Σεπτέμβριος 17, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τυπικά, είναι μόνο ο διοικητής της τσετσενικής ειδικής μονάδας Αχμάτ. Εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται σε όλα τα ρωσικά κανάλια. Πως ο Άπτι Αλαουντίνοφ έγινε εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού;

«Γιατί ο εχθρός βρίσκεται ακόμα στην περιοχή του Κουρσκ; » ρωτά ο Άπτι Αλαουντίνοφ σε ένα βίντεο στο κανάλι του στο Telegram.

 «Περισσότερα από 200 (ουκρανικά) άρματα μάχης, περισσότερα από 400 οχήματα μάχης και αργότερα ο ίδιος αριθμός μεταφέρθηκαν εκεί. Πρώτα στάλθηκαν 12.000 στρατιώτες, μετά πρόσθετες δυνάμεις και εξοπλισμός, που πρέπει να καταστραφούν», αναφέρει, αναλύοντας την προέλαση του ουκρανικού στρατού στις 6 Αυγούστου, με την οποία το Κίεβο επέκτεινε την άμυνά του κατά του ρωσικού επιθετικού πολέμου στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Αλαουντίνοφ είναι στρατηγός του ρωσικού στρατού και διοικητής των τσετσενικών ειδικών δυνάμεων Αχμάτ.

Αυτό το σύνταγμα πήρε το όνομά του από τον πρόεδρο της Τσετσενίας Αχμάτ Καντίροφ, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από 20 χρόνια, και φημίζεται ότι είναι ο ιδιωτικός στρατός του γιου του, του σημερινού ηγεμόνα Ραμζάν Καντίροφ, αν και τώρα έχει ενσωματωθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Το πορτρέτο του πατέρα του είναι διακοσμημένο με την πράσινη σημαία των ειδικών δυνάμεων, μπροστά από την οποία ποζάρει ο Αλαουντίνοφ, κάτι που παραπέμπει στην παρεξήγηση ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει ακόμη αποκρουστεί, αναφέρει η Deutsche Welle.

Από την αρχή της επιχείρησης του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Κουρσκ, ο Alaudinov έγινε ένας από τους πιο εξέχοντες Ρώσους σχολιαστές πολέμου.

Δημοσιεύει βίντεο και μηνύματα καθημερινά στο Telegram, όπου έχει σχεδόν 300.000 ακόλουθους. Τον αναφέρουν πρακτορεία και τον προσκαλούν σε talk show.

Προπαγανδιστής ή διάδοχος του Καντίροφ;

Ο Αλαουντίνοφ γεννήθηκε στον Βόρειο Καύκασο, έξω από την Τσετσενία . Ωστόσο, ο πατέρας του, ο μεγαλύτερος αδερφός του και άλλοι συγγενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Τσετσενίας μεταξύ της ιδρυτικής δημοκρατίας και της Μόσχας.

«Ήταν πάντα μέρος αυτού που αποκαλούμε το φεντεραλιστικό στρατόπεδο των Τσετσένων, δηλαδή των φιλορώσων Τσετσένων», λέει ο Σέρουιν Μουρ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Αυτό τον διακρίνει από τον Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος τοποθετείται ως «τοπικός διοικητής πεδίου που διοικεί στην Τσετσενία, αλλά ταυτόχρονα μένει μακριά από το Κρεμλίνο».

Ο Αλαουντίνοφ σπούδασε νομικά, εργάστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τσετσενίας, έκανε γρήγορα καριέρα και έγινε αναπληρωτής υπουργός. Θεωρήθηκε στενός συνεργάτης του Ραμζάν Καντίροφ , αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, έπεσε σε δυσμένεια στα τέλη της δεκαετίας του 2010, αναγκάστηκε να αποσυρθεί και μετακόμισε στη Μόσχα.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αλαουντίνοφ ανέλαβε την ηγεσία της ειδικής μονάδας Αχμάτ.

Ο Σέρουιν Μουρ πιστεύει ότι ο Αλαουντίνοφ ελπίζει να κερδίσει ξανά την εύνοια του Καντίροφ, διευθύνοντας τις ειδικές δυνάμεις.

Για τα πλεονεκτήματά του, ο Αλαουντίνοφ έλαβε τον τίτλο «Ήρωας της Ρωσίας» από τη Μόσχα.

Τον Απρίλιο του 2024 διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Στρατιωτικών-Πολιτικών Εργασιών στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, όπου οργανώνει «στρατιωτικοπολιτική προπαγάνδα και κινητοποίηση».

Ο νέος ρόλος του Αλαουντίνοφ

Με τις επαφές του με την ελίτ της Τσετσενίας και ως διοικητής του Αχμάτ ενώ κινητοποιεί εθελοντές από όλη τη Ρωσία, ο Αλαουντίνοφ είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για να απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες-στόχους, λέει ο ειδικός στη Ρωσία, Μουρ.  Καταφέρνει να διαδίδει ανακοινώσεις χάρη στην εμπειρία του στα κοινωνικά δίκτυα και στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Αλαουντίνοφ θα μπορούσε επίσης να καλύψει το κενό που άφησε ο  Γεβγκένι Πριγκόζιν, λέει ο Άνταμ Ασάμπ, ειδικός στον Καύκασο και σύμβουλος στη RAA Brandenburg, μια υπηρεσία υποστήριξης εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης.

Ο αρχηγός του διαβόητου ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ έστειλε τους μισθοφόρους του να βαδίσουν στη Μόσχα -πιθανόν μετά από διαμάχη με το Κρεμλίνο- και σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα λίγο αργότερα

«Η Μόσχα έχασε το Πριγκόζιν και φαίνεται ότι χρειάζεται ένα νέο Πριγκόζιν, όχι απαραίτητα σε αυτή τη συγκεκριμένη δομή, όπως συνέβη με την ομάδα του Βάγκνερ, αλλά για διάφορους λόγους – ένας από αυτούς είναι ότι ο Αλαουντίνοφ κάνει ενδιαφέροντα βίντεο”, λέει ο Ασάμπ.

Ο ειδικός πιστεύει ότι το Κρεμλίνο είναι ως επί το πλείστον ικανοποιημένο με το πώς ο Αλαουντίνοφ «παίζει τον ρόλο που του προορίζεται».

Ο εμπειρογνώμονας Μουρ συμφωνεί με αυτό: «Ο Αλαουντίνοφ είναι πολύ καλός στη δημιουργία μιας εικόνας και στη συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα».

Ο διάδοχος του Καντίροφ;

Εδώ και καιρό υπάρχουν εικασίες για τους πιθανούς διαδόχους του Ραμζάν Καντίροφ. Αυξήθηκαν την άνοιξη μετά από αναφορές για την ασθένειά του. Ο ίδιος ο Καντίροφ ισχυρίζεται τακτικά ότι είναι υγιής. Στα τέλη Αυγούστου, δέχθηκε στο Γκρόζνι τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια.

Ωστόσο, οι παρατηρητές δεν πιστεύουν επί του παρόντος ότι θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της Τσετσενίας σύντομα. Αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για το Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Ο Άνταμ Ασάμδίκτυαπ, ο οποίος ακολουθεί τα τσετσενικά μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά , λέει ότι δεν έχει δει σημάδια αλλαγής μέχρι στιγμής.

Εξάλλου, λέει, η Μόσχα θα έκανε τα πάντα για να γίνει ομαλά μια τέτοια μεταβίβαση εξουσίας.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν να αντικατασταθεί ο Ραμζάν Καντίροφ από τον Απτί Αλαουντίνοφ ή κάποιον άλλο. Πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο κρατά αρκετές επιλογές ανοιχτές. Ο Αλαουντίνοφ, ο οποίος υποστηρίζεται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς.

DW

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ