Τούρκικες κατάρες κατά Βενιζέλου – Πως οδηγηθήκαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή

- Advertisement -

To σύνθημα των Τούρκων κεμαλικών στις παραμονές των μοιραίων εκλογών του Νοεμβρίου του 1920, μας θύμισε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Vakit” τo 1930 (24 Ιουνίου)*. Ήταν από τότε γνωστό το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση νίκης των βασιλικών του Λαϊκού Κόμματος.

Όπως φαίνεται, το μέλλον των Ελλήνων στην Ανατολή, το ήξεραν καλύτερα οι ίδιοι οι Τούρκοι εθνικιστές από τους, ξεγελασμένους, νεοέλληνες ψηφοφόρους. Η επίσημη εφημερίδα του Κεμάλ στην Άγκυρα έγραφε στις 28 Οκτωβρίου 1920 για τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές: «Οι ελληνικές εκλογές θα κρίνουν την τύχη του μικρασιατικού πολέμου. Πτώση του Βενιζέλου, σημαίνει και πτώση της Ελλάδας στη Μικρά Ασία».

Ταυτόχρονα, στις διαδηλώσεις των Τούρκων εθνικιστών στην Άγκυρα κυριαρχούσε το σύνθημα: «Μπιν γιασασίν Μουσταφά Κεμάλ/ Γιασασίν Κωνσταντίνος/ Καχρολσούν Bενιζέλος», δηλαδή: «Πολύ ζήτω στον Μουσταφά Κεμάλ/ Ζήτω στον Κωνσταντίνο/ κατάρα στον Βενιζέλο».

Η απόφαση για τις μοιραίες εκλογές ήταν η πολυπαραγοντική απόφαση του Βενιζέλου, να καταφύγει σε αυτές μετά το θρίαμβο της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών. Σίγουρα η δολοφονική απόπειρα τον επηρέασε, όπως και η ερήμην του δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη, από τους δικούς του παρακρατικούς. Ήξερε ότι χρειαζόταν μια νέα λαϊκή εντολή για να υλοποιήσει οριστικά επί του εδάφους τις κατακτήσεις και κυρίως την ενσωμάτωση του Σαντζακίου Σμύρνης στην Ελλάδα.

Η προσωπική μου γνώμη πλέον είναι, ότι ο Βενιζέλος πίστευε ακράδαντα ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Ένας λόγος ήταν ότι οι φανατικοί αντιβενιζελικοί του αντίπαλοι είχαν ήδη φύγει εκτός Ελλάδος, από το 1917. Επιπλέον, ο βασιλιάς Αλέξανδρος, γιος του έκπτωτου Κωνσταντίνου, συμμεριζόταν το όραμα του Βενιζέλου.

Εκλογές και Μικρασιατική Καταστροφή

Κάτω από κανονικές συνθήκες τίποτα δεν απειλούσε την εκλογική επικράτηση του Βενιζέλου. Όμως λίγο καιρό πριν τις εκλογές, ο Αλέξανδρος πέθανε στα 27 του από μόλυνση, μετά από δάγκωμα ενός πιθήκου. Η συνέχεια είναι γνωστή… Στη Μικρασιατική μας περιπέτεια, έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή η ευαισθησία των μη γραμμικών συστημάτων στις, ακόμα και μικρές, μεταβολές.

Να σημειώσουμε ότι την κατάταξη του Μικρασιατικού, στα μη γραμμικά συστήματα την οφείλουμε στους όρους που το Σαντζάκιο Σμύρνης παραδόθηκε με τη Συνθήκη των Σεβρών στην ελληνική διοίκηση ως συμμαχική εποπτεία. Με το πολύ μεγάλο μεσοδιάστημα της μεταβατικής περιόδου των πέντε ετών για την πιθανή ένωση με την Ελλάδα.

Το σύστημα θα ήταν γραμμικό εάν εξαρχής το Σαντζάκιο Σμύρνης είχε αποδοθεί στην Ελλάδα, όπως έγινε με την Ανατολική Θράκη. Αυτό όμως δεν συνέβη γιατί λόγω του Εθνικού Διχασμού του 1915 και της επικράτησης των φιλογερμανών στην μοναρχική Αθήνα, η συμμετοχή της Ελλάς στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων, αναβλήθηκε για δυο ολόκληρα κρίσιμα χρόνια και το κενό το κάλυψαν οι Ιταλοί.

Στην εξέλιξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 έχουμε μια εξαιρετική εφαρμογή της Θεωρία του Χάους (Chaos Theory), η οποία έγινε ευρύτερη γνωστή με την έκφραση “το φαινόμενο της πεταλούδας” (το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στο Πεκίνο μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στη Νέα Υόρκη), που εκφράζουν το φαινόμενο της ευαισθησίας των μη γραμμικών συστημάτων.

Η επιστροφή των μοναρχικών

Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου οι εξορισμένοι μοναρχικοί επανέρχονται δριμύτατοι επιζητώντας εκδίκηση και επαναφορά του Κωνσταντίνου στο θρόνο. Κέρδισαν με λαϊκίστικα-τοπικιστικά συνθήματα, χωρίς καμιά άποψη για την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Με μια άτυπη συμμαχία με το νεαρό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), καταφέρνουν να πείσουν κυρίως την πλειονότητα των μοναρχικών κατοίκων της λεγόμενης Παλαιάς Ελλάδας, όπως και τις εθνικές μειονότητες των Νέων Χωρών, Τούρκους, Βούλγαρους, Εβραίους.

Η διαχείριση του Μικρασιατικού πολέμου στη συνέχεια ήταν γεμάτη διπλωματικά και στρατιωτικά λάθη. Ήξεραν πολύ καλά οι κεμαλιστές τι θα γινόταν όταν φώναζαν: «Μπινγιασασίν Μουσταφά Κεμάλ/ Γιασασίν Κωνσταντίνος/ Καχρολσούν Bενιζέλος». Η υπενθύμιση της Vakit, έγινε με αφορμή μια ανταπόκριση για τις μαζικές κινητοποιήσεις των προσφύγων στην Αθήνα, κατά της υπογραφής του ελληνοτουρκικού Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας που υπεγράφη στην Άγκυρα.

Παραχωρούσε οριστικά και αμετάκλητα όλες τις ελληνικές περιουσίες στο τουρκικό κράτος και τις ελλαδικές μουσουλμανικές στο ελληνικό αντίστοιχα (1/10 η διαφορά των δύο περιουσιών). Έκλεινε έτσι οριστικά, όχι μόνο η πόρτα της επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους, αλλά και της αποζημίωσης με βάση το αληθινό μέγεθος των περιουσιών. Ο Βενιζέλος του 1930 ελάχιστη σχέση είχε με τον Βενιζέλο του 1915 ή του 1919, δηλαδή με τον οραματικό ηγέτη που εξέφραζε την εθνική ολοκλήρωση. Ήταν πλέον ένας τυπικός και αρκετά κυνικός εκφραστής των κρατικών συμφερόντων.

Κυνική διπλωματία 

για την συνέχεια https://slpress.gr/idees/pos-ta-lathi-ton-monarchikon-anoixan-to-dromo-gia-ti-mikrasiatiki-katastrofi/

spot_img

55 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο γνωστός Βενιζελο-μανής -αν και επιστήμων-κ. Αγτζίδης, ας διαβάσει την κατάληξη της επιστολής του Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης προς τον Βενιζέλον στις 7 Σεπτεμβρίου 1922 που κατέληγε…”Πλην και υμείς φέρητε μέγιστον την ευθύνη δια δύο πράξεις σας .
    Πρώτον διότι αποστείλατε εις την Μικράν Ασίαν ως ύπατο αρμοστήν ένα τουτ’αυτό παράφρονα και εγωιστήν και
    Δεύτερον, διότι πριν αποπερατώσετε το έργο σας …είχατε την άτυχη και ένοχη (τι εννοεί;) έμπνευση να διατάξητε εκλογάς”.
    Οι δε τότε και σήμερον υποψιασμένοι δεν κρίνουν ότι η φράση στο πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδος VAKIT ”πτώση του Βενιζέλου σημαίνει και πτώση της Ελλάδας στην Μικρά Ασία” βοηθούσε εκλογικά τον Βενιζέλο;;;.
    Σε ”αμοιβάδες” απευθύνεται ο κ.αρθρογράφος;;;

    • Λέμε και ώραια ανεκδότα…
      Α. Ο Βενιζέλος δεν μπορούσε να μην κάνει έκλογες έκτος και αν ήθελε να γίνει δικτάτορας.άλλοι είχαν τέτοιες τάσεις….πλησιάζουν και οι μέρες τους…
      Β.Την εύθηνη έχουν αυτοί που στις εκλογές του 20 υποσχέθηκαν εν γνώσει τους πραγμάτα που δεν μπορούσαν να πραγματοποίησουν…και ποίοι είπμε ότι ήταμ αυτοί ;

      • ΥΓ Χαρακτηρισμοί όπως αμοιβάδες δεον είναι όπως μην χρησιμοποιύνται καθώς “ένίοτε” αρμόζουν/περιγράφουν αυτόν που τις χρησιμοπείει…

    • ΥΓ2 Η εν λόγω εφημερίδα ήταν ,,,,τουρκίκη…απευθύνονταν,,,σε τούρκους,,,”τουρκιστί” (εις την τουρκικήν όπως λέμε και εις την καθομιλουμένη) άρα λίγο δύσκολο να επηρέασει Έλληνες ψηφοφόρους οι οποίοι κατα κάνονα δεν κατέχουν αυτήν την γλώσσα…περί αμοιβάδων ο λόγος….

    • Το υποτιθέμενο έμβλημα του αυτοκράτορα Μιχαήλ Α! Ραγκαβή είναι ” οικοσήμο με περίεργο σταύρο” Το είδα και αυτο! Τελικά μάλλον πρεπει να εστιάσετε την προσόχη σας στις αμοιβάδες και μόνον….Ενημρωτικά αυτού του είδους σταυρός ήταν αρκετά διαδεδεμένος στην ιεραλδική (συγνωμή για την αγνώτστη λέξη) Ρωτήστε και καμία σοφή αμοιβάδα για τα περαιτέρω….ΓΙα τα Ισορικά θέματα τα οποιά εμφανως αγνοείτε θα ασς συνιστούσα να διαβάστεέστω ΕΝΑΝ ακαδημαικο ιστροικό (άλλη μια προφανώς αγνωστή λέξη για έσας)…
      ΥΓ Αληθεία ο Μετάξας ως δικτάτορας ποιανού την πολιτική ακολούθησε ; Μήπως του Βενιζέλου;;Άλλο ενα καταφανές “Βενιζελομανές” γεγονός για έασς…΄΄’Αντε και καλή αμοιβάδα!

  2. Στην πρώτη απάντησή σας στο σχόλιο μου χαρακτηρίσατε ως ανέκδοτα τα επιχειρήματα των Βενιζελικών για τις εκλογές του 1920 ,χωρίς να χαρακτηρίσετε όσους τα λένε.
    Στην δεύτερη απάντησή σας δεν σας άρεσε η λέξη αμοιβάδα ,που χρησιμοποίησα ,χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου .ΚΑΙ
    Στην τρίτη γράψατε ότι” η τουρκική εφημερίδα ήταν δύσκολο να επηρεάσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ,που δεν κατέχουν αυτήν την γλώσσα”.
    ΟΜΩΣ ,αγαπητέ κ .Βουλγάρη, σαυτές τις εκλογές ψήφισαν για πρώτη και τελευταία φορά Έλληνες από την Ανατολική Θράκη και την Μικρά Ασία -που μιλούσαν και διάβαζαν την τουρκική γλώσσα και σαυτούς απευθυνονταν η τουρκική εφημερίδα vakit-και από την Δυτική Θράκη και όλος ο στρατός της Μ.Ασίας-και μάλιστα με χάρτινα ψηφοδέλτια αντί των σφαιριδίων (που δύσκολα νοθεύονται),επειδή κατά τον ”έντιμο” Βενιζέλο όλοι στην Θράκη και την Μικρά Ασία ήταν εγγράμματοι και ήξεραν να διαβάζουν.
    Κατέληξαν και από τότε όλοι- πριν των Βενιζελο-μανών ,όπως ο κ. αρθρογράφος και τώρα-, ότι οι εκλογές του 1920 ουδαμόθεν εδικαιολογούντο και ότι μεγαλύτερο πολιτικό σφάλμα ήταν αδύνατον να διαπραχθεί.
    Υ.Γ.Μήπως τώρα να ξαναπροσθέσω την λέξη αμοιβάδα;;;.

    • Συγνώμη για το γέγονος ότι δεν ανεφέρα το γέγονος οτι Κεμαλικές εφημεριδες δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε περίοχες υπο τον έλεγχο του Ελληνικού Στρατού και ότι οι ενθέρμοι Βενιζεικοί κατοίκοι της Σμύρνης δεν χρειάζονταν κάμια ενθάρυρνη για να ψηφίσουν Βενιζέλο καθώς θεωρήσα ότι δεν επρέπε να αναφερθώ σε πραγμάτα αυτονοήτα….Σφάλμα μου όντως ,,,,σίγουρα θα πρέπει να ξαναπροσθέσετε την λέξη αμοιβάδα….

    • ΥΓ “Βενιζελομανείς”;Τι κρίμα που τα γεγόνοτα είναι “βενιζελομανή” και δεν νοιάζονται για τις ευαισθσίες του καθενός…Και αν θέλετε να μιλήσουμε για “εντιμούς” ας μιλήσουμε για αυτούς που μετά το νοέμβριο του 1920 έκαναν τα αντιθέτα από οσο έλεγαν πρίν ή προτιμάτε να μιλήσουμε για τον νόμο των διαβατηριών του 1922;Γελάνε και οι αμοιβάδες…

    • ΥΓ2″Ουδαμόθεν εδικαιολογούντο”;Το σαφώς “βενιζελομανές” γεγόνος είναι το 1920 είχαν περάσει πεντε χρόνια τουλάχιστον απο την προηγούμενη εκλογίκη δαδικάσια και ότι ο Βενιζέλος ήταν υποχρεώμενος να κάνει κάποτε έκλογες αν δεν ήθελε να θεωρείται δικτατόρας….ειπαμε η χαρά της αμοιβάδας….

      • Ας αποσύρω πρώτα την λέξη αμοιβάδα-που σας ενόχλησε-(πάντως τον ”βενιζελο-μανή ”κ.Αγτζίδη δεν τον ενόχλησε)και ας υπενθυμίσουμε ότι δεν ήταν όλοι οι Μικρασιάτες και Θρακιώτες Βενιζελικοί -καταχειροκροτούσαν τον Βασιλιά Κων/νο όταν επισκέφθηκε τα μέρη τους ,τότε που ο Βενιζέλος έκανε για όλο σχεδόν το πρώτο 6μηνο του δύσκολου 1921 γαμήλιο ταξίδι με την δεύτερη γυναίκα του Έλενα στην Νότιο Αμερική(το γράφει η Ιστορία)-και όσο για την αναγκαιότητα των εκλογών του 1920 για να μη θεωρηθεί δικτάτορας ο τρίς πραξηκοπηματίας Βενιζέλος ,όλα τα Ελληνικά Συντάγματα-και όλων των κρατών-προβλέπουν αναβολή εκλογών όσο συνεχίζεται ο πόλεμος ,κάτι που έκανε νομίμως ο Βενιζέλος από το 1919-1920.
        Οι δυστυχώς αδικαιολόγητες εκλογές έγιναν το 1920 για να ”κεφαλαιοποιήσει τα κομματικά του οφέλη ”-από την ανεπικύρωτη -Συνθήκη των Σεβρών ,που δημιουργούσε ”την Ελλάδα των τριών Ηπείρων και των Πέντε θαλασσών”.Όλοι οι λαικιστές πολιτικοί αυτό θα έκαναν.
        Ας κρατήσουμε την φράση του εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου ”πλην υμείς φέρητε την ευθύνην διότι πριν αποπερατώσετε το έργο σας είχατε την άτυχη και Έ Ν Ο Χ Η (μήπως εννοεί ”στρίβειν δια των εκλογών;;;)έμπνευση να διατάξητε εκλογάς” και ας ζητήσουμε απάντηση ύστερα από 100 χρόνια στο ερώτημα ,αν ήταν ορθή εθνικώς και στρατηγικώς η απόβαση στην Σμύρνη ,ή, υπήρξε συνέπεια πολιτικής οιήσεως και πάθους του Βενιζέλου.
        Δεν θα συμφωνήσουμε ,αλλά αν θέλετε να απαντήσετε ζητήσετε και την βοήθεια του κ.Παπαδάκη ,Προέδρου του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος ,που καλώς πράττει να θέλει να κρατήσει τον μύθο ότι όλα όσα έκανε ο αείμνηστος Βενιζέλος ” ήταν καλώς καμωμένα”. Να είστε καλά.

        • To 1920 θεωρητικά υπήρχε συνθήκη ειρήνης καθως η “νόμιμη” κυβερνήση της Τουρκίας (η σουλτανική ) την είχε υπογράψει ενώ τον Κεμάλ δεν τον αναγνώριζε κανείς εκτός της Σοβιετικής Ένωσης (την οποία επίσης δεν αναγνωρίζε κάνεις ως νομίμη ) Άλλο ένα κάκο ” βενιζελομανές” γέγονος…τι κρίμα! Ο Εθνομαρτύρ μιλούσε για την Σμύρνη και μόνον…δεν ηξέρε την γενικότερη εικόνα και δεν ήταν και το καθήκον του στην τελική αναλύση .Αύτο ήταν η αποστολή του Βενιζέλου και κάθενος που εχει το κάθηκον του “κυβερνείν”

        • ΥΓ.Μέχρι το 1922 η κιντήριος ιδέα της Ελληνικής Πολτικής ήταν η Μεγάλη Ιδέα…στην οποια συμπεριλαμβάνονταν ΚΑΙ η Σμύρνη. Να μιλήσούμε για την τουρικική καταπιέση απο το 1909 και μετά και για τα σχέδια των Ιταλών για την Σμύρνη ή εiναι και αυτα “κακα βενιζελομάνινη” γεγονότα ;Μήπως θα ήταν μια καλή ιδέα να εντρυφήσουμε λίγο σε εργα σοβαρών ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ Ιστορικών σαν τον Αγτζίδη άντι να βαυκαλιζομάστε με το “του αετού ο γιος”

          • Μα ο κ.Αγτζίδης δεν είναι ακαδημαικός .
            Μαθηματικά και Η/Υ σπούδασε ο άνθρωπος και διδάκτωρ της Ιστορίας έγινε.
            Μακάρι να ”εντρυφήσουμε” στα χρόνια του εθνικού διχασμού από το 1915 μέχρι του 1935 και που δυστυχώς συνεχίζεται μετά το 1981 ,αλλά να αποκαλυφθούν αρχεία-ελληνικά και ξένα- και να διαβασθούν ο αγρίως δολοφονηθείς Ιων Δραγούμης και οι ανταλλαγείσες επιστολές μεταξύ του Βενιζέλου και Μεταξά τουλάχιστον ,μαζί με τις εφημερίδες της εποχής.
            Η Ιστορία ,φίλε, ”θεσμοθετήθηκε” μετά την εκτέλεση των έξι ,από τους νικητές Βενιζελόφρονες- άντε όχι τότε Βενιζελο-μανείς- και έμεινε από τότε απέιραχτη για την συλλογική μνήμη των”δημοκρατών” και πραξικοπηματιών -για χάρη του Βενιζέλου-μέχρι το 1935.

          • O Διδάκτωρ Ιστορίας δεν είναι Ακαδημαίκος;Το άλλο το ανεκδότο αύτό με την αμοιβάδα το ξέρουμε?Το ποιηματάκι ” η Ιστορία γράφεται από τους νικήτες” ειναι και πολυφορέμενο και χρησιμοποιείται απο οπάδους μάλλον βρωμερών υποθέσεων όπως νεοναζί οπάδους του Νότου στον Αμερικάνικο Εμφύλιο κτλ…

          • Αν είναι να μιλήαουμε για πραξικοπήματα και εκνομές ενεργίες να μιλήσουυμε για τα γεγονότα του 15, δυο αποπείρες δολοφόνιας δυο πραξικοπήματα το 1935 και 36 ή αυτά ειναι κακά “βενιζελομανή γεγονοτά”;

          • Το υποτιθέμενο έμβλημα του αυτοκράτορα Μιχαήλ Α! Ραγκαβή είναι ” οικοσήμο με περίεργο σταύρο” Το είδα και αυτο! Τελικά μάλλον πρεπει να εστιάσετε την προσόχη σας στις αμοιβάδες και μόνον….Ενημρωτικά αυτού του είδους σταυρός ήταν αρκετά διαδεδεμένος στην ιεραλδική (συγνωμή για την αγνώτστη λέξη) Ρωτήστε και καμία σοφή αμοιβάδα για τα περαιτέρω….ΓΙα τα Ισορικά θέματα τα οποιά εμφανως αγνοείτε θα ασς συνιστούσα να διαβάστεέστω ΕΝΑΝ ακαδημαικο ιστροικό (άλλη μια προφανώς αγνωστή λέξη για έσας)…
            ΥΓ Αληθεία ο Μετάξας ως δικτάτορας ποιανού την πολιτική ακολούθησε ; Μήπως του Βενιζέλου;;Άλλο ενα καταφανές “Βενιζελομανές” γεγονός για έασς…΄΄’Αντε και καλή αμοιβάδα!
            ΥΓ2 Λούδ Τζωρτζ;Μιλάμε για αυτόν του οποίου η πολτική ηταν η εκδίωξη του Κωνσταντίνου Γκλυξμπούργκ ; Καλή αμοιβάδα (δις)

        • ΥΓ2 Δεν ισχυρισθήν ότι ο Βενίζελος έχει το αλάθητο…” μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες” άλλα και λιγή ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ δεν κάνει κακό.,,.,να είστε καλα…

          • Είδα και το ”οικόσημο σας” στο Λονδίνο με τον περίεργο σταυρό .
            Δεν σας ΄έπεισα ,αλλά σίγουρα προβληματισθήκατε και θα αναζητήσετε ην αλήθεια στα Βρετανικά Αρχεία του φίλου του Βενιζέλου πρωθυπουργού Λόυντ Τζώρτζ.
            Σας συνιστώ να διαβάσετε και τις ανταλλαγείσες επιστολές μεταξύ Βενιζέλου και Μεταξά και καταλήγω με την δήλωσή του Βενιζέλου στην Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου του 1929” Εγώ καλώς ,η, κακώς είμαι εκείνος που επροκάλεσε τον διχασμόν αυτόν.
            Αλήθεια γράψτε κανένα λάθος του Βενιζέλου.
            Καληνύχτα .

        • Αγαπητέ φίλε προφανώς ο Βενιζέλος έκανε τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920 για να ”κεφαλαιοποιήσει τα κομματικά του οφέλη ” όπως αναφέρεις , που αυτός εκτιμούσε ότι θα του προσέφερε η Συνθήκη των Σεβρών . Και προφανώς έκανε κάθε προσπάθεια (θεμιτή ή αθέμιτη) για να τις κερδίσει . Έπεσε όμως έξω στις εκτιμήσεις του όσον αφορά τα αποτελέσματα . Αυτό κανένας αμερόληπτος Έλληνας δεν μπορεί να το αρνηθεί . Αυτό πιστεύω και εγώ μετά από μελέτη είκοσι ετών . Στην αναφορά σου όμως όσον αφορά την επιστολή του Χρυσοστόμου Σμύρνης προσπερνάς τα αναγραφόμενα από τον Χρυσόστομο ότι ”κύριοι υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι” . Η εκτίμησή μου είναι ότι με την επιστολή του ο Χρυσόστομος απαξιοί πλήρως τους πολιτικούς αντίπαλους του Βενιζέλου, αλλά και ταυτόχρονα κατηγορεί και τον Βενιζέλο . Και τον κατηγορεί (πέραν του Στεργιάδη) γιατί έκανε τις εκλογές ενώ γνώριζε ότι σε περίπτωση νίκης των αντιπάλων του η Ελλάδα ήταν καταδικασμένη . Προσπερνάς επίσης ότι η επιστολή δεν έγινε για να του προσάψει κατηγορίες , αλλά για να του πεί ότι είναι ο μόνος που θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα . Αντιθέτως εσύ με τα αναγραφόμενά σου έρχεσαι σε πλήρη αντίθεση με την επιστολή . Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες εκατό χρόνια περίπου μετά την ταπεινωτική μας ήττα το 1922 δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε τι δεν πρέπει να επαναλάβουμε για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια . Τελειώνοντας θα ήθελα να μεταφέρω την μαρτυρία του μακαρίτη του παππού μου Νικολάου Σταματάκου από τις Αμύκλες Λακωνίας . Είπε ” Εμείς δεν ψηφίσαμε τον Γούναρη για να πάμε στην Αγκυρα ”.

    • Τα σφαιρίδια είναι για τους αγγράματους για αυτό το λόγο και δεν χρησιμοποιούνται και τώρα …Πρόφανως και η Σμύρνη ,”το Παρίσι της Ανατολής” και η Πόλη ήταν γεμάτη αγράμματους ‘Ελληνες….Αλήθεια γνωρίζουμε πως μαγειρεύεται η αμοιβάδα;

      • ΤΕΛΟΣ -ΤΕΛΟΣ,πια, σας συνιστώ ,μια που κατοικείτε στο Λονδίνο να διαβάσετε το βιβλίο του Άγγλου Μιchael LLowllyn Smith ” Το όραμα της Ιωνίας -Η Ελλάδα στην Μικρά Ασία” και να τα ”ξαναπούμε” .
        ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.

        • ‘Οταν αναέρετε εναν σοβάρο ιστορικό και όχι κάποιον που έγινε ” επισκέπτης καθηγητής ” μόνο και μόνο επείδη ήταν πρώην διπλωμάτης με είδποείτε ….προς το παρών …καλή αμοιβάδα (τρίς)

          • Διαβάστε το βιβλίο του -με πολλές παραπομπές σε αρχεία Ελληνικά και Αγγλικά και τα ξαναλέμε. Και φυσικά δεν συγκρίνεται με τον ”δοξολόγο” του Βενιζέλου κ Αγτζίδη.
            Το ξαναγράφω ,αποσύρω την όντως προσβλητική λέξη αμοιβάδα ,αλλά περιμένω να μου απαριθμήσετε τα λάθη του Βενιζέλου ,αφού γράψατε ότι δεν ήταν αλάθητος. Να είστε καλά.

          • Α, ο αναφερομένος ειναι σοβάρος ιστορικός και όχι επισκέπτης που είδε φως και μπήκε…
            Β Οταν παραδεχθήτε τα ΕΓΓΛΗΜΑΤΑ του λατρευτού σας Κωνσταντίνου και της κλίκας τυ τότε και μόνο τότε θα μπορείτε να μιλάτε για τον Βενζέλο…διαφορετικά θα ήθελα μια σούπα με αμοιβάδες και πάτατες δικη σας παραγωγής παρακαλω…..

      • Α, Οι Χάζαροι δεν ήταν Ρώσπι άλλα μογολοείδεις δείτε π.χ. το βιβλιο της Οσπρευ πάνω στο θεμα…
        β. Ο Αριστρατίκος οίκος των Woodville ισχυρίζονταν ότι κατάγονταν απο την Μελούσενη και μέσω επιγαμίας με αυτον και η Βασιλική Οικγένεια του ΗΒ.Να είστε καλά και καλή σας νύχτα

        • Ψάχνοντας γιά τόν Μιχαήλ Α ´Ραγκαβῆ στό διαδίκτυο βρῆκα αὐτό τό ἄρθρο.
          Ἀπ’ ὅ,τι καταλαβαίνω εἶναι πολύτιμες οἱ γνώσεις σας γιά τόν Ἑλληνισμό. Εἶναι μακρινές κάποιες ἱστορικές ἐποχές καί ξεχνιῶνται πολλά καί εἶναι ἀνάγκη νά τά ξαναθυμηθοῦμε ἤ καί νά τά μάθουμε. Μία σέ βάθος μελέτη καλοπροαίρετη εἶναι πολύτιμη, ἀπό ὅποια σκοπιά κι ἄν εἶναι ἡ ὀπτική της. Κι ἐγώ εἶμαι κάτι περισσότερο ἀπό Βενιζελική καί λόγω πατρός καί ἡ ματιά μου μπορεῖ νά εἶναι ὑποκειμενική. Ἕνας μεγάλος ἡγέτης, ἕνας πολιτικός ἀλλά κι ἕνας ἁπλός ἄνθρωπος εἶναι ἀνάγκη νά βλέπει καί τίς ἀντίθετες φωνές γιά πολλούς λόγους. Σέ τοῦτο εἶναι σημαντική ἡ δημοκρατία.

          • Σιγούρα ο Βενίζελος έκανε και λάθη …το Ιδιωνύμο η ή ανοχή που εδειξε σην ΕΕΕ παραδειγμάτος χάριν. “Μεγάλα πλοία. μεγάλες φουτρούνες” Επίσης και οι δύο πλεύρες εκάναν έωεργίες πυ θα έπρεπε να αποφευχθούν…..Η δολοφονία του Δραγούμη δεν είχε κανένα ωφέλος για την Ελλάδα.Καλα να περνάς και κάλη δύναμη σε ολούς μας,,,

    • ΥΓ Ευχαριστώ για την Ασπασια Μάνου…Δυστήχως η αγάπη δεν νικά πάντα στ τέλος ασχέτα με το θλεουμε να πιστεύουμε…

      • Ἐγώ εὐχαριστῶ.
        Καί μόνο ὅτι μιλᾶτε γιά ἀγάπη ἀνάμεσα σέ ἱστορικά σχόλια εἶναι σημαντικό.

        Μήν ξεχνᾶτε
        «ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗΣ οι ουράνιες δυνάμεις ανεβαίνουν
        Συλλαμβάνεις εδώ ή εκεί ψίχα βασιλικού ή πυρκαγιάς το απόσπιθο
        Που μέλλει ν’ αποκαλυφθεί χρόνους πολλούς μετά το πρώτο σου
                άγγιγμα» ἀπό τό Ἐκ τοῦ πλησίον τοῦ Ἐλύτη

        Καί γιά τά σχόλιά σας, εἶχα τήν βαθειά πίστη ὅτι κάποιος θά βρεθεῖ νά σχολιάσει μέ ἱστορικές γνώσεις καί ἀπό τήν ἄλλη πλευρά.

        • Θέλω να είμαι ειλκρίνης: Τα ενδιαφέροντα μου ατην Ιστοριά “πηγαίνουν” στην στρατιωτική και διπλωματική σφαίρα. Εξάλλου τα αγαπημενα μου θέματα μέλετης είναι κατα σειρα προτιμήσης Β! Παγκοσμίος Πόλεμος, “Βυζάντιο” και Αμερικάνικος Εμφύλιος για να αναφερθώ μονο στην πρώτη κστηγορία.Ακριβώς όμως λόγω των θέματων που ασχολούμαι (και κάθως θυμάμαι την Νιτσεική ρήση ότι αν κοιτάξεις πόλυ την άβυσσο θα σε κοιτάξει και αυτή )θέλω να θυμάμαι ένίοτε ότι δεν ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι απλά ένα έξυπνο αρπακτικό πού το μόνο που το νοιάζει είναι που θα βρεί το επόμενο θύμα του..Και αν η αγάπη/έρως δεν κάνει τον άνθρωπο καλύτερο, τότε μου είναι δυσκόλο εως και αδυνάτο να φαντάστω τι άλλο θα μπορούσε να τον κάνει …Καλή σας νύχτα

          • ¨ Και αν η αγάπη/έρως δεν κάνει τον άνθρωπο καλύτερο, τότε μου είναι δυσκόλο εως και αδυνάτο να φαντάστω τι άλλο θα μπορούσε να τον κάνει …¨

            Πόσο θαυμάσια διατύπωση!

  3. Επίσημος Σταυρός με τέτοιο χρώμα στο Βυζάντιο δεν υπήρχε .Κάποιας Φαναριώτικης οικογένειας οικόσημο θα ήταν μετά το 1204 ,γιατί οι Ραγκαβή-δες ήταν Φαναριώτες.
    Έχει και γράμματα -μάλλον λατινικά-ως αρκτικόλεξα με κάποια σημασία ,γιαυτό και παρακαλούμε τον κ.Βουλγάρη να μας ”μορφώσει”.

    • Α΄’Εγραψα υποτιθέμενο έμβλήμα…γνωριζούμε την έλληνικη γλώσασα ή το μόνο που μπορούμε να γραφούμε είναι “πατάτες”;
      Β. Τα γράμματα ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ και απο αυτά που χρησιμοποιουσάν στο ουτώς είπειν “Βυζάντιο” Έχουμε πάει ποτέ σε εκκλησία στην ζωή μας; Χρησιμοποιούν ακόμα αυτα τα γράμματα εκει…
      Γ. το “κάποιο αρκτικολέξο” είναι το ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ Μιλάμε για τέτοια ΤΡΑΓΙΚΗ άγνοια της Ιστορίας …..Παρακαλείσθε ΄’οπως ασχολείθήτε με τις αξιαγάπητες αμοιβάδες καθώς στα Ιστορικά μονο “πατάτες ” μας προσφέρετε…Ο Αβγιτζης δεν θα έκανε τέτοια τραγικά λάθη

      • Τώρα πια ”στριμωγμένος καθώς είστε” με τον Βενιζέλο -που δεν ήταν αλάθητος ως Πάπας ,αλλά δεν αναφέρετε λάθη του-και την θεσμοθετημένη και στρατευμένη από το 1915 μυθΙστορία γύρω απ΄’αυτόν,-παρ’ότι φιλίστωρ -,ξεφύγατε σε αγένειες ,που δεν δικαιολογούνται στους σοβαρούς διαλόγους των ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ ,στους οποίους για πρώτη φορά συμμετέχετε.
        Ούτε το σχήμα ,ούτε το χρώμα του ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ Σταυρού είναι σαν αυτόν, που από το Λονδίνο μας ”πλασάρατε” ,με δυσδιάκριτα τα γράμματα της βυζαντινής γραφής, την οποίαν μάθαμε και διαβάζουμε παιδιόθεν αγαπητέ τριτοδεσμίτη μεν ,χωρίς την παιδεία του ”καλού κ’αγαθού” αυτής της δέσμης ανθρώπου και ούτε του χριστιανού ,γιατί τώρα προσωποποιήσατε τις παξιωτικές φράσεις σας, ενώ οι χριστιανοί αγαπούν και τους εχθρούς τους..
        Για την Ιστορία ,αν ενδιαφέρεστε πραγματικά ,να επανέλθετε όταν διαβάσετε και άλλα βιβλία -Ελλήνων και ξένων -για την σκοτεινή περίοδο 1915-22 ,με πρώτο τις ανταλλαγείσες επιστολές Μεταξά -Βενιζέλου δια της Καθημερινής ,που έχουν εκδοθεί . Καλή εβδομάδα.

        • Α. Ειμαι στις Ανιχνεύσεις από το 2016 Απλά είχα αφήσει τον σχίολιάσμο για κάποιο διάστημα για δικούς μου λόγους οι οποίοι δεν σας αφορούν και συγνώμη που δεν σας ζήτησα την άδεια για να σχολίασω “εξοχοτάτε”
          Β Ξεκινησατε να προσβαλέτε ΣΚΙΑΟΤΑΤΑ τους έχποντες αντιθέτες απόψεις ως αμοιβάδες και βενιζέλομάνεις κλαι τώρα κλαψουρίζετε για καλούς και αγαθούς; Γιατί δεν βελτιωνέτε την συμπεροιφορά σας πρώτα;Εσεις ειστε αυτος του οποίου η συμπεριφορά δεν συνάδει με τον χώρο…για να μη πω ότι η συμπεροφορά σας μου θυμίζει τους “αρχιτεκτόνες” της Γκερνίκα οι οποίοι οταν από το 1942 και μετά συναντήσαν την Νέμεση κλαψουρίζαν για τρομοκατικές ενέργίες γιατί δεν θέλω να ανέβασω εντάσεις εδω πέρα….
          Γ,Τα γράμματε ειναι ευκρίνη ,,,τώρα αν προσπαθείτε απεγνωσμένα να καλυψέτε τις “πατάτες ” αύτο είναι δικό σας θέμα…Ενμερωτικά πάντως οι ενηλικοί είθισται να παραδέχονται τα λάθη τους,,,
          Δ.΄’Εμενα με ενδιαθέρει η ιστόρια …εσας ο μύθος του “αετου ο γιος” για αυτό και “μούγκα ” στα ΕΓΓΛΗΜΑΤΑ του Κωνσταντίνου και της παρέας του…
          Ε. Αλλο ενα “βενιζελομανές ” γεγονος: η “ουδετεροτήτα”του Κ. εύνοούσε τους Γερμανούς.Τι θα σημαίνε μια γερμανική νική για την γλυκία μας πατριδα συνιστω τον Fitz Fischer Geranny’s aims in the First World War.Δεχ έχει αμοιβάδες πάντως

    • Δ Ως πρώην Τριτοδεσμίτης έχω κάνει λατινικα ….και Ιστορια αναμέσα στα άλλα ,,,δεν εχω ασχοληθεί με πατάτες και αμοιβάδες όπως άλλοι…

  4. Κυρία Ελένη .Π ,δεν ήταν του παρόντος οι Ραγκαβή-δες με τα λάβαρά τους ,ενώ από το διαδίκτυο μαθαίνεις ότι τούρθει και γράψει ”ο πάσα είς”, αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις την ιστορική ακρίβεια των γραφέντων .
    Παραπλήθυναν οι ”ιστορικοί ,ιστοριοδίφες, ερευνητές και από το 1981 οι αναθεωρητές της Ιστορίας σε όλο τον κόσμο ,αλλά στην Ελλάδα για λόγους καθαρά κομματικών -συν την παγκοσμιοποίηση- σκοπιμοτήτων .
    ”Χάσαμε την μπάλα”,γιαυτό και επιβάλλεται -όσοι πραγματικά φιλίστορες να ”ψαχνόμαστε”, ειδικά οι σπουδαγμένοι ,που νυχθημερόν αναζητούν αλήθειες με γραπτά ντοκουμέντα και όχι με ”χωρατάδες ” στα καφενεία και στις συμφωνούσες πάντα παρεούλες.
    Συγνώμη ,αλλά δεν ήταν καλύτερα να γράφατε ΕΙΜΑΙ βενιζελική -με αμφιβολίες πια-,γιατί διαπιστώνω τώρα ,ύστερα από 100 χρόνια ,ότι ο Βενιζέλος ”μας άνοιξε πληγές”, χωρίς να προετοιμάσει το Έθνος και τους τότε Έλληνες ,ότι όταν ξεκινάς πόλεμο μπορεί να νικηθείς και εκείνη η ήττα θα είχε το αποτέλεσμα ,του 1922 -που και ακόμα μας ταλανίζει- όταν μάλιστα οι περισσότεροι ,ιδίως ο έμπειρος στρατιωτικός και πολιτικός – έμπιστός του μέχρι το 1915-Μεταξάς του το επεσήμαναν;;;.
    Ποιος πολιτικός ,ή, στρατιωτικός ηγέτης πιστεύει ότι σε πόλεμο θα νικήσει σίγουρα και αν το πιστεύει δεν τον κακοχαρακτηρίζουμε και στην καθημερινότητα ακόμη;;;.
    Πάντως σας ευχαριστώ για την τελευταία φράση του σχολίου σας και την υποκειμενικότητα που αναγνωρίζεται στον εαυτό σας ως Βενιζελική,-λιγώτερο βεβαίως ΦΑΝ από τον κ.Βουλγάρη.
    Καλή εβδομάδα.

    • A.Από οτι θυμάμαι έσεις αρχισατε την κουβέντα για το έβλημα μου επειδή θελατε απο κάπου να πιαστειτε μετά απο “πατάτες” και αμοιβάδες .
      Β.Μια που για πολοστή φορα εκφραζεστε απαξιωτικά για τους συνομιλητες σας και το επειπέδο δεν μας λέτε τι σπουδές έχετε κάνει ;
      Γ. Μπορείτε να μας θυμισέτε ποίος συμφωνα με τον Μεταξά θα επρέπε να εχει κερδισει τον Α! Παγκσσμιο Πολέμο άλλα και τι είδους πολτική ακολουθήσε ως ίδιος ως δικτάτορος…Τον Κολιοπούλο τον γνωρίζουμε;
      Γ΄. “Συγνώμη” που ασς χαλάω την σούπα (χωρίς αμοιβάδες ) αλλά δεν είμαι “Φαν” του Βενιζέζου ( η ελλληνική λέξη οπαδός δεν τυγχανει της εγκρισεώς σας “εξοχώτατε” 😉 Είμαι λάτρης της Ιστορίας την οποία έχω σπουδάσει …Εσείς απλά ξυπνάτε και κοιμάστε με το μύθο του “αετού ο γίος”Καληνύχτα!

    • Μήν ἀλλοιώνετε τό ὄνομά μου κ. Σ.Α.Ν..
      Δέν σχολίασα δικό σας σχόλιο ἀλλά τοῦ ἄλλου συνσχολιαστή. Πολλά μαθαίνουμε ψάχνοντας καλοπροαίρετα.
      Δέν εἶναι κακή ἡ ὑποκειμενικότητα. Ἀπό ὑποκειμενικότητες γράφεται ἡ ἱστορία.
      Κι ἐσεῖς ὑποκειμενικά κρίνετε, προσπαθώντας ὄχι νά βρεῖτε τήν ἀλήθεια ἀλλά ΄φτιάχνοντας μία ΄ἀλήθεια ΄΄ ἐνοχοποιώντας τόν Βενιζέλο. Μπορεῖ νά εἶναι ἐντελῶς ἀλλοῦ ἡ ἀλήθεια καί νά μήν ὑπάρχει καί ἐνοχή.
      https://el.wiktionary.org/wiki/υποκειμενικότητα

      • Κάθε υποκειμενική αλήθεια ,που δεν στηρίζεται σε γραπτά δεδομένα δεν είναι ιστορία είναι μυθιστορία και ιδεοληψία. Μόνον οι συνεχείς έρευνες σε αρχεία ανατρέπουν τις ιδεοληψίες.
        Και στην προκειμένη περίπτωση των εκλογών του 1920 , πως μπορείς -βάσει των ιστορικών δεδομένων- να μη μεμφθείς τον Βενιζέλο ,-για να το τελειώσουμε το θέμα-, γιαυτήν την ενέργεια του ,-που δεν υπελόγισε την ήττα, κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Ανατολής και με την Συμφωνία της Λωζάννης -που ο ίδιος υπέγραψε -έθαψε την Μεγάλη Ιδέα ,ενώ με την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλίας και Συμμαχία το 1930 με τον Κεμάλ ”κοίμησε” τον Ελληνισμό ,ο οποίος έκτοτε μέχρι το 1974 θεωρούσε αδελφό λαό τον τουρκικό και ”όρκιζονταν” για την Ελληνοτουρκική φιλία μέχρι τον κ.Τσίπρα ,που συνωμίλησε τετ-ατέτ επί 2ωρον με τον κ.Ερντογάν στις αρχές του 2019 ,για ειρηνική επίλυση των διαφορών μας ,που δέχθηκε στην Μαδρίτη και το Ελσίνκι ο κ.Σημίτης.

        • A. To 1920 “κανονικά” ήταν ειρήνη καθώς τοσο ο ελληνική όσο και η σουλτανική δήλαδη ή τότε “νόμιμη”τουρκίκη κυβερνήση βέβαια κανείς δεν έιχε υπολογίσει τον Κεμάλ οπώς κανείς δεν είχ υπολογήσει και τους Μπολσεβίκους..
          Β. Ο Βενιζέλος κατεστρέψε τον Ελληνισμό της Μικράς Ασιας ; Ποίος είπαμε ότι έστειλε τον Στρατό μας στον Σαγγάριο;Για πεστε μας για τον νόμο των διαβατηρίων του 1922;Κάτι είπαμε για ιδεολήψιες…
          Γ “Ειίναι αστείον” οτι λειδωρήτε έναν σοβαρό ιστοικο σαν τον Α, ένω εσείς είπαμε οτι επαγγελισθέ;
          Δ.Τώρα τι σχέση /έχει ο Τσίπρας με το 1920 δεν μπόρω να κατάλαβω…να ρωτήσω καμιά αμοιβάδα;Κάτι λεγάμε για ιδεολήωιες

        • Ξαναδιαβάστε τί γράφετε καί μήν συνδέετε ἀταίριαστα θέματα. Ἡ ἱστορία πού διδάχθηκα στά σχολικά μου χρόνια δέν μιλοῦσε γιά ἀδελφό τουρκικό λαό. Ὁ Ἑλληνισμός εἶναι μοναδικός ὅπως καί κάθε ἔθνος εἶναι μοναδικό. Μέ ἰδιαίτερες ρίζες καί μέ ἰδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τά σύμβολα χρειάζονται ἀνάλυση. Ὁ δικέφαλος ἀετός εἶναι ἰδιαίτερο χαρακτηριστικό τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας. Στό ἐθνόσημο τῆς Γερμανίας ἐμφανίζεται ἕνας ἀετός.

          • Αγαπητή κ.Ελένη .Π εσείς θεωρείτε αταίριαστα θέματα.
            Δεν διδαχθήκαμε στο Σχολείο για τον αδελφό τουρκικό λαό, αλλά πόσες Συμφωνίες φιλίας υπογράφηκαν μετά το 1930 και ποια ήταν η αίσθησή μας ,όπως σήμερα ας πούμε μέχρι τον σοσιαλσδημοκράτη ΄τη Ετσεβίτ, που επενέβη στην Κύπρο το 1974.
            Εδώ με στρατιωτική κυβέρνηση σιγοτραγουδήσαμε τα τραγούδια για την Μικρά Ασία το 1972 ,ένα από τα οποία έλεγε ”εγώ Χριστό εσύ Αλλάχ και όμως και οι δυο μας αχ και βαχ”(να το ακούσετε αν δεν το έχετε ακούσει).
            Προφανώς δεν θυμάστε και τις προσπάθειες γιαυτήν την Ελληνοτουρκική φιλία του Δημάρχου Θεδ/νίκης επί συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κ. Μπουτάρη.
            Πως μου φαίνεται ότι εκνευρισθήκατε αναφέροντας τον Βυζαντινό δικέφαλό μας και τον Γερμανικό αετό ,στους οποίους ουδαμού αναφέρθηκα.
            Ο Ελληνισμός και το Έθνος των Ελλήνων είναι μοναδικά ,αλλά την ένδοξη Ιστορία τους δεν την γνωρίζουν οι περισσότεροι ηγέτες του ,η, δεν την τιμούν γιαυτό και υπογράφουν την Συμφωνία των Πρεσπών και προτείνουν τον σφαγέα του Ελληνισμού της Ανατολής Κεμάλ για το Νόμπελ Ειρήνης το 1932.
            Αρκετά γιαυτό το θέμα .Ελπίζω να τα ξαναπούμε για κάτι άλλο. ΧΑΙΡΕΤΕ

          • Γνωρίζετε Ἑλληνικά κ. Σ.Α.Ν.; γράψτε σωστά τό ὄνομά μου, κ. Ελένη Π., μέ τά κενά στίς θέσεις τους.
            Ἄλλο ἔχθρα, ἄλλο διαφορετικότητα. Οἱ λαοί ἔχουν διαφορές, κατ’ ἀρχάς λόγω διαφορετικότητας. Δέν πρέπει νά ἀλλοιώνονται οἱ διαφορετικότητες. Πολλοί λαοί, πολλές διαφορετικότητες, πολλά τά μέτωπα σέ καιρό ἐντάσεων.
            Γνωρίζετε τή φράση
            «Δυοῖν κακοῖν προκειμένοιν τὸ μὴ χεῖρον βέλτιστον», πού ταιριάζει σέ πολλές περιπτώσεις καί σέ περισσότερα τῶν δύο κακῶν.
            Ἡ κριτική ἀξίζει νά εἶναι πολύ σοβαρή γιά νά φωτισθοῦν πτυχές τῆς ἱστορίας, μήν ἀναλώνεστε σέ ΄ εὔκολες ΄ σκέψεις, εἰδικά ὅταν ἀναφέρεστε σέ μεγάλους πολιτικούς. Ἀντί νά φαντάζεστε ὅτι ἐκνευρίστηκα, μελετεῖστε τήν πορεία τού δικέφαλου μέχρι νά γίνει σύμβολο τῶν Παλαιολόγων. Στό Βυζάντιο δέν πρέπει νά διαβάζουμε ἁπλῶς ὀνόματα αὐτοκρατόρων, ἀλλά ὑπάρχει μία πορεία ὀντολογική, θρησκευτική, κοινωνική, πολιτιστική, πολιτισμική καί ἱστορική βέβαια.

        • Σε Θέματα εξωερικής πολικτικής η πολιτική ενιότε και θρησκευτική ταυτότητα παιζει αρκέτες φορές μικρή σημάσια . Ο καθολικός Πίσελίε συμμάχουσε με τους Προτεστάντες της Γερμάνιας έναντιον των καθολικών Αψβούργων και οι Σοσιαλδημοκράτες τηε Γερμάνιας ψηφίσαν υπέρ του πολέμου το 1914 γνωρίζοντας ότι δεν θα πολεμούσαν μόνον εναντίον της τασρικής ρωσσίας αλλά και εναντίον της Γαλλίας στην οποία το αδελφό τους κόμμα συμμετχε στις κυβέρνησεις.
          Αληθεία ποιά ήταν ή στάση τοιυ Κωνσταντίνου και του Μετάξα και ποιά του Βενιζέλου to 1914-1918

  5. ‘Σε αμοιβάδες απευθύνεται ο κ.αρθρογράφος;;;”έγραψα διερωτηθείς στο πρώτο μου σχόλιο -και άλλοτε διαφωνώ (χωρίς δική του απάντησή)-με τον κ.Αγτζίδη , αλλά εσείς που -λυπούμαι που το γράφω-φαίνεται ότι ”αναγνωρίσατε” τον εαυτό σας σαυτό το είδος των εμβίων όντων ,-παρ’ότι ” πήρα πίσω”αυτήν την λέξη- επιμένετε να εντοπίζετε τις διαφωνίες μας σαυτήν την λέξη.
    Δεν είναι υποχρεωτικά όσοι διαφωνούν με την πολιτική Βενιζέλου στη σκοτεινή εκείνη περίοδο να συμφωνούν με τον ”γιο του αετού”, για τον οποίον -πάντως-ο Βενιζέλος μετά την Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 είπε και έγραψε προς αυτόν ..” Με το ευτυχές τέρμα και του δευτέρου πολέμου υπό τον μέγα στρατηλάτη βασιλέα, όστις δια του ξίφους του μεγάλωσε την Ελλάδα”.
    Με εκπλήξατε που θεωρείτε το μόνο λάθος του Βενιζέλου το ιδιώνυμο ,γιατί είναι γνωστό ποιοι παραπονούνται γιαυτό ,αλλά και γιατί αφορά στην εσωτερική πολιτική του.
    Εμείς διαφωνούμε εξετάζοντας την εξωτερική πολιτική και ιδίως τις ένοχες και αδικαιολόγητες εκλογές του 1920.
    ΤΕΛΟΣ -ΤΕΛΟΣ. Με όσα έγραψα σαυτήν την ανάρτηση -και σε καθημερινή σχεδόν βάση για διαφορετικά θέματα-, που δεν τα σχολιάζετε ,αλλά τα διαβάζετε ,αφού διαβάζετε τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ από το 2016, απορώ πως αμφιβάλλετε για τις γνώσεις από σπουδές-περισσότερες από εσάς- και εμπειρίες μου ,που έχω .
    Καληνύχτα και σε σας.

    • Α. Ειχάτε πιαστει το εμβλήμα του (ένα από εμβλημάτα πο έχω) τώρα πετάτε σκίες για τα πολτικά μου πίστεύω…τόοσο απελπισμένος είστε …To Ιδιωνύμο ‘ήταν ΛΑΘΟΣ κάθως δημιούργησε αχρειάστες εντάσεις και ισώς ήταν η άρχη του δρόμου για τον Εμφύλιο.Εξάλλλου ούτε η Γάλλια ούτε η Βρετανία είχαν τέτοιο νόμο μάλλον ούτε και η Γερμανία παρά το γγεγόνος οτι είχε κομμουνιστικές εξεγέρσεις μέχρι το 1921.Για παραπλήσιους λόγους με το Ιδιωνύμο ήταν λάθος και ή ανοχή στην πρωτο-φασιστική 3Ε.
      Β.”γνώσεις και σπούδες περισσοτέρες από έσας” ,.,,μια από τις 10,000 αρέτες σας είναι και η μετριφορσύνη από οτι βλέπω.Οσό για τις γνώσεις τις είδαμς…. στο “λατινικό” ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ… στον ισχυρισμό οτι οι Ελληνές της Μικράς Ασίας βιαβάζαν κεμαλικές εφημριδές κτλ.. τώρα για σπούδες ακόμα να τις ακουσούμε….θα ρωτήσω μια σοφή αμοιβάδα που σας γνωρίζει για αυτές…
      Καληνύχτα

    • ΥΓ2 Σας διαβεβαιώ οτι δεν αναγνωρίζω τον εύατο μου ως αμοιβάδα,…εξ άλλου δεν είμαι ο καθρέπτης σας…

  6. Κυρία Ελένη Π. – με την τελεία μετά το Π-(εσείς πάντως απαντήσατε και ως κυρία Ελένη .Π ) και αυτό μου αρκεί ,αλλά να… όλα τα άλλα που γράψατε επιβεβαιώνουν την γνωστή ατάκα ”πέταξε την μπάλα στην εξέδρα”, αφού το θέμα της αναρτήσεως του κ.Αγτζίδη είναι άλλο .
    Φτάνει όμως γιατί ”μας βαρέθηκαν” και οι 750 αναγνώστες που την διάβασαν μαζί με τα ενδιαφέροντα σχόλιά μας.
    Ελπίζω αυτοί να αναζητήσουν την ιστορική αλήθεια από τις γραπτές πηγές(Ελληνικές και ξένες ,ιδίως)και όχι από την ”απείραχτη θεσμοθετημένη αλήθεια” μετά το 1922 .
    Για να φαντασθούμε όλοι πως και ο Χριστός μας βάλλεται καθημερινώς περισσότερο από το ”φαινόμενο” Ελευθέριο Βενιζέλο , που όντως μέχρι το 1915 ήταν ο καλύτερος για την εποχή του Έλλην πρωθυπουργός. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    • Κύριε Σ.Α.Ν.,
      (εσείς πάντως απαντήσατε και ως κυρία Ελένη .Π )
      στό 5.2 σᾶς εἶχα ζητήσει νά μήν ἀλλοιώνετε τό ὄνομά μου.
      Δέν κάνουμε μάχη ἐντυπώσεων. Ἄν πιστεύετε σέ Χριστό γνωρίζετε ὅτι κάποτε ὁ καθένας μας θά κριθεῖ μέ τήν δική του προσωπική ἀλήθεια καί αὐτό ἴσως εἶναι καί τό νόημα τοῦ Χριστιανισμοῦ, ἡ ἀλήθεια τῆς ζωῆς, ὅτι ὁ κάθε ἄνθρωπος μαθαίνει νά βλέπει καί νά ἀναλαμβάνει τίς εὐθύνες του.
      Οἱ ἀναγνῶστες διαβάζουν ἄν θέλουν.

      • Δεν θα σας απαντούσα-κουράσαμε τους αναγνώστες ,που πάντως αυξάνονται-, αγαπητή μου κυρία αν δεν ”εμπλέκατε” και τον Χριστιανισμό στον Βενιζελισμό σας, με του οποίου την αφορμή συνδιαλεγόμαστε.
        Ο Χριστιανισμός -που δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα – δεν είναι ανθρωποκεντρικός κατά το ”πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος” και όποιος αυτό το υποστηρίζει είναι αιρετικός ,γιατί δεν υπάρχουν προσωπικές αλήθειες και επιλογή τηρήσεως των χριστιανικών εντολών, αλλά εντολές του Υιού του Θεού και των Αγίων Πατέρων μαζί με τις Οικουμενικές Συνόδους ,που περιέγραψαν το πλαίσιο και έζησαν κατά Χριστόν ,μερικοί και άχρι θανάτου.
        Και μην αμφιβάλλετε για την πίστη μου στον Χριστό την μοναδική ελπίδα του ανθρωπίνου γένους.
        Καληνύχτα.

  7. ”πέταξε την μπάλα στην εξέδρα”το συστήμα σας δηλαδή …Να θυμηθώ την αναφορά στο έμβλήμα μου ή να αναφερθώ στην ΜΗΔΕΝΙΚΗ σχέση που έχουν οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις με το θέμα της αναρτησης .Τώρα “πιασάτε” και τον Χριστό…
    ΥΓ Πάντως είστε πολυ λιγοτέρο προωτοπύπος από όσο φανταζέστε …το “είδος¨” σας είναι αρκετά διαδεδομένο σε ιστσελίδες για τον Αμεικάνικο Έμφύλιο Αν αλάζαμε τον Βενιζέλο σε Αβράαμ Λίλκον θα ήσάνταν ένας τυπικός (μέχρι κσι βσρετός )Lost Causer …συγκρίνε βενιζελόμανείς με λικνονμανεεις… και η ίδια ιδία πεισματική “παραβλεψ用των γεγονότων …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα