ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Το βασικό πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι ούτε η ΑΟΖ, ούτε τα 12 μίλια. Αυτά, κάπως, θα διευθετηθούν. Το βασικό πρόβλημα είναι το εξής:
Όλοι οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως σε μια δεκαετία θα έχει διαμορφωθεί ένας πολυπολικός κόσμος στον οποίο η Τουρκία θα έχει τη θέση μιας περιφερειακής δύναμης.
Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι η Τουρκία δεν ζητά κάτι συγκεκριμένο απο την Ελλάδα το οποίο αν πάρει θα ηρεμήσει και θα μετατραπεί σε έναν ειρηνικό γείτονα. Με όσα ζητά και σε όσα επιμένει η Τουρκία επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο της Ελλάδας. Την δορυφοροποίησή της. Την υποδούλωσή της με νέο τρόπο. Αυτό που κάνει και με βαλκανικές χώρες.
Θα μπορούσε να προσβλέπει κανείς στο ότι δεν θα της βγει. Και ότι σε μια δεκαετία θα υπάρξουν στοιχεία αποδόμησης της σημερινής συνεκτικής και καθολικής αποδοχής των τουρκικών θέσεων απο όλα τα κόμματα της γειτονικής χώρας.
Τίποτε δεν δείχνει, προς το παρόν, ότι αυτό θα συμβεί.
Αντιθέτως η μικρά Ελλάς συγκεντρώνεται γύρω απο την πρωτεύουσά της, λιγοστεύει αριθμητικά και παρακμάζει πολιτισμικά, σε ένα αυτοκτονικό σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας της το οποίο αποδέχεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Σε μια δεκαετία το 15% του πληθυσμού της θα είναι μετανάστες, ο γηγενής πληθυσμός θα μειώνεται, όλοι οι θεσμοί και η οικονομική δραστηριότητα θα είναι συγκεντρωμένη γύρω απο την πρωτεύουσα όπου μεταφέρεται και ο στρατός.
Τέτοιου είδους επισημάνσεις δεν είναι εύκολα ορατές και πολύ περισσότερο δεν είναι αρεστές. Οπότε είτε απορρίπτονται αυθορί είτε, χειρότερα, προκαλούν την επιθετική αντίδραση του απερίσκεπτου.
Το αδιέξοδο του αύριο είναι κοντά. Αλλάξτε πολιτική. Πιέστε την πολιτική ηγεσία να το δει.
ΥΓ: Μια πολιτική πρόταση θα ήταν μια διορατική ελληνική πολιτική ηγεσία αφού συνειδητοποιήσει την εξέλιξη που περιγράφηκε να πείσει τις βαλκανικές ηγεσίες για το σοβαρό πρόβλημα που και οι ίδιες θα έχουν απο αυτήν την εξέλιξη. Και να συμπτυχθεί ένα είδος βαλκανικής συνεργασίας για την αποτροπή του. Αλλά με πολιτικούς και πολιτικές που δεν μπορούν να δουν έξω απο τα όρια του λεκανοπεδίου αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός.
spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εύστοχες οι επισημάνσεις σας κ. Σαββίδη!
    Εκεί που έχω ένσταση είναι στη θεώρησή σας πως οι πολιτικοί μας έχουν μικρό ορίζοντα που περιορίζεται εντός του λεκανοπεδίου Αττικής. Θεωρώ ότι σύσσωμη η πολιτική μας ηγεσία είναι υποτελής, πνευματικά, πολιτικά, και οργανωτικά στη «Δύση» και ότι η πρώτη τους προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των εξωχώριων αφεντικών τους.
    Υ.Γ. Ο όρος «Δύση» είναι συγκαλυπτικός: Ουσιαστικά είναι οι ΗΠΑ και οι υποτελείς σε αυτή «ευρωπαϊκές» ελίτ.

  2. Δεν είναι θέμα Λεκανοπεδίου. Μη μάς γίνει το Λεκανοπέδιο εμμονή. Συμφωνώ με τον Φερώνυμο.

    “Αλλάξτε πολιτική. Πιέστε την πολιτική ηγεσία να το δει.”

    Σε ποιον απευθύνεστε, κ. Σαββίδη; Εδώ και μισόν αιώνα κοντά ζούμε σ’ ένα κομματοκρατικό καθεστώς και η πλειονότητα τού ελληνικού λαού ούτε το βλέπει, ούτε και ενοχλείται απ’ αυτό. Αντιθέτως μάλιστα, έχομε τούς ένθερμους κομματανθρώπους, που το στηρίζουν για τον άλφα ή βήτα λόγο. Λαός που δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του, ασφαλώς θα δορυφοροποιηθεί από έναν δυναμικό γείτονα, όπως η Τουρκία.

    Αυτά που γράφετε είναι σωστά (πλην Λεκανοπεδίου), αλλά έχουν πολλάκις γραφεί και αποτελούν απλά ευχολόγια.

  3. Αυτά απασχολούν τούς πολιτικούς τής χώρας και όχι το πώς θα αποφύγομε να γίνομε δορυφόρος τής Τουρκίας. Μπορεί, πώς και ποιος να ξηλώσει τα κόμματα; Υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι, που προσπαθούν να βρουν μια λύση, βλέποντας ότι η παρούσα κατάσταση, που δημιουργήθηκε μετά την Μεταπολίτευση, δεν οδηγεί παρά μόνο στην καταστροφή.

    Η Μ. Παπαδοπούλου και ο ΑΔΔ έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια εδώ. Όποιος θέλει και μπορεί ας συμμετάσχει.

  4. Επισκέπτης:
    Φοβάμαι ότι έτσι που πάμε, η Ελλάδα όχι μόνον θα δορυφοροποιηθεί, αλλά κινδυνεύει και να ακρωτηριαστεί σε θανατερό βαθμό. Τα νησιά είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο η Θράκη. Και τελικός απώτερος και μυστικός στόχος των Τούρκων είναι η κατάκτηση ή έστω ο πολιτικοοικονομικός έλεγχος της Θεσσαλονίκης (και όλης της Μακεδονίας προφανώς). Τότε θα ελέγχουν τα περάσματα α) από την Θεσσαλονίκη προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Αξιού β) από τα Στενά προς το Σουέζ μέσω Αιγαίου γ) από την Κωνσταντινούπολη προς την Δύση μέσω Θράκης – Δυτικής Μακεδονίας – Αλβανικού κράτους.

    -Μα πώς θα το επιτύχουν αυτό, αφού η Θεσσαλονίκη και όλη η Μακεδονία κατοικείται από Έλληνες; Πώς θα αμφισβητηθεί η εθνική μας κυριαρχία;
    -Και το Κουρδιστάν κατοικείται από Κούρδους, και τα κατεχόμενα της Κύπρου κατοικούντο από Έλληνες, αλλά no problem, υπάρχει και η τακτική της γενοκτονίας ή της εθνοκάθαρσης. Ειδικά στην Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καν να μας ξανασφάξουν (αρκεί η δραματική συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού και η συγκέντρωση αλλοεθνών μεταναστών σε ακριτικές περιοχές).

    Τερατολογία; Συνωμοσιολογία; Φοβικό σύνδρομο; Εντάξει, ας κοιμηθούμε ήσυχοι. Θα μας σώσουν οι Ευρωπαίοι…

    ΥΓ1 Την απάντησή σου στο άρθρο με τίτλο “Φρένο στο σχέδιο για «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα” την διάβασα… Αν κάποιοι χαρακτηρίζουν τα λόγια μου ως “άσφαιρες μπαλοθιές”, προφανώς καθιστούν τον διάλογο ανέφικτο.

    ΥΓ2 Όσοι υποστήριζαν (άραγε από βλακεία ή δόλο; ) ότι το κλείσιμο του διπλωματικού μετώπου με τα Σκόπια θα μας ενδυναμώσει έναντι της Τουρκίας, θα διαψευστούν σύντομα. Το εννοιολογικό μπέρδεμα μεταξύ “Σεβέρνας” και πραγματικής Μακεδονίας εντός Ε.Ε. εξυπηρετεί άριστα τα τουρκογερμανικά συμφέροντα κυριαρχίας σε έναν ενοποιημένο χώρο (μεγάλη συζήτηση αυτό, βέβαια). Η Ελλάδα ναι μεν δεν κινδυνεύει στρατιωτικώς από τα Σκόπια, αλλά η Τουρκία θα αποπειραθεί αργά ή γρήγορα να διεισδύσει πολυτρόπως στην Ελλάδα μέσω Σκοπίων – προτεκτοράτου των Γερμανών.

    • Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιό σου. Εκτός των νησιών, βλέπομε χρόνια τώρα τι παίζεται στην Θράκη και ουδείς δίδει την πρέπουσα σημασία. Αν αυτά χαθούν, Θράκη και νησιά, η Θ/νίκη δεν είναι πρόβλημα για τούς Τούρκους. Ουσιαστικά, βαίνομε προς διάλυση τού νεοελληνικού κράτους. Η Ευρώπη, εφ’ όσον δεν έχει συμφέρον, δεν πρόκειται να κουνήσει ούτε το δακτυλάκι της.

  5. Επισκέπτης:
    Χαίρομαι που συμφωνούμε! Δυστυχώς λίγοι από τους έχοντες κάποιο δημόσιο βήμα διατυπώνουν αντίστοιχους προβληματισμούς.
    Ο κ. Σαββίδης αποτελεί λαμπρή εξαίρεση -γιαυτό και τον παρακολουθούμε και τον εκτιμούμε.
    Να προσθέσω ότι ο έλεγχος της Μακεδονίας από τους Τούρκους (έστω με μέσα μαλακής ισχύος) θα τους απέδιδε μία τεράστια ΑΟΖ μέσα στο Αιγαίο, σε περιοχές όπου αποδεδειγμένα υπάρχει πετρέλαιο (βλ. Θάσος).
    Γιαυτό ξανατονίζω ότι η υποχώρηση έναντι των Σκοπίων βλάπτει την Ελλάδα διπλά, αφού η ένταξή τους στην Ευρώπη θα τους προσδέσει στο τουρκογερμανικό κονσόρτσιουμ. Η Γερμανία θέλει φτηνή ενέργεια και εμπορικές οδούς από και προς τη Ασία που να παρακάμπτουν το Γιβραλτάρ. Η Τουρκία από την άλλη διεκδικεί τους υδρογονάνθρακες του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Τα Σκόπια θα είναι το πρόθυμο πέρασμα, ως μέλος της Ε.Ε., μέσω πλωτών ποταμών και καναλιών αφενός, αγωγών και οδικών αρτηριών αφετέρου. Χωρίς την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, οι σχετικές επενδύσεις στα Σκόπια για διαπλάτυνση ποταμών, εγκατάσταση αγωγών κλπ θα ήταν επίφοβη για τους Γερμανούς επενδυτές. Οπότε το ονοματολογικό έπρεπε να κλείσει όπως όπως. Είχε γίνει σχετική ανάλυση από τον Μάζη (εντάξει, ο συγκεκριμένος έχει πολλά ελαττώματα ως αναλυτής, αλλά στο συγκεκριμένο δεν φαίνεται να έχει άδικο). Θα μπορούσε κανείς να φέρει τον αντίλογο ότι οι αγωγοί και τα περάσματα, αν ξεκινούν από την Θεσσαλονίκη, θα ευνοήσουν και την Ελλάδα οικονομικώς. Θεωρητικά ναι, αλλά άμα ανατρέξουμε στην ιστορία των τελευταίων 120 ετών, θα δούμε ότι η γερμανοτουρκική συμμαχία καλά κρατεί, οπότε οι Γερμανοί επενδυτές ευχαρίστως θα προτιμούσαν Τούρκους συνεταίρους για την κατασκευή και την διαχείριση των μεταφορικών αξόνων (αγωγών, πλωτών και οδικών περασμάτων), παρά Έλληνες. Εμείς θα εισπράττουμε ένα χαζό ενοίκιο για τον χώρο που θα γίνουν οι σχετικές επενδύσεις, αλλά η Τουρκία θα έχει πατήσει το πόδι της γερά στην Μακεδονία για πρώτη φορά μετά το 1912. Είναι πολύ σύνθετο το θέμα.
    Παραδοθήκαμε αμαχητί στα Σκόπια χωρίς κανένα αντάλλαγμα, με αποτέλεσμα πέραν της κλοπής της ιστορίας μας, να ανοίγει η όρεξη των Τούρκων για πολλά.

    • Κι ενώ όλα αυτά που γράφεις είναι σωστά, η κυβέρνηση τής Αθήνας δουλοπρεπέστατα εξακολουθεί να στηρίζει, χωρίς αιδώ κι αισχύνη, την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, όπως και τής Αλβανίας, ενώ έχει κάθε λόγω να εμποδίσει αμφότερες με βέτο. Τα Σκόπια, όπως έχω γράψει ξανά και προσκομίσει στοιχεία, έχουν κάμει κουρελόχαρτο την ΣτΠ, για δε την Αλβανία δεν χρειάζεται να σού γράψω τίποτε. Οι εθελόδουλοι τής Αθήνας δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν τίποτε απ’ αυτά που βλέπεις και σωστά εκθέτεις εσύ.

  6. Γιατί καλοί μου άνθρωποι φοβόμαστε τόσο πολύ και προκαταβολικά ,όταν ο κ.Σαββίδης με το άρθρο του θέτει ορίζοντα 10ετίας για την Τουρκία ,για να γίνει -γράφει -Περιφερειακή Δύναμη.
    Στην διεθνή πολιτική τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα η δε Τουρκία θα γίνει ”ο χωροφύλακας” της ανατολικής πλευράς (χώρες Βαλκανίων) του ΝΑΤΟ , μόνο εφόσον το επιτρέψει το ΝΑΤΟ -ξέρουμε ποιος- και εφόσον η Τουρκία εγκαταλείψει τις μεγαλοϊδεατικές απαιτήσεις σε ξηρά και θάλασσα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και οπωσδήποτε ”τα χαλάσει” με την Ρωσία και ξαναγίνει ο κλειδοκράτορας των Στενών -που μέχρι το 1453 κατείχαμε εμείς με τις δύο προηγούμενες Αυτοκρατορίες μας-.
    Ανησυχούμε εμείς-οι μεγάλοι κυρίως γιατί οι μικροί περί άλλα τυρβάζουν-δικαιολογημένα ,αλλά δεν ανησυχούν λιγότερο και οι άλλοι Ευρωπαίοι -ασχέτως αν δεν το δείχνουν- και όλοι θυμούνται -ξέρουν Ιστορία- και την παρά λίγο κατάληψη της Βιέννη από τους Οθωμανούς και την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που ”έστειλαν στα βαθιά νερά” τον στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
    Και νομίζουμε ότι δεν έχουν διαβάσει οι ηγεσίες και δεν έχουν αρχειοθετήσει τα ΥΠΕΞ των χωρών της Ευρώπης το βιβλίο του Αμερικανού διπλωμάτη Χόρτον ,ο οποίος από το 1926 έγραψε για την Τουρκία το βιβλίο του ” Η κατάρα της Ασίας”.
    ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ-ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ- ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ .
    ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ , Ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΑΣΗΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ , ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
    Υ.Γ Ο βερμπαλισμός και οι όποιες κοσμοθεωρίες- παλιές και νέες-είναι καταδικασμένες να μείνουν στα χαρτιά ,χωρίς Μ.Μ.Ε που θα ‘πετάξουν τον λαό στον ουρανό” και θα του υποδείξουν ηγέτες σώφρονες ,με περίσσιο πατριωτισμό και αγάπη για την Πατρίδα και τον λαό.
    ΑΠΛΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ (10) ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΝΕΑΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΗΓΕΣΊΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ” ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ” ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ. ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΉΣΟΥΜΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΤΟΥ 2015-ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2019 .
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα