Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την αγορά των ευρωπαϊκών πυραύλων
Η Βρετανία έπεισε την Γαλλία στο να συνασπίσει για την πώληση των πυραλυων METEOR στην Τουρκία αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά με την αγορά των Eurofighter και των πυραύλων METEOR η Τουρκία αποκτά ξανά ισορροπία σε σχέση με την Ελλάδα η οποία έχει προμηθευτεί και Rafale αλλά και τους συγκεκριμένους πυραύλους
Ο πύραυλος METEOR είναι προϊών της εταιρείας MBDA η οποία προήλθε από την συγχώνευση της γαλλικής Aérospatiale Matra Missiles, της αγγλο-γαλλικής Matra BAe Dynamics και της αγγλο-ιταλικής Alenia Marconi Systems.
Οι τρεις αυτές εταιρείες ανήκαν σε τρεις μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους:
EADS (που πλέον ονομάζεται Airbus και αντιπροσωπεύει τα γαλλικά συμφέροντα στην MBDA),
BAE Systems (Βρετανική),
Finmeccanica (που πλέον ονομάζεται Leonardo, Ιταλική).
Επομένως, η MBDA είναι ουσιαστικά μια κοινοπραξία αυτών των τριών μεγάλων ομίλων από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.
Κατά συνέπεια η σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας στην εξαγωγή του οποιουδήποτε οπλικού συστήματος της MBDA είναι απαραίτητη.
Τώρα η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η Βρετανία μέσω πίεσης του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Σταρμερ προς τον Γάλλο πρόεδρο Ε.Μακρόν κατάφερε και έπεισε την Γαλλία να δώσει το «πράσινο» φως στην πώληση των συγκεκριμένων πυραύλων στην Τουρκία.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως η ΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τουλάχιστον 40 Eurofighter με ραντάρ AESA και πυραύλους METEOR των 200 χλμ. έναντι 24 μόνο Rafale. Βέβαια υπάρχουν και τα αναβαθμισμένα F-16V αλλά αυτά δεν μπορούν να εκτοξεύσουν τον METEOR, παρά μόνο AIM-120 AMRAAM που έχει σημαντικά μικρότερη εμβέλεια (τουλάχιστον οι εκδόσεις που διαθέτει η ΠΑ).
Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει:
«Η Τουρκία θα αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter προκειμένου να εξαλείψει τα τρωτά σημεία που θα προκύψουν έως ότου εισέλθει επαρκής αριθμός Kaan στο απόθεμα.
Η αγορά αυτών των αεροπλάνων δεν θα ήταν αρκετή για την εξάλειψη της ευπάθειας στις μάχες αέρος-αέρος.
Άλλωστε, η Ελλάδα έχει πυραύλους Meteor και Rafales από τους οποίους μπορούν να εκτοξευθούν, στο απόθεμά της παραδίδονται F-35 και η Βουλγαρία και η Ρουμανία που έχουν ακτή στη Μαύρη Θάλασσα έχουν παραγγελίες για F-35. Και πάλι, το Ισραήλ χρησιμοποιεί F-35 στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Εάν η ελαχιστοποίηση του κινδύνου είναι απαραίτητη για την ασφάλεια, πρέπει να επισημάνω ότι το βεληνεκές των πυραύλων αέρος-αέρος K-77M που χρησιμοποιεί η Ρωσία στα πολεμικά αεροσκάφη SU-57 είναι 190 χλμ.
Οι τελευταίες πληροφορίες από την Αγγλία δείχνουν ότι ένα ακόμη πολύ δύσκολο εμπόδιο ξεπεράστηκε.
Δείχνει ότι το Λονδίνο έπεισε το Παρίσι να πουλήσει πυραύλους Meteor στην Τουρκία και ότι η τουρκοελληνική ισορροπία στον αέρα θα εξισωθεί ξανά.
Χωρίς τους πυραύλους Meteor, τα Eurofighters θα ανταποκρίνονταν στα δύο πρώτα βήματα των αεροπορικών πολέμων νέας γενιάς, δηλαδή την αορατότητα και την ανάγκη να εντοπιστεί πρώτα ο εχθρός, αλλά ο κύριος στόχος της εξουδετέρωσης του εχθρού θα έλειπε. Τώρα αυτό ολοκληρώθηκε.
Ζούμε σε μια γεωγραφία που απαιτεί αποτροπή ανά πάσα στιγμή.
Κοιτάξτε, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης στην Ελλάδα επιμένει στις καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο δικό του κόμμα και σχεδόν σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται σε αυτή τη διαδικασία.
Ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας δήλωσε πριν από περίπου 10 ημέρες, πριν πάει στο Δικαστήριο της Χάγης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια.
Κάνοντας μια πρόταση που θα οδηγούσε δύο χώρες σε πόλεμο για να κερδίσουν το χειροκρότημα στην εσωτερική πολιτική έδειξε ότι ο αγώνας του Τσίπρα ενάντια στο σύστημα περιορίστηκε στο να μην φορούσε γραβάτα και ήταν συμβολικός.
Αποδείχθηκε ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν σε διαφορετικό σημείο από τον δεξιό υπουργό Άμυνας Δένδια για τις καλές σχέσεις με την Τουρκία.
Πρέπει να προστατεύσουμε τη διαδικασία διαλόγου με την Ελλάδα και να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά για να σταματήσουμε τα σχέδια του Ισραήλ στην περιοχή μας.
Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να υπάρχει κενό μέχρι να παραχθεί επαρκής αριθμός Kaan και Gökhan, της εγχώριας έκδοσης των πυραύλων Meteor.»