Το Ισραήλ πρέπει να διαχωρίσει εντελώς τον πόλεμο στη Γάζα από τα σχέδια της «επόμενης ημέρας».

- Advertisement -

Jacob Nagel | Ανώτερος Συνεργάτης

8 Νοεμβρίου 2023

Το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ αργότερα, ενώ ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει, έστω και αργά, ότι το ιρανικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μόνο του Ισραήλ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα απεικονίζονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα στις 8 Νοεμβρίου 2023. (DAPHNE LEMELIN/AFP μέσω Getty Images)

Το δίλημμα της «επόμενης ημέρας» στη Γάζα, όσο σημαντικό και αν είναι, θα πρέπει να είναι επί του παρόντος δευτερεύον σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγεται από ξηρά, αέρα, θάλασσα, κάτω από το έδαφος και στο διεθνές μέτωπο.

Η ηγεσία του Ισραήλ πρέπει να επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας ολοκληρωτικής αποφασιστικής νίκης, στην επίτευξη όλων των πολεμικών στόχων, όπως ορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο: πλήρης άρνηση της ύπαρξης της Χαμάς στη Γάζα, καταστροφή των στρατιωτικών, κυβερνητικών και οργανωτικών της δυνατοτήτων και δολοφονία όλων των ηγετών της, (ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση) και όσοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της βάρβαρης επίθεσης στο Ισραήλ, και πρώτα απ’ όλα την επιστροφή όλων των ομήρων και σορών στο Ισραήλ.

Μια απόλυτη και αδιαμφισβήτητη νίκη είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ύπαρξης του Ισραήλ στην περιοχή ως μια ισχυρή, ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα, της οποίας οι εχθροί αποθαρρύνονται από τις δυνατότητές της, και για την επιστροφή των κατοίκων του νότου του Ισραήλ στα σπίτια τους με απόλυτη ασφάλεια. Η νίκη είναι επίσης σημαντική για τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο.

Όταν το Ισραήλ θεωρείται αδύναμο και αποτρεπτικό, ο αντισημιτισμός και η δίωξη των Εβραίων αυξάνονται, έτσι οι Εβραίοι του κόσμου επιδιώκουν μια πλήρη και ολοκληρωτική νίκη, για το Ισραήλ αλλά και για τους ίδιους.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες μάχης, ευθύνη και υποχρέωση του Ισραήλ, μετά την έκπληξη που υπέστη, είναι να αλλάξει ριζικά τους κανόνες του παιχνιδιού, καθιστώντας σαφές ότι η αντίδρασή του δεν θα είναι η ίδια όπως πριν, εκπλήσσοντας τη Χαμάς με τη δύναμη της συνολικής απάντησής του. Οι IDF το κάνουν πολύ καλά, μέχρι τώρα, και δεν πρέπει να ενοχλούνται. Η σκέψη για την κατάσταση και τη λύση της «επόμενης ημέρας» δεν πρέπει να επηρεάζει καμία στρατηγική μάχης ή να λειτουργεί ως τροχοπέδη κατά την ολοκλήρωση της αποστολής.

Το Ιράν έχει άμεση και ξεκάθαρη ευθύνη για την επίθεση, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, της εκπαίδευσης, του οπλισμού και της παροχής καθοδήγησης. Αυτό είναι μέρος της φιλοδοξίας του Ιράν να παρασύρει το Ισραήλ σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο, να επιτύχει ηγεμονία στη Μέση Ανατολή και στο μέλλον να χρησιμοποιήσει πυρηνικά και να καταστρέψει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ αργότερα, ενώ ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει, έστω και αργά, ότι το ιρανικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μόνο του Ισραήλ.

Αρχές που απαιτούνται για την «επόμενη μέρα» της Γάζας

Η «επόμενη μέρα» στη Γάζα, αφού το Ισραήλ θα τερματίσει τον πόλεμο με μια πλήρη και αποφασιστική νίκη, θα βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: Μια θεμελιώδης αλλαγή στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ειδικά κατά των τρομοκρατικών ομάδων. Τέρμα οι παλιοί τέσσερις πυλώνες της αποτροπής, της έγκαιρης προειδοποίησης, της άμυνας και της αποφασιστικής νίκης.

Ένα σαφές μάθημα από αυτό που συνέβη είναι ότι οι βασικοί πυλώνες της αποτροπής και της έγκαιρης προειδοποίησης πρέπει να αλλάξουν ριζικά, μαζί με την ενίσχυση των πυλώνων της άμυνας (σε όλες τις πτυχές) και την αποφασιστική νίκη.

Το Όσλο, η απεμπλοκή και η απόσυρση από τη Γάζα ήταν σοβαρά λάθη, αλλά στη μεταπολεμική Γάζα δεν θα υπάρχει κανένας να μιλήσει και το Ισραήλ δεν πρέπει να επιστρέψει στον έλεγχο της καθημερινής ζωής εκατομμυρίων αμάχων στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν πρέπει να ενδιαφέρεται τώρα για ειρηνευτικές συμφωνίες στη Γάζα και η Γάζα δεν πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε πολιτικής λύσης, ειδικά υπό το φως των φωνών που αρχίζουν να ακούγονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα έχει την πολιτική ευθύνη για τη Γάζα, το καθεστώς της θα πρέπει να γίνει «παρόμοιο» ή μικρότερο από την «Περιοχή Β» στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια.

Το Ισραήλ θα είναι η μόνη οντότητα που θα καθορίζει και θα ελέγχει τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο έδαφος, για τα επόμενα χρόνια.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα συμμετέχει σε καμία πολιτική ευθύνη στη Γάζα. Ποιος θα είναι τότε; Υπάρχουν πολλές λύσεις που θα συζητήσει το Ισραήλ στο μέλλον, σε συνεργασία με τους φίλους του που απέδειξαν την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας θα αποστρατιωτικοποιηθεί (DMZ) και δεν θα περιέχει σήραγγες, όπλα ή δυνατότητα παραγωγής όπλων ή πυραύλων. Ό,τι εισέρχεται στη Λωρίδα θα παρακολουθείται πλήρως από το Ισραήλ και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούν να εισέρχονται στη Γάζα ανά πάσα στιγμή και τόπο, προκειμένου να διασφαλίσουν την απομάκρυνση κάθε πιθανής απειλής.

Επιπλέον, μια νέα ζώνη ασφαλείας, πλάτους πολλών χιλιομέτρων, θα κατασκευαστεί κατά μήκος του παλιού φράχτη. Η νέα ζώνη δεν θα οριστεί ως DMZ, αλλά ως «Ζώνη Φονιάς», με όλα αυτά να συνεπάγονται. Στον χώρο αυτό, που θα καθαριστεί πλήρως και θα αδειάσει, οτιδήποτε κινείται χωρίς άδεια θα κινδυνεύει με άμεσο θάνατο.

Μέχρι να καταλήξει σε μια σταθερή λύση, βασισμένη σε αυτές τις βασικές αρχές, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια μακρά «συνεχιζόμενη εκστρατεία», αλλά θα είναι με τους δικούς του όρους, χωρίς διαρκή φόβο κλιμάκωσης ή αποφεύγοντας τις απαραίτητες ενέργειες στο έδαφος, εξαιτίας αυτού του φόβου.

Μέρος αυτού του σχεδίου μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλά το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή για να αποκαταστήσει την αποτροπή ενάντια στον «κύκλο του πυρός» που έχει χτίσει το Ιράν γύρω του και να αποκαταστήσει την πίστη του κοινού στον IDF και στους διοικητές του.

Ο Ταξίαρχος (Απ.) Καθηγητής Jacob Nagel είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών (FDD) και καθηγητής στο  Technion. Υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Νετανιάχου και ως εν ενεργεία επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

The Jerusalem Post

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα