Τουρκικό ΥΠΕΣ: Το Λιμενικό της Ελλάδας παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα – Ο Χρ. Στυλιανίδης υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί

- Advertisement -

Επικοινωνία του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια με τον υπουργός Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη για την καταδίωξη που έκανε το Λιμενικό.

Την έντονη ενόχλησή του εξέφρασε ο υπουργός Εωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια προς τον υπουργό Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδη για την καταδίωξη που είχε κάνει το Λιμενικό τις προηγούμενες ημέρες. Ο Τούρκος ΥΠΕΣ αναφέρθηκε σε παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Η ενόχληση από την Τουρκία έρχεται ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται:

«Σήμερα, κατά τις βραδινές ώρες, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλί Γερλίκαγια και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά σκάφη»

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο υπουργός Γερλίκαγια εξέφρασε την ενόχλησή του για την παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και τόνισε ότι για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές τέτοιες παραβιάσεις».

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι: «ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι δίνει σημασία στις σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, ότι το περιστατικό δεν είχε καμία πολιτική διάσταση, ότι δεν θα επαναληφθούν οι παραβιάσεις και ότι ξεκίνησε άμεσα έρευνα σχετικά με το περιστατικό και ότι θα ενημερώσει τις τουρκικές αρχές για τις εξελίξεις».

Τι μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ

Είχαν προηγηθεί τα δημοσιεύματα τουρικών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία σε τουρκικά ύδατα και συγκεκριμένα στις ακτές του Μπόντρουμ είχε βρεθεί το πρωί της περασμένης Παρασκευής περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, κατά τη διάρκεια καταδίωξης ενός ταχύπλοου σκάφους που εμπλέκεται σε διακίνηση μεταναστών.

Όπως μετέδωσαν, το περιστατικό σημειώθηκε στις 11 το πρωί, με το σκάφος του Λιμενικού να φθάνει 50 μέτρα από την ακτή, ενώ ο διακινητής έβγαλε το ταχύπλοο στη στεριά και τράπηκε σε φυγή.

Το συμβάν προκάλεσε την έκπληξη Τούρκων πολιτών στο σημείο, οι οποίοι βιντεοσκόπησαν το σκάφος του Λιμενικού και στη συνέχεια ειδοποίησαν τις τουρκικές Αρχές.

«Με έκπληξη είδα ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής να εισέρχεται στον κόλπο Akçabük. Οταν κοίταξα προσεκτικά, είδα ότι καταδίωκε ένα σκάφος, στη συνέχεια γύρισε ξαφνικά πίσω και έφυγε από τον κόλπο. Πώς τόλμησε αυτό το σκάφος να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να πλησιάσει μέχρι και 100 μέτρα στην ακτή», ανέφερε ο τουριστικός πράκτορας στην Τουρκία.

Ακολούθησε επικοινωνία μεταξύ Τούρκου αξιωματούχου με το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, κατά την οποία εκφράστηκε ενόχληση και δυσαρέσκεια από την τουρκική πλευρά.

Από την πλευρά του, ο αξιωματικός του Λιμενικού δεσμεύθηκε ότι θα ελεγχθεί με προσοχή το συμβάν και ότι θα δοθεί εντολή στα πληρώματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν επίσης ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ έγιναν συστάσεις προς τα Λιμεναρχεία Κω και Σύμης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά από εδώ και στο εξής.

Δείτε το βίντεο:

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/262930/tourkiko-ypes-to-limeniko-tis-elladas-paraviase-tourkika-xorika-ydata-o-xr-stylianidis-yposxethike-oti-den-tha-epanalifthei

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και το τροπάριο συνεχίζεται: Ενώ τα τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων εντελώς ανενόχλητα και παρά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων αλιέων προς την κυβέρνηση που “δεν έχει κουλτούρα υποχωρήσεων”, ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις τού εθνικού εναερίου χώρου μας, εμείς σπεύδομε με το παραμικρό να απολογηθούμε, μην και θυμώσει το θηρίο! Ακούνε Τουρκία και χέζονται!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα