Το ΝΑΤΟ σε ετοιμότητα να δράσει στο Κόσοβο σε περίπτωση έντασης

- Advertisement -

Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πινακίδων, οι Σέρβοι έκλεισαν δρόμους, επιτέθηκαν στην αστυνομία και ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς έστειλε τον στρατό, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, στα σύνορα. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αυξήσει την παρουσία του στο Κοσσυφοπέδιο και μπορεί να θέσει τέλος σε κάθε είδους ένταση, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), καθώς η προθεσμία για όλους τους πολίτες να καταχωρήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στην Πρίστινα λήγει την 1η Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε τον Ιούνιο ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τα θεσμικά τους όργανα, γεγονός που επηρεάζει επίσης αρκετές χιλιάδες εθνικά Σέρβους στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι οποίοι έχουν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από το Βελιγράδι, καθώς δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Η απόφαση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου. Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πινακίδων, οι Σέρβοι έκλεισαν δρόμους, επιτέθηκαν στην αστυνομία και ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς έστειλε τον στρατό, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, στα σύνορα.

«Είμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι να δράσουμε… αν έχουμε αύξηση των εντάσεων, μπορούμε επίσης να αυξήσουμε τον αριθμό των εφεδρικών δυνάμεων… μπορούμε να πάρουμε αυτή την απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), Λούκα Πιπέρνι.

«Έχουμε αρκετές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Με πολλά τέτοια στρατεύματα, μπορούμε να βάλουμε τέλος σε κάθε είδους ένταση», δήλωσε ο Πιπέρνι, αναφερόμενος στα στρατεύματα εκτός Κοσσυφοπεδίου, τα οποία το ΝΑΤΟ μπορεί να εμπλέξει ως ενισχύσεις.

Η απόφαση επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα, αλλά λόγω των εντάσεων και της παρέμβασης διεθνών οργανισμών, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αναβλήθηκε για δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό δεν επιδιώχθηκε κανένας συμβιβασμός και η Πρίστινα σκοπεύει να συμμορφωθεί με την απαίτηση για όλους τους πολίτες.

Ο Πιπέρνι δήλωσε ότι η είναι εύθραυστη αλλά ήρεμη αυτή τη στιγμή, ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας βίας όταν λήξει η προθεσμία για την εγγραφή αυτοκινήτων σε δέκα ημέρες.

«Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις οργανώσεις ασφαλείας», δήλωσε.

Η σερβική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί προσπάθεια εκδίωξης των Σέρβων από τη χώρα, αλλά δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς πιστεύει ότι θα συμβεί αυτό.

Ο Βούτσιτς δήλωσε τον Αύγουστο ότι το θέμα των πινακίδων είναι περίπλοκο και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ότι απειλεί τη Σερβία.

«Αυτό σημαίνει ότι θέλει συγκρούσεις και συνεχή προβλήματα… Αλλά εδώ είναι διαφορετικά και πιο περίπλοκη η κατάσταση με τις πινακίδες KS», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η Σερβία θα αγωνιστούν και θα προστατεύσουν τους ανθρώπους τους, ελπίζοντας «να μην εμφανιστούν άλλα ζητήματα».

«Φοβάμαι ότι έρχονται άλλα πράγματα και ότι κάποιος θέλει να μας οδηγήσει σε συγκρούσεις και η δική μας είναι να προστατεύσουμε τη θέση μας όσο μπορούμε και να την αποφύγουμε, αλλά όταν δεν μπορούμε πια, σε σπρώχνουν στον τοίχο και δεν έχεις πού να πας», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Κούρτι παραμένει ανένδοτος ότι ελλείψει πλήρους αναγνώρισης της ανεξαρτησίας από τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει την αμοιβαιότητα σε όλα τα θέματα.

EURACTIV.com

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Η σερβική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί προσπάθεια εκδίωξης των Σέρβων από τη χώρα”

    ΚΑΜΙΑ προσπάθεια. Απλώς όλοι οι κάτοικοι της χώρας θα πρέπει στα αυτοκίνητα τους να έχουν πινακήδες της χώρας. Αντίθετα οι Σέρβοι θέλουν να διατρήσουν τις παλιές, αυτές που ίσχυαν από τότε που το Κόσοβο ήταν μέρος της Σερβίας

  2. “Η σερβική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί προσπάθεια εκδίωξης των Σέρβων από τη χώρα”

    ΚΑΜΙΑ προσπάθεια. Απλώς όλοι οι κάτοικοι της χώρας θα πρέπει στα αυτοκίνητα τους να έχουν πινακήδες της χώρας. Αντίθετα οι Σέρβοι θέλουν να διατρήσουν τις παλιές, αυτές που ίσχυαν από τότε που το Κόσοβο ήταν μέρος της Σερβίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα