Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Adir

Σύμφωνα με το Middle East Monitor το Ισραήλ ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Σομαλία προκειμένου να παρακολουθεί την Υεμένη και τα στενά Μπαμπ ελ Μπαντάμπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα δημιουργήσει σχέσεις με τη Σομαλιλάνδη, η οποία ελέγχει τη βόρεια Σομαλία, αλλά δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από το Ισραήλ.

Το Middle East Monitor σημείωσε ότι η Σομαλιλάνδη έχει στρατηγική γεωγραφική σημασία. Είναι μια πρώην βρετανική αποικία που συνορεύει με την Αιθιοπία, τη Σομαλία και το Τζιμπουτί. Η Σομαλιλάνδη θεωρήθηκε αυτόνομη περιοχή της Σομαλίας και κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991.

Η Σομαλιλάνδη βρίσκεται στον Κόλπο του Άντεν και κοντά στην είσοδο του στενού Μπαμπ ελ Μπαντάμπ, από το οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας θαλάσσιας ναυτιλίας.

Η Σομαλιλάνδη έχει μια ακτογραμμή μήκους 740 χιλιομέτρων κατά μήκος του Κόλπου του Άντεν και θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προστασία του στενού Μπαμπ ελ Μπαντάμπ και της Ερυθράς Θάλασσας από την πειρατεία, την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο, γράφει το Middle East Monitor.

Διάφορες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες έχουν γίνει απρόθυμες να ναυλώσουν εμπορικά πλοία μέσω του στενού Μπαμπ αλ-Μαντάμπ λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Υεμένη, διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο και πυροδοτώντας μια πολυεθνική ναυτιλιακή κίνηση.

Οι έμποροι προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές μεθόδους αποστολής για την παράδοση καταναλωτικών αγαθών στους λιανοπωλητές, με τα ταξίδια σε όλη την Αφρική να προσθέτουν σχεδόν 10 ημέρες στους χρόνους ταξιδιού.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε στα τέλη του 2023 τη δημιουργία της Επιχείρησης Prosperity Sentinel, μιας νέας πολυεθνικής πρωτοβουλίας ασφάλειας που περιλαμβάνει βασικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία.

Διασφάλιση του Ισραήλ από μακρινούς κινδύνους

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ισραήλ επιδιώκει να ενισχύσει την εθνική του ασφάλεια από μακρινούς κινδύνους και να αμφισβητήσει την παρουσία των Χούθι στην Υεμένη, μαζί με άλλες πιθανές οικονομικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να τονωθούν μέσω διπλωματικών σχέσεων.

Οι πιθανές οικονομικές ευκαιρίες περιλαμβάνουν αυξημένες επενδύσεις στη γεωργία, την ενέργεια και τις υποδομές.

Ο ιστότοπος Middle East Monitor ανέφερε ότι η ιστορική επιτυχία του Ισραήλ στη γεωργία και τη γνώση σε αυτόν τον τομέα, όπως το μοντέλο κιμπούτς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση και την εξασφάλιση μιας στρατιωτικής βάσης στη Σομαλιλάνδη.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ