Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ανακοίνωσε ότι το Ιράν έστειλε δύο δορυφόρους τοπικής παραγωγής στη Ρωσία για να εκτοξευθούν στο διάστημα με ρωσικό διαστημόπλοιο, στην τελευταία συνεργασία στον τομέα του διαστήματος μεταξύ των δύο χωρών.

Το Tasnim είπε ότι η ανάπτυξη των υψηλής τεχνολογίας δορυφόρων Kawthar και Hodhud (ονομασίες από το Ισλάμ), μικρών δορυφόρων επικοινωνιών, είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια διαστημικής δραστηριότητας από τον ιδιωτικό τομέα στο Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατασκευή του δορυφόρου “Kawthar” ξεκίνησε το 2018 και ο δορυφόρος “Hodhud” σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τις προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στο “Kawthar”.

«Αυτά τα δύο σημαντικά επιτεύγματα αναπτύχθηκαν από μια ομάδα νεαρών Ιρανών με μέση ηλικία 25 ετών σε μια ιρανική εταιρεία τεχνολογίας του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε το πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έστειλε δύο ιρανικούς δορυφόρους στο διάστημα τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και το 2022, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του διαστήματος, γράφει το Tasnim.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ