε άλλη συνέντευξή δήλωσε πως το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την εθνική ενότητα και πως κατά την γνώμη της ο ΠτΔ πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Άρα απέκλεισε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εν συνεχεία ήρθε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς ο οποίος με δύο διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις του προκάλεσε αίσθηση. Η πρώτη ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά και πως αν «η κυβέρνηση φέρει μία πρόταση στενά κομματική […]  προφανώς θα είμαστε απέναντι». Η δεύτερη τοποθέτηση Τσουκαλά που προκάλεσε αίσθηση ήταν πως όλοι όσοι πέρασαν από το αξίωμα ανάμεσά τους και ο Προκόπης Παυλόπουλος «στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ως Πρόεδροι».

Όμως ο κ. Παυλόπουλος ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα το 2015 και το ΠΑΣΟΚ δεν τον είχε ψηφίσει, όπως υπενθύμιζαν με νόημα βουλευτές και στελέχη της Χ. Τρικούπη…

Η Βαβέλ στις απόψεις του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε μάλιστα την δηκτική ανάρτηση του Κ. Ζαχαριάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εχω μπερδευτεί… Άκουσα τον Κώστα Τσουκαλά, τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ, να λέει- και σωστά κατά τη γνώμη μου- ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος στάθηκε ως ΠτΔ στο ύψος των περιστάσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ τότε δεν τον είχε ψηφίσει. Άκουσα την κ. Διαμαντοπούλου να λέει ότι ΠτΔ πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο, άρα όχι η κ.Σακελλαροπούλου. Επίσης, άκουσα τον κ. Χρηστίδη να λέει ότι θα ψήφιζε υπέρ μιας πρότασης ανανέωσης της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου!».

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα