Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2021 δρομολόγησε την αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030». Η δράση αυτή λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Horizon Europe» για την περίοδο 2022-23. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και άλλες πέντε ελληνικές πόλεις επιλέχθηκαν από την Ε.Ε. για να βρίσκονται μεταξύ των 100 πόλεων στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης. Οι συμμετέχοντες δήμοι ανέλαβαν να συντάξουν «ένα ολιστικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς», όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια.
Ως προς την αύξηση των επιφανειών πρασίνου, οι προθέσεις ήταν πολλές, αλλά τα αποτελέσματα πενιχρά.
– Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος παραμένει στα μακροπρόθεσμα πλάνα.
– Το πάρκο με τα οπωροφόρα δέντρα που θα γινόταν στην οδό Ειρήνης, απλά ξεχάστηκε.
– Η μελέτη για δύο χώρους πρασίνου στην οδό Λαγκαδά δεν ανατέθηκε ποτέ.
– Το πάρκο με τα όργανα γυμναστικής στη Βούλγαρη με Παπαναστασίου καίγεται στον ήλιο, χωρίς στέγαστρο, νερό και δέντρα.
– Τα παρτέρια στη Γούναρη έμειναν τα ίδια σε εμβαδόν.
– Πραγματοποιήθηκαν δύο πάρκα τσέπης μέσω δωρεών, αυτό όμως στην οδό Χαλκιδικής θυσιάζοντας τα υφιστάμενα δέντρα.
– Στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης για ΙΧ και ποδήλατα στην περιοχή Ποσειδωνίου δεν προβλέφθηκαν δέντρα.
– Στις διαμορφώσεις γύρω από τους σταθμούς μετρό, το ελάχιστο πράσινο λειτουργεί διακοσμητικά.
– Στα θετικά, το υπό κατασκευή Πάρκο για Όλους στη Λαμπράκη, στη θέση του παλιού ορφανοτροφείου, αν και με βαριές κατασκευές και αυτό.
Η συντήρηση των συνοικιακών χώρων πρασίνου είναι μάλλον σε καλύτερη κατάσταση την τελευταία διετία, ωστόσο το πιο προβεβλημένο μας πάρκο, η Νέα Παραλία, άργησε πολύ να δει φροντίδα και προδέρμ, με αποτέλεσμα πολλές απώλειες δέντρων και εκτεταμένες φθορές, αλλά και τη γκρίνια των γνωστών αργόσχολων και υπερευαίσθητων που δεν έχουν τι άλλο να κάνουν.
Καμία νέα βιοκλιματική ανάπλαση δημοσίου χώρου, γιατί η βιοκλιματική ανάπλαση στην πλατεία Ελευθερίας δεν έγινε ποτέ, η πλατεία Αριστοτέλους δεν δημοπρατήθηκε ακόμη και η μελέτη για την πλατεία Διοικητηρίου δεν έγινε γνωστή, άλλωστε δεν προβλέπει φυτεύσεις αλλά σκληρές επιφάνειες. Το ίδιο και οι «ολοκληρωμένες αναπλάσεις γειτονιών», όπου χρησιμοποιούνται ψυχρά υλικά επιστρώσεων, αλλά δεν δίνεται βάρος στο πράσινο.
Τέλος, καταγράφεται η πιστή υποστήριξη των έντονα αναπτυξιακών (με την έννοια της αύξησης δόμησης) Ειδικών Χωρικών Σχεδίων για ΔΕΘ, Γήπεδο Τούμπας, Ενοποίηση Παραλιακού Θερμαϊκού, χωρίς απαίτηση από πλευράς Δήμου για αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος, όπως περισσότερους ελεύθερους χώρους και ουσιαστική βελτίωση της αναλογίας πρασίνου στην πυκνοδομημένη πόλη.