Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, η Ελλάδα αποφάσισε να επενδύσει στη δική της αεράμυνα κατά της Τουρκίας, η οποία ανέπτυξε τα δικά της συστήματα αεράμυνας κατασκευάζοντας το εγχώριο «Gök Vatan» και σημειώθηκε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τις ισραηλινές αρχές για την προμήθεια του Iron Dome.

 

Σχέδιο 2 δις της Ελλάδας για προμήθεια «Iron Dome» από το Ισραήλ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι Έλληνες αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την ανάπτυξη ενός «Iron Dome» αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να επενδύσει σε αμυντικά συστήματα για να ανταγωνιστεί τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και πρωταγωνιστή, την Τουρκία.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι η Τουρκία κατασκευάζει και τα δικά της συστήματα αεράμυνας (Gök Vatan), τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζουν ότι η Ελλάδα ζητά/επιδιώκει ένα σύστημα παρόμοιο με το Iron Dome του Ισραήλ.

«Η εκτόξευση του βαλλιστικού υπερηχητικού πυραύλου από την Τουρκία με το AKINCI TİHA ήταν ο λόγος που ώθησε την Ελλάδα να «επιδιώξει την προμήθεια του Iron Dome».

Η εκτόξευση βαλλιστικού υπερηχητικού πυραύλους αναστάτωσε την Ελλάδα

Επιπρόσθετα, συνεχίζει το τουρκικό δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Υψηλής Τεχνολογίας ( YUTAM ), Λέκτορας Ομέρ Μέμογλου μίλησε για το θέμα:

«Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, η Ελλάδα μπορεί να  βρει λύσεις με προμήθεια των συστημάτων αεράμυνας από το Ισραήλ, γιατί η ίδια δεν έχει τη δυνατότητα.

Το γεγονός ότι η Τουρκία εκτόξευσε τον πρώτο βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο της Τουρκίας, UAV-230, σε στόχο 155 χιλιομέτρων με το AKINCI TİHA είναι ο λόγος που ώθησε την Ελλάδα σε αναζήτηση Θόλου. Η ανάπτυξη μας την τρόμαξε τόσο πολύ που αποφάσισε να επενδύσει σε συστήματα αεράμυνας καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσει τοπικές και εθνικές λύσεις στην αμυντική βιομηχανία, τα κράτη που θεωρούν την Τουρκία ως εχθρό αναζητούν επίσης να προμηθευτούν με παρόμοια συστήματα», είπε.

  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ