ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

- Advertisement -
Όλα δείχνουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για την ειρήνη. Είναι η στιγμή να αρχίσει μια διπλωματική διαδικασία;
Τα φαινόμενα δείχνουν πως ναι. Ο Πούτιν, παράλληλα με τις προετοιμασίες για μακροχρόνιο πόλεμο κάνει δηλώσεις ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες και οι Αμερικανοί καλούν τον Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον διαρρέοντας τα τρία σενάρια που θα συζητούσαν για ειρήνευση. Τα διαβάσατε στην Ουάσιγκτον Πόστ.
Η εκτίμηση της στήλης είναι πως ο Πούτιν μπορεί να διαπραγματευθεί το εύρος της ζώνης που κατέχει στην Ουκρανία, αλλά δεν θα εγκαταλείψει επ ουδενί την ζώνη κατοχής που ενώνει το Ντονέσκ με την Κριμαία.. Δεν μπορεί να διατηρήσει την Κριμαία αν διακοπεί ο έλεγχος της συνέχειας της , με το Ντονέσκ, δηλαδή, με τη Ρωσία. Οπότε, τα σενάρια που είδαν το φβς της δημοσιότητας είναι, μάλλον, οι διαπραγματευτικοί μαξιμαλισμοί.
Η επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ δεν ήταν μια συνηθισμένη επίσκεψη διαμόρφωσης του προφίλ του ουκρανού ηγέτη. Συζητήθηκε το μέλλον του πολέμου. Και δείχνει ότι οι Αμερικανοί μπήκαν σε αυτήν την λογική.
Ο Ζελένσκι, βεβαίως, θέλει περισσότερα και καλύτερα όπλα για να ανακτήσει τα εδάφη που απώλεσε. Θα τα δώσουν οι Αμερικανοί;
Δεν είναι σίγουρο. Πάντως, ο συνδυασμός δυνατοτήτων της μαχητικότητας του ουκρανικού στρατού, των όπλων που παρείχαν, κυρίως, οι ΗΠΑ και της παρουσίας ξένων εκπαιδευτών και ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία, φαίνεται να έχει φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του στο πεδίο. Οι Ρώσοι αντέχουν να διατηρήσουν τα εδάφη που κατέχουν και η περαιτέρω πίεσή τους εξαρτάται απο όπλα και δυνάμεις που πρέπει να παράσχουν οι ΗΠΑ. Αυτό θα σημάνει κλιμάκωση και απο πλευράς Ρωσίας. Θα μπούν σε αυτήν την λογική;
Ο νέος Ρώσος στρατηγός που ανέλαβε την διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία φαίνεται να έχει μια πιο αποτελεσματική τακτική. Αυτό δείχνει την ποιότητα που πρέπει να έχει η ηγεσία ενός στρατεύματος σε περιόδους κρίσης και πολέμων για να έχει επιτυχίες και ο στρατός.
Ας το πάρουν αυτό υπόψη και στην Αθήνα. Ο στρατός δεν προσφέρεται ως πολιτικάντικο παιχνιδάκι. Θέλει σοβαρότητα. Και προπαντός, υψηλού επιπέδου ηγεσία.
Π.Σαββίδης
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο γιατί με την τακτική κτυπήματος των υποδομών αυξάνουν τη θέληση για αντίσταση των Ουκρανών και σε συνδυασμό με την αμυντική βοήθεια της Δύσης, την άνοιξη θα εξαπολύσουν την τελική αντεπίθεση.
    Ο Πούτιν φοβισμένος ψάχνει έξοδο από τον πόλεμο και μιλάει για ετοιμότητα συζητήσεων.
    Δεν είναι δυνατή η σύγκριση στρατιωτικών ηγετών Ρωσίας και Ελλάδας. Οι Ρώσοι κρίνονται ανεπαρκείς στα πεδία των μαχών με βάση τη διατεθειμένη μαχητική ισχύ.
    Οι Έλληνες μέχρι στιγμής πέτυχαν την αποτροπή χωρίς πόλεμο έναντι της Τουρκίας.
    Οι Τούρκοι λένε λένε για εσωτερική κατανάλωση. Με τακτικό στρατό δεν τολμούν να πολεμήσουν. Τους πήραν χαμπάρι στο εσωτερικό και τους κοροϊδεύουν.

  2. @ Περίανδρος

    Δεν είναι δυνατή η σύγκριση στρατιωτικών ηγετών Ρωσίας και Ελλάδας, επειδή οι πρώτοι έχουν πολεμήσει και μπορούν να κριθούν, ενώ οι δεύτεροι όχι. Η αποτροπή (δια τής υποχωρητικότητος) δεν είναι πράξη στρατιωτική, αλλά καθαρά πολιτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα