Oι δυτικές επιχειρήσεις θέλουν να παίξουν τον ρόλο του Ρομπέν των Δασών με τις επαύλεις και τις θαλαμηγούς των Ρώσων ολιγαρχών.
Oι δυτικές επιχειρήσεις θέλουν να παίξουν τον ρόλο του Ρομπέν των Δασών με τις επαύλεις και τις θαλαμηγούς των Ρώσων ολιγαρχών. Ευελπιστώντας να αποκομίσουν έσοδα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα της εβδομάδας πρότεινε τρόπους να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι βρίσκονται στη μαύρη λίστα, μεταξύ των οποίων είναι ο μεγιστάνας των μετάλλων Αλεξέι Μορντάσoφ και των λιπασμάτων, Αντρέι Μελνιτσένκο. Σε ανάλογες κινήσεις προβαίνει και η Ουάσιγκτον. Εντούτοις, το να χαλαρώσουν τόσο πολύ οι προδιαγραφές, που το ίδιο το δίκαιο θέτει, θα σημάνει πως η εμπιστοσύνη στο νομικό πλαίσιο της Δύσης χάνεται. Η ανομοιογένεια στην επιβολή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιουργεί μεγάλα κενά. Ορισμένες χώρες-μέλη της θεωρούν πως η αθέτηση των κυρώσεων ισοδυναμεί με έγκλημα και άλλες όχι. Η διαφοροποίηση και η απόκλιση δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα που έχουν τιμωρηθεί να εδράζουν τον πλούτο τους στα κράτη εκείνα που είναι περισσότερο ανεκτικά. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να χαρακτηρίσει σοβαρό έγκλημα την παραβίαση των κυρώσεων σε όλες τις 27 χώρες και ισοδύναμο με το ξέπλυμα χρήματος.
Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε έσοδα από κατασχέσεις που νομικά ακροβατούν.
Το να προχωρήσει κανείς παραπέρα δείχνει κάπως παρακινδυνευμένο. Τα κράτη-μέλη έχουν «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 30 δισ. δολαρίων σε θαλαμηγούς, επαύλεις και ρευστό, που ανήκουν σε Ρώσους και Λευκορώσους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις εκκλήσεις σε χώρες όπως τα νησιά Φίτζι να κατασχέσουν ανάλογες περιουσίες. Παρά ταύτα, οι ολιγάρχες εξακολουθούν να είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των ανωτέρω, οι δε δυτικές κυβερνήσεις αρκετές φορές καλούνται να πληρώσουν για τη συντήρησή τους. Ισως το να αρπάξει απλώς κανείς τα αγαθά να δείχνει δελεαστικό. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να παραβιαστούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στη συνέχεια να ανακύψουν ζητήματα για υπερενθουσιώδεις κυβερνήσεις. Τον Απρίλιο, μάλιστα, ο Λευκός Οίκος πρότεινε να παρακαμφθούν οι νόμιμες διαδικασίες προ των κατασχέσεων. Στην περίπτωση των Βρυξελλών ανάλογα είναι τα ζητήματα, μιας και κανονικά μία κατάσχεση απαιτεί καταδικαστική απόφαση. Εντούτοις, στο πλαίσιο των προτάσεων της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών μπορούν και να αναλάβουν τον έλεγχο κάποιας περιουσίας απλά και μόνον επειδή υποπτεύονται ότι διασυνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Τέλος, το να δοθούν τα έσοδα από τις κατασχέσεις για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας γεννά άλλα προβλήματα, ενώ ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται πως θα αποζημιώσουν τη χώρα για τη ρωσική επιθετικότητα. Πάντως, αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η Γεωργία και άλλοι, που υπέφεραν από τον μιλιταρισμό της Μόσχας, δεν αξίζουν ανάλογων κινήσεων αποκατάστασης.
“Καθημερινή”