ΤΟΥΡΚΙΑ: το βαθύ παρασκήνιο του “σικέ” ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

- Advertisement -

Ο τίτλος του κειμένου απο τον συντάκτη του Βασίλη Κυρατζόπουλο: 

«Κίνημα 15 – 16/7/2016», Κίνημα ή Θέατρο Σκιών;

Του Βασίλη Κυρατζόπουλου

Αθήνα 20/8/2024

Στις 15/7/2016 στην Τουρκική Δημοκρατία (ΤΔ) σημειώθηκε αποτυχημένο κίνημα από τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο γράφων από τις πρώτες ημέρες σε άρθρο-μελέτη είχε αναφέρει αρκετές λεπτομερείς πληροφορίες για τα τεκταινόμενα, που αποδείκνυαν τον «ερασιτεχνισμό» των κινηματιών, που δεν συνάδει με την δεύτερη σε δύναμη και οργάνωση ΝΑΤΟ’ϊκή Δύναμη[1].

Το ερώτημα που δεν διευκρινίστηκε εδώ και 8 έτη είναι: Ποιος το οργάνωσε και σε τι αποσκοπούσε;

Το ότι μέχρι επί των ημερών μας, στον απόηχο του γεγονότος του ότι «έχει χαθεί» η 1097 σελίδων έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής της Τουρκικής Μεγάλης Εθνικής Βουλής (TBMM, Türkiye Büyük Millet Meclisi), η οποία είχε κατατεθεί στις 12/7/2017 στον Πρόεδρο της TBMM, προκαλεί παγκοσμίως πολλά ερωτήματα και σενάρια συνωμοσίας. Για την απάντηση του ερωτήματος στο διαδίκτυο κυκλοφορούν κυρίως τρεις βασικές εκδοχές:

α’) Η κρατική εκδοχή της ΤΔ: Διοργανώθηκε από την σέκτα «Hizmet», της οποίας ηγείται ο Fethullah Gülen (FTÖ) του Ισλαμικού Σουνιτικoύ Τάγματος Nur[2], με απώτερο σκοπό τη δημιουργία του Ισλαμικού κράτους της ΤΔ, όπου θα ίσχυε το Ισλαμικό Δίκαιο της Σαριά.

β’) Η εκδοχή του Κινήματος Hizmet και των εξόριστων διανοούμενων: Διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan (RTE, γ. 26/2/1954) με συνεργάτες τους 2 Η [τον τότε ΓΕΕΘΑ της ΤΔ Στρατηγό Hulusi Akar (γ.12/3/1952) και τον τότε Διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών (MİT, Millî İstihbarat Teşkilatı) Hakan Fidan (γ. 17/7/1968)], με απώτερο σκοπό να επιβληθεί η μονοκρατία του RTE.

γ’) Η εκδοχή μερικών διεθνών αναλυτών: Διοργανώθηκε από «κέντρα» που καθιέρωσαν την έννοια της Διευρυμένης Μέσης Ανατολής (ΔΜΑ)[3] και του «Μετριοπαθούς Ισλάμ», ως ένα ελεγκτικό μηχανισμό του ανά την οικουμένη Σουνιτικού Ισλάμ, με ηγέτιδα την ΤΔ, με απώτερο σκοπό την εξουδετέρωση των εσωτερικών αντιστάσεων στην ΤΔ, που αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου. Την «επιχείρηση εξουδετέρωση» εντός της ΤΔ ηγούνταν ο RTE και οι 2Η.

Συμπεράσματα εκ των Αποτελεσμάτων

Στην επιστήμη της Φυσικής αλλά και στην Κοινωνιολογία, όταν δεν υπάρχουν δεδομένα για την δημιουργία ενός φαινομένου, αναπτύσσονται θεωρίες μελετώντας τα αποτελέσματα του φαινομένου. Έτσι και στο φαινόμενο «Κίνημα 15/7 της ΤΔ» για να ανταποκριθούμε στο ερώτημα «ποιος και με ποιο σκοπό το οργάνωσε», θα λάβουμε υπόψη τις θέσεις που εκφράζονται από διάφορα κέντρα και τα κοινά αποδεκτά αποτελέσματα των 8 ετών (2016 – 2024) ανεξαρτήτως των ερμηνειών τους, που επικαλούνται και οι εκφραστές των προαναφερόμενων τριών εκδοχών.

Επίσης μία κοινή αρχή όλων των Διωκτικών Αρχών είναι: «Για να βρεθεί ο/οι ένοχος/οι ενός εγκλήματος κοίτα το ποιος επωφελήθηκε».

Ας εξετάσουμε εκ των αποτελεσμάτων του το φαινόμενο «Κίνημα15-16/7» …

Πρώτα από όλα πρέπει να τονιστεί ότι εάν στο διήμερο 15-16/7 δεν υπήρχαν 306 νεκροί και 2.194 τραυματίες, όλο το σκηνικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «κακοστημένη κωμωδία». Όμως τα επακόλουθα σε συνδυασμό με τα γεγονότα που προηγήθηκαν από την περίοδο που την εξουσία ανέλαβε το Kόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP, Adalet ve Kalkınma Partisi, 18/11/2002)[4], δεν αφήνουν περιθώρια γέλιου. Αντιθέτως προκαλούν μεγάλο ανθρώπινο πόνο!

Το ΑΚΡ, για να έλθει στην εξουσία στηρίχθηκε περισσότερο στις ψήφους της μεσαίας τάξης και των Ισλαμικών Ταγμάτων, που μέχρι τότε απαγορεύονταν η λειτουργία τους. Το ΑΚΡ αν και στερείται ικανών τεχνοκρατών[5], από την πρώτη μέρα για συγκεκριμένα θέματα άρχισε να υλοποιεί καλομελετημένα μακροπρόθεσμα σχέδια. Όπως:

Το Μεταναστευτικό: Επί των ημερών μας έχει οδηγήσει σε επίπεδο κοινωνικής έκρηξης Ε.Ε. και ΤΔ. Είναι γεγονός ότι πριν εμφανιστούν τα προερχόμενα από Ασία και Αφρική προσφυγικά κύματα, η ΤΔ με το Ν4902 – 24/6/2003, από το 2003 θα ανεξαρτητοποιήσει το Λιμενικό Σώμα (Sahil Güvenlik Komutanlığı) από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το Λιμενικό Σώμα μαζί με την Στρατιωτική Χωροφυλακή (Jandarma), δέκα μέρες μετά το κίνημα 15-16/7 με το Προεδρικό Διάταγμα 668-27/7/2016 θα εξαιρεθούν από την δικαιοδοσία των Ένοπλων Δυνάμεων και θα ενταχθούν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εσωτερικών (Υπ.Εσ.).

Στις 19/9/2006 με το Ν.5543 περί Εποικισμού και Εγκατάστασης (İskân Kanunu), η ΤΔ επανατοποθετείται για τους κανόνες μόνιμης διαμονής των ξένων υπηκόων στην ΤΔ. Το 2008, πριν από την Αραβική Άνοιξη και την δράση του Islamic State Iraq & Sham (ISIS, Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκού), το Υπ.Εσ. θα ιδρύσει την Διεύθυνση Μετανάστευσης και Ασύλου (Göç ve İltica Büroso). Στις 11/4/2013 με το Ν.6458 ρυθμίζεται η νομική αντιμετώπιση και η προστασία των ξένων υπηκόων στην ΤΔ. Με τα προαναφερόμενα νομικά πλαίσια η Διεύθυνση Μετανάστευσης θα μεταφερθεί από την δικαιοδοσία των Αστυνομικών Αρχών στο Υπ.Εσ. Έτσι στις 81 Νομαρχίες θα ιδρυθούν γραφεία Μετανάστευσης.

Με την δήλωση του RTE περί «αγκαλιάσματος των ομόθρησκων», θα ξεκινήσουν οι γιγάντιες μεταναστευτικές ροές, όπου επίσης θα εξελιχθούν σε κερδοφόρες, αφορολόγητες, παράνομες επιχειρήσεις, που τα κέρδη τους τα καρπώνονται κυρίως οι υψηλόβαθμοι γραφειοκράτες[6] και αποτελούν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εκβιαστικό εργαλείο στους πολιτικούς της ΤΔ κατά Ε.Ε και ΟΗΕ. Τα γεγονότα αυτά συνεχίζονται μέχρι επί των ημερών μας. Πρόσφατα σημειώνονταν από τη μία να συνταξιοδοτείται Τούρκος Ταξίαρχος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες από την Συρία με το υπηρεσιακό του όχημα[7], από την άλλη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της EE για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ισπανός, Josep Borrell Fontelles στις 27/5/2024 να ανακοινώνει ότι σε Συρία, Λίβανο, Ιορδανία και Ιράκ θα χορηγηθούν 560 εκ. Ευρώ για τους μετανάστες που φιλοξενούν για το 2024, το ίδιο ποσό και για το 2025, ενώ η ΤΔ θα εισπράξει άμεσα 1 δις. Ευρώ![8]

Ακριβώς μετά το κίνημα 15-16/7, το Υπ.Εσ. θα αναλάβει ο προερχόμενος από τον εθνικιστικό χώρο Süleyman Soylu (31/8/2016 – 4/6/2023, Σουλεϊμάν Σοϊλού γ. 21/11/1969). Ο Soylu το βράδυ της 15/7/2016 με την «ομάδα» του, που είχε εξοπλιστεί με βαρύ οπλισμό, ο οποίος τους είχε παραχωρηθεί από το στρατό, θα πολιορκήσει τα κεντρικά της κρατικής τηλεόρασης (TRT).

Εκτός του ότι μετά το κίνημα 15-16/7 δεν επιστράφηκε στο στρατό όλος ο εξοπλισμός, μέλη της «ομάδας» Soylu θα εμπλακούν και στην δολοφονία του τέως Γενικού Αρχηγού της Νεολαίας του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP, Milliyetçi Hareket Partisi), Sinan Ateş (9/1/2019 – 2/4/2020, Σινάν Ατές γ. 14/8/1984 – θ. 30/12/2022). Έτσι οργιάζουν οι φήμες ότι ο Soylu έχει άμεση σχέση με κύκλους του διεθνούς εγκλήματος.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι η ΤΔ στην κατάσταση της ΕΕ «δράσης κέντρων διεθνών εγκλημάτων» βρίσκονταν στην 15η θέση από 193 χώρες το 2023 (ενώ η Ελλάδα στην 79η)[9]. Τούρκοι διανοούμενοι αναρωτιούνται για το πώς η χώρα τους βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση. Όμως εάν μελετήσουμε προσεκτικά τις κινήσεις του Υπ.Εσ. και τις νομικές αλλαγές της περιόδου Soylu, το ερώτημα διευκρινίζεται άμεσα:

  • Μετά την ένταξη της Στρατιωτικής Χωροφυλακής στο Υπ. Εσ., οι γραφειοκράτες του υπουργείου απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία του JITEM[10], όπου έλαβαν γνώση των «περασμάτων» ΤΔ – Συρία, Ιράκ, Ιράν και των μυστικών αποθηκών εξοπλισμού και πυρομαχικών του JITEM .
  • Μετά τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, οι συνοριακοί έλεγχοι Συρίας – ΤΔ σχεδόν θα ανασταλούν εξ ολοκλήρου.
  • Θα καταργηθεί η αναγγελία πολιτογραφήσεων στα ΦΕΚ (Resmî Gazete) της ΤΔ.
  • Θα δοθεί η δυνατότητα σ’ οποιονδήποτε πολίτη της ΤΔ, άνευ δικαστικών αποφάσεων να αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του μέσω διαδικτύου.
  • Κατά την ομολογία του Soylu σε 2,5 εκ. «Σύριους» δόθηκε η Τουρκική υπηκοότητα.

./.

MIT

Το Καθεστώς των Μυστικών Υπηρεσιών: Από τις 17/7/2016 τα ερωτήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη ήταν:

    • Πώς η σέκτα Hizmet οργανώθηκε εντός των Ένοπλων Δυνάμεων, στο βαθμό να υλοποιήσει κίνημα ανά την επικράτεια;
    • Εφόσον από το 1926 οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχωρίστηκαν από την ενεργό πολιτική και τα μέλη της ελέγχονταν εξονυχιστικά για τη σχέση τους με άκρα αριστερά και θρησκευτικά τάγματα (σε περίπτωση που διαπιστώνονταν η σχέση τους με αυτά, απομακρύνονταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις), πώς βρέθηκαν τόσα άτομα σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις των Ένοπλων Δυνάμεων;
    • Πώς οργανώθηκε ανά την επικράτεια κίνημα από τμήμα των Ένοπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με πολιτικές οργανώσεις, χωρίς να ενημερωθεί ο κρατικός μηχανισμός;

Για να απαντηθούν τα εν λόγω ερωτήματα πρώτα πρέπει να μελετηθεί η λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών της ΤΔ, ούτως ώστε να βρεθούν και τα «σημεία αδυναμίας», τα οποία εκμεταλλεύθηκαν οι οργανωτές του κινήματος 15-16/7…

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της ΤΔ, θα ανεξαρτητοποιηθεί από την αμαρτωλή ως διοργανώτρια γενοκτονιών Υπηρεσία Πληροφοριών του Οσμανικού Κράτους (Teşkilâtı Mahsusa).

 

  • Το 1926 θα επανασυσταθεί ως ανεξάρτητο τμήμα πληροφοριών και υπό την επιρροή των στενών σχέσεων με την ΕΣΣΔ θα ονομαστεί Εθνική Οργάνωση Εξυπηρέτησης Εργατών (Millî Amele Hizmet Teşkilatı, M.A.H.).
  • Μετά την προσέγγιση με την Δύση (1929) θα προστεθεί και ο τίτλος Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (Millî Emniyet Hizmeti, M.E.H.) και εν συντομία θα αποκαλείται MAH/MEH.
  • Με την είσοδο στο ΝΑΤΟ θα εκσυγχρονισθεί και θα δραστηριοποιηθεί ως ανεξάρτητη Αρχή δυτικών προτύπων. Μέχρι το 1957 όλα τα διοικητικά στελέχη της προέρχονταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός Ali Adnan Menderes (Αντνάν Μεντερές, γ. 1899, θ. 1961) το 1957 θα διορίσει ως διοικητή έναν διπλωμάτη, όμως η πλειοψηφία του διοικητικού προσωπικού θα συνεχίσει να προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Το 1958 αρχίζουν οι στενές σχέσεις με τις Ισραηλινές MOSAD – SHIN BETH και τις Ιρανικές SAVAK[11].
  • Μετά την απομάκρυνση του Menderes με το Κίνημα του 1960[12] και τον απαγχονισμό του το 1961, το 1965 ο Πρωθυπουργός İsmet Ünönü με το Ν644 – 22/7/1965 θα επανασυστήσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με διοικητές προερχόμενους από τις Ένοπλες Δυνάμεις και με πρότυπα οργάνωσης, δράσης και λειτουργίας αυτών των ΗΠΑ, με την ονομασία Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Millî İstihbarat Teşkilatı, MİT).
  • Με το Ν644 δημιουργείται μία επιτροπή εντός της MİT με σκοπό τον συντονισμό όλων των Υπηρεσιών Πληροφοριών της ΤΔ.
  • Μετά το κίνημα τις 12/9/1980 και με την επικράτηση του Οζαλισμού[13] επανέρχεται στο προσκήνιο «η πολιτικοποίηση της ΜİΤ».

Είναι γεγονός ότι και οι 3 Πρωθυπουργοί που ανατράπηκαν με κινήματα των Ένοπλων Δυνάμεων (1960, 1971,1980) κατήγγειλαν ότι η ΜİΤ δεν τους προειδοποίησε για τα επερχόμενα …[14]

  • Με την ισχύ του νέου Συντάγματος (9/11/1982) θα ψηφιστεί και νέος Νόμος (Ν.2937-1/11/1983), με τον οποίο επαναπροσδιορίζεται το πλαίσιο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της ΜİΤ, όπου καθορίζεται η μορφή της υπαγωγής της στην πολιτική ηγεσία (υπάγεται στον Πρωθυπουργό).
  • Μέχρι το 1992 οι διοικητές της ΜİΤ θα προέρχονται από τις ανώτατες γραμμές των Ένοπλων Δυνάμεων.
  • Επί Προεδρίας Özal και Πρωθυπουργίας Demirel, την διοίκηση θα αναλάβει διπλωμάτης με προϋπηρεσία στον ΟΗΕ.
  • Μετά τον θάνατο του Özal (ή δολοφονία;) και την περίοδο που θα επικρατήσει η Tansu Çiller (γ. 24/5/1946)[15], η ΜİΤ θα αναμιχθεί σε «ανεξιχνίαστες δολοφονίες» εντός και εκτός της χώρας. Την περίοδο εκείνη βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας του αυτού είδους επιχειρήσεις της ΜİΤ ήταν παράνομες!
Ερντογάν-Φιντάν

Στις 25/5/2010, διοικητής της MİT θα διοριστεί ο απόστρατος Υπαξιωματικός Διαβιβαστών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με θέμα «Η σημασία της συλλογής πληροφοριών στις επαφές με το εξωτερικό», γεννηθείς το 1968, Hakan Fidan (μακροβιότερος διοικητής ΜΙΤ 27/5/2010 – 3/6/2023).

 

Μία από τις πρώτες «ενέργειές» του ήταν να αποδεσμεύσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις όλο το δίκτυο ασυρμάτων της χώρας που «ακούν την γύρω περιφέρεια» και να το εντάξει στη MİT

Μία από τις πρώτες «ενέργειές» του ήταν να αποδεσμεύσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις όλο το δίκτυο ασυρμάτων της χώρας που «ακούν την γύρω περιφέρεια» και να το εντάξει στη MİT

… Το 2014 με νέες αλλαγές του Ν2937 στη ΜΙΤ παραχωρείται η δυνατότητα να επιχειρεί εντός και εκτός της χώρας, ενώ μέχρι εκείνη την ημερομηνία για αυτού του είδους επιχειρήσεις συνεργάζονταν με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις σχεδιάζονταν από την MİT και υλοποιούνταν από τις ειδικές μονάδες των Ένοπλων Δυνάμεων. Κατόπιν δημοψηφίσματος με την αλλαγή του πολιτεύματος (16/4/2017, από Προεδρευόμενη σε Προεδρική Δημοκρατία), η MİT με το Προεδρικό Διάταγμα 694 – 15/8/2017 θα υπαχθεί στον Πρόεδρο και με επιπλέον Προεδρικά Διατάγματα θα παραχωρηθούν αρμοδιότητες και δικαιώματα ειδικά στον Πρόεδρο RTE.

Την περίοδο 1926 – 1992 οι Υπηρεσίες Πληροφοριών ή ήταν διευθύνσεις των Ένοπλων Δυνάμεων ή ελέγχονταν άμεσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις σ’ ότι αφορά το σύστημα πληροφοριών τους στις μονάδες αναπτύσσουν δύο διευθύνσεις με αντικείμενο την:

  • Συλλογή πληροφοριών σ’ ότι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις των γειτονικών κρατών και οργανώσεων.
  • Συλλογή πληροφοριών εσωτερικά των μονάδων.

Σ’ ότι αφορά τη συλλογή πληροφοριών εσωτερικά της μονάδας, περιορίζονταν στην επίβλεψη των δραστηριοτήτων των μελών της μονάδας εσωτερικά της μονάδας, ενώ η δράση των αξιωματικών έξω από την μονάδα δεν ελέγχονταν εξονυχιστικά[16] και τα ανώτατα κλιμάκια πληροφορούνταν για τα σχετικά από εξωτερικές υπηρεσίες (π.χ. από MİT μετά το 1965). Έτσι βάσει των εν λόγω εκθέσεων αποφασίζονταν στο Yüksek Askeri Şura (YAŞ, Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο) οι προαγωγές, συνταξιοδοτήσεις και μεταθέσεις.

Οι επόμενες Εβδομάδες του Κινήματος 15-16/7/2016

Ως προς την κρατική εκδοχή, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και «ευτυχώς την τελευταία στιγμή καταγγέλθηκε» (όπως δήλωσε ο RTE), ή από συγγενή του RTE ή το μεσημέρι της 15/7/2016 από Ταγματάρχη «φάντασμα» (εφόσον μέχρι επί των ημερών μας δεν ανακοινώθηκε το όνομα ή η μονάδα που υπηρετούσε). Έτσι με την «βοήθεια του λαού και του Θεού διαφυλάχτηκε το Δημοκρατικό πολίτευμα κατά χουντικών που προσδοκούσαν να φέρουν καθεστώς Σαριά»!

 

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα που έπεται του κινήματος, θα συλληφθούν ή θα απομακρυνθούν ή θα λιποτακτήσουν 10.468 αξιωματικοί των Ένοπλων Δυνάμεων από σύνολο 32.198 (32,51%) και από τους 1886 επιτελικούς αξιωματικούς οι 1524 (80,8%)[17]. Δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της ΤΔ μετά τις 22/7/2016 είχαν καταστεί «μη λειτουργήσιμες». Για όλους τους συλληφθέντες θα σχηματιστούν 705.172 δικογραφίες.

Με την αιτιολογία ότι στο κίνημα συμμετείχαν και οι μαθητές των Ακαδημιών των Ένοπλων Δυνάμεων, θα καταργηθούν όλες οι Ακαδημίες των Ένοπλων Δυνάμεων και βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 669 – 31/7/2016 θα ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, με Πρύτανη προερχόμενο από το πολιτικό προσωπικό (τον Ακαδημαϊκό Ιστορικό Erhan Afyoncu, που χρόνια παρουσίαζε ιστορικό πρόγραμμα στην τηλεόραση μαζί με τον δημοσιογράφο – συγγραφέα Murat Bardakçı)!

Την περίοδο 2002 – 2010 εν αναμονή των αποφάσεων των δικών Ergenekon και Balyoz (πράξεις αδρανοποίησης του Κεμαλικού βαθέως κράτους), 53 ανώτατοι αξιωματικοί θα βρεθούν ή στις φυλακές ή σε διαθεσιμότητα. Έτσι από το Ν.926 – 27/7/1967 ο προβλεπόμενος αριθμός των ανώτατων αξιωματικών που ήταν 301, τον 8/2011 με ειδικούς νόμους θα ανέλθει στους 372.

Λέγεται ότι στις αξιολογήσεις του YAŞ του 8/2011 όπου προέδρευε ο Πρωθυπουργός RTE, προωθήθηκαν οι αρεστοί του ΑΚΡ. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το 60% των προαγόμενων αξιωματικών του YAŞ τον 8/2015, το Δεκέμβριο του 2016 βρίσκονταν στη φυλακή. Δηλαδή ήταν οι πραξικοπηματίες του 2016!..

Οι περισσότεροι αξιωματικοί θα συνταξιοδοτηθούν μετά το YAŞ του 8/2016. Όμως το 2024, 13.250 ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι, αν και έχουν τελεσιδικήσει (έστω με δίκες «παρωδία») μόνο οι 8.723 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 4.891 ήταν καταδικαστικές!

Πάνω από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 668-25/7/2016 θα εκδιωχτούν ως κινηματίες, και θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους. Από αυτούς οι 4.360 ήταν Δικαστές ή Εισαγγελείς[18]. Έτσι επιταχύνονται και οι καταδίκες των υπολοίπων. Όσοι εκδιωκόμενοι παρέμειναν εντός της ΤΔ θα μεταλλαχθούν σε «ζωντανούς νεκρούς»[19].

Βάσει των προαναφερόμενων δημιουργούνται τρία βασικά ερωτήματα:

  • Εάν όλοι οι προαναφερόμενοι εκδιωχθέντες ήταν οργανωμένοι κινηματίες, πώς απέτυχε το κίνημα;
  • Πώς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποκωδικοποιήθηκαν όλοι οι κινηματίες, ενώ δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα οι Υπηρεσίες Πληροφοριών μέχρι την 15/7/2016; Εφόσον βάσει της κρατικής εκδοχής προετοιμάζονταν τουλάχιστον για 15 χρόνια, πώς στρατολογήθηκαν τόσοι ανώτατοι αξιωματικοί; (εφόσον στην ΤΔ για να ανέλθεις στο βαθμό του Στρατηγού απαιτούνται τουλάχιστον 35 χρόνια υπηρεσίας). Εάν η δράση της ομάδας «Hizmet» ξεκίνησε νωρίτερα [μετά το κίνημα του 1980 ή νωρίτερα με την ενδυνάμωση της τάσης Millî Görüş (Εθνική Βλέψη) του Necmettin Erbakan, μετά του κίνημα του 1971], γιατί εκδιώχτηκαν οι Κεμαλικοί αξιωματικοί που κατήγγειλαν την εν λόγω «στρατολόγηση» με τις «δικαστικές πλάνες» Balyoz (2010 – 2012) και Ergenekon (2007 – 2009);
  • Πώς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα νομοθετήθηκαν και συστάθηκαν νέοι θεσμοί που οι προϋπάρχοντες αυτών διαμορφώθηκαν τουλάχιστον σε 45 χρόνια; (Οζαλισμός, ήταν γνωστό ότι το ΑΚΡ στερούνταν ικανών στελεχών). Πώς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα με όλη την αναστάτωση που βιώνει το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα σχηματίστηκαν τόσο πολλά βουλεύματα;

«Μικρά» Γεγονότα – Μεγάλα Συμπεράσματα

Με μία βαθύτερη έρευνα στα ΜΜΕ (διεθνή και Τουρκικά) μπορούν να ανιχνευθούν δεκάδες αναλύσεις που αναιρούν την κρατική εκδοχή, όμως χωρίς να καταθέτουν κάποια αντίστοιχη θέση που απαντά στο βασικό ερώτημα. Άρα παραμένει το ερώτημα: «Ποιος το οργάνωσε και σε τι αποσκοπούσε το κίνημα 15 – 16/7»

Ας αναφερθούμε σε κάποια γεγονότα, που θα συμβάλλουν στην διαλεύκανση των αποριών:

  • Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Gülen – RTE θα διαταραχτούν τον Μάϊο του 2010 με τα γεγονότα «νηοπομπής Free Gaza» και οι δρόμοι τους θα χωρίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές τις 12/6/2011. Προφανώς προϋπήρχαν πολλές διαφορές από την πρώτη μέρα της συνεργασίας τους στις δημαρχιακές εκλογές τις 9/12/1973, όπου αγωνίστηκαν υπό την καθοδήγηση του Necmettin Erbakan και της θέσης «millî görüş». Ενώ ο Gülen ανήκει στο Τάγμα των Nur, o RTE ανήκει στο Τάγμα των Nakşibendi. Η κοσμοθεωρία των δύο Ταγμάτων διαφέρει κατά πολύ.
  • Όμως τότε όλοι είχαν συσπειρωθεί κάτω από το κίνημα του Erbakan για το Ισλαμικό μέλλον της ΤΔ. Ένας από τους τελευταίους σημαντικούς λόγους αντιπαράθεσης της κοινότητας Hizmet (που δηλώνει ότι είναι απολιτίκ και κατά της βίας) με τον RTE, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της Αραβικής Άνοιξης και των al-Qaida – ISIS. Η τελική ρήξη θα επέλθει με το «σκάνδαλο ΜΙΤ» το 2/2012[20], όπου οι Εισαγγελικές Αρχές κατόπιν πληροφοριών που έλαβαν από την MOSSAD προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες κατά του RTE.
  • Τότε ξεκινά και ο εμφύλιος μεταξύ των δύο.
    • Όταν ο Gülen προωθεί τον «διάλογο των θρησκειών», ο Υπ. Εξ. και βασικός σύμβουλος του RTE Ahmet Davutoğlu (Αχμέτ Νταβούτογλου, Υπ. Εξ. 1/5/2009 – 29/8/2014, Πρωθυπουργός 28/8/2014 – 24/5/2016) ως υποστηρικτής των Μουσουλμάνων Αδελφών (θέση που διέπεται και η Χαμάς) στηρίζει την βίαιη επικράτηση.

  • Κατόπιν των Ergenekon, Balyoz και των γεγονότων του 2012 ναι μεν ο RTE δηλώνει ότι «οι αιρετοί δεν μπορούν να ελέγχονται από τους διορισμένους» αλλά λόγω έντονης ανασφάλειας ιδρύει το κέντρο εκπαίδευσης της πολιτοφυλακής του ΑΚΡ. Έτσι στις 28/2/2012 ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Ασφάλειας SADAT, που αρχίζει να εκπαιδεύει άτομα κατάλληλα να ανταπεξέλθουν στον ανορθόδοξο πόλεμο.
  • Βέβαια το αντίστοιχο τμήμα είχε δημιουργηθεί 60 χρόνια νωρίτερα μέσα στην κρατική δομή με σημαντική δράση[21].
  • Στόχος της SADAT, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, είναι η προστασία των Μουσουλμάνων!
  • Διδάσκουν συνταξιούχοι ανώτατοι αξιωματικοί και καθηγητές πανεπιστημίων!
  • Μετά την καταγγελία των Δυτικών Μυστικών Υπηρεσιών ότι στην SADAT ΑΕ, εκπαιδεύονται ανεκπαίδευτοι Δυτικοί πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στις γραμμές του ISIS, οι βουλευτές του CHP με συνεχείς επερωτήσεις στη Βουλή προσπαθούν να ενημερωθούν για τους στόχους της εν λόγω εταιρείας.
  • Το «βαθύ λαρύγγι» του twitter, Fuat Avni(Φουάτ Αβνί) καταγγέλλει ότι η ΜΙΤ έχει άμεση σχέση με τα εκπαιδευτικά κέντρα της SADAT ΑΕ [22]. Ο βασικός χώρος που τροφοδοτεί το κέντρο είναι η νεολαία του ΑΚΡ! Το 2022 θα αποκαλυφθεί ότι κατά την διάρκεια των δικαστικών ερευνών των δικών Ergenekon και Balyoz, οι Δικαστικές Αρχές θα εισβάλλουν στα γραφεία του Özel Harp Dairesi (ÖHD, Γραφείο Ειδικού Πολέμου) και τα απόρρητα αρχεία υψίστης ασφάλειας (όπου συγκαταλέγονται στοιχεία δεκάδων χιλιάδων ατόμων, που ήταν μέλη του ÖHD και συμπεριφέρονταν ως απλοί πολίτες), θα περιέλθουν και στα στελέχη του ΑΚΡ!
  • Τέλη του 2012 στις Εισαγγελικές Αρχές πολλών νομών θα κατατεθούν καταγγελίες κατά υπουργών και πρώτου βαθμού συγγενικών προσώπων υπουργών και βουλευτών του AKP, περί «κατάχρησης δημοσίου πλούτου», «δωροδοκιών», «λαθρεμπορίου», «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και «κατάχρησης εξουσίας με στόχο την οικειοποίηση δημοσίου πλούτου». Οι Εισαγγελικές Αρχές αξιοποιώντας τις καταγγελίες με ανά την επικράτεια συντονισμένες επιχειρήσεις στις 17/12/2013 θα εισβάλλουν σε κατοικίες και γραφεία, όπου θα αποκαλυφθούν ενοχοποιητικά στοιχεία κατά τουλάχιστον 5 υπουργών και 8 βουλευτών του AKP, ενώ η οικία του υιού του RTE θα προστατευτεί από «ειδικές δυνάμεις», που θα εμποδίσουν την είσοδο της Οικονομικής Αστυνομίας…
Επίσκεψη Ερντογάν στις Ειδικές Δυνάμεις
  • Με τις πρώτες ανακρίσεις θα συλληφθούν 24 άτομα, ενώ 38 άτομα θα αφεθούν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους[23]. Όταν από τις πρώτες ανακρίσεις διαπιστώνεται το μέγεθος του εγκλήματος, για την διαλεύκανση θα συμμετάσχουν επιπλέον διωκτικές δυνάμεις ανά την επικράτεια, οι οποίες στις 25/12/2013 θα υλοποιήσουν δεύτερη και εκτενέστερη επιδρομή.
    • Επειδή μεταξύ των υπόπτων συγκαταλέγονταν και ο τότε παραιτηθείς Υπ. Εσ. Muammer Güler (Μουαμμέρ Γκιουλέρ), ο νέος Υπ. Εσ. Efkan Ata (Εφκάν Ατά) θα σταματήσει άμεσα κάθε διωκτική πράξη.

  • Τότε ο Πρωθυπουργός RTE θα χαρακτηρίσει τις εν λόγω διωκτικές επιχειρήσεις ως «πράξεις που αποσκοπούν να δημιουργήσουν αναταραχές στην ανερχόμενη οικονομία της ΤΔ».
  • Στις 28/2/2014 θα αφεθούν όλοι οι συλληφθέντες ελεύθεροι… Η «διωκτική ομάδα» θα διαλυθεί και ο καθένας θα μετατεθεί σε διαφορετικά σημεία της επικράτειας. Αρχής γενομένης της 29/1/2014, 166 Δικαστές και Εισαγγελείς θα υποστούν δυσμενή μετάθεση και οι περισσότεροι εξ αυτών μετά το κίνημα 15-16/7 ή θα καταδικαστούν ή θα διαφύγουν στο εξωτερικό![24]. Σχεδόν όλοι που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις 17-25/12/2013, μετά το κίνημα 15-16/7 διώκονται ως οπαδοί του Gülen!
  • Μία σημαντική λεπτομέρεια αναφέρεται από τον τέως ΓΕΕΘΑ İlker Başbuğ (Ιλκέρ Μπάσμπουγ) στην συνέντευξή του [κοίτα σημ.16], ο οποίος επισημαίνει ότι όταν ήταν μέλος του YAŞ (2003 – 2010), η ΜΙΤ συνέχιζε να στέλνει πληροφορίες για την δράση των αξιωματικών. Στο κεφάλαιο «οπισθοδρομικότητα» (Τουρκικά irtica, εννοώντας την δράση των Ισλαμικών Ταγμάτων εντός των Ένοπλων Δυνάμεων), σχεδόν όλοι που καταγγέλλονταν και που απομακρύνθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με μία επιπλέον έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ήταν μέλη της σέκτας Mehmet Kurtoğlu (Μεχμέτ Κούρτογλου) του Τάγματος Nur, όμως κανένας από την σέκτα Hizmet. Η σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η σέκτα Mehmet Kurtoğlu ως βασικό στόχο της δράσης της είχε την βελτίωση και ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
  • Από τις αρχές του 21ου αι. η σέκτα Hizmet με σημαντικά ανοίγματα θα ιδρύσει κάθε βαθμίδας εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την υφήλιο, κυρίως σε ΤΔ και στις «αδελφές δημοκρατίες»[25] πέριξ Κασπίας Θάλασσας και λίμνης Αράλης. Η εν λόγω δράση που συντονίζεται από τον ευρισκόμενο στις ΗΠΑ από τον 3/1999 Fethullah Gülen, θα καταγγελθεί ως «προπαγανδιστικό μέσο της Δύσης» και από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Vladimirovich Putin (γ. 7/10/1952)!
  • Εκ των υστέρων αξιολογώντας τις εν λόγω πληροφορίες, ένα γενικό συμπέρασμα της κρατικής εκδοχής ήταν ότι η σέκτα Hizmet παραγκωνίζοντας την σέκτα Mehmet Kurtoğlu προσπάθησε να ελέγξει τις Ακαδημίες των Ένοπλων Δυνάμεων. Όμως αποσιωπάται το γιατί η ΜΙΤ περιορίστηκε μόνο στην καταγγελία μίας συγκεκριμένης σέκτας! Το 2012 υπό των διώξεων Ergenekon ο συλληφθείς İlker Başbuğ, επίσης καταγγέλλει ότι την περίοδο που υπηρετούσε ως ΓΕΕΘΑ (28/8/2008 – 27/8/2010) ζήτησε από τον RTE να ελεγχθεί εξονυχιστικά όλο το «σύστημα Διωκτικών Αρχών» για «οπισθοδρομικότητα», αλλά δεν εισακούστηκε!
  • Akın Öztürk
  • Ένα από τα βασικά γεγονότα που εκθέτει την κρατική εκδοχή είναι ότι δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο κατά του δηλωμένου από το καθεστώς ως «αρχηγού του κινήματος», Πτέραρχου Akın Öztürk (Ακίν Όζτουρκ γ. 21/2/1952). Ενώ από τις καταθέσεις του, αλλά και από την εισαγγελική έρευνα, που προωθήθηκε στην Διερευνητική Επιτροπή της ΤΒΜΜ, διαπιστώνεται ότι «παγιδεύτηκε» από τον ΓΕΕΘΑ Akar, ο Öztürk παραμένει στις φυλακές και προάγεται ο Akar. Αυτό που δικαιώνει τον Öztürk είναι ότι έστω κατόπιν φρικτών βασανιστηρίων δεν υπόγραψε την ομολογία που του είχαν βάλει μπροστά του, οι ανακριτές αστυνομικοί. Τα βασανιστήρια τα κατήγγειλε ο ίδιος στα δικαστήρια αλλά την φρίκη οι συνάδελφοί του που βρίσκονταν «υπό κράτηση» στους ίδιους χώρους[26].
  • Όπως καταγγέλλουν δημοσιογράφοι, πριν ακόμα οδηγηθεί ο Öztürk στον ανακριτή, από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu Ajansı (AA, Πρακτορείο Ανατολία) είχε «διαρρεύσει» η ομολογία του! Ομολογία που εξαφανίστηκε σύντομα από τα αρχεία του πρακτορείου. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι «γιατί αυτό το μένος κατά συγκεκριμένων ανώτατων αξιωματικών, που είχαν προωθηθεί από το ΑΚΡ;».
  • Είναι γεγονός ότι μετά τον Β’ Λιβανοϊσραηλινό πόλεμο (12/7/2006 – 14/8/2006), ο Σύριος Πρόεδρος Bashar al-Assad (Μπασάρ αλ Άσαντ γ. 11/9/1965, Πρόεδρος από 17/7/2000) θα εφαρμόσει σκληρά μέτρα κατά των Σουνιτών και κυρίως κατά των Μουσουλμάνων Αδελφών της Συρίας. Τότε η «οικονομικά» και «δημοκρατικά» ανερχόμενη ΤΔ, μέσω του Πρωθυπουργού της RTE θα απευθυνθεί στον κυνηγό του «άξονα του διαβόλου» Πρόεδρο των ΗΠΑ George Walker Bush. 6/7/1946, Πρόεδρος 20/1/2001 – 20/1/2009) για συνεργασία κατά του Assad. Οι ΗΠΑ έχοντας υπόψη τους πολέμους του Ιράκ, όπου είχαν αρνηθεί την εισβολή των δυνάμεων της ΤΔ και είχαν προτιμήσει την συνεργασία με τους Κούρδους του Ιράκ, ζητούν αναλυτική έκθεση, όπου θα αναφέρεται, πού με ποιο τρόπο και ποιες δυνάμεις προσφέρει η ΤΔ. Στις διερευνητικές συναντήσεις που είχαν ΑΚΡ – ηγεσία Ένοπλων Δυνάμεων της ΤΔ,
  • ο τότε Υποπτέραρχος Öztürk, γνωρίζοντας το βαθμό της Ρωσικής εμπλοκής στη Συριακή Πολεμική Αεροπορία, θα αρνηθεί να συμμετάσχουν τα αεριωθούμενα σκάφη της ΤΔ στο βομβαρδισμό της Δαμασκού λέγοντας: «Δεν μπορώ να θυσιάσω τα 2/3 των αεροπορικών μου δυνάμεων για τον βομβαρδισμό της Δαμασκού».

  • Μέχρι να πεισθεί ο Öztürk, την προεδρία των ΗΠΑ θα αναλάβει ο Barack Hussein Obama (20/1/2009 – 20/1/2017) και θα επέλθει η απαγόρευση πτήσεων σε συγκεκριμένες ζώνες. Είναι γεγονός ότι τότε πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί προβάλλοντας την αντισυνταγματικότητα του εγχειρήματος θα αρνηθούν την συμμετοχή των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στην εισβολή στην Συρία. Σχεδόν όλοι «την πλήρωσαν» με τις διώξεις που ακολουθούν το κίνημα 15-16/7!

Μετά που αιχμαλωτίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στο κατεστημένο ΑΚΡ με το κίνημα 15-16/7, τα Τουρκικά στρατεύματα καθοδηγούμενα από τον ΓΕΕΘΑ Hulusi Akar και τους νεοδιορισμένους διοικητές τους θα πραγματοποιήσουν 4 χερσαίες επιδρομές κατά της Συρίας, με άγνωστο μέχρι επί των ημερών μας το ύψος των απωλειών για τις Τουρκικές Δυνάμεις, προβάλλοντας τα «ζωτικά συμφέροντα» της ΤΔ.

Οι εν λόγω επιδρομές είναι:

    • 24/8/2016 – 29/3/2017 Fırat Kalkan Harekatı
    • 8/10/2017 – 27/2/2020 İdlib Operasyonu – Bahar Kalkanı Harekatı
    • 20/1/2018 – 24/3/2018 Zeytin Dalı Harekatı
    • 9/10/2019 – 18/10/2019 Barış Pınar Harekatı

Το να αξιολογηθούν οι στρατηγικές ή οι επιχειρησιακές επιτυχίες των προαναφερόμενων επιδρομών δεν είναι της παρούσας μελέτης. Όμως εν μέσω των διώξεων ο RTE με την επιτυχή αναθεώρηση του Συντάγματος (δημοψήφισμα 16/4/2017) και την αλλαγή του Πολιτεύματος (από Προεδρευόμενη σε Προεδρική Δημοκρατία) παρακάμπτοντας την ΤΒΜΜ, θα αρχίσει να διοικεί την ΤΔ με Προεδρικά Διατάγματα, που συντάσσονται στο νέο Προεδρικό Μέγαρο των 1000 δωματίων!

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες:

  • Μόλις δύο εβδομάδες μετά την αποτυχία του κινήματος 15-16/7, εκδόθηκαν τρία βιβλία που υπερασπίζονταν το αφήγημα της κυβέρνησης για το χειρισμό του γεγονότος.
  • Οι εθνικιστές που θα απαλλαχθούν των κατηγοριών από τις διώξεις Ergenekon, προσπαθούν να εμπλέξουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως υποκινητή του κινήματος 15-16/7[27]. Το εν λόγω «fake news» κατά περίεργο τρόπο θα πάρει μεγάλη έκταση και στον Τουρκόφωνο τύπο της Ελληνικής Θράκης[28], συνοδευόμενο με απαιτήσεις της Μουσουλμανικής μειονότητας. Η αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Σλοβενία λίγες ώρες προτού εκδηλωθεί το κίνημα 15-16/7[29], θα δώσει τροφή στους εθνικιστές. Παρά να αναζητήσουν το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Μυστικών Υπηρεσιών <> Οικουμενικού Πατριαρχείου, βρήκαν πιο λογικό να υποδείξουν την επικοινωνία μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχη <> Gülen. Βέβαια ο εθνικιστικός τύπος μπορεί να έχει υποκινηθεί και από τον RTE, που συνηθίζει να κινείται με εκβιασμούς (καρότο – μαστίγιο) παρά με συμφωνίες. Έτσι καταπνίγονται και οι έρευνες σε ότι αφορά την διαφυγή του από την Μαρμαρίδα, όπου βρίσκονταν σε διακοπές, ενόσω εξελίσσονταν το κίνημα 15 – 16/7 [30]!
  • Παράλληλα εμφανίζονται ισχυρισμοί ότι το καθεστώς ΑΚΡ σε συνεργασία με τους φυλακισμένους ανώτατους αξιωματικούς των διώξεων Ergenekon, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους, συνέβαλαν στην σύνταξη των καταστάσεων των διωκόμενων αξιωματικών του κινήματος 15-16/7.
  • Πολλοί αξιωματικοί των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που βραβεύτηκαν για την γενναιότητά τους στην αντιμετώπιση των κινηματιών στις 15-16/7, μελλοντικά απομακρύνθηκαν από τις υπηρεσίες τους ως οπαδοί του Gülen.
  • Γύρω από ΑΚΡ – RTE θα συσταθεί μία νέα πλουτοκρατική τάξη, που με την βοήθεια Προεδρικών Διαταγμάτων, Διωκτικών και Δικαστικών Αρχών:
    • Θα οικειοποιηθεί τα μεσαία αποδοτικά παραγωγικά κέντρα διώκοντας τους μετόχους τους ως Γκιουλενιστές.
    • Θα «κερδίζει» όλους τους κρατικούς διαγωνισμούς κυρίως με το σύστημα «κρατική εγγύηση ελάχιστου εισοδήματος > ανέγερση έργου > μακροχρόνια εκμετάλλευση».
  • Στις 15/7/2018, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ και ΓΕΑ με ξεχωριστά Προεδρικά Διατάγματα θα τεθούν υπό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο βάσει της Συνταγματικής αναθεώρησης εντέλλεται από τον Πρόεδρο. Έτσι το ΓΕΕΘΑ θα μετατραπεί σε «συμβολικό θεσμό» και όλα τα επίπεδα των Ένοπλων Δυνάμεων έκτοτε θα αναφέρονται απ’ ευθείας στον Πρόεδρο!
  • Θα αρχίσει η οικονομική κατάρρευση της ΤΔ. Μόνο οι «ημέτεροι» ευημερούν. Όχι μόνο τα ξένα υγιή επενδυτικά κεφάλαια θα αποχωρήσουν από την ΤΔ, αλλά και τα εγχώρια που δραστηριοποιούνταν για δεκάδες χρόνια θα αναζητήσουν ασφαλείς επενδυτικούς προορισμούς στο εξωτερικό. Έτσι η ΤΔ έκτοτε θα βασίζεται περισσότερο στο μαύρο χρήμα των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων και των Ισλαμικών χωρών, που στηρίζουν το «ξήλωμα» του Assad.
  • Θα καταρρεύσει το σύστημα απονομής Δικαίου, στο βαθμό που το περιβάλλον του RTE δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στελέχη του ΑΚΡ δηλώνουν ότι βασίζονται περισσότερο στο «Θεϊκό Δίκαιο» (İllahi Hak) …
  • Φουντώνει ο πληθωρισμός και οι τιμές των ξένων νομισμάτων. Η Κεντρική Τράπεζα ξεμένει από συνάλλαγμα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Οι ιμπεριαλιστικές χώρες της οικουμένης κατά πόσο γνώριζαν τις αλλαγές που θα επέλθουν στην ΤΔ προ του 2002 και προ του κινήματος 15-16/7;

Οι Ξένες Δυνάμεις

Η απάντηση στο προαναφερόμενο ερώτημα έχει δύο σκέλη:

    • Οι άμεσες ή έμμεσες σχέσεις των ξένων δυνάμεων με το κίνημα 15-16/7.
    • Οι επιδράσεις των διεθνών νέων πολιτικών εξελίξεων στο κίνημα 15-16/7.

Όταν τα κυβερνητικά στελέχη της ΤΔ από την πρώτη μέρα δήλωναν ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες τους «πιάστηκαν στον ύπνο», όμως ο διοικητής της ΜΙΤ Fidan παρέμεινε στη θέση του και μελλοντικά προήχθη σε Υπ. Εξ., τότε οι υποψιασμένοι επικεντρώθηκαν στις πληροφορίες των ξένων Μυστικών Υπηρεσιών της υφηλίου, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από τις αντιδράσεις των κυβερνήσεών τους.

Επί των ημερών μας μερικά κέντρα ηθελημένα ή λόγω αμάθειας (ή το χειρότερο ημιμάθειας), δημιουργούν σύγχυση για 3 τελείως διαφορετικές θέσεις, που ανά περίπτωση μπορεί να ισχύει μία ή δύο ή όλες. Πάντως κάθε κράτος ελέγχεται ξεχωριστά για τις 3 θέσεις, που είναι:

Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες:

  • Γνώριζαν για το κίνημα 15-16/7.
  • Οργάνωσαν το κίνημα 15 – 16/7.
  • Εκμεταλλεύτηκαν τα αποτελέσματα του κινήματος 15-16/7.

Ξεκινώντας με γνώμονα ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες (κυρίως των ΗΠΑ) εφαρμόζουν πολλές φορές ένα πετυχημένο σχέδιο, με τις απαραίτητες διορθωτικές λεπτομέρειες μελλοντικά και σε άλλα σημεία της υφηλίου, ας αναφέρουμε ένα πετυχημένο σχέδιο των Δυτικών που πρωτοεφαρμόστηκε στην σημερινή Ισλαμική χώρα της Ινδονησίας (μερικοί αναλυτές την χαρακτηρίζουν ως έδρα του «κίτρινου Ισλάμ», το οποίο εμφανίζει δικά του χαρακτηριστικά) τη δεκαετία 1960!

Sukarno και Suharto: Κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, η Ιαπωνική εισβολή και κατοχή τερμάτισε την Ολλανδική κυριαρχία στην Ινδονησία. Κατά την περίοδο της κατοχής, εν μέσω αντιστασιακών κινημάτων θα ενδυναμωθεί και το κομμουνιστικό κίνημα. Δύο ημέρες μετά την παράδοση της Ιαπωνίας τον 8/1945, οι εθνικιστές ηγέτες Sukarno (Σουκάρνο, γ.6/6/1901 – θ. 21/6/1970), Mohammad Hatta (Μοχάμαντ Χάτα, γ. 12/8/1902 – θ. 14/3/1980) και Sutan Sjahrir (Σουτάν Στζαχρίρ, γ. 5/3/1909 – θ. 9/4/1966) εξέδωσαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ινδονησίας. Οι Sukarno, Hatta και Sjahrir διορίστηκαν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Πρωθυπουργός, αντίστοιχα. Έτσι οι Κάτω Χώρες της Ινδοκίνας προσπάθησαν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, ξεκινώντας την Εθνική Επανάσταση της Ινδονησίας, που έληξε τον 12/1949. Τότε εν όψει διεθνών πιέσεων αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Ινδονησίας με πάρα πολλές εσωτερικές αναταραχές.

Ο Πρόεδρος Sukarno με την βοήθεια των οπαδών του Πολιτικού Ισλάμ και του στρατού άρχισε να διοικεί την χώρα με αυταρχισμό [Αυταρχική διοίκηση και Ισλάμ είναι ο συνδυασμός που σταμάτησε την προέλαση των κομμουνιστών στις ζεστές θάλασσες με την συνθήκη Saadabat (8/7/1937) και την οργάνωση CENTO (24/2/1955 – 16/3/1979), στη ζώνη Ανατολία – Ινδία]. Ως αντίδραση ενδυναμώνεται και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδονησίας (PKI, Partai Komunis Indonesia). Οι εντάσεις μεταξύ του στρατού και του PKI κορυφώθηκαν με την απόπειρα πραξικοπήματος του 1965.

Το 1965 οι Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου (ΗνΒ), από την μία θα ενθαρρύνουν κάποιους Συνταγματάρχες να προβούν σε εθνικιστικό κίνημα (30/9/1965 και 1/10/1965) κατά του Sukarno (που μέχρι τότε διατηρούσε σχετική ισορροπία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων), στοχεύοντας τους κομμουνιστές, από την άλλη ο Υποστράτηγος Suharto που στηρίζεται από ΗΠΑ και ΗνΒ με την βοήθεια του στρατού και των κομμουνιστών θα καταπνίξει τις στάσεις των Συνταγματαρχών. Μετά που εκτέθηκαν οι κομμουνιστές, ο Suharto με μια βίαιη αντικομμουνιστική εκκαθάριση θα δολοφονήσει 500.000 – 1 εκ. ανθρώπους και θα φυλακίσει περίπου άλλο 1 εκ. σε στρατόπεδα συγκέντρωσης[31]. Ο Suharto ως Αντιπρόεδρος (27/3/1968 – 21/5/1998) και ως Πρόεδρος (27/3/1968 – 21/5/1998) θα διοικήσει την Ινδονησία για 33 χρόνια. Θα καταρρεύσει η μονοκρατία του Suharto με την Ασιατική οικονομική κρίση του 1997!

Το προαναφερόμενο «έργο» ομοιάζει μ’ αυτό της Ελλάδας – Κύπρου, που είχε τα εξής οφέλη για την Δύση:

  • Τον σχεδόν εκμηδενισμό του Κομμουνιστικού κινήματος. Την θέση του θα πάρουν οι σοσιαλδημοκράτες και το αδερφό κόμμα του Εργατικού Κόμματος του ΗνΒ.
  • Την επίλυση του Κυπριακού για ΗΠΑ και ΗνΒ, εξασφάλιση Ανατολικής Μεσογείου και πέρασμα Σουέζ.
  • Την επικράτηση στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, των Παπανδρέου – Καραμανλή, Μητσοτάκη ως μία εναλλασσόμενη μονοκρατία.

Davutoğlu – RTE και οι 2Η (Hulusî και Hakan): Σε ό,τι αφορά το κίνημα 15-16/7 στην ΤΔ, γνωρίζουμε ότι ο Davutoğlu δίδαξε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας (1990 – 1995, Islamic University Malaysia), που στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης (Organisation of Islamic Cooperation, OIC, ίδρυση 25/9/1969). Προφανώς και στο πλαίσιο των μαθημάτων του ο Davutoğlu είχε μελετήσει διεξοδικά τα τεκταινόμενα στη γειτονική Ινδονησία!

Μία σημαντική λεπτομέρεια σε ότι αφορά το κίνημα 15 -16/7, ήταν ότι ο Davutoğlu το Μάϊο του 2016 «αναγκάστηκε» να παραιτηθεί του αξιώματος του Πρωθυπουργού, κατόπιν διαρροών στον Τύπο του περιεχομένου των συγκρούσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο από μία οργάνωση φάντασμα με την ονομασία Ομάδα Πελεκάνου (Pelikan grubu), που αρχικά τα ανάρτησε στο διαδίκτυο. Ο διάδοχός του Binali Yıldırım (Μπιναλί Γιλντιρίμ, 24/5/2016 – 9/7/2018) σώθηκε από το «σχέδιο εκτέλεσης του Πρωθυπουργού», όταν το βράδυ 15-16/7 μαζί με την συνοδεία του κρύφτηκε μέσα στην υπό κατασκευή σήραγγα Ilgaz (Ιλγκάζ)[32]!

Με την έλευση των Δημοκρατικών στην εξουσία (20/1/2009), στις ΗΠΑ σχεδιάζεται να «χρησιμοποιηθούν» τα Τουρκικά στρατεύματα για την απομάκρυνση του Assad από την εξουσία. Όπως έχει προαναφερθεί, ενώ τμήμα των ανώτατων αξιωματικών υποστηρίζει το εν λόγω εγχείρημα, άλλο ένα τμήμα απορρίπτει κάθε είδους «θερμή ενέργεια» κατά της Συρίας.

Οι εν λόγω υψίστου βαθμού απόρρητες συζητήσεις που διεξάγονται στους θεσμούς της ΤΔ, το Μάρτιο του 2014 θα διαρρεύσουν στον Τύπο μέσω διαδικτύου σε μορφή ηχητικών αρχείων (κασέτες). Σε σύσκεψη όπου συγκαταλέγονται οι Υπ. Εξ. Davutoğlu, Διοικητής ΜΙΤ Fidan, Υφυπουργός Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu (Φεριντούν Σινιρλίογλου), και Β’ ΓΕΕΘΑ Yaşar Güler[33], ακούγεται ο Fidan να λέει: «Αρχηγέ εάν το ζήτημα είναι το αίτιο πολέμου, θα στείλω 4 άτομα από την άλλη πλευρά, και θα βομβαρδίσω κενό χώρο της ΤΔ με 8 πυραύλους»![34] Όπως «έχουμε στείλει στην άλλη πλευρά τουλάχιστον 2.000 φορτηγά όπλα και τροφοδοσία»!, ενώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις της ΤΔ χρησιμοποιεί την λέξη «εργαλείο» (tool).

Fidan: «Αρχηγέ εάν το ζήτημα είναι το αίτιο πολέμου, θα στείλω 4 άτομα από την άλλη πλευρά, και θα βομβαρδίσω κενό χώρο της ΤΔ με 8 πυραύλους»![34] Όπως «έχουμε στείλει στην άλλη πλευρά τουλάχιστον 2.000 φορτηγά όπλα και τροφοδοσία»!, ενώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις της ΤΔ χρησιμοποιεί την λέξη «εργαλείο» (tool).

Τις προαναφερόμενες διαρροές μετά το κίνημα 15 – 16/7 θα τις πληρώσουν οι υπασπιστές των παραβρισκόμενων, όπου όλοι θα εκδιωχτούν ως οπαδοί του Gülen. Μία άλλη λεπτομέρεια, που δεν αναφέρεται είναι ότι παρά τις συχνές αλλαγές στα κυβερνητικά κλιμάκια του RTE, η σχέση διάδοχος-προκάτοχος μεταξύ Akar – Güler όσο βρίσκεται το ΑΚΡ στην εξουσία μέχρι επί των ημερών μας καλά κρατεί!

 

 

 

 

H Ρωσική Ομοσπονδία: Με την εξάπλωση του ISIS στην Συρία (2011 – 2012), ΤΔ και Συρία επίσημα στις 26/6/2012 θα αλληλοενημερωθούν για τους «κανόνες εμπλοκής» που θα ισχύουν στα σύνορα ΤΔ – Συρίας.

Όσον αφορά τις δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας που δρουν εντός της Συρίας, είναι γνωστό ότι το 1971, βάσει συμφωνίας με τον Πρόεδρο Hafez al-Assad, η ΕΣΣΔ ίδρυσε ναύσταθμο στο Tartus, τον οποίο πρώτα η ΕΣΣΔ και στη συνέχεια η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει να χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα. Στις 8/10/1980, Συρία και ΕΣΣΔ υπέγραψαν Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας. Η συνθήκη είχε ισχύ για 20 έτη και αποδέχεται αυτόματες πενταετείς παρατάσεις εκτός εάν ένα από τα μέρη καταγγείλει τη συμφωνία. Η συμφωνία που παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα, προέβλεπε τακτικές διαβουλεύσεις για διμερή και πολυμερή θέματα ενδιαφέροντος, συντονισμό αποκρίσεων σε περίπτωση κρίσης και στρατιωτική συνεργασία. Τον Ιανουάριο του 1992 η Συριακή Κυβέρνηση αναγνώρισε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως νόμιμο διάδοχο της ΕΣΣΔ. Έτσι η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί νόμιμα Ένοπλες Δυνάμεις στην Συρία που αντέδρασαν κατά του ISIS. Η Ρωσική Ομοσπονδία το 2011 και το 2012 χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ-ΟΗΕ) ενάντια σε ψηφίσματα που προωθούνταν από τις Δυτικές και Αραβικές χώρες, με σκοπό πιθανές κυρώσεις ή στρατιωτικές επεμβάσεις κατά της Συρίας. Έτσι η Ρωσική Ομοσπονδία συνέχισε να προμηθεύει μεγάλες ποσότητες όπλων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και για την καταπολέμηση των ανταρτών που υποστηρίζονταν από τη Δύση.

Ταρτούς: Ρωσικός ναύσταθμος

Στις 30/9/2015 η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε επεμβάσεις στο Συριακό εμφύλιο πόλεμο υπέρ της Συριακής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανόμενων εντατικών αεροπορικών επιδρομών και πυραύλων cruise κατά τρομοκρατικών ομάδων, όπως του ISIS, του Μετώπου Al-Nusra (επίσημος συνεργάτης της Al-Qaeda στην Συρία) και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (που στηρίζεται από ΤΔ και Κατάρ).

Τον Νοέμβριο του 2015 Ρωσικά αεροσκάφη θα επιτεθούν στους αντιφρονούντες στον Assad Σουνίτες Τουρκομάνους της Συρίας στην περιοχή Bayır – Bucak (Μπαγίρ – Μπουτζάκ περιοχή Βόρεια της el-Lâẕıḳiyye και Νότια της Αντιοχείας της ΤΔ). Η ΤΔ θα καταγγείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο ΣΑ-ΟΗΕ.

Στις 24/11/2015 η ΤΔ βάσει των ενημερώσεων τις 26/6/2012 θα καταρρίψει Ρωσικό αεροσκάφος Suhoy Su-24 με την αιτιολογία ότι παραβίασε τον Τουρκικό εναέριο χώρο. Οι χειριστές του Suhoy Su-24 που κτυπήθηκε στα 12.000 πόδια και 1χιλμ εντός των Συριακών συνόρων θα εγκαταλείψουν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα. Ο ένας θα δολοφονηθεί από Τουρκομανικές ομάδες όντας στον αέρα, ο άλλος θα βρεθεί από άνδρες του Συριακού στρατού. Από τα δύο διασωστικά ελικοφόρα Mi-8, που προορίζονταν για την διάσωση των χειριστών του αεριωθούμενου, το ένα θα καταρριφθεί με πύραυλο BGM-71 TOW κατασκευής ΗΠΑ, από τις δυνάμεις των Τουρκομάνων. Θα δολοφονηθεί Ρώσος πεζοναύτης του πληρώματος Mi-8. Ο Πρόεδρος Obama θα δικαιολογήσει τις Τουρκικές πράξεις χωρίς να κρίνει αυτές των Ρώσων.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες:

  • Από 1/1/2016 η Ρωσική Ομοσπονδία αρχίζει να εφαρμόζει το καθεστώς βίζας στους υπηκόους της ΤΔ.
  • Ακυρώνονται κατά 80% οι τουριστικές επισκέψεις από Ρωσική Ομοσπονδία προς ΤΔ.
  • Μειώνονται περίπου 3,5 δις$ ΗΠΑ οι Τουρκικές εξαγωγές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία [από 6,17 δις $ΗΠΑ το 2014 σε 3,68 δις $ΗΠΑ το 2015 και 1,79 δις $ΗΠΑ το 2016, Κοίτα πίνακες].
  • Οι εισαγωγές προς ΤΔ μειώνονται κατά 10 δις $ΗΠΑ [Κοίτα Πίνακα], κυρίως από αέριο και πετρέλαιο, όπου η GAZPROM πιέζει την BOTAŞ για εξόφληση οφειλόμενων και νέα σύμβαση για το Blue Stream.
  • Τον 6/2016 ο RTE εγγράφως ζητά συγγνώμη από την Ρωσική Ομοσπονδία. Δέχεται να αποζημιωθούν οι οικογένειες των χειριστών.

Επέρχεται το κίνημα 15-16/7. Οι Ρωσικές Αρχές ανεπίσημα επιβεβαιώνουν ότι οι υπηρεσίες τους γνώριζαν περί του κινήματος 15-16/7 και εικοσιτετράωρα πριν είχαν ενημερώσει RTE και 2H.

Το βράδυ 15/7 προς τα ξημερώματα της 16/7 ο Ρώσος Υπ.Εξ Sergey Viktorovich Lavrov (9/3/2004 – …) θα δηλώσει ότι στηρίζουν την νόμιμη Κυβέρνηση της ΤΔ. Στις 17/7/2016 ο Putin θα τηλεφωνήσει στον RTE. Στις 9/8/2016 ο RTE θα επισκεφθεί την Μόσχα, όπου στην ημερήσια διάταξη θα έλθει το ζήτημα των S-400. Στις 14/8/2016 τα επιτελικά ακέφαλα Τουρκικά στρατεύματα θα εισβάλουν στην Συρία. Στις 15/9/2016 ο Ρώσος ΓΕΕΘΑ θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Το 2017 η ΤΔ θα ανακοινώσει ότι θα αγοράσει τους S-400 και θα συμμετάσχει στην παραγωγή των S-500. Λόγω των προαναφερόμενων εξελίξεων, η ΤΔ θα εξαιρεθεί από το ΝΑΤΟ’ϊκό πρόγραμμα των F35…

Η Ρωσική Ομοσπονδία αναβάλλοντας την εξόφληση των απαιτητών που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια από το εμπορικό ισοζύγιο [την περίοδο 2013 – 2024 είναι υπέρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά 262,64 δις $ ΗΠΑ, Κοίτα Πίνακες], μετά από το Tartus της Συρίας θα αποκτήσει ένα επιπλέον ναύσταθμο στο Akkuyu της ΤΔ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Akkuyu

To ΗνΒ: Ο Gülen δύο ημέρες μετά το κίνημα θα στείλει επιστολή στην Γαλλική Le Monde, με την οποία καλεί να συσταθεί μία διεθνής επιτροπή προς μελέτη του κινήματος, προσθέτοντας ότι «εάν η επιτροπή αποδείξει ότι ισχύουν τα 10% των αδικημάτων που μου καταλογίζονται, ορκίζομαι ότι θα επιστρέψω στην ΤΔ με δικά μου έξοδα για να υποστώ τις βαρύτατες ποινές»[35]. Τέσσερεις ημέρες μετά, η ΤΔ ζητά από τις ΗΠΑ την σύλληψη και έκδοση του Gülen, αίτημα που δεν θα γίνει δεκτό από τις Αρχές των ΗΠΑ. Είναι γεγονός ότι η ΤΔ μεταξύ 20/7/2016 – 6/6/2024 ζήτησε 7 φορές την έκδοση του Gülen στην ΤΔ, αιτήματα που απορρίφθηκαν από τις Δικαστικές Αρχές, λόγω ανεπαρκών στοιχείων που συνόδευαν τα αιτήματα[36]!

Την ίδια ημέρα που οι Αρχές της ΤΔ ζητούν την έκδοση του Gülen, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του ΗνΒ Sir Alan James Carter Duncan (15/7/2016 – 22/7/2019, υπεύθυνος για ΕΕ και ΗΠΑ) ως πρώτη αποστολή του, στις 20/7/2016 θα μεταβεί στην Άγκυρα. Ο Duncan θα δηλώσει «Δεν πρέπει να επιλύσετε ένα πολιτικό ζήτημα με κίνημα»! [37].

Μετά θα μεταβεί στην Αθήνα.

Την επίσκεψη θα ακολουθήσει η συνέντευξη του τότε Πρέσβη του ΗνΒ στην Άγκυρα Sir Richard Peter Moore (1/2014 – 12/2017) και νυν Διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών του ΗνΒ (1/10/2020 – …), που θα παραχωρήσει μιλώντας σε άπταιστα Τουρκικά στην δημοσιογράφο του CNN Turk στις 24/7/2017. Κυκλοφορούν φήμες ότι πριν την συνέντευξη, ο Moore στις 18/7/2016 είχε επισκεφθεί την Μαρμαρίδα, όπου οι «κινηματίες» υπολόγιζαν να αιχμαλωτίσουν τον RTE[38].

Ο Moore προκαταβάλλοντας «καταστάσεις» στην συνέντευξή του θα δηλώσει ότι το κίνημα σχεδιάστηκε από τον Gülen, όμως η οργάνωση Hizmet για το ΗνΒ δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση!

Το ΗνΒ θα είναι η πρώτη χώρα που θα παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στα άτομα που θα δηλώσουν ότι ήταν μέλη ή είχαν σχέση με την οργάνωση Hizmet, με την δικαιολογία ότι τα μέλη δεν είχαν μία σταθερή ιδεολογική βάση, γεγονός που θα ακολουθήσουν ΗΠΑ και Ρωσική Ομοσπονδία. Έτσι παραχωρείται «πολιτικό άσυλο» με δικαίωμα μελλοντικής πολιτογράφησης. Οι διαδικασίες φιλοξενίας των προσφύγων υλοποιούνται από τις Αρχές της χώρας φιλοξενίας, χωρίς να ζητηθούν στοιχεία για τον πρόσφυγα από την κεντρική οργάνωση της Hizmet που εδρεύει στην Pennsylvania των ΗΠΑ.

Το γεγονός εγείρει δύο τραγελαφικά ζητήματα:

  • Στην ΤΔ δωροδοκούνται οι Διωκτικές Αρχές από συγκεκριμένους κύκλους, για να σχηματίσουν προσωρινές δικογραφίες για να προσφύγουν «κάποιοι» στη Δύση.
  • Εφόσον όλοι όσοι προσφεύγουν στην Δύση, πρώτα ανακρίνονται χωρίς να ζητηθούν σχετικά στοιχεία προς διασταύρωση από την κεντρική οργάνωση Hizmet, δημιουργείται σύγχυση περί του πραγματικού προσώπου της Hizmet, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την κοινότητα Gülen. Προφανώς λόγω τελείως διαφορετικών καταθέσεων οι Αρχές που φιλοξενούν τους πρόσφυγες δεν θα μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο κατά της ΤΔ, προς αθώωση των μελών της Hizmet.
Richard Peter Moore

Οι δηλώσεις του Moore θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατη την σύσταση της Διεθνούς Επιτροπής για την μελέτη του κινήματος 15-16/7. Έτσι μέχρι επί των ημερών μας διώκονται Τούρκοι πολίτες με την κατηγορία ότι είναι «μέλη της τρομοκρατικής κοινότητας Gülen» (FETÖ, Fetullahçı Terör Örgütü).

Η πραγματικότητα μπορούσε να αποκαλυφθεί με τις ειλικρινείς καταθέσεις των RTE και 2H στη Διεθνή Επιτροπή, αμέσως μετά το κίνημα 15 – 16/7. Όσο περνά ο καιρός από την μία εξαφανίζονται τα πειστήρια, από την άλλη εκλείπουν ή λόγω των καταστάσεων αλλάζουν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας. Δεν πρέπει να παραβλεφθεί η πιθανότητα ότι λόγω σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των μελών της Επιτροπής, μπορούσαν να αποκαλυφθούν επιπλέον στοιχεία! Βέβαια το ότι η οργάνωση Hizmet μέσα σε οκτώ χρόνια απευθύνθηκε μόνο δύο φορές στον ΟΗΕ εγείρει επιπλέον ερωτήματα.

Η ανοικτή στήριξη του ΗνΒ στις επίσημες θέσεις της ΤΔ, ίσως εξαργυρώθηκε στον εμφύλιο της Λιβύης (16/5/2014 – 23/10/2020), όπου η Κυβέρνηση της Λιβύης υποστηρίζεται από την ΤΔ και το Κατάρ, χώρες που της παρέχουν όπλα για να πολεμήσει τον πραξικοπηματία Αρχιστράτηγο Khalifa Belqasim Omar Haftar (2011 – …), ο οποίος υποστηρίζεται από πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ρωσική Ομοσπονδία η Γαλλία, κ.ά. Αν και οι χώρες της ΕΈ υποστηρίζουν επίσημα το νόμιμο Πρωθυπουργό Fayez Mustafa al-Sarraj (30/3/2016 – 15/3/2021), «επιδιώκουν» την επιτυχία του Haftar! Βέβαια η ΤΔ εκμεταλλευόμενη τις καταστάσεις, θα υπογράψει το παράνομο σύμφωνο συνεργασίας με την Λιβύη τον Οκτώβριο του 2022, όπου θα αγνοήσουν την ύπαρξη της Ελλάδας!..

Εμφανίζεται το οξύμωρο οι συνεργάτες στην παραγωγή S-500 ΤΔ – Ρωσική Ομοσπονδία να βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε Συρία και Λιβύη, χώρους όπου σημειώνονται απώλειες των Τουρκικών στρατευμάτων σε ξένα εδάφη, γεγονός που δεν συμβαδίζει με τις αρχές του Κεμαλισμού!..

Οι ΗΠΑ: Σχεδόν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν στο ότι στην ΤΔ δεν μπορεί να γίνει οποιοδήποτε κίνημα των Ένοπλων Δυνάμεων, που να μην το γνωρίζει εκ των προτέρων το Πεντάγωνο στην Viriginia των ΗΠΑ!

Το πρώτο ερώτημα είναι κατά πόσο το Επιτελείο των ΗΠΑ εμπλέκεται ή επεμβαίνει σε επερχόμενο κίνημα των Ένοπλων Δυνάμεων στην ΤΔ.

Επίσης είναι γνωστό ότι στο Τουρκικό Επιτελείο μέχρι το 2013 πάντα υπήρχε έτοιμο «σχέδιο επί χάρτου», με το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις με την θεσμική τους μορφή δύνανται να αναλάβουν την πολιτική εξουσία.

Εξάλλου χρησιμοποιώντας το εν λόγω σχέδιο το ΑΚΡ θα υλοποιήσει το Balyoz (Βαριοπούλα) κατά των ανεπιθύμητων αξιωματικών του καθεστώτος, που το ίδιο είχε προάγει.

Το δεύτερο ερώτημα είναι, γιατί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σιώπησαν και σιωπούν στην βίαιη αλλαγή του Επιτελείου της ΤΔ, της οποίας η γεωστρατηγική θέση εξανάγκασε το ΝΑΤΟ να στήσει και να στηρίξει τον δεύτερο σε δύναμη στρατό μέσα στον οργανισμό, παραβλέποντας για δεκαετίες τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που υλοποιούνταν με ΝΑΤΟ’ϊκούς θεσμούς και οπλισμό.

Ποιος ο λόγος, ειδικά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, που δεν αντέδρασαν στον εξευτελισμό, βασανισμό των ανώτατων αξιωματικών του οργανισμού; Και όλα αυτά από ένα καθεστώς που εμφανίζεται ως «αντιδυτικό», «θρησκευόμενο συντηρητικό», που στηρίζει οργανώσεις που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ!

Ως πρώτη δικαιολογία μπορούμε να προβάλουμε τον σκληρό κανόνα της στρατηγικής, ότι «για να εκπληρωθεί ο στρατηγικός στόχος μπορεί να θυσιαστούν αξιόλογα και χρήσιμα άτομα, οργανώσεις ακόμα και κράτη». Για να εκπληρωθούν οι πολιτικοοικονομικοί στόχοι της ΔΜΑ στην Μέση Ανατολή χρειάζονταν ένας ισχυρός στρατός που ήταν διατεθειμένος να θυσιάσει τις απαραίτητες δυνάμεις.

Εδώ προκύπτουν κάποια νέα ερωτήματα, όπως:

    • Πώς οι ΝΑΤΟ’ϊκοί Τούρκοι αξιωματικοί θύματα των Ergenekon, Balyoz και 15-16/7 δεν αντιλήφθηκαν το «κακό» που τους έρχεται;
    • Οι ΝΑΤΟ’ϊκές δομές θα επέτρεπαν να προαχθούν άτομα που διαφωνούσαν με την συμφωνημένη από τα μέλη τους στρατηγική;
    • Πώς οι σχεδιαστές του κινήματος ήταν σίγουροι ότι μετά το κίνημα 15-16/7 οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως μία άμεσα εκμεταλλεύσιμη δύναμη θα προσκυνούσαν τον Πρόεδρο RTE;
    • Υπάρχουν άλλα «εργαλεία» εκτός του «στίγματος» οπαδός του Gülen;

Μετά το κίνημα 15-16/7 ο υποστηρικτής του οργανωμένου εγκλήματος, Υπ. Εσ. Soylu όντας εν υπηρεσία πολλές φορές θα κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι ήταν η «οργανώτρια δύναμη» του κινήματος [39]. Έχει αναφέρει σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις: «Από τα Βρετανικά έγγραφα μάθαμε ότι η Αμερική ήταν πίσω από το πραξικόπημα του 1960 πολλά χρόνια αργότερα», «Καταλάβαμε ότι η Αμερική βρισκόταν πίσω από το πραξικόπημα του 1980 όταν είπαν, ‘Τα παιδιά μας πέτυχαν’», «Το ποιος ήταν πίσω από την 28η Φεβρουαρίου είναι προφανές. Ήθελα απλώς να αφήσω ένα σημείωμα στην ιστορία μήπως περιμένουμε 20-30 χρόνια για να μάθουμε για το πραξικόπημα τις 15/7».

Πολλά ΜΜΕ τις πρώτες ημέρες μετά το κίνημα 15-16/7 υποδεικνύουν τον Henry J. Barkey, ανώτερο συνεργάτη για τις σπουδές στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, τον Πρόεδρο Bernard L. και τον Bertha F. Cohen από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Lehigh, ως «σχεδιαστές» ή «υποστηρικτές» του κινήματος 15-16/7.

Ο Ακαδημαϊκός Mahmut Cengiz (Μαχμούτ Τζενγγίζ) από το Πανεπιστήμιο George Mason στις 14/6/2022 θα δημοσιεύσει στο περιοδικό Homeland Security Today ρεπορτάζ. Συνομιλητής του ήταν ο Henry J. Barkey [40], ο οποίος στις 15-16/7 βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη και διέμενε στο ξενοδοχείο Splendid της Πριγκήπου. Οι Αρχές της ΤΔ χρησιμοποίησαν το όνομα του Barkey και για το κατηγορητήριο κατά του πολλάκις βραβευμένου επιχειρηματία Mehmet Osman Kavala (Μεχμέτ Οσμάν Καβάλα, γ.1957) σ’ ότι αφορά τη στάση του Πάρκου Gezi (Γκεζί) στην Κωνσταντινούπολη. Ο Kavala κρατείται στις φυλακές της ΤΔ από την 1/11/2017 παραβιάζοντας τις αποφάσεις περί αθωότητάς του από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΤΔ. Ο Kavala σε συνεργασία με Ακαδημαϊκούς χρηματοδοτούσε εγχώριες οργανώσεις που υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτιστική κληρονομιά του χώρου που καταλαμβάνει η ΤΔ. Σήμερα παραμένει έγκλειστος με ανυπόστατες κατηγορίες περί ανάμιξής του στο κίνημα 15-16/7.

Στην προαναφερόμενη συνέντευξη ο Barkey και ως θεσμικός παράγοντας των ΗΠΑ θα αναφέρει:

  • Στις αρχές της θητείας του Erdoğan, υποστήριξα ορισμένες από τις πολιτικές του που είχαν δημοκρατικό προσανατολισμό και επέκρινα κάποιες άλλες. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς μου ως ακαδημαϊκού. Αμέσως μετά την επιστροφή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Τουρκία η Η Gazetesi (Türkiye Daily) δημοσίευσε το πρώτο από τα πολλά άρθρα που με κατηγόρησαν ότι ήμουν μέρος του πραξικοπήματος. Το άρθρο είχε κάποιες ακριβείς πληροφορίες για μένα, στις οποίες θα είχε πρόσβαση μόνο μια κυβέρνηση, όπως η ακριβής ώρα που πέρασα από τον έλεγχο διαβατηρίων…
  • Γιατί εγώ; Ήθελαν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ και να κουνήσουν το δάχτυλό τους σε έναν Αμερικανό. Έφτιαξαν μια ιστορία, αλλά δεν πίστευαν ότι αυτή η θεωρία θα ήταν τόσο μεγάλη.
  • Επέστρεψα στις ΗΠΑ την Τρίτη [19/7] και το πρώτο άρθρο δημοσιεύτηκε την Πέμπτη [21/7] στην εφημερίδα Tü Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν σκέφτηκα αν η ιστορία για μένα είχε προετοιμαστεί νωρίτερα. Έμεινα έκπληκτος πώς μια κυβέρνηση μπορούσε να κατηγορήσει κάποιον άλλο τόσο γρήγορα…
  • Η Τουρκία τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7 ως μοχλό κατά των ΗΠΑ αλλά όχι πια απλώς επειδή είχε μικρό αντίκτυπο και από το 2016 έχασε ακόμη περισσότερο την αξία του [ως μοχλός]. Η Τουρκία το χρησιμοποιεί τώρα στην εσωτερική της πολιτική.
  • Η κυβέρνηση Obama, δεν είχε άμεση απάντηση στην απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν ξέρω γιατί. Ήταν τεράστιο λάθος της διοίκησης που δεν έδωσε άμεση απάντηση.
  • H αμερικανοτουρκική ατζέντα είναι γενικά πολύ γεμάτη. Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ κάνουν λάθος που δεν έδωσαν σθεναρή απάντηση σε αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες του Erdoğan.
  • Γνωρίζω πολλούς ακαδημαϊκούς και ειδικούς για την Τουρκία εδώ στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι θα ήθελαν να δουν τις ΗΠΑ να μιλούν πιο δυνατά για αυτά τα θέματα. Στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Biden, το Υπ. Εξ. έκανε μια ισχυρή δήλωση για εμένα και τον Osman Kavala (και με συμπεριέλαβε σε αυτήν προς ικανοποίησή μου), αλλά τίποτα από τότε.
  • Για μένα, φαίνεται να είναι ένα παράξενο πραξικόπημα. Ο τουρκικός στρατός ξέρει πώς να εκτελέσει ένα πραξικόπημα.
  • Η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν περίεργη. Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει διεξάγει καμία δίκαιη έρευνα για την απόπειρα πραξικοπήματος. Όπως είπε ο Erdoğan, ήταν δώρο Θεού. Εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα για να εκκαθαρίσει την πολιτική και στρατιωτική γραφειοκρατία…
  • Κανείς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της απόπειρας πραξικοπήματος. Ωστόσο, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη επειδή η Τουρκία δεν διαθέτει ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Οποιοσδήποτε στοχοποιείται από την κυβέρνηση μπορεί εύκολα να βρεθεί στη φυλακή με κατασκευασμένα στοιχεία.
  • Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε καμία έρευνα που διεξάγεται στην Τουρκία. Αυτοί [οι εισαγγελείς] συμπεριλαμβάνουν ό,τι θέλουν σε αυτά τα κατηγορητήρια.
  • Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι ο γενικός εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη και ο αναπληρωτής του βάζουν τις υπογραφές τους σε αυτό το περίεργο κατηγορητήριο. Στο παρελθόν, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έπαιρναν τη δουλειά τους στα σοβαρά και δεν θα είχαν συντάξει τέτοιες ανοησίες.
  • Δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα, καθώς δεν ξέρω με βεβαιότητα τι συνέβη. Δεν είναι σαφές εάν κάποιοι γνώριζαν για την απόπειρα πραξικοπήματος και απάντησαν σε αυτό με αντιπραξικόπημα . Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφοριών μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα για το τι συνέβη, αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε.
  • Δεν υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δικαιοσύνη στην Τουρκία. Επομένως, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κατηγορίες για απόπειρα πραξικοπήματος, …, αλλά υποπτεύομαι ότι οι δικαστές ενεργούσαν με κυβερνητικές εντολές.
  • Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το αμφισβητούν πλέον. Δεν έχει νόημα να αμφισβητηθεί η απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν πιστεύουν ότι η αμφισβήτησή τους θα τους φέρει περισσότερες ψήφους. Το βλέπουν ως χάσιμο χρόνου. Αυτά τα κόμματα θα μπορούσαν να είχαν αντιδράσει όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να μην δημοσιοποιήσει την έκθεση της Βουλής για την απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Δεν ξέρω τι γνωρίζουν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών για την απόπειρα πραξικοπήματος. Ό,τι γνωρίζουν, μπορεί να το έχουν μοιραστεί μόνο με μια περιορισμένη ομάδα ανθρώπων. Όταν ρωτάω αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μου λένε ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την απόπειρα πραξικοπήματος. Νομίζω ότι μόνο άτομα υψηλού επιπέδου μπορεί να το γνωρίζουν.
  • Η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο αυταρχισμό στην Τουρκία και ο Erdoğan έχει εδραιώσει την εξουσία του. Χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τρομερά την απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Το πραξικόπημα, είτε αυθεντικό είτε αυτό που θα ανακαλυφθεί μελλοντικά ως παιχνίδι, προώθησε την κάθοδο στον αυταρχισμό. Ακόμα κι αν ο Erdoğan δεν είχε κανένα ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, είναι αυτός που ωφελήθηκε περισσότερο από αυτό.
  • Η κυβέρνηση Biden είχε στόχο να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική του πρώην προέδρου Trump. Ο Trump ήταν καλός φίλος του Erdoğan και έκανε ό,τι ήθελε ο Erdoğan σε όλα τα θέματα, εκτός από όταν η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
Henri J. Barkey

Οι αξιολογήσεις του Barkey, προφανώς μας δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα παρά διευκρινήσεις στα ερωτήματα που είχαμε θέσει. Όμως το συμπέρασμα της μακροσκελούς συνέντευξης είναι ότι το κίνημα 15-16/7 ωφέλησε στο έπακρο το καθεστώς Erdoğan!

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε μία ιστορική λεπτομέρεια ενός άλλου ντροπιαστικού γεγονότος της ΤΔ, που συνέβη κατά την γενοκτόνο πράξη των Σεπτεμβριανών κατά της Ελληνικής Εθνότητας στην Κωνσταντινούπολη στις 6-7/9/1955. Η τότε η κυβέρνηση της ΤΔ τις πρώτες μέρες μετά τα γεγονότα διέδιδε ότι η γενοκτόνος πράξη είχε οργανωθεί από την Comintern. Την ίδια περίοδο ένας από τους καλεσμένους της Διεθνούς Συνεδρίας της Εγκληματολογίας που υλοποιούνταν στο Χίλτον της Κωνσταντινούπολης, όπου συμμετείχαν αξιωματούχοι από Scotland Yard, Sûreté Νationale, κ.ά. ήταν και ο διοικητής της CIA Allen Welsh Dulles. Όπως αναφέρει ο αείμνηστος Σπύρος Βρυώνης, η ιδέα του κομμουνιστικού δακτύλου στην οργάνωση της γενοκτόνου πράξης ήταν του Dulles[41], γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον συνήγορο του τότε Υπ. Εξ. Mehmet Fuat Köprülü (22/5/1950 – 9/12/1955, Μεχμέτ Φουάτ Κοπρουλού), Orhan Fersoy (Ορχάν Φέρσοϊ)[42].

Η προσέγγιση αυτή έχει σημασία εάν λάβουμε υπόψη ότι:

  • Ο μεγαλύτερος αδελφός του Allen, John Foster Dulles ήταν ο Υπ. Εξ. των ΗΠΑ, και στις πρώτες δηλώσεις του για τα Σεπτεμβριανά εξισώνει θύμα και θύτη …
  • Ο Allen Dulles την περίοδο 1920 – 1922 υπηρετούσε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Οσμανικό Κράτος (ΟσΚ) στην Κωνσταντινούπολη. Συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια του Ναυάρχου Mark Lambert Bristol, Ύπατου Αρμοστή των ΗΠΑ σε ΟσΚ και ΤΔ (1919-1927) στην παραπλάνηση του Κογκρέσου σε ότι αφορά τις ευθύνες του ΟσΚ και της ΤΔ στις γενοκτονίες που διέπραξαν στην Ανατολία κατά Αρμενίων και Ελλήνων, στο βωμό εξασφάλισης πετρελαϊκών δικαιωμάτων υπέρ εταιρειών των ΗΠΑ[43].
  • Ήταν το άτομο που το 1921 διέρρευσε τα απόκρυφα της Sion σε δημοσιογράφο.

Στις 22/9/1955, ο Allen Welsh Dulles ενημερώνει με έγγραφο χαρακτηρισμένο ως «ύψιστα απόρρητο» τον αδελφό του και το Υπ. Εξ. ΗΠΑ, ότι το Παλάτι των Αθηνών είναι διατεθειμένο να ορίσει Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που είναι «πιο αντικειμενικός και διαθέτει ορθή κρίση»[44]. Με την έλευση του Καραμανλή «ενταφιάζονται» όλες οι προσπάθειες καταγγελίας της ΤΔ στους Διεθνείς Οργανισμούς. Η ΤΔ απενοχοποιείται για άλλη μία φορά για τις απάνθρωπες πράξεις της!

Την περίοδο κορύφωσης του «Ψυχρού Πολέμου», η κατηγορία περί Comintern βολεύει και τους εμπνευστές και τους οργανωτές των γεγονότων[45].

Όταν μετά από 87 μέρες οι έρευνες διευρύνονταν προς πάσα κατεύθυνση, τα πειστήρια είχαν ήδη χαθεί…

Allen Welsh Dulles

Οι Δύο Πόλοι & Οι Διεθνείς Συγκυρίες

Την ίδια περίοδο που διενεργούνται πράξεις εξολόθρευσης κατά μίας συγκριμένης ομάδας (αυτής της κοινότητας Gülen) από τους κρατικούς μηχανισμούς στην ΤΔ, αντίστοιχες πράξεις τελούνται και στη Γάζα (κατά μελών της Χαμάς) από τις Ισραηλινές δυνάμεις. Όμως γιατί στην περίπτωση Ισραήλ – Παλαιστίνης, η πολιτισμένη ανθρωπότητα αντιδρά σύσσωμη, και στην άλλη περίπτωση σιωπά εκκωφαντικά;

Προφανώς αμφότερες οι γενοκτόνες πράξεις μπορούν να αποκωδικοποιηθούν μόνο με την στρατηγική ανάλυση γεγονότων που διαδραματίζονται ανά την οικουμένη. Πρέπει να μελετήσουμε διεξοδικά τον ανταγωνισμό του νέου διπολικού κόσμου του 21ου αι. Ας αναφέρουμε τους πόλους εν συντομία:

Ολιγάρχες της Δύσης με πολιτικό σχέδιο τη Διευρυμένη Μέση Ανατολή (ΔΜΑ) και στρατηγικό εργαλείο το Μετριοπαθές Ισλάμ:

Με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της ΕΣΣΔ (26/12/1991), επανέρχεται το ενδιαφέρον της Δύσης για τα πετρέλαια και τα μεταλλεύματα των ακτών της Κασπίας θάλασσας. ΗνΒ και ΗΠΑ προβληματίζονται για τον τρόπο μεταφοράς του αργού πετρελαίου από τις «Αδελφές Δημοκρατίες» στη Δύση, χωρίς να εμπλέκεται η Ρωσική Ομοσπονδία. Την ίδια περίοδο η Κίνα αναζητά τρόπους να καλύψει το ενεργειακό της έλλειμμα και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για την βιομηχανική της ανάπτυξη.

Η περίοδος συζητήσεων για να αποφασιστεί η διαδρομή μεταφοράς Κασπιακού πετρελαίου χωρίς να εμπλέκεται η Ρωσική Ομοσπονδία, «συνέπεσε» με την «εξόντωση της ομάδας επίλυσης του Κουρδικού» στην ΤΔ [Adnan Kahveci, Eşref Bitlis, Turgut Özal, Κοίτα σημ.4], ενώ στον Καύκασο μαίνονταν οι πόλεμοι:

  • Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (1988 – 1994), με την Ρωσική Ομοσπονδία να στηρίζει την Αρμενία.
  • Αμπχαζία, μεταξύ αυτονομιστών Αμπχαζών και Γεωργιανού στρατού (1991 – 1993), με τη Ρωσική Ομοσπονδία να στηρίζει τους αυτονομιστές. Στόχος των Γεωργιανών γίνονται και οι 30.000 Έλληνες της Αμπχαζίας (οι περισσότεροι εξ αυτών θα πάρουν την Ρωσική υπηκοότητα).
  • Η δεύτερη «έξοδος» του ΡΚΚ, με επιθέσεις εντός αστικών κέντρων (1992 – 1998), κυρίως σε αυτά που προορίζονταν να περάσει ο αγωγός μεταφοράς υδρογονανθαράκων της Κασπίας.

Η ΕΕ θα διαπράξει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος την περίοδο 1991 – 1995. Παρά να δεχτεί ως σύμμαχό της την Ρωσική Ομοσπονδία, με την οποία συμμάχησε για 3 αιώνες (16ος – 19ος) κατά του ΟσΚ, θα επιλέξει να την έχει απέναντί της!

Ο πόλεμος «κράτος κατά οργάνωσης» (ΝΑΤΟ – Al-Qaeda), θα αλλάξει και την τακτική των μαχών αλλά και την σύσταση των Ένοπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που στον 20ο αι. είχε οργανωθεί για να αντιμετωπίσει τον συνασπισμό του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στον 21ο αι., απαιτούνταν τελείως διαφορετική δομή των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των Μυστικών Υπηρεσιών…

Ο σχεδιασμός δράσης των ΝΑΤΟ’ϊκών δυνάμεων στηρίζονταν στην αντιμετώπιση μαζικών επιθέσεων, προερχόμενων από ισχυρές δυνάμεις. Άρα η πλειονότητα των συμμαχικών επιχειρήσεων προ τις 11/9/2001 είχε επικεντρωθεί στις συμβατικές πτυχές της στρατιωτικής ισχύος. Η μετά την 11/9 σύγκλιση πολλαπλών αντισυμβατικών απειλών σε όλο το στρατηγικό συνεχές, απαιτούσε μια νέα εστίαση στη μετατροπή των αντισυμβατικών πτυχών της στρατιωτικής ικανότητας της συμμαχίας. Έτσι δρομολογείται ο μετασχηματισμός των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (SOF), που προσφέρει πολλές σημαντικές ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των αντισυμβατικών απειλών. Παράλληλα θα αναπτυχθούν όλα τα μέσα που απαιτούνται για την στήριξη του ΝΑΤΟ (SOF).

Αναπτύσσεται νέος στρατηγικός, επιχειρησιακός σχεδιασμός με νέα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι κατά την διάρκεια του καθορισμού του νέου πεδίου μαχών, το 2002, ορίζεται η Διευρυμένη Μέση Ανατολή (ΔΜΑ). Το ίδιο έτος στην Πράγα επανασχεδιάζεται όλη η δομή των ΝΑΤΟ’ϊκών δυνάμεων …

Η Υπ. Εξ. των ΗΠΑ Condoleezza Rice (26/1/2005 – 20/1/2009), αναφερόμενη στην ΔΜΑ στα μέσα του 2003 θα προβλέψει την «μεταμόρφωση» των 22 χωρών, περισσότερες εξ αυτών στη γεωγραφική θέση της ΔΜΑ[46]. Στη συνέχεια παρουσίασε το όραμα της 2ης θητείας της κυβέρνησης του George Walker Bush (2004 – 2009) για το μέλλον της ΔΜΑ. Τον 6/2006 στο Dubai η Rice αναφέρει ότι η μεταμόρφωση θα επιτευχθεί μέσω του «εποικοδομητικού χάους» (constructive chaos).

Η εφαρμογή του «εποικοδομητικού χάους» δεν συμπεριλάμβανε μόνο την αλλαγή δομής των Ένοπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ αλλά και νέα πολιτισμικά – πολιτειακά δεδομένα, που θα εφαρμόζονταν στη ΔΜΑ. Στο βωμό της οικονομικής κρίσης του 2008, αποφασίζεται μέσω του «Μετριοπαθούς Ισλάμ» να ελεγχθεί το εν δράσει θηρίο του «Ριζοσπαστικού Ισλάμ», που άρχισε να γίνεται πιο φονικό και να επηρεάζει άμεσα το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, το κέντρο βάρος του οποίου αρχίζει να μετατίθεται προς Άπω Ανατολή.

Παράλληλα εγκαθιστώντας αδύναμες κυβερνήσεις, να καμφθούν οι όποιες ισχυρές κρατικές αντιστάσεις που πιθανόν θα εμφανιστούν κατά των εφαρμογών της «νέας τάξη πραγμάτων» (New World Order, NWO).

 

Για την διείσδυση και τον έλεγχο του Αραβοϊσλαμικού χώρου η πιο κατάλληλη χώρα ήταν η ΤΔ, διότι:

  • Η προκάτοχός της, το ΟσΚ, κατείχε τον θεσμό του Şeyh ül İslâm (προκαθήμενος των ανά την οικουμένη Σουνιτών Μουσουλμάνων), άρα ήταν η πιο κατάλληλη χώρα να ηγηθεί ξανά του Σουνιτικού Ισλάμ.
  • Είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και διέθετε όλες τις σχετικές πληροφορίες για τους Μουσουλμάνους Αδελφούς, εφόσον είχαν ιδρυθεί από τις Μυστικές Υπηρεσίες (Teşkilâtı Mahsusa) του ΟσΚ.
  • Το 70% του πληθυσμού της ανήκει στην αίρεση των Σουνιτών Hanefî (Χανεφί), η οποία στον Ισλαμικό κόσμο θεωρείται η πιο ανοικτή προς τον έξω κόσμο Ισλαμική αίρεση. Άρα και δεκτική σε «αλλαγές».
  • Υπήρχε ισχυρή πολιτική δύναμη που στήριζε το «Μετριοπαθές Ισλάμ», το οποίο με επιτυχία «χρησιμοποιήθηκε» για τον τερματισμό της πολιτικής αστάθειας της δεκαετίας του 1970 στην ΤΔ. Άρα ήδη υπήρχε μία έμπρακτη επιτυχία του «Μετριοπαθούς Ισλάμ» σε ΝΑΤΟ’ϊκή χώρα…
  • Με το Κίνημα των Ένοπλων Δυνάμεων 12/9/1980 στην ΤΔ το πολιτικό έδαφος είχε προετοιμαστεί για την εφαρμογή του «Μετριοπαθούς Ισλάμ»
  • Από το 1992 η οργάνωση Hizmet με την στήριξη των κρατικών θεσμών, εργαλειοποιώντας την δυτικογενή εκπαίδευση, με ιδεολογική βάση το Τουράν και το Ισλάμ (Τουρκοϊσλαμική Σύνθεση) είχε ήδη εισχωρήσει σε Βαλκάνια, Κασπία και στις «Αδελφές Δημοκρατίες».
  • Η τελωνειακή ένωση ΤΔ – ΕΕ (31/12/1995), άνοιγε το δρόμο εξαγωγών προς τις παρθένες αγορές των τέως χωρών της ΕΣΣΔ στην Κεντρική και Δυτική Ασία. Οι σχετικά υπανάπτυκτες οικονομικά και τεχνολογικά «Αδελφές Δημοκρατίες», διέθεταν ανεκμετάλλευτα μεγάλα κοιτάσματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Διευρυμένη Μέση Ανατολή

Ένα βασικό εμπόδιο εφαρμογής του «Μετριοπαθούς Ισλάμ» στην ΤΔ τον 21ο αι., αποτελούσε η πολιτική κληρονομιά του M.K.Atatürk (Κεμάλ, Μ.Κ. Ατατούρκ) και οι Συνταγματικοί περιορισμοί του Κεμαλισμού, που επιβάλουν το κοσμικό κράτος και την δυτικοποίηση της ΤΔ, μένοντας πάση θυσία μακριά από επιρροές και υποθέσεις του Αραβοϊσλαμικού κόσμου. Αρχές, που υιοθετήθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς και ανέλαβε να τις προστατέψει το Βαθύ Κράτος της ΤΔ[47] με δυνάμεις κρούσης τις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Άρα ήταν αναγκαία η ριζική αναθεώρηση και των δύο!

Με το νέο Σύνταγμα (Ν.2609 – 7/11/1982), που επιφέρει το πραξικόπημα του Evren (12/9/1980), παράλληλα με τα οικονομικά ανοίγματα προς τις Ισλαμικές χώρες, δρομολογείται και η «ανοχή» στο Ισλάμ, χαλαρώνοντας την αρχή της κοσμικότητας του Κεμαλισμού. Έτσι και οι Δικαστικές Αρχές πλέον είναι ανεκτικές προς τα Ισλαμικά κόμματα, τα οποία προ του 1980 διώκονταν εν τη γενέσει τους λόγω «οπισθοδρομικότητας».

Τα περισσότερα θα «ρυθμιστούν» από την μία με Ergenekon, Balyoz και κίνημα 15-16/7, και από την άλλη με τις Συνταγματικές αναθεωρήσεις μέσω δημοψηφισμάτων [Κοίτα Πίνακα 1].

Ολιγάρχες της Ανατολής με το Πολιτικό σχέδιο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) και στρατηγικό εργαλείο την Πρωτοβουλία Μιας Ζώνης και Ενός Δρόμου(ΜΖΕΔ):

Ο ΟΣΣ είναι διάδοχος του οργανισμού «Σαγκάη Πέντε», που δημιουργήθηκε το 1996 από τα κράτη Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσική Ομοσπονδία, και Τατζικιστάν. Στις 15/6/2001, το Ουζμπεκιστάν, στη σύνοδο της Σαγκάης προσχώρησε στον οργανισμό. Στη Σαγκάη το 2001 ο οργανισμός «Σαγκάη Πέντε» μετονομάστηκε σε Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης. Ο «Καταστατικός Χάρτης» του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης υπογράφηκε τον 6/2002 και τέθηκε σε ισχύ στις 19/9/2003. Μετά την συνδιάσκεψη κορυφής του ΟΣΣ, που θα υλοποιηθεί στο Beijing στις 14-15/5/2017, όπου θα συμμετάσχει και ο RTE, Ινδία και Πακιστάν προσχώρησαν στον ΟΣΣ ως πλήρη μέλη στις 9/6/2017 σε σύνοδο κορυφής στην Αστάνα του Καζακστάν.

Η Πρωτοβουλία Μίας Ζώνης και Ενός Δρόμου της Κίνας, που μερικές φορές αναφέρεται ως ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα υποδομής που έχουν σχεδιαστεί ποτέ. Η τεράστια συλλογή αναπτυξιακών και επενδυτικών πρωτοβουλιών, που ξεκίνησε το 2013 από τον Γενικό Γραμματέα του Κουμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Xi Jinping (15/11/2012 – …), σχεδιάστηκε αρχικά για να συνδέσει την Ανατολική Ασία και την Ευρώπη μέσω φυσικής υποδομής. Από τότε, το έργο επεκτάθηκε στην Αφρική, την Ωκεανία και τη Λατινική Αμερική, διευρύνοντας σημαντικά την οικονομική, πολιτική και πολιτισμική επιρροή της Κίνας.

Ο αρχικός στόχος της ΜΖΕΔ ήταν να συνδέσει την Κίνα με 70 άλλες χώρες σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ωκεανία. Ως αναφορά των δύο εννοιών της ΜΖΕΔ:

  • Η «Ζώνη», η οποία επιδιώκει να αναδημιουργήσει την παλιά χερσαία εμπορική Οδό του Μεταξιού,
  • Ο «Δρόμος», που στην πραγματικότητα δεν είναι ένας δρόμος, αλλά μια σειρά από δρόμους, σιδηροδρόμους και λιμάνια που δημιουργούν ένα δίκτυο εμπορικών οδών που εκτείνεται σε πολλές ηπείρους και ωκεανούς.

Η πρωτοβουλία επρόκειτο να δοθεί μέσω ορισμένων χωριστών αλλά συνδεδεμένων επενδύσεων σε μεγάλης κλίμακας αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και με τη σύνδεση «οικονομικών διαδρόμων». Η πρωτοβουλία συνεχίζει να εξελίσσεται. Εκτός από τις υποδομές, περιλαμβάνει πλέον προσπάθειες για «οικονομική ολοκλήρωση», «συνεργασία στην επιστήμη και τεχνολογία», «πολιτιστικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές» και τη δημιουργία εμπορικών «μηχανισμών συνεργασίας».

Επιπλέον, έχει επεκταθεί και η γεωγραφική του εστία. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2018, η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι η χώρα «θα συμμετάσχει τώρα στο φιλόδοξο εμπορικό σχέδιο της Κίνας για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος φέρεται ότι η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στα 900 δις$ΗΠΑ». Τη Βενεζουέλα ακολουθεί η Ουρουγουάη, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής που έλαβε κεφάλαια από τον ΟΣΣ.

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν το έργο ως μια ανησυχητική επέκταση της ανερχόμενης δύναμης της Κίνας και καθώς το κόστος πολλών από τα έργα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η αντίθεση έχει αυξηθεί σε ορισμένες χώρες. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ανησυχία ορισμένων στην Ασία ότι η ΜΖΕΔ θα μπορούσε να είναι ένας δούρειος ίππος για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη στρατιωτική επέκταση υπό την ηγεσία της Κίνας. Ο Πρόεδρος Biden διατήρησε τη σκεπτικιστική στάση των προκατόχων του απέναντι στις ενέργειες του Πεκίνου, αλλά η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προσφέρει στις συμμετέχουσες κυβερνήσεις ένα πιο ελκυστικό οικονομικό όραμα.

Στην προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων που ταλάνιζαν την ΤΔ αρχές του 21ου αι., οι κυβερνήσεις προσανατολίζονται προς την ένταξη της ΤΔ στην ΕΕ, ένταξη στην οποία αντιστέκεται το Βαθύ Κράτος. Την περίοδο εκείνη στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων αρχίζουν να βλέπουν θετικά τον ΟΣΣ και να θεωρούν ως εναλλακτική λύση την ΜΖΕΔ. Αρχίζουν να διαμορφώνονται δύο παρατάξεις εντός των ανώτερων γραφειοκρατικών στελεχών και των ανώτατων αξιωματικών των Ένοπλων Δυνάμεων της ΤΔ: Οι ΝΑΤΟ’ϊκοί και οι Ευρωασιατιστές.

Ο RTE πατώντας και στις δύο βάρκες θα ανοίξει διάλογο με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Σύμβουλος, Υπ. Εξ. και Πρωθυπουργός Davutoğlu, ως υποστηρικτής των Μουσουλμάνων Αδελφών θεωρείται το πλέον κατάλληλο στέλεχος προς άνοιγμα στην Ινδοκίνα, που καλύπτει τη νότιο έξοδο του ΟΣΣ προς τον Ινδικό Ωκεανό. Το «κίτρινο Ισλάμ» μένει ουδέτερο και κρατά «ίσες αποστάσεις» και από ΔΜΑ και από ΟΣΣ.

Ο θερμός υποστηρικτής της Τουρκοϊσλαμικής Σύνθεσης Πρόεδρος της Εθνικιστικής παράταξης MHP (που συνασπίζεται με το ΑΚΡ), Devlet Bahçeli (Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Πρόεδρος από 6/7/1997), όντας οι περισσότερες «Αδελφές Δημοκρατίες» μέλη του ΟΣΣ δεν επιθυμεί το άνοιγμα της Hizmet (που συνεργάζονται με τον RTE μέχρι το 2010) στα κράτη πέριξ της Κασπίας Θάλασσας. Το ίδιο και ο Putin, όπως προαναφέρθηκε, που βλέπει τη Hizmet ως «το μακρύ χέρι» της Δύσης!

Διενέξεις και Θύματα

Επί των ημερών μας στο σημείο που έρχονται σ’ επαφή οι δύο πόλοι μόνο στο Βόρειο ημισφαίριο και μεταξύ των Ανατολικών Μεσημβρινών (300 – 500), διεξάγονται οι πόλεμοι:

  • Ρωσία – Ουκρανία
  • Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν
  • ΤΔ – Αυτονομιστές Κούρδοι
  • Συρία – Αντιφρονούντες του καθεστώτος Assad
  • Ισραήλ – Μουσουλμάνοι Αδελφοί
  • Εμφύλιος στο Σουδάν
  • Ερυθραία – Αιθιοπία
  • Εμφύλιος πόλεμος και ανθρωπιστική κρίση στην Αιθιοπία
  • Εμφύλιος πόλεμος και ανθρωπιστική κρίση στη Υεμένη

Πώς εισήλθαμε σε επίπεδο παγκοσμίου πολέμου με συγκρούσεις των δύο πόλων στον 21ο αι. και ποια η θέση της ΤΔ…

Η Κίνα αναπτύχθηκε ραγδαία κατά τις δεκαετίες 1980, 1990 και 2000 με την παραγωγή και τις επενδύσεις να τροφοδοτούνται όλο και περισσότερο από την αυξανόμενη ενσωμάτωση της χώρας σε περιφερειακά διασυνοριακά δίκτυα παραγωγής. Μέχρι το 2002 η Κίνα είχε γίνει ο μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων στον κόσμο και μέχρι το 2009 είχε ξεπεράσει τη Γερμανία και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Εκμεταλλευόμενη την παγκόσμια οικονομική κρίση, η «Κομμουνιστική Κίνα» θα διοχετεύσει το συσσωρευμένο πλούτο των προαναφερόμενων δεκαετιών σε εξωτερικές επενδύσεις μέσω ΜΖΕΔ[48]. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν στο ιστορικό υψηλό του 48% τον Δεκέμβριο του 2011 και παραμένουν στο 44% του ΑΕΠ[49]. Όμως, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η ανάπτυξη μειώθηκε σταθερά, από 10,6% το 2010 σε 6,7% το 2016, πριν σημειώσει αύξηση 6,9% το 2017 και προβλέπεται 4,6% για το 2024…

Κατά μήκος της ΜΖΕΔ οργιάζει η κατασκευαστική δραστηριότητα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Κίνα χρησιμοποίησε περισσότερο τσιμέντο την τριετία 2011 – 2013 από ότι οι ΗΠΑ όλο τον 20ο αι.

Από το 2015, το φάσμα της φυγής κεφαλαίων στοιχειώνει την κινεζική οικονομία. Εκείνο το έτος, αντιμέτωποι με την απειλή μιας υποτίμησης του νομίσματος και μιας επιθετικής εκστρατείας κατά της διαφθοράς, οι επενδυτές και οι αποταμιευτές άρχισαν να μεταφέρουν τον πλούτο τους έξω από την Κίνα. Η εκροή ήταν τόσο μεγάλη που η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να ξοδέψει πάνω από 1 τρισεκ. $ ΗΠΑ των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να υπερασπιστεί τη συναλλαγματική ισοτιμία. Η Κινεζική Κυβέρνηση κατάφερε τελικά να περιορίσει τη ροή κεφαλαίων έξω από τα σύνορά της επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων. Έτσι το ισοζύγιο πληρωμών, η συναλλαγματική ισοτιμία και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας σταθεροποιήθηκαν.

Ο ηγετικός ρόλος της Κίνας στη δημιουργία των BRICs New Development Bank, Asia Infrastructural Investment Bank και της Τράπεζας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι Κινέζοι ηγέτες στο να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της περιφερειακής και διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας, ελέγχοντας οι ίδιοι την ροή των κεφαλαίων. Περίπου το 90% των έργων ΜΖΕΔ κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες[50]. Οι επενδύσεις ΜΖΕΔ βοηθούν στη διατήρηση βασικών κινεζικών βιομηχανιών που υποφέρουν από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, να απορροφήσουν το πλεόνασμα κεφαλαίου και να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Είναι όμως απίθανο να χρησιμεύσουν ως μόνιμη λύση για τις αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις της Κίνας. Άρα τα έργα διατηρούν και στρατηγική αξία για την Ανατολή και δεν αποσκοπούν αποκλειστικά «στο κέρδος» όπως αντιλαμβάνεται η Δύση!

Ενώ η θαλάσσια μεταφορά είναι πολύ πιο συμφέρουσα οικονομικά από αυτή του σιδηροδρόμου, η Κίνα έστω και με οικονομική ζημία συνεχίζει να επενδύει στο παγκόσμιο σιδηροδρομικό δίκτυο, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας επένδυση, και συμφέρουσα ως προς το χρόνο μεταφοράς.

Η εμφάνιση της Κίνας στην Νότια Αμερική ανησυχεί τις ΗΠΑ. Οι Κοινοπολιτείες (ΗΠΑ σήμερα) από αρχές του 19ου αι. και συγκεκριμένα μετά την ήττα του ΗνΒ στον πόλεμο (1812 – 1814) με τη Συνθήκη της Γάνδης (24/12/1814) εξαναγκάζουν όλο το εμπόριο της Νότιας Αμερικής προς Ευρώπη να περνά από το Χρηματιστήριο της Βοστόνης. Το 1816 Πρόεδρος των Κοινοπολιτειών εκλέγεται ο James Monroe (Τζέημς Μονρό, 4/3/1817 – 4/3/1825), ο οποίος χαράσσει την εξωτερική πολιτική των Κοινοπολιτειών και των ΗΠΑ μέχρι τον Α’ ΠΠ.

Οι Κοινοπολιτείες ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες της συνθήκης Βιέννης του 1815 και για τα γεγονότα που συμβαίνουν στα Βαλκάνια. Το 1820 ο John Adams (Τζον Άνταμς, γ.30/10/1735 – θ. 4/7/1826, 2ος Πρόεδρος των Κοινοπολιτειών 4/4/1797 – 4/3/1801), μέσω εμπορικών αντιπροσώπων το καλοκαίρι του 1823 θα επικυρώσει εμπορικές συνθήκες (capitulation’s, διομολογήσεις) με την Υψηλή Πύλη με τα ίδια δικαιώματα που είχαν αποκτήσει ΗνΒ, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία από την Υψηλή Πύλη. Στο γεγονός αυτό συμβάλει η μυστική συμφωνία Κοινοπολιτειών – ΟσΚ, όπου οι Κοινοπολιτείες αναλαμβάνουν να προμηθεύσουν με πολεμικά σκάφη το ΟσΚ. Οι συμφωνίες γίνονται γνωστές από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις το καλοκαίρι του 1823 και θεωρούνται αιτία πολέμου μεταξύ Ευρώπης και Κοινοπολιτειών.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων οι Κοινοπολιτείες παίρνουν επίσημα θέση με το διάγγελμα του Προέδρου Monroe στις 2/12/1823, δηλώνοντας:

  • Δεν δέχονται ουδεμία ανάμιξη των Ευρωπαϊκών δυνάμεων εις τα του Αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος.
  • Δεν δέχονται ουδεμία νέα Ευρωπαϊκή αποικία στην Αμερικανική ήπειρο, οι Κοινοπολιτείες δεν θα αναμιχθούν στις ήδη υπάρχουσες.
  • Οι Κοινοπολιτείες δεν θα έχουν ουδεμία ανάμιξη σε καθαρώς Ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Οι δηλώσεις Monroe χαράσσουν την Κοινοπολιτειακή πολιτική του 19ου αι. προς το ΟσΚ. Οι όποιες πολιτικές παρεμβάσεις επιθυμούσαν οι προκαθήμενοι της Κοινοπολιτείας, διεκπεραιώθηκαν κεκαλυμμένα από τις εκκλησιαστικές αποστολές. Στις Βαλκανικές εξελίξεις (επαναστάσεις Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας) κατόπιν εντολής Adams, οι Κοινοπολιτείες επίσημα τηρούν «αυστηρά ουδέτερη στάση». Όταν ΗνΒ και Γαλλία καλούν τις ΗΠΑ για βοήθεια στον Α’ ΠΠ, καταργείται η 3η αρχή του Monroe. Όμως στον 21ο αι. η Κίνα διαμορφώνει νέα δεδομένα, που στηρίζονται στις «άγριες συνθήκες της αγοράς».

Χωρίς να επεκταθούμε (το αντικείμενο αποτελεί θέμα άλλης μελέτης) εν συντομία ας δούμε τη σχέση ΤΔ – ΜΖΕΔ:

Το 2015 υπογράφεται σύμβαση ΤΔ – Κίνας, όπου η ΤΔ πλέον θα αποτελέσει τη «μέση οδό» του Σιδηροδρόμου ΜΖΕΔ, που καταλήγει στο λιμάνι της Σμύρνης. Το 2020 η πρώτη αμαξοστοιχία θα πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι ΤΔ- Κίνα.

  • Η ΤΔ από το 2019 θα προμηθευτεί πλέον των 560 οχημάτων για το Μετρό, που λειτουργούν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Έτσι θα μείνει μακριά από την παραγωγή της Siemens, που προτίμησε η Ελλάδα, η οποία ακόμα περιμένει τους άξονες (ανταλλακτικά) που παράγονταν στην Ουκρανία.
  • Μετά την πρώτη πολιτισμική Σύμβαση ΤΔ – Κίνας (15/5/1997), όπου ξεκινούν οι «σχέσεις», σήμερα στην ΤΔ δραστηριοποιούνται 1.200 Κινεζικές επιχειρήσεις.
  • Στις 16/10/2023 θα υπογραφεί σύμβαση, με την οποία τα Κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα που προορίζονται για την Ευρωπαϊκή αγορά θα παραχθούν στην ΤΔ, με επένδυση που ανέρχεται σε 3 δις $ ΗΠΑ.
  • Τα swap μεταξύ των χωρών μετά το 2021 ανέρχονται στα 35 δις Κινέζικα Yuan.
Κινεζικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Κλείνοντας

Μάταια ελπίζουν μερικοί αυτοεξόριστοι καθηγητές και δημοσιογράφοι, ότι μετά τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2024, εν μέρει θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για το κίνημα 15-16/7.

Παράλληλα τα στελέχη της διοίκησης της ΤΔ της περιόδου του κινήματος 15 -16/7/2016, μετά την δολοφονία του İsmail Haniyeh (γ.1963 – θ. 31/7/2024) από τις Ισραηλινές Μυστικές Υπηρεσίες στο Ιράν, είναι υπόλογα προς τον Σουνιτικό κόσμο. Ο Haniyeh ως ηγέτης των Μουσουλμάνων Αδελφών της Παλαιστίνης τελούσε σταθερά «υπό διωγμό» από τις Ισραηλινές Αρχές, αν και η ΤΔ αποτελεί βασικό προμηθευτή των απαραιτήτων προϊόντων για να στηριχτούν τα Ισραηλινά στρατεύματα. Ο Haniyeh τελευταίως κρύβονταν μεταξύ Κατάρ και ΤΔ, όπου διατηρούσε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Από την μία η ηγεσία της Hizmet αντίθετα με αυτά που διακήρυττε μυστικά την δεκαετία του 1990 σήμερα δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξουσία, και ότι ο πραγματικός εχθρός ως προς την σέκτα είναι η αμάθεια, η φτώχεια, η συκοφαντία, η πολυτέλεια και η τυραννία. Από την άλλη τα εν εξορία μέλη της που είναι διάσπαρτα στην οικουμένη απαιτούν ένα δίκαιο και δημοκρατικό καθεστώς, που θα δικάσει αυτούς και τους φυλακισμένους συντρόφους τους, τα θύματα του κινήματος 15-16/7, που υποστηρίζουν ότι θα αθωωθούν πανηγυρικά.

Μία τέτοια δίκη θα επιφέρει κατηγορίες κατά RTE και 2H, που αποτελεί ξεκάθαρα «παιχνίδι εξουσίας»…

Είναι γεγονός ότι τουλάχιστον για 75 χρόνια δεν θα ανοίξουν αρχεία που να εκθέτουν ΔΜΑ ή ΟΣΣ.

Ο Erdoğan όσο εξυπηρετεί σχέδια της ΔΜΑ ή του ΟΣΣ, θησαυρίζοντας θα παραμένει στην εξουσία, «πουλώντας» ανθρώπους, οργανώσεις ακόμα και Θεούς!

βκ

 

Σημειώσεις

[1] Κοίτα άρθρο – μελέτη Βασίλης Κυρατζόπουλος, Τουρκία τα Κινήματα και το Κίνημα, https://www.academia.edu/41784018/Τουρκία_τα_Κινήματα_και_το_Κίνημα , όπως https://elisme.gr/31-7-2016-toyrkia-ta-kinimata-to-kinima/

[2] Ισλαμικό Σουνιτικό Τάγμα Nur: Ιδρύθηκε από τον Said Nursi [Σαΐντ Νουρσί γ. 1878 Bitlis (Βαλαλέσα) χωριό Nurs – θ. 23/3/1960 Urfa (Έδεσσα)], αρχικά υποστήριζε το İttihat ve Terakkî, αντιστάθηκε στον Κεμαλισμό. Ξεκινά τη διδασκαλία μετά το 1940. Τα έργα του τα συνέταξε σε Αραβική γραφή, αν και ήταν απαγορευμένη από την ΤΔ. Τα έργα του με λατινική γραφή και Τουρκική γλώσσα εκδόθηκαν μετά το 1980. Μετά τον θάνατό του το Τάγμα Nur λειτουργεί σε 8 σέκτες. Μία από αυτές ήταν και του Fethullah Gülen (γ.27/4/1941), που αποκαλείται Hizmet Harekatı (Κίνημα Περιποίησης), επίσης γνωστή ως Gülen Cemaatı (κοινότητα Gülen).

[3] Greater Middle East (Διευρυμένη Μέση Ανατολή, ΔΜΑ), πολιτικός όρος του 21ου αι., όπου συγκαταλέγονται: Bahrain, Cyprus, Egypt, Iran, Iraq, Israel, Jordan, Kuwait, Lebanon, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Syria, Turkey, United Arab Emirates, Yemen, Comoros, Djibouti, Somalia, Algeria, Libya, Morocco, Sudan, Tunisia, Afghanistan, Maldives, Pakistan, Mauritania, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Palestine, Abkhazia, Artsakh, Sahrawi Arab Democratic Republic, Somaliland, South Ossetia.

[4] Για τις αλλαγές των κυβερνήσεων στην ΤΔ κοίτα Βασίλης Κυρατζόπουλος, Ενδοσυστημική Αλλαγή, Οι Εκλογές στην Τουρκική Δημοκρατία, https://www.academia.edu/119551893/Ενδοσυστημικη_Αλλαγή_Οι Εκλογές_στην_Τουρκική_Δημοκρατία, όπως https://www.anixneuseis.gr/αναλυση-σε-βαθοσ-οι-εκλογές-στην-τουρκι/ .

[5] Κοίτα Ενδοσυστημική Αλλαγή …, κεφ. Η Ακτινογραφία του ΑΚΡ (2001 – 2012).

[6] Κοίτα άρθρο – μελέτη Βασίλης Κυρατζόπουλος, Το Μεταναστευτικό σε Τουρκία & Ελλάδα ως Σχέδιο, Εργαλείο, Όπλο.

https://www.academia.edu/42223522/Το_Μεταναστευτικό_σε_Τουρκία_and_Ελλάδα_ως_Σχέδιο_Εργαλείο_Όπλο].

[7]Κοίτα Artı Gerçek 21/7/2024,

https://artigercek.com/guncel/generalin-makam-araciyla-insan-kacakciligi-askerler-gozaltinda-general-emekli-305175h

[8] Κοίτα Artı Gerçek 27/7/2024,

https://artigercek.com/dunya/abden-suriyeli-siginmacilara-2-milyar-euro-yardim-vaadi-1-milyari-turkiyeye-306006h

[9] Κοίτα Global Organized Crime Index funded by E.U.

[10] Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM), Αντιτρομοκρατική Ομάδα Πληροφοριών της Στρατιωτικής Χωροφυλακής. Η μονάδα απαρτίζονταν από εθνικιστές των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, Κούρδους που αυτομόλησαν και έμπιστους πολιτοφύλακες. Συστήθηκε στις 27/8/1987 κατά των Αριστερών και Κούρδων αυτονομιστών της Ανατολίας. Η ύπαρξη της μονάδας, που στην ακμή της απαρτίζονταν από 10.000 μέλη, θα αποδειχθεί μόλις το 2008. Μέχρι επί των ημερών μας οι Ένοπλες Δυνάμεις αρνούνται την ύπαρξή της. Ευθύνεται για πάρα πολλές πολιτικές δολοφονίες εντός και εκτός της ΤΔ.

[11] Κοίτα Μάνος Ηλιάδης, Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ, εκδ. οικ. @λαβύρινθος, Αθήνα 1998, σελ. 167.

[12] Για τα κινήματα στην ΤΔ κοίτα στον Πίνακα 1, Τουρκία τα Κινήματα και το Κίνημα.

[13] Για Οζαλισμό κοίτα Βασίλη Κυρατζόπουλο, Ενδοσυστημικη Αλλαγή, Οι Εκλογές στην Τουρκική Δημοκρατία, κεφ. Γ’ Κίνημα Ένοπλων Δυνάμεων (12/9/1980) & ο Οζαλισμός (Özalizm).

[14] Κοίτα Μάνος Ηλιάδης, Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ, εκδ. οικ. @λαβύρινθος, Αθήνα 1998, σελ. 173.

[15] Για την περίοδο αυτή κοίτα Ενδοσυστημικη Αλλαγή, Οι Εκλογές στην Τουρκική Δημοκρατία, κεφ Çiller & Κρατική Τρομοκρατία.

[16] Από την συνέντευξη του τέως ΓΕΕΘΑ Mehmet İlker Başbuğ (γ. 29/4/1943) στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk εκπομπή Tarafsız Bölge 1/8/2016.

[17] Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος RTE στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στις 13/7/2024.

[18] Κοίτα έκθεση – ανακοίνωση Επιτροπής Δικαστών και Εισαγγελέων ΤΔ. Δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα:

https://www.gazetevatan.com/gundem/fuat-oktay-ihrac-edilen-hakim-ve-savci-sayisini-acikladi-1401763

[19] Κοίτα άρθρο – μελέτη Βασίλη Κυρατζόπουλου, Περί 130.000 Απολυμένων Δημοσίων Λειτουργών στην Τουρκική Δημοκρατία, Οκτώβριος 2018, http://www.elzoni.gr/html/ent/723/ent.92723.asp

[20] Στις 13/2/2012 οι Πρεσβείες του Ισραήλ σε Νέο Δελχί και Τιφλίδα θα δεχτούν επιθέσεις. Η MOSSAD θα στείλει σήμα στις Διωκτικές Αρχές της ΤΔ. Η Εισαγγελία της Άγκυρας (οι οπαδοί του RTE την θεωρούν προσκείμενη στον Gülen) στηριζόμενη στο σήμα της MOSSAD, θα καλέσει για κατάθεση τον εν ενεργεία αρχηγό ΜΙΤ Hakan Fidan και τους 3 προκατόχους του [Emre Taner (15.6.2010 – 26.5.2010), Şenal Atasagun (11.2.1998 – 11.6.2005, Sönmez Köksal (9.11.1992 – 11.2.1998]. Όλοι με πολιτικό παρελθόν!

[21] Το 1953 θα ιδρυθεί το Seferberlik Tetkik Kurulu (STK), το οποίο το 1970 θα μετονομαστεί σε Özel Harp Dairesi(ÖHD). Είναι το γραφείο που θα οργανώσει την γενοκτόνο πράξη των Σεπτεμβριανών το 1955, θα δημιουργήσει την ΤΜΤ στην Κύπρο, και Κουρδική ομάδα κατά Κούρδων αυτονομιστών, κ.ά.

[22] Κοίτα http://www.sadat.com.tr/tr/

[23] Κοίτα εφημερίδα Hürriyet 21/12/2013: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/yolsuzluk-operasyonunda-24-kisi-tutuklandi-25412946

[24] Κοίτα άρθρο Βασίλη Κυρατζόπουλου 6/2015, Οι Τουρκικές Βουλευτικές Εκλογές 2015 & Οι Παραλειπόμενες Λεπτομέρειες , http://www.elzoni.gr/html/ent/456/ent.55456.asp.

[25] Έννοια που δημιουργήθηκε με την Γαλλική Επανάσταση, χρησιμοποιείται και από την ΤΔ για χώρες που υπάρχει γλωσσική και εθνική συγγένεια και έχουν αναπτυχθεί πολιτικές συμφωνίες. Οι οποίες είναι: Αζερμπαϊτζάν, Καζαχιστάν, Κιργιζιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν και 8 μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ως παρατηρητές)

[26] Κοίτα ομιλία του βουλευτή του DEM, ιατρού και υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΤΔ Ömer Faruk Gergerlioğlu (γ. 2/11/1965) στην TBMM στις 26/7/2024. Για απομαγνητοφωνημένη έκδοση και βίντεο κοίτα:

https://t24.com.tr/haber/dem-partili-gergerlioglu-tbmm-de-15-temmuz-darbe-girisiminin-bir-numarali-hukumlusu-akin-ozturk-un-sucsuz-oldugunu-one-surdu-feto-culeri-savunmak-la-suclandi,1176414

[27] Κοίτα πρωτοσέλιδο Akşam 30/8/2016.

[28] Κοίτα πρωτοσέλιδο Millet 31/8/2016.

[29] Κοίτα Το Βήμα – Κόσμος 18/7/2016

[30] Κοίτα άρθρο – μελέτη Βασίλη Κυρατζόπουλου, Τουρκία, Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές και η Ειρήνη στην Διευρυμένη Μέση Ανατολή, κεφ.: Η διαφυγή του RTE από την Μαρμαρίδα. https://www.academia.edu/101401028/Τουρκία_Προεδρικές_και_Βουλευτικές_Εκλογές_και_η_Ειρήνη_στην_Διευρυμένη_Μέση_Ανατολή

[31] Κοίτα Vincent Bevins, The Jakarta Method: Washington’s Anticommunist Crusade and the Mass Murder Program that Shaped Our World, εκδ. οικ. PublicAffairs Books, New York 2020.

[32] Κοίτα https://www.diken.com.tr/yildirim-15-temmuzda-ilgaz-tunelinde-saklandi-diyen-chpli-ozel-tutanak-paylasti/

[33] Yaşar Güler (γ. 18/9/1954), σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας της ΤΔ από 5/6/2023, διαδέχτηκε τον Hulusi Akar. 30ος ΓΕΕΘΑ της ΤΔ (16/7/2018 – 5/6/2023) που επίσης διαδέχτηκε τον Hulusi Akar. Επίσης μετά από τον Hulusi Akar είναι ο δεύτερος ΓΕΕΘΑ(από τους 31) που ανέλαβε το αξίωμα του ΓΕΕΘΑ χωρίς να διατελέσει διοικητής στρατιάς! Την περίοδο 30/8/2013 – 28/7/2016 ήταν Β’ ΓΕΕΘΑ.

[34] Κοίτα 27/3/2014 Evrensel, https://www.evrensel.net/haber/81055/ses-kaydina-gore-suriye-ile-savas-cikarmaya-calismislar

[35]Κοίτα Diken 12/8/2016 https://www.diken.com.tr/gulenin-turkiyeye-donme-sarti-uluslararasi-bagimsiz-bir-komisyon-kurulsun/ , όπως επίσης Deutsche Welle 12/8/2016, https://www.dw.com/tr/gülen-onda-biri-kanıtlanırsa-türkiyeye-dönerim/a-19470620

[36] Κοίτα Deutsche Welle 6/6/2024 https://www.dw.com/tr/türkiye-fethullah-güleni-yedi-kez-abdden-istedi/a-69287057

[37] Κοίτα Habertürk 15/7/2021 https://www.haberturk.com/eski-ingiliz-bakan-alan-duncan-15-temmuz-darbe-girisimi-gecesini-anlatti-3134731

[38] Κοίτα Άρθρο – Μελέτη του Βασίλη Κυρατζόπουλου, κεφ. Η Διαφυγή του RTE από τη Μαρμαρίδα,

https://www.academia.edu/101401028/Τουρκία_Προεδρικές_και_Βουλευτικές_Εκλογές_και_η_Ειρήνη_στην_Διευρυμένη_Μέση_Ανατολή

[39] Κοίτα Reuters 5/2/2021, Turkish minister says U.S. behind 2016 failed coup.

[40] Κοίτα GTSC, Homeland Security Today.US,

https://www.hstoday.us/featured/six-years-after-coup-attempt-henri-barkey-speaks-on-turkish-governments-accusations-against-him/

[41] Κοίτα Speros Vryonis, JR, the mechanism of catastrophe THE TURKISH POGROM OF SEPTEMBER 6-7,1955 AND THE DESTRUCTION OF THE GREEK COMMUNITY OF ISTANBUL, εκδ. οικ. Greekworks.com, New York 2005, σελ.56.

[42] Κοίτα, Orhan Cemal Fersoy, BİR DEVRE ADINI VEREN BAŞBAKAN ADNAN MENDERES, Maytaş, Κων/πολη 1971.

[43] Κοίτα Hovannisian, Richard G., The Republic of Armenia: The First Year, 1918–1919., εκδ. οικ. Berkeley: University of California, 1971.

[44] Κοίτα Memorandum from Director of Central Intelligence (Dullas) to the Secretary of State, Washington, September 22,1955.

[45]Κοίτα Βασίλης Σ. Κυρατζόπουλος, Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΣ ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ ΜΕΣΑ AΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

https://www.academia.edu/40561301/Η_ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΣ_ΠΡΑΞΗ_ΤΩΝ_ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ_ΜΕΣΑ_AΠΟ_ΤΑ_ΚΡΑΤΙΚΑ_ΑΡΧΕΙΑ_ΤΗΣ_ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

[46] Κοίτα Condolezza Rice, Transforming the Middle East, The Washington Post 7/8/2003.

[47] Βαθύ Κράτος, (Derin Devlet), ο όρος για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί στις 26/9/1974 από τον Πρωθυπουργό της ΤΔ Bülent Ecevit. Έχει την έννοια της δράσης και οργάνωσης αντισυνταγματικού μηχανισμού εντός της κρατικής δομής. Χρησιμοποιήθηκε έντονα από τα Τουρκικά ΜΜΕ μετά το σκάνδαλο Susurluk (3/11/1996).

[48] Κοίτα Άρθρο – Μελέτη Xin Zhang, Chinese Capitalism and Maritime Silk Road: A World System Prespective, περιοδικό Geopolitics τόμ. 22 τευχ.2 εκδ. οικ. Taylor & Francis,2017

[49]Κοίτα www.nytimes.com/2008/11/09/business/worldbusiness/09iht-yuan.4.17664544.html

[50] Κοίτα 14/2/2018 άρθρο Jacob Mardell, Dispute settlement on China’s terms: Beijing’s new Belt and Road courts.

www.merics.org/en/comment/dispute-settlement-chinas-terms-beijings-new-belt-and-road-courts

 

 

Exports by countries, 2013-2024 (general trade system):
  Year 2024(1-6) 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
Country Total Total Total Total Total Total Total Total Total Total Total Total
Total 126 277 540 255 627 429 254 169 748 225 214 458 169 637 755 180 832 722 177 168 756 164 494 619 149 246 999 150 982 114 166 504 862 161 480 915
1 France 4 913 438 10 287 542 9 534 619 9 111 137 7 195 168 7 945 607 7 655 340 6 895 251 6 309 389 6 101 381 6 856 439 6 654 651
4 Germany 10 200 827 21 083 354 21 141 783 19 311 023 15 978 698 16 617 244 17 353 443 16 356 392 15 164 954 14 490 426 16 275 367 14 832 546
6 United Kingdom 6 962 105 12 463 116 13 004 798 13 703 695 11 235 582 11 278 615 11 473 927 9 932 539 11 961 673 10 822 850 10 216 479 9 126 733
9 Greece 2 315 555 4 171 507 3 302 681 3 118 900 1 799 836 2 245 318 2 323 001 1 724 184 1 472 536 1 488 662 1 668 860 1 544 239
75 Russia 4 164 747 10 906 585 9 342 796 5 774 392 4 506 681 4 152 137 3 652 603 2 869 847 1 792 916 3 684 263 6 170 452 7 213 894
400 USA 7 785 353 14 879 654 16 885 325 14 720 364 10 182 966 8 970 658 9 072 756 9 259 583 7 262 306 7 019 678 6 921 046 6 646 601
624 Israel 1 522 609 5 434 606 7 032 339 6 355 775 4 704 088 4 463 820 4 022 878 3 504 850 3 054 604 2 806 579 3 063 444 2 810 289
625 State of Palestine 158 419 132 374 126 816 99 587 87 070 67 595 78 987 90 976 96 737 84 008 92 131 79 565
999 Confidential Country 619 841 1 772 799 990 405 136 416 87 258 77 273 70 738 55 663 59 765 47 486 68 872 54 502
Imports by countries, 2013-2024 (general trade system)  
  Total 168 868 623 361 966 913 363 710 575 271 425 553 219 516 807 210 345 203 231 152 483 238 715 128 202 189 242 213 619 211 251 142 429 260 822 803
1 France 6 420 751 11 547 686 9 429 702 7 931 536 6 988 074 6 760 064 7 836 528 8 425 089 7 679 138 7 983 110 8 584 304 8 650 205
4 Germany 12 765 245 28 687 775 24 033 074 21 726 305 21 732 759 19 280 399 21 535 223 22 281 369 22 647 552 22 735 874 23 482 150 25 598 452
6 United Kingdom 3 394 696 6 523 078 5 904 556 5 558 194 5 582 666 5 638 296 7 637 468 6 806 375 5 479 965 5 792 390 6 195 865 6 582 729
9 Greece 837 356 1 628 289 2 186 643 2 162 133 1 320 976 1 474 999 2 059 363 1 864 022 1 289 474 1 851 355 4 371 046 4 072 881
75 Russia 22 041 457 45 599 587 58 848 948 28 959 361 17 829 309 23 115 236 22 710 751 20 097 027 15 467 237 20 744 050 25 411 700 26 046 541
400 USA 8 135 287 15 779 725 15 228 078 13 147 623 11 524 951 11 847 373 12 995 754 12 288 503 11 275 869 11 603 111 13 464 951 13 350 433
624 Israel 596 378 1 641 071 2 451 736 2 047 079 1 496 260 1 600 818 2 001 205 1 662 531 1 424 870 2 342 3 062 733 2 704 627
625 State of Palestine 12 975 22 138 12 179 11 536 35 993 9 034 7 057 5 033 3 499 1 659 2 631 1 425
958 Not specified 56 722 18 506 20 168 7 583 23 177 1 741 8 323 14 836 3 187 9 740 768 2 976 8 267
999 Confidential Country 8 801 039 24 551 918 34 472 500 24 386 395 13 662 686 15 146 997 10 980 982 8 176 610 6 705 659 13 609 217 13 354 784
Balance

(2024 – 2013)

  Total -42 591 082 -106 339 484 -109 540 827 -46 211 095 -49 879 052 -29 512 481 -53 983 726 -74 220 509 -52 942 243 -62 637 098 -84 637 567 -99 341 888 -811 837 052
1 France -1 507 313 -1 260 145 104 917 1 179 600 207 094 1 185 543 -181 188 -1 529 838 -1 369 750 -1 881 729 -1 727 864 -1 995 553 -8 776 225
4 Germany -2 564 418 -7 604 421 -2 891 291 -2 415 282 -5 754 061 -2 663 154 -4 181 780 -5 924 976 -7 482 598 -8 245 448 -7 206 783 -10 765 906 -67 700 118
6 United Kingdom 3 567 409 5 940 038 7 100 243 8 145 501 5 652 915 5 640 319 3 836 459 3 126 163 6 481 708 5 030 460 4 020 613 2 544 003 61 085 832
9 Greece 1 478 199 2 543 218 1 116 038 956 767 478 860 770 318 263 637 -139 839 183 062 -362 693 -2 702 186 -2 528 641 2 056 741
75 Russia -17 876 710 -34 693 002 -49 506 153 -23 184 969 -13 322 628 -18 963 099 -19 058 148 -17 227 180 -13 674 321 -17 059 787 -19 241 248 -18 832 646 -262 639 890
400 USA -349 934 -900 071 1 657 247 1 572 741 -1 341 985 -2 876 715 -3 922 998 -3 028 920 -4 013 563 -4 583 433 -6 543 905 -6 703 832 -31 035 370
624 Israel 926 231 3 793 535 4 580 603 4 308 696 3 207 828 2 863 002 2 021 673 1 842 319 1 629 734 2 804 236 711 105 663 28 084 231
625 State of Palestine 145 444 110 235 114 637 88 050 51 077 58 560 71 930 85 943 93 238 82 349 89 500 78 140 1 069 104

Values in thousands of US$

Πηγή: Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό είναι διδακτορική διατριβή, όχι άρθρο.

    Δεν ξέρω που εργάζεται ο κ. Κυρατζόπουλος, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητήσει αύξηση.

    • Μεγάλη σε έκταση με μεγάλη ”γραμματειακή” υποστήριξη από τις πηγές που μας παραπέμπει η εργασία του ,είναι ο ειδικότερος ως γεννηθείς και σπουδάσας στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινουπόλεως .
      Διαμένει στα Τρίκαλα και είναι ελεύθερος επαγγελματίας -συγγραφέας. Τον χαιρετούμε .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα