Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν -Χτύπησε στρατιωτικούς στόχους στην Τεχεράνη, όλες οι εξελίξεις

- Advertisement -

 

Φωτογραφία Αρχείου
26/10/2024  03:52
Επίθεση στο Ιράν σε απάντηση του χτυπήματος της 1ης Οκτωβρίου εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, αρκετές στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης αποτέλεσαν στόχο των πληγμάτων.

Λίγο μετά τις 4 διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το Ισραήλ εξαπολύει ένα δεύτερο κύμα χτυπημάτων κατά του Ιράν.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πλήττει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν. Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι διεξάγει “πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους”.
Συνέχισε λέγοντας ότι τα πλήγματα είναι απάντηση σε “μήνες συνεχών επιθέσεων από το καθεστώς του Ιράν κατά του κράτους του Ισραήλ”.
“Το καθεστώς στο Ιράν και οι εντολοδόχοι του στην περιοχή επιτίθενται ανελέητα στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος”, ανέφερε ο στρατός.

“Όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το κράτος του Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να απαντήσει”.

Οι IDF πρόσθεσαν ότι “οι αμυντικές και επιθετικές τους δυνατότητες είναι πλήρως κινητοποιημένες” και ότι “θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος του Ισραήλ και τον λαό του Ισραήλ”.

Εντωμεταξύ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι επιβεβαιώσε ότι οι IDF διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων στο Ιράν.

Το Ισραήλ δεν έπληξε τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις πετρελαιοπηγές

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο αμερικανικό NBC News, ότι το Ισραήλ δεν πλήττει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις πετρελαιοπηγές και επικεντρώνεται σε στρατιωτικούς στόχους.
“Στοχεύουμε σε στόχους που μπορεί να μας έχουν απειλήσει στο παρελθόν ή θα μπορούσαν να μας απειλήσουν στο μέλλον”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ένας δεύτερος ισραηλινός αξιωματούχος περιέγραψε την απόφαση για τα πλήγματα στο Ιράν ως το αποτέλεσμα μιας “πολύ επιμελούς διαδικασίας λήψης αποφάσεων”.

Η διαδικασία αυτή περιελάμβανε επίσης πολλαπλούς γύρους διαβουλεύσεων με αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό και τη φύση των στρατιωτικών στόχων, αλλά ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να μοιραστεί πρόσθετες λεπτομέρειες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Φωτογραφίες: Ο Νετανιάχου επιβλέπει τις επιδρομές

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα κέντρα διοίκησής τους, καθώς εξελίσσεται η επίθεση κατά του Ιράν.
Η πρώτη εικόνα δείχνει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο υπόγειο αρχηγείο των IDF.
Η δεύτερη δείχνει τη στρατιωτική ηγεσία – τους αρχηγούς των επιτελείων των IDF και της πολεμικής αεροπορίας – να επιβλέπουν τα πλήγματα.

Στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας
Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές και για χτυπήματα στη Συρία.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ορισμένες στρατιωτικές τοποθεσίες στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας έχουν πληγεί από αεροπορικές επιδρομές.
Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ “από την κατεύθυνση των κατεχόμενων από το Ισραήλ συριακών υψωμάτων του Γκολάν και των λιβανέζικων εδαφών” και κατέρριψαν ορισμένους από αυτούς, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Άσκηση νόμιμης άμυνας» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την Τετάρτη ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι IDF κάλεσαν τους Ισραηλινούς να είναι σε ετοιμότητα
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντανιέλ Χαγκάρι αναφέρει πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες προς τους πολίτες, καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση εναντίον του Ιράν.

«Οι IDF είναι πλήρως προετοιμασμένες, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην περιοχή», δήλωσε.

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι αξιολογείται διαρκώς η κατάσταση και καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στο Ιράν

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισραηλινών επιθέσεων, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ δεν έπληξε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών δικτύων ABC και NBC.

«Το καθεστώς του Ιράν και οι εντολοδόχοι του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου (2023) – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), ανακοινώνοντας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. «Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ενημέρωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα, η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε ότι ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, έπειτα από τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών. Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι τα δύο τελευταία κύματα ισραηλινών επιδρομών είχαν στόχο βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA). Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ και κατέρριψε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με το SANA.

Νωρίτερα, είχαν αναφερθεί ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιατί το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν;

 

Οι δύο χώρες διεξάγουν έναν σκιώδη πόλεμο εδώ και χρόνια. Τώρα, η σύγκρουσή τους έχει ξεσπάσει ανοιχτά.

Φωτογραφία: τα ερείπια ενός κτιρίου στο Hod Hasharon του Ισραήλ, στις αρχές αυτού του μήνα μετά το χτύπημα από πύραυλο από το Ιράν. Credit…Avishag Shaar-Yashuv για τους New York Times

Το Ισραήλ πραγματοποίησε σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν το Σάββατο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Τα χτυπήματα που είδαν και άκουσαν οι κλατοικοι της πρωτεύουσας, Τεχεράνη, ήρθαν εβδομάδες αφότου το Ιράν εκτόξευσε κύματα βαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ, αναγκάζοντας εκατομμύρια Ισραηλινούς να καλυφθούν σε καταφύγια. Το Ιράν είπε ότι η επίθεσή του στις αρχές αυτού του μήνα έγινε ως αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός Ιρανού διοικητή και αρκετών ηγετών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

Οι πρόσφατες ανταλλαγές αεροπορικών επιδρομών από το Ισραήλ και το Ιράν έχουν διαρρήξει τη μακροχρόνια πρακτική τους να αποφεύγουν τις άμεσες στρατιωτικές συγκρούσεις.

Ακολουθεί μια ματιά σε όλα όσα γνωρίζουμε για την ισραηλινή στρατιωτική δράση κατά του Ιράν και τα γεγονότα που έφεραν τις χώρες σε αυτό το σημείο.

Τι συνέβη;

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε μια δήλωση στις 2:30 το πρωί του Σαββάτου ότι «διεξάγει ακριβείς επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν», λέγοντας ότι ενεργούσε ως απάντηση σε επιθέσεις κατά περισσότερο από ένα χρόνο στο Ισραήλ από το Ιράν και τους συμμάχους του σε όλη την Μέση Ανατολή. Ήταν μια σπάνια αναγνώριση από το Ισραήλ για στρατιωτική δραστηριότητα στο ιρανικό έδαφος.

Κάτοικοι της Τεχεράνης ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις μέσα και γύρω από την πόλη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση ολοκληρώθηκε περίπου στις 5 το πρωί, αφού έπληξε περίπου 20 στόχους.

Κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής αεροπορικών επιδρομών τον Απρίλιο, το Ισραήλ περίμενε μόνο περίπου πέντε ημέρες για να απαντήσει σε μια ιρανική επίθεση παρόμοια με το φράγμα πυραύλων της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.

Διάφοροι παράγοντες φαίνεται να υπαγόρευσαν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για μια απάντηση αυτή τη φορά, περίπου 25 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της κυβέρνησης Μπάιντεν, της άφιξης ενός αμερικανικού συστήματος αεράμυνας και των εβραϊκών εορτών. Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα του Ισραήλ.

Δύο απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα περιέγραφαν δορυφορικές εικόνες των ισραηλινών στρατιωτικών προετοιμασιών για ενδεχόμενο χτύπημα στο Ιράν και πρόσφεραν πληροφορίες για τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με αυτά τα σχέδια.

Πώς έφτασαν το Ισραήλ και το Ιράν σε αυτό το σημείο;

Μια συγκέντρωση στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, τον Ιούλιο μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, εκεί. Credit… Arash Khamooshi για τους New York Times

Ένα πλήθος ανθρώπων, πολλοί φορώντας μαύρα ή κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, στέκεται σε μια δημόσια πλατεία κάτω από τα φώτα. Μια γυναίκα κρατά ψηλά μια αφίσα του Ismail Haniyeh και υπάρχει ένα μεγάλο πανό με την εικόνα του που βλέπει στην πλατεία.

Για δεκαετίες, το Ιράν και το Ισραήλ συμμετείχαν σε κάτι που ισοδυναμούσε με σκιώδη πόλεμο. Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο συμμαχικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, για να επιτεθεί στα ισραηλινά συμφέροντα, και το Ισραήλ έχει δολοφονήσει ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους και πυρηνικούς επιστήμονες και έχει οργανώσει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Ιράν. Η σύγκρουση μεταξύ τους ξέσπασε φέτος, στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι από τη Χαμάς στο Ισραήλ.

Τον Απρίλιο, το Ιράν εξαπέλυσε ένα μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ – την πρώτη του άμεση επίθεση στη χώρα – ως αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση σε συγκρότημα ιρανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, που σκότωσε τρεις ανώτατους Ιρανούς διοικητές. Το Ισραήλ απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την πυραυλική επίθεση του Ιράν χρησιμοποιώντας την αεράμυνα του, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων, και στη συνέχεια απάντησε με μια δική του επίθεση.

Στη συνέχεια, στα τέλη Ιουλίου, ισραηλινά αεροσκάφη σκότωσαν έναν ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους. Μια μέρα αργότερα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σκοτώθηκε σε έκρηξη στην Τεχεράνη.

Η ιρανική κυβέρνηση και η Χεζμπολάχ υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν, αλλά, προς έκπληξη πολλών, το Ιράν δεν ανέλαβε άμεση δράση.

Εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, το οποίο το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας είπε ότι ήταν σε αντίποινα για τις δολοφονίες του Haniyeh, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στα τέλη του περασμένου μήνα και ενός Ιρανού διοικητή.

Ποιοι ήταν οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ;

Αφού αποδυνάμωσε σοβαρά την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, το Ισραήλ προσπαθούσε να εξισορροπήσει τους στρατηγικούς του στόχους με τις ανησυχίες των συμμάχων του, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι μια νέα επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα αποφύγει να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού και παραγωγής πετρελαίου του Ιράν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι αυτόν τον μήνα. Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επικεντρώσει την επίθεσή του σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι θα παρασυρθούν σε μια μεγαλύτερη αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή με τις προεδρικές εκλογές σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ξημερώματα Σαββάτου στο Ιράν, δεν είναι σαφές ποιους στόχους είχε πλήξει το Ισραήλ. Η αποφυγή πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων υποδομής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ των δύο αντιπάλων, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την περιοχή.

Ποιες είναι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ;

Το Ισραήλ έδειξε πρόσφατα ότι είναι ικανό να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε μεγάλες αποστάσεις.

Στις επιθέσεις εναντίον των Χούτι στην Υεμένη στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πέταξαν περισσότερα από χίλια μίλια για να επιτεθούν σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ναυτιλιακές υποδομές, χρησιμοποιώντας αναγνωριστικά αεροσκάφη και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στη μέση της πτήσης. Η Τεχεράνη, περίπου 1.000 μίλια από το Ισραήλ, βρίσκεται σε παρόμοια εμβέλεια.

Το Ιράν έχει πολύ ισχυρότερη αεράμυνα από τον Λίβανο και την Υεμένη, αλλά το Ισραήλ έχει δείξει ότι μπορεί να έχει πλεονέκτημα.

Τον Απρίλιο, σε αντίποινα για το πρώτο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 κοντά στο Νατάνζ, μια πόλη στο κεντρικό Ιράν που είναι κρίσιμη για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας. Δυτικοί και Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε αναπτύξει εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από πολεμικό αεροπλάνο σε αυτή την επίθεση.

Αυτό το χτύπημα έδειξε ότι το Ισραήλ μπορούσε να παρακάμψει τα αμυντικά συστήματα του Ιράν και να τα παραλύσει.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ένα ερευνητικό ίδρυμα της Ουάσιγκτον, το Ισραήλ έχει πρόσθετες επιλογές: βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Jericho 2, που μπορούν να φτάσουν στόχους περίπου 2.000 μίλια μακριά και Jericho 3 βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που μπορούν να φτάσουν στόχους περισσότερα από 4.000 μίλια μακριά.

Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ;

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε αυτόν τον μήνα ότι δεν θα υποστηρίξει μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα αν γνώριζε πότε θα χτυπούσε το Ισραήλ και τι είδους στόχους είχε επιλέξει, ο κ. Μπάιντεν είπε ναι, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Η απάντησή του υπονοούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ μπορεί να είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken είχε μια μακρά συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu την Τρίτη.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν δεν επιδιώκει μια δεύτερη θητεία καθιστούν δυσκολότερο για την κυβέρνηση να επηρεάσει και ενδεχομένως να περιορίσει τη δράση του Ισραήλ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ είχε ειδοποιήσει τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν πριν από τα χτυπήματα, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσο νωρίτερα.

*Ο Matthew Mpoke Bigg είναι ρεπόρτερ με έδρα το Λονδίνο στην ομάδα Live στους The Times, η οποία καλύπτει έκτακτες και εξελισσόμενες ειδήσεις. Περισσότερα για τον Matthew Mpoke Bigg

The New York Times

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα