ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
“Πρόσφατα που επισκέφτηκε τον Έβρο ο Τάκης Θεοδωρικάκος με το καπέλο του υπουργού Ανάπτυξης, βρέθηκε μπροστά σ’ ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο. Οι ντόπιοι να εγκαταλείπουν τα χωριά και την ακίνητη περιουσία τους, να την πουλάνε «μπιρ παρά» σε Τούρκους και Βούλγαρους. Σε συγκεκριμένο χωριό του Έβρου πουλήθηκε σε Τούρκο αγρόκτημα τεσσάρων στρεμμάτων με σπίτι 100τμ, μόλις 15.000 ευρώ.
Αυτά τα παράδοξα και άκρως ανησυχητικά φαινόμενα καλείται να αντιμετωπίσει ο στρατηγός Κέλλης με την παρέμβαση του κράτους των Αθηνών, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης του Έβρου που η Βουλή έχει εγκρίνει”.
Aπο το ιστολόγιο ieidiseis.gr
ΣΧΟΛΙΟ: αυτά που έχω γράψει για τον αθηναϊκό ολοκληρωτισμό και την αντιμετώπιση της χώρας ως αποικίας της Αθήνας θα αποδειχθούν πολύ συντηρητικά σε σχέση με την πραγματικότητα.
Νομίζουν ότι έχουμε κάτι εναντίον τους. Και οι πολιτικοί τους και οι κυβερνήτες τους και οι πολίτες τους.
Άρχισαν, ήδη, να συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους στο λεκανοπέδιο είναι μαρτυρική και θα γίνει χειρότερη. Σε ορατή φάση δεν θα έχουν νερό να πιούν. Τα υπόλοιπα έπονται.
Αλλά σιγά σιγά εκχωρείται και η Θράκη. Ο χριστιανικός πληθυσμός εγκαταλελειμένος απο τον αθηναϊκό ολοκληρωτισμό εγκαταλείπει τον τόπο του διότι δεν μπορεί να ζήσει. Και αγοράζουν οι μουσουλμάνοι με την κάθε είδους υποστήριξη της Τουρκίας.
Αν υπήρχε δικαιοσύνη στην Ελλάδα-ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΌ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ- θα είχε αναζητήσει ποινικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη της υπαίθρου και, ιδιαιτέρως, της Θράκης. Ευθύνες που άπτονται της προσβολής του εθνικού συμφέροντος.
Προβληματιστείτε ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη. Η λύση είναι η αποσυγκέντρωση.
Στην Θράκη πρέπει να εγκατασταθούν τουλάχιστον δύο υπουργεία.
Τα βλέπετε αστεία και γελάτε;
Θα σας κοπεί το γέλιο όταν αντικρίσετε την πραγματικότητα που υποθάλπετε και ως πολίτες.
spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια τα “φωνάζετε” και όχι μόνον εσείς. Και τι βγήκε; Μηδέν από μηδέν, μηδέν. Τι θα αλλάξει από δω και πέρα; Τίποτε. Το ιδιότυπο καθεστώς συγκυβέρνησης με την Τουρκία, που ήδη υφίσταστε, θα μετατραπεί σε παραχώρηση στην Τουρκία και τής Δ. Θράκης.

  2. Φίλε Παντελή,
    Είμαι 100% βέβαιος, ότι η πλειοψηφία των Αθηναίων δεν υποστηρίζει το “κράτος των Αθηνών”.
    Η διενέργεια μίας δημοσκόπησης με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων θα έπειθε κι εσένα.
    Δεν ξέρω πως μπορεί να διασφαλιστεί, ότι είμαστε όντως μόνιμοι, κατά προτίμηση, διά βίου, κάτοικοι του “ΚτΑ”.
    Ως προς την “υπόθαλψη” του “ΚτΑ”, αν θες, πρότεινέ μας συγκεκριμένους τρόπους ουσιαστικής αποδοκιμασίας του, ώστε να μην είμαστε συνένοχοί του στα μάτια σου.
    Πάντως, έχοντας ζήσει όλη μου την ζωή στο “ΚτΑ”, σου λέω μετά λόγου γνώσεως, ότι ουδείς μας υπολογίζει. Όταν λέω “μας”, εννοώ τους Έλληνες. Όχι τους Αθηναίους.

  3. Ως εκ Δαδιάς -Σουφλίου-Έβρου ορμώμενος και κάτοικος Θεσσαλονίκης, χωρίς να μεταδημοτεύσω ,( οι περισσότεροι Θρακιώτες δυστυχώς μεταδημότευσαν ) θα ”παίξω στην έδρα μου” (για να χρησιμοποιήσω ένα ποδοσφαιρικό όρο )για την πολύτιμη μετά την 14η Μαϊου 1920 -που την εγκατέλειψαν οι Γάλλοι σύμμαχοι του Βενιζέλου – Θράκη μας .
    Άρχεται η συνεδρίοαση ,λοιπόν.
    Φταίω και εγώ για την Θράκη μας-τον Έβρο όλοι εννοούμε- γιατί σπούδασα και έφυγα και έκανα οικογένεια εκτός αυτής.
    Φταίνε μαζί μου όλοι οι σπουδαγμένοι , οι οποίο αυξήθηκαν γεωμετρικώς από το 1981 ,μετά την χωρίς εξετάσεις συνέχιση της εκπαίδευσης στο Λύκειο και εισαγωγή στα Πανεπιστήμια -και με γενικό βαθμό κάτω από τον γνωστή βάση 10- που και αυτοί διασπαρέντες ως φοιτητές ή σπουδαστές (και σε ΙΕΚ) στα τέσσερα σημεία του ορίζοντος της Ελλάδος μας εγκατέλειψαν μαζικά την Θράκη μας γιατί στους τόπους που σπούδασαν έκαναν οι περισσότεροι και οικογένειες.
    Φταίνε και όσοι στην 10ετία του 1960 με κυβερνήσεις της Καραμανλικής ΕΡΕ ,της Παπανδρεϊκής ΕΚ και της Επταετίας μετανάστευσαν και πλούτισαν -κυρίως στην Γερμανία , με περισσότερους από το γνωστό Τρίγωνο του Έβρου -στο Ορμένιο του οποίου υπηρέτησα την 2ετία 1964/65-.
    Φταίνε και οι γεωργοκτηνοτρόφοι , που χωρίς τους σπουδαγμένους κληρονόμους τους ,πούλησαν το βιος τους ή εγκατέλειψαν τα χωρία τους και ακολούθησαν -όσοι ζουν- τα παιδιά τους στις δύο -μεγαλουπόλεις πια- Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα ,ζώντας με τις πενιχρές συντάξεις τους .
    ΦΤΑΙΝΕ και οι νόμοι -του ΠΑΣΟΚ φυσικά- Καποδίστριας και κυρίως Καλλικράτης , που στέρησαν τους Θρακιώτες-Εβρίτες την Κοινοτική τους Αρχή, τα αγροτικά ιατρεία , τους Αστυνομικούς Σταθμούς και τα Δασαρχεία και χωρίς την προστασία της σοδειάς τους μετά την κατάργηση και των Αγροφυλάκων .
    ΦΤΑΙΕΙ τέλος η Πολιτεία ,νοουμένων όλων των Υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , που ιδίως στην Μεταπολίτευση άρχισαν να προσλαμβάνουν αρχικά με γαλάζια αλλά κυρίως πράσινα ”πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων” υπαλλήλους και από την Θράκη .
    Μέχρι τότε μόνο με εξετάσεις και μόνον οι άριστοι κατάφεραν να διοριστούν ιδίως στο Δημόσιο (είχε καταργηθεί ως αντισυνταγματικό και το ισχύον από το 1955 -νομίζω- για προσλήψεις 10% από τις παραμεθόριες περιοχές ) .
    Μια έρευνα θα αποδείξει την τότε ισχύουσα πραγματικότητα σε αριθμούς υπαλλήλων από τις διάφορες περιοχές της Επικράτειας.
    Τελευταία θεσπίσθηκε η μεγαλύτερη μοριοδότηση (εφόσον και αυτή δεν κριθεί αντισυνταγματική αν υπάρξει προσφυγή) των εντοπίων ,ιδίως στην πρόσληψη των συνοριοφυλάκων ,η οποία ίσως κρατήσει Εβρίτες στον τόπο τους.
    ΕΛΠΙΖΩ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΟΥ ΞΑΝΘΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΕΛΛΗΣ , ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΚΕΙ , ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΑΚΡΙΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ .
    Υ.Γ Ασχολούμαστε με την Θράκη ,γιατί έχουμε δίπλα της την Τουρκία.
    Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε όλη την μεθόριο της Μακεδονίας και της Ηπείρου ,αλλά εκεί έχουμε ή νομίζουμε ότι έχουμε – ιδιαίτερα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών -φίλους γείτονες.
    Ας μένει -όπως από την Αρχαιότητα συμβαίνει-ήσυχη η υπόλοιπη Ελλάδα ,
    Οι ”βάρβαροι” θα καταλάβουν πρώτα Θράκη ,Μακεδονία και Ήπειρο. ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ .
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

  4. Δυο σχόλια.

    (α) Αποκέντρωση δεν πραγματοποιείται μεταφέροντας υπουργεία, ή κρατικούς οργανισμούς (εξ άλλου οδεύουμε – και καλώς! – στην ψηφιοποίηση της αλληλεπιδράσεως κράτους-πολίτη, χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας). Η αποκέντρωση επιτυγχάνεται με την δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιφέρεια, ήτοι με κρατικά κίνητρα για επενδύσεις, τηλεπικοινωνιακές υποδομές και συνακόλουθη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    (β) Αξίζει να μελετηθεί το σημαντικότατο έργο του Σπ. Βρυώνη “Η παρακμή του μεσαιωνικού ελληνισμού της Μικράς Ασίας και η διαδικασία του εξισλαμισμού”.
    https://biblionet.gr/η-παρακμη-του-μεσαιωνικου-ελληνισμου-της-μικρας-ασιας-και-η-διαδικασια-του-εξισλαμισμου-15685
    Όπου καταγράφεται και η εκούσια ροπή μικρασιατικών κοινοτήτων προς τους Τούρκους επιδρομείς, εξ αιτίας της αδιαφορίας του τότε κέντρου (Κων/πολη), αλλά και της υψηλής φορολογίας.
    Άραγε βιώνουμε μια επανάληψη της ιστορίας, με άλλους πρωταγωνιστές;

    • Θα συμφωνήσω στο σημείο ότι η αποκέντρωση πραγματώνεται με την μετακίνηση, μάλλον επιστροφή του κόσμου στην επαρχία.
      Ωστόσο το ελληνικό κράτος είναι έτσι δομημένο, ώστε να λειτουργεί υπουργοκεντρικά, κατά συνέπεια αθηνοκεντρικά. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια και έπειτα λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά αντί να επιτρέψουν την επιβίωση της επαρχίας.
      Το κράτος οφείλει να είναι κοντά στους πολίτες και επιπλέον να μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στην διοίκηση.

      • Σωστή η παρατήρηση για την υπουργοκεντρική δομή του ελλαδικού κράτους, κάθε σοβαρή προσπάθεια για αποκέντρωση θα προϋπέθετε μεταφορά διοικητικών αρμοδιοτήτων από το κέντρο (επομένως και οικονομικών πόρων).

        Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βεβαίως, ίσως προσκρούαμε στην διαφθορά των ΟΤΑ…

        Όσο για τον “Καποδίστρια”, έχω την εντύπωση ότι ήταν σωστή θεωρητική σύλληψη (συνένωση κοινοτήτων για δημιουργία ισχυροτέρων περιφερειακών οντοτήτων, σε θέση να διεκδικήσουν περισσότερα από το κέντρο), αλλά στην εφαρμογή του αναλωθήκαμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες (πώς βολεύει να γίνουν οι συνενώσεις, για να βγαίνουν τα… “κουκιά” υπέρ του κόμματος!) και έχω αρκετά απτά παραδείγματα επ’ αυτού.

        Ηράκλειος άθλος, λοιπόν, η επιβίωση (εν πρώτοις) και ανάπτυξη (εν συνεχεία) αυτού του έρμου κράτους (με πολλές ομοιότητες με την περίπτωση της Λερναίας Ύδρας, με κάθε κεφάλι της να αντιπροσωπεύει ένα καίριο πρόβλημα), αλλά στερέψαμε από Ηρακλείς και Θησείς… Ενώ οι “μεταρρυθμίσεις” κατήντησαν απλό λεκτικό σχήμα στην επικοινωνιακή υπηρεσία των εκάστοτε κυβερνώντων…

        • Με την συνένωση κοινοτήτων δρομολογήθηκε η απονεύρωση της πολιτικής συμμετοχής για όσους δεν ζούνε στην κοινότητα με το δημαρχείο. Οι δήμαρχοι, όπως και κάθε πολιτικός σε όλον τον πλανήτη, μετράνε κουκιά και όταν αυτά βρίσκονται στην κεντρική κοινότητα, τότε η ασήμαντη εκλογικά περιφέρεια περνάει σε δεύτερη μοίρα.
          Ουσιαστικά φτιάχτηκαν εκατοντάδες “μικρές Αθήνες”.
          Κατά την δική μου εκτίμηση, διοικητική αποκέντρωση και οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας συνδέονται άμεσα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς την απλή αναλογική.
          Ο Γεωργιάδης εσχάτως υπερασπίστηκε τις κυβερνήσεις με το επιχείρημα ότι αυτές δεν είναι λειτουργικές. Θα περίμενε κανείς από μια κοινωνία η οποία επιθυμεί να εξελίσσεται στα πλαίσια μιας δημοκρατίας, να επιχειρεί να λύσει τα θεμελιώδη προβλήματά της αντί να τα αποφεύγει.
          Το δε παράδοξο με αυτό το επιχείρημα είναι, ότι θα μπορούσε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει κάποιος για να αναστείλει γνωστά άρθρα του συντάγματος και να κυβερνήσει με… διατάγματα.

          • διόρθωση:
            Ο Γεωργιάδης εσχάτως υπερασπίστηκε την (υπερ)ενισχυμένη αναλογική με το επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις οι οποίες θα προέκυπταν από την απλή αναλογική δεν θα ήταν λειτουργικές.

    • Για το πρώτο σχόλιο: έχετε δίκαιο. Ούτε εγώ υπενόησα ότι με την μεταφορά των υπουργείων επιτυγχάνεται η αποκέντρωση. Άλλο η αποκέντρωση, άλλο η μεταφορά των υπουργείων. Ως άλλη περίπτωση λήψης μέτρων την ανέφερα.

  5. Περιττό να πούμε και να γράψουμε ότι η Αριστερά -σε όλες τις αποχρώσεις της- θεωρεί ως λύση καλής και ανθρωποκεντρικής διοκήσεως την Αποκέντρωση του λεγόμενου σκληρού κράτους-που ήταν πράγματι-όπου δεν λειτουργούσε η πολυκομματική Δημοκρατία και δεν γίνονταν εκλογές αν 4ετία ή είχαμε και έχουμε κράτη με μεγάλες επικράτειες (Ρωσία, ΗΠΑ ,κυρίως).
    Και στις δικές μας δύο Αυτοκρατορίες ,-χωρίς απαιτήσεις καμιάς Αριστεράς- είχαμε τα Ελληνιστικά κράτη και τα Θέματα στην λεγόμενη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μας .
    Στην Ελλάδα όμως του νέου κράτους μας των 133.000 τ. χλμ ,περίπου και στην οποίαν ”ακούγονται οι ανθρώπινες φωνές από το Ορμένιο ως την Γαύδο”, -αν επιθυμούσαμε την μείωση της αστυφιλίας -δεν θέλαμε κατάργηση των Κοινοτήτων (οικισμών ΝΑΙ),αλλά οικονομική ενίσχυσή τους και μεταφορά προσωπικού σαυτές για εξυπηρέτηση ,καθοδήγηση και στήριξη των κατοίκων τους- όπως παλαιά με αγροτικούς ιατρούς, γεωπόνους ,δασάρχες , αστυνόμους και ιερείς -.
    Τώρα κλαίμε όλοι στα ερείπια που δημιούργησαν οι γνωστοί νόμοι Καποδίστριας και Καλλικράτης για την φυγή από τα χωριά μας και των ηλικιωμένων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα των νομών τους πλησίον των παιδιών τους ,των θεραπόντων ιατρών τους και των τοπικών ή κρατικών Αρχών.
    Η υπογεννητικότητα στα χωριά μας οφείλεται-όπως έγραψα στο προηγούμενοι σχόλιο μου – στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση των νέων μας, που δεν οφείλεται σε οικονομικές δυσκολίες τους ,γιατί στα χωριά τους έχουν διαθέσιμες ακαλλιέργητες εκτάσεις για εκμετάλλευση και ακατοίκητα σπίτια για φτηνή διαμονή .

  6. Περιμένω -φαντάζομαι και όλοι οι αναγνώστες- την παρέμβαση με σχόλιο – του ”Θρακάρχη” στρατηγού Κέλλη , ο οποίος μάλλον δεν διαβάζει τις Ανιχνεύσεις , τις οποίες παρακαλώ να στείλουν το άρθρο αυτό με τα σχόλια για ”ζύμωση” επί του θέματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα