Τουρκία: Τι την τρομάζει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην Κρήτη – Τι επιδιώκει

- Advertisement -

Τι υποστηρίζουν τούρκοι αναλυτές

Μπορεί η Άγκυρα, να επιδίδεται σε λεονταρισμούς και να εκτοξεύει απειλές πολέμου,  σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης, ωστόσο η ανησυχία της τουρκικής ηγεσίας είναι έντονη.

Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι σε περίπτωση που η Αθήνα, ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη, τότε θα έχει κλείσει για την Τουρκία, η «δίοδος» στο Αιγαίο.

Η Τουρκία δεν θέλει να «σβήσουν» οι γκρίζες ζώνες που έχει χαράξει

Ξεκινώντας από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και φτάνοντας μέχρι το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2022 για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η Τουρκία, επιχείρησε να χαράξει γκρίζες ζώνες και στην ανατολική Μεσόγειο, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σβήσουν.

Κάτι που θα κάνει η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, η Αθήνα θα το κάνει αυτό αργότερα και στο Αιγαίο.

Τι λένε τούρκοι αναλυτές

Όπως σχολίασε ο Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, «η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο.

Ήδη έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία» ανέφερε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι και συνέχισε:.

«Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35 % που είναι σήμερα».

Το casus belli

Όχι τυχαία, χθες, ο τούρκος ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς,  επανέφερε τις απειλές πολέμου αν η Αθήνα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.  Υπενθυμίζοντας το casus belli συμπλήρωσε: «Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στις 8 Ιουνίου 1995, κήρυξε casus belli (αιτία πολέμου) ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Αδιανόητες αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ – Βαφτίζουν πρόκληση τις επισκέψεις ελλήνων αξιωματούχων σε… ελληνικά νησιά

Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται παρατεταμένα με τις επισκέψεις ελλήνων αξιωματούχων ακριτικά νησιά, κάνοντας λόγο για προκλήσεις από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα αναφερόμενα στις εορταστικές επισκέψεις του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στα ακριτικά νησιά, τα τουρκικά μέσα, σχολιάζουν:

«Πάμε στην Ελλάδα που συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας επισκέφθηκε τα νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και επιθεώρησε τις στρατιωτικές ασκήσεις. Η Ελλάδα που παίρνει θάρρος από τις ΗΠΑ ενώ το ΝΑΤΟ διατηρεί τη σιωπή του σε αυτή τη συμπεριφορά».

«Πάλι η Ελλάδα και πάλι προβοκάτσια που θα αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Η Ελλάδα που αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα σύμφωνα με τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων».

Τουρκία: Τι την τρομάζει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην Κρήτη – Τι επιδιώκει

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχω την αίσθηση ότι οι Τούρκοι προσποιούνται τούς ανήσυχους. Μάς έχουν μάθει πια, κακά τα ψέμματα. Ξέρουν πόσο ψοφοδεείς είμαστε, ξέρουν ότι δεν θα τολμήσομε να επεκτείνομε τα χωρικά μας ύδατα ούτε κατά έναν πόντο, μην τυχόν και θυμώσουν. 25 χρόνια δεν το τολμήσαμε, γιατί θα το κάνομε τώρα; Είμαστε κράτος μειωμένης κυριαρχίας και παντελώς ανυπόληπτο.

  2. Σωστά γράφετε 25 χρόνια (Μάρτιος 1987) που συμφώνησαν Ανδρέας και Οζάλ να μην επεκτείνουν αμφότερες οι χώρες τα χωρικά τους ύδατα στο ΑΙΓΑΙΟ (δεν εξαίρεσαν την Κρήτη) πέραν των ισχυόντων μέχρι τότε έξι μιλίων .
    Ήρθε όμως το 1994 που κυρώσαμε την Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας ,γιαυτό και οι Τούρκοι το 1995 ψήφισαν το casus belli ,το οποίο όμως δεν έχει ισχύ Κανόνος Διεθνούς Δικαίου -αντιθέτως μάλιστα -προκαλεί το Διεθνές Δίκαιο , γιαυτό ”άστους να λένε”.
    Έρχονται και τα ραφάλ και οι πελεράν -παλληκάρια και κυβέρνηση πατριωτική θέλουμε-..

    • “Σωστά γράφετε 25 χρόνια (Μάρτιος 1987)” … Έχουν αλλάξει τα μαθηματικά από τότε που τα μάθαινες. Σήμερα 2022-1987 = 35 …. 🙂 🙂

      Η Τουρκία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο στα 12 νμ πολύ πριν το 1982. Πιάνεις θέματα που δεν καταλαβαίνεις (έμαθες την διαφορά μεταξύ υφαλοκρηπίδας και αιγιαλίτιδος ζώνης, μπα ε;), οπότε τι να απαντήσει κανείς;

      Πατριωτική κυβέρνηση θέλομε, αλλά πού να την βρούμε; Πάντως όχι σ’ αυτούς που συμβουλεύονται τούς ΕΛΙΜΕΠηδες….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα