Αν δεν τα έγραφαν αναλυτές εβραϊκήςκαταγωγής θα λέγαμε πως πρόκειται για υπεκφυγές αμερικανών για να αποφύγουν μια νέα, καταστροφική ανάμειξη στη Μέση Ανατολή.
Ο Raphael S. Cohen είναι Διευθυντής στο Πρόγραμμα Στρατηγικής και Δόγματος της RAND Corporation, του σημαντικότερου σε επιρροή, ίσως, μερικανικού think tank και το ονοματεπώνυμό του δείχνει την καταγωγή του. Είναι, άλλωστε, γνωστός σε όσους παρακολουθούν σε βάθος τις διεθνείς εξελίξεις.
Ο Κοέν, λοιπόν, σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους Los Angeles Times, το αναπαρήγαγε η Rand και το μετέφρασαν και το αναδημοσιεύουν οι Ανιχνεύσεις
ΕΔΩ
θεωρεί αδιέξοδη την πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα, την χαρακτηρίζει “κόψιμο του γρασιδιού” “mowing the grass” και προτείνει να αλλάξει.
Το άρθρο έχει ενδιαφέρον και σας προτείνω να το διαβάσετε.
Με δύο λόγια λέει πως το Ισραήλ στρίμωξε στη Γάζα 2 εκατομμύρια παλαιστίνιους το 80% των οποίων είναι φτωχοί άνθρωποι, το 46% δεν εργάζεται, το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο και χύνονται τόνοι λυμάτων στη Μεσόγειο. Δεν έχουν πολιτικές επιλογές πλην της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και αυτοί οι άνθρωποι κάπως θα αντιδρούσαν.
Η εισβολή στη Γάζα, όπως και στο παρελθόν δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα γι αυτό χρειάζεται μια άλλη πολιτική απο το “κόψιμο του γρασιδιού”.
Ποια;
Για τον Ράφαελ Κοέν:
“Θα χρειαστεί [το Ισραήλ] να ξαναχτίσει τη Γάζα σε κάτι καλύτερο από ό,τι ήταν. Αυτό σημαίνει να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν μια ευκαιρία για οικονομική ευημερία, ενδεχομένως ακόμη και με τον κίνδυνο χαλάρωσης του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν πολιτικές επιλογές εκτός από τη Χαμάς και τη διεφθαρμένη και ευέλικτη Παλαιστινιακή Αρχή. Και σημαίνει την ανοικοδόμηση του κοινωνικού ιστού της Γάζας, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο αποδομημένος μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο που θα μπορούσε να αφήσει τον θύλακα πολύ πιο εχθρικό προς το Ισραήλ”.
Τα ίδια λέμε και εμείς απο αυτήν την στήλη.
Η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είναι, απολύτως, καταδικαστέα αλλά η ισοπέδωση και η συνέχιση του αποκλεισμού της Γάζας είναι η λάθος επιλογή.
Πράγματι η Χαμάς με την ενέργειά της πέτυχε πολλά περισσότερα απο όσα αρχικά σκέφθηκαν οι αναλυτές.
Έχασαν άδικα τη ζωή του άνθρωποι αλλά θα συνεχίσουν να την χάνουν και άλλοι αν δεν αλλάξει η πολιτική του Ισραήλ.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για μια λύση δύο κρατών.
Είναι λανθασμένη η πεποίθηση του συγκεκριμένου αρθρογράφου στον οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Διαφορές οι οποίες έχουν την ρίζα των στην εθνική και θρησκευτική ταυτότητα δεν αμβλύνονται με οικονομική ευημερία.
Οι Παλαιστίνιοι δεν βρέθηκαν σε αυτή την θέση από την αρχή αλλά επειδή αρνήθηκαν οποιαδήποτε λύση άλλη από την δική τους επιλέγοντας τον πόλεμο.
Σίγουρα και οι Εβραίοι δεν είναι αθώοι σε αυτό το ζήτημα, αλλά ένα πράγμα οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε: αφού κανένας λαός στον κόσμο δεν φαίνεται να τους θέλει, ας τους αφήσουμε τουλάχιστο ένα κομμάτι γής να κατοχυρωθούν πολιτικά ως τέτοιοι. Ως Έλληνες έχουμε παρόμοια μοίρα και οφείλουμε να κατανοήσουμε αυτή την ξεχωριστή σημασία την οποία έχει η πολιτική (και όχι μόνο πολιτιστική και οικονομική) κατοχύρωση.
Ένα κομμάτι γής στο οποίο μπορείς να είσαι αυτός που είσαι και όχι να επιβιώνεις επειδή είσαι καλύτερος Αμερικανός, Γάλλος, Άγγλος, Γερμανός κ.ο.κ.
Πως να σχολιάσεις άρθρο Εβραίου δημοσιογράφου ,-του κ. Ραφαέλ Κοέν-για την διαχρονική πολιτική (με πολλές διαφορετικές και διαφορετικών κομμάτων κυβερνήσεις ) του Ισραήλ ,αλλά θα είχε αξία και πολιτικό και ανθρώπινο ενδιαφέρον, εάν μας περιέγραφε τωρινές και μελλοντικές ενέργειες του Ισραήλ για ειρήνευση στην Γάζα, πέραν του κουρέματος του γρασιδιού-γκαζόν, που κάνει σήμερα.
Μπορεί ένας μη βιονικός άνθρωπος να εργασθεί για έργα ειρήνης όταν γύρω του υπάρχουν μόνιμες σφηκοφωλιές επί 75 χρόνια, που συχνά-πυκνά τσιμπούν όλες μαζί για να τον θανατώσουν ;;;.
ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ -ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΕ Ο Κ.ΚΟΕΝ- ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ”ΣΦΗΚΕΣ” ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥΣ.
ΑΝ ΤΙΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ-ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;;;.
Υ.Γ Όχι ισοπέδωση και θανάτωση αθώων( συλλογική ευθύνη εφάρμοσε ο Χίτλερ-την χώρα του οποίου ισοπέδωσαν οι νικητές το 1945-) ,αλλά και πως θα ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι;;;
εννοείτε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη όταν πρόκειται για εθνικές και πολιτιστικές διαφορές.
Το αντίθετο είναι απλά ένα ανέκδοτο της δυτικής αυθαιρεσίας της σκέψης.
Η εξόντωση των Εβραίων δεν συνιστά συλλογική ευθύνη;;;. Σαυτήν αναφέρθηκα.
Μια άλλη ανάγνωση θα μπορούσε να ήταν ότι τελικά η Χαμάς πέτυχε τον στόχο της: χάρη στις ενέργειες της πολλοί αρχίζουν να παίρνουν πιο σοβαρά υπόψη και τη βούληση της πιο αδύναμης πλευράς.
Δηλαδή η τρομοκρατία όσο κι αν την καταδικάζουμε τελικά φέρνει αποτελέσματα και κινητοποιεί πολλούς που διαφορετικά θα αδιαφορούσαν. Είναι το όπλο του αδυνάτου -όπως θα έλεγαν πολλοί αριστεροί- και πάρα τα άσχημα έχει και τα καλά της, είναι το έμμεσο συμπέρασμα που προκύπτει.
δεν θα έλεγα ότι η αριστερή τρομοκρατία υπό αυτή την έννοια πέτυχε τον σκοπό της.