Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε την Τρίτη κατά της Ελλάδας για τον πυροβολισμό ενός Σύριου κατά τη διάρκεια καταδίωξης από την ακτοφυλακή ενός σκάφους με μετανάστες κοντά σε ελληνικό νησί πριν από περίπου μια δεκαετία.
Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της Elena Becatoros στο Associated Press
Το δικαστήριο διέταξε την Ελλάδα να πληρώσει 80.000 ευρώ (περίπου 87.000 δολάρια) ως αποζημίωση στη σύζυγο και τα δύο παιδιά του Belal Tello, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον τραυματισμό του από πυροβολισμό στο κεφάλι, αφού η ελληνική ακτοφυλακή καταδίωξε το σκάφος με το οποίο ταξίδευε.
Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε την ημέρα του συμβάντος και επικαλέστηκε το δικαστήριο, η ακτοφυλακή έριξε επτά προειδοποιητικές βολές και 13 πυροβολισμούς στην εξωλέμβια μηχανή, προσπαθώντας να τη σταματήσει. Δύο Σύροι που επέβαιναν στο πλοίο τραυματίστηκαν, ο Tello στο κεφάλι και ένας άλλος επιβάτης στον ώμο. Ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε δύο Τούρκους υπηκόους που διαπιστώθηκε ότι κυβερνούσαν το μηχανοκίνητο σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για λαθρεμπόριο μεταναστών.
Ο Tello παρέμεινε στην εντατική σε νοσοκομείο στο κοντινό νησί της Ρόδου μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους στη Σουηδία, όπου ζούσαν η γυναίκα και τα παιδιά του, για περαιτέρω θεραπεία, αλλά πέθανε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το επίπεδο βίας που χρησιμοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να σταματήσει το μηχανοκίνητο σκάφος και να συλληφθεί ο καπετάνιος του ήταν «προφανώς δυσανάλογο», προσθέτοντας ότι οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής «δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα … για να επαληθεύσουν ότι δεν επέβαιναν άλλοι επιβάτες» όταν άνοιξαν πυρ.
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανέφερε επίσης ελλείψεις στην έρευνα των ελληνικών αρχών για το περιστατικό.
Η Refugee Support Aegean, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρέχει νομική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και συμμετείχε στη μήνυση των συγγενών του Tello, δήλωσε ότι η υπόθεση «καταδεικνύει και πάλι καλά τεκμηριωμένες, συστημικές ελλείψεις στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρήσεων της ακτοφυλακής και στην διερεύνηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θάλασσα».