Τουρκία και Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Σαγκάης. Ο Ερντογάν παίζει με τα νεύρα της Δύσης.

- Advertisement -

Του Θράσου Ευτυχίδη

Ίσως φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πόσοι από εσάς έχετε σκεφθεί τι θα σημαίνει μια αλλαγή γεωστρατηγικού – γεωοικονομικού προσανατολισμού για την Τουρκία;

Η παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σαμαρκάνδη στη Σύνοδο ηγετών του Οργανισμού της Σαγκάης είναι μια μεγαλειώδης διπλωματική κίνηση από πλευράς της Τουρκίας.

Ακόμη περισσότερο ανησυχητική για τη δύση, αν δούμε τη σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας, όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Οικονομικών της καλής μας γείτονος, αλλά και δύο πρόσωπα κλειδιά στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο σύμβουλος και εκπρόσωπος του Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, αλλά και ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Ο Ερντογάν αισθάνεται με τη συγκεκριμένη παρέα των ηγετών σαν στο σπίτι του. Η άνεση με την οποία κινείται, οι επαφές που πραγματοποιεί, αποτελούν ένα σαφές μήνυμα και εκβιασμό προς τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαρροές από τις συναντήσεις του που πραγματοποιούνται «κεκλεισμένων» των θυρών.

Να θυμίσω απλά ότι αμέσως μετά τη Σαμαρκάνδη ο Ερντογάν πηγαίνει στις ΗΠΑ, όπου η εκτίμησή μου είναι ότι θα ολοκληρώσει τον εκβιασμό. Το ζητούμενο είναι με ποιόν τρόπο και τι ανταλλάγματα θα ζητήσει.

Πρακτικά, ο Ερντογάν, το χαϊδεμένο παιδί του ΝΑΤΟ αλλά και «στρατηγικός» παρακαλώ εταίρος τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας! κρατάει αυτή τη στιγμή την τύχη των όποιων διαπραγματεύσεων και διεκδικήσεων με τη δύση στα χέρια του. Το ζητούμενο είναι εάν και κατά πόσο θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει τον εκβιασμό και τι ανταλλάγματα θα ζητήσει για την παραμονή του στο Δυτικό στρατόπεδο.

Σε κάθε περίπτωση δε νοιώθει πίεση. Αντίθετα την έχει μεταφέρει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπου ενώ αντιμετωπίζεται πλέον με απόλυτη δυσπιστία εντούτοις κυριαρχεί και ο σκεπτικισμός. Τι θα γίνει αν;

Ειλικρινά από όποια πλευρά και αν το δει κανείς η απώλεια της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ θα σημαίνει μια απόλυτη αλλαγή των όρων σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όπως λένε κάποιοι.

Κλειδί των εξελίξεων θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή η Κίνα και όχι η Ρωσία, ο ρόλος της οποίας έχει αποδυναμωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα φαίνεται να κρατάει μέχρι στιγμής μια ισορροπημένη στάση που θα εξαρτηθεί βέβαια από τον βαθμό πίεσης που θα δεχθεί το Πεκίνο από τις ΗΠΑ. Ανέκδοτα του τύπου Ταϊβάν θα πρέπει να τερματισθούν. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως δούμε μια άλλη Κίνα. Και αυτό άσχετα με το τι δείχνουν στη δύση, δε το θέλει κανείς.

Η Κίνα έχει υπομονή και προς το παρόν επιμένει να μην αντιδρά στην προκλήσεις ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από την G7, ούτε από «καλούς» γείτονες στην περιοχή της. Η Κίνα παρά τις αντίξοες συνθήκες που της δημιουργούν οι άλλοι, ακόμη χτίζει και περιμένει. Μόνο αφελής δεν είναι.

Αλλά για να ξαναγυρίσουμε στην Τουρκία. Είναι βέβαιο ότι στην αυριανή του ισορροπημένη ομιλία στην Σύνοδο των ηγετών του Οργανισμού της Σαγκάης, ο Ερντογάν θα παίξει για άλλη μια φορά με τα νεύρα των ΗΠΑ και της Δύσης. Θα προβάλλει το ρόλο της Τουρκίας, ως μιας ισχυρής Περιφερειακής Δύναμης, παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή που αποτελεί ταυτόχρονα τη δύναμη διαμεσολάβησης και τον δίαυλο επικοινωνίας των δύο πλευρών. Φυσικά θα παραλείψει να αναφέρει ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ανάλογα με τις υποσχέσεις που θα λάβει από τις διμερείς συναντήσεις με Σι και Πούτιν ίσως ανακοινώσει αναβάθμιση ή όχι της σχέσης του με τον Οργανισμό της Σαγκάης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και ανάλογα με την αντίδραση των ΗΠΑ σ αυτό θα έχουμε γρήγορες εξελίξεις.

Τι σημαίνει αυτό. Αν οι ΗΠΑ πιέσουν ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της προσχώρησης στον Οργανισμό της Σαγκάης, αν όχι θα έχει κερδίσει καταρχάς τα F-16 του και θα συνεχίσει να έχει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που αναγκαστικά θα ανέχονται οι ΗΠΑ και η Δύση. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς ακόμη και νησί μας.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που απεύχονται όλοι. Αυτό δεν είναι άλλο από την προσχώρηση της Τουρκίας στον Οργανισμό της Σαγκάης και στο αντιδυτικό μπλόκ που σχηματίζεται με συμμετοχή της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν. Εκεί τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά δύσκολα και απόλυτα ανησυχητικά για εμάς.

Ίσως όχι άμεσα, αλλά σίγουρα σε βάθος χρόνου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ε, όχι και μεγαλειώδης η κίνηση Ερντογάν κύριε Ευτυχιδη μου!
    Τι υπερβολή ήταν τώρα αυτή !?

    Άκρως αναμενόμενη προ πολλού !!!

    Υπάρχει και ένα τέταρτο σενάριο ξέρετε …
    Η απώλεια της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ μπορεί να συνεπάγεται την απώλεια της ίδιας της Τουρκίας …

    Κι αν θέλετε την δική μου άποψη , τρίχα δεν έχει σηκωθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού !

    Το χαρτί της προσχώρησης της Τουρκίας στους SCO το ζητάει εδώ και πολύ καιρό ο Ερντογάν , όπως και της ένταξης της στους BRICS .
    Ατυχώς για αυτόν δεν είδα κανέναν εκεί στις ΗΠΑ να υποχωρεί στους εκβιασμούς του
    Ούτε και κανένα από τα μόνιμα μέλη του SCO και των BRICS να δέχεται να σηκώσει αυτό το χαρτί!

    Κι όσο για την τάχα μου δήθεν μου θεαματική είσοδο Ερντογάν στους SCO με τα πρωτοπαλίκαρα Καλίν και Χακάν, όπου κι αν πάει επίσημη επίσκεψη το ίδιο ακριβώς κάνει! .
    Αλλά δεν τον βλέπω να κερδίζει ως τώρα και πολλά…
    Πέρσι τέτοιες ακριβώς μέρες δεν ήταν που τους πήρε αλαμπρατσετα και τους δύο και τους έτρεχε κι αυτούς με καμιά 70αρια αυτοκινητα και καμία 300αρια προσωπικό και Τούρκους επιχειρηματίες για κουστωδία ,στην 76η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη περιμένοντας μια συνάντηση, με τον Μπάιντεν που δεν έγινε ποτέ κι έμεινε να διασκεδάζει τον πόνο του υπογράφοντας στους νεουορκεζικους δρόμους αντίγραφα του βιβλίου του?
    Ή μήπως σε κάθε live Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν κάνει το ίδιο?
    Ή μήπως δεν έκανε το ίδιο το 2012 που μετέβη , μετά από 27 χρόνια , πρώτος αυτός Τούρκος επίσημος στην Κίνα ?
    Ή μήπως δεν έκανε το ίδιο τις επόμενες 6 φορές που ταξίδεψε στην Κίνα ώσπου να του κλείσει τον δρόμο ο Convid-19?

    Ξέρετε , πολύ απροετοιμαστους τους έπιασε εκεί στις ΗΠΑ αυτή την φορά το ταξιδακι του Τούρκου Προέδρου στην Σαμαρκανδη κι είναι έτοιμοι να κατεβάσουν (με το συμπάθιο..) σώβρακα !

    Δεν έχουν σοβαρές μυστικές υπηρεσίες εκεί στις ΗΠΑ και δεν γνωρίζουν Τουρκικά για να διαβάζουν τί γράφουν καθημερινά οι Τουρκικές εφημερίδες και που το πάει το γράμμα ο Ερντογάν !!!
    Δεν έχουν ιδέα εκεί στις ΗΠΑ ότι εκεί
    στους SCO ήδη από το 2008 εφηύραν και τις έδωσαν της Τουρκίας έναν πομπώδη τίτλο στερούμενο σοβαρού περιεχομένου ως Εταίρος Διαλόγου και τώρα που το έμαθαν κοντεύουν να πάθουν εγκεφαλικό !!!
    https://www.mfa.gov.tr/shanghai-cooperation-organization.en.mfa
    Πιάστηκαν εξ απήνης εκεί στις ΗΠΑ και τα έχουν χαμένα και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν !
    Τι συζητάμε τώρα ??!!???

    Τώρα για να σοβαρολογούμε , το μόνο που κατάφερε είναι να εκτεθεί στους πρώην συμμάχους της κι ο Ερντογάν να αφήσει την χώρα του παντελως ακάλυπτη, με αυτη του την κίνηση διευρύνοντας το αντιτουρκικο μέτωπο ανάμεσα στους Δυτικούς !

    Κι έβαλε αριστοτεχνικά το χεράκι της η Ρωσία για αυτό ..
    Γιατί η Τουρκία δεν προσήλθε αυτή την φορά ύστερα από κλήση της με την παραπάνω ιδιότητα της (Εταίρος Διαλόγου) από το Ουζμπεκιστάν , διοργανώτρια χώρα της φετινής συνάντησης του SCO , αλλά ως επισκέπτρια ύστερα από μονομερή πρόσκληση της Ρωσίας.

    Και μάλιστα δίχως κανείς από τους SCO να έχει δεσμευθεί οποτεδήποτε ότι θα δεχτεί την Τουρκία έστω και σε ρόλο Παρατηρητή στον Οργανισμό, πόσο δε μάλλον ως μόνιμο μέλος κι εταίρο

    Πολύ θέλει ξέρετε η Ρωσία να μοιραστεί τις πρώην σοβιετιίες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας μαζί με την Τουρκία .
    Δεν το συζητώ !

    Κι όσο για την Κίνα άλλο που δεν θέλει να έχει στο κεφάλι της τον αυτόκλητο χαλίφη του μουσουλμανικού κόσμου γενικά και των Ουιγούρων ειδικά , να της ασκεί τακτικό έλεγχο!

    Αν μου επιτρέπετε μια πρόβλεψη, επισκέπτης πήγε η Τουρκία στην Σαμαρκανδη ύστερα από την από 7.8.2022 πρόσκληση που έλαβε από την Ρωσία στους SCO , επισκέπτης θα γυρίσει πίσω ο Ερντογάν.
    https://www.google.com/url?q=https://bigasia.ru/en/content/news/politics/vladimir-putin-priglasil-prezidenta-turtsii-na-sammit-shos-v-uzbekistane/&usg=AOvVaw2SqBpUy4R8ZZdDOXWKDIxx

    Κυριακή κοντή γιορτή…Ιδομεν!

    Σε ένα μόνο από αυτά που αναφέρθηκαν στο πιο πάνω κείμενο συμφωνώ .
    Ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή.
    Αλλά αυτό ας προβληματίσει πρώτα από όλους την Τουρκία, που την αφορά…

    Εμένα μου φαίνεται πως ο Ερντογάν έχει αποφασίσει κατά την πτώση του να πάρει μαζί του κι όλη την Τουρκία !

    Για αυτό ψυχραιμία κύριε Ευτυχιδη κι υπομονή.
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπείρουμε τον πανικό.

    Όπως αναφέρατε κι εσείς δεν έχετε ιδέα τι παίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνδιάσκεψης των SCO ανάμεσα στους 15 συμμετέχοντες (ανάμεσα στους οποίους δεν συγκαταλέγονταν αυτή την φορά ούτε η Σαουδική Αραβία, μήτε το Κατάρ).
    https://www.google.com/url?q=https://m.economictimes.com/news/international/world-news/uzbekistan-makes-formal-announcement-of-leaders-attending-sco-summit/articleshow/94122324.cms&usg=AOvVaw360jAbwzevaj_OiZG3aU2-

    Κι αφού κάνουμε “εικασίες” , θα σας πω κι εγώ κάποιες .
    Το μόνο που πήρε φύλλο πορείας για μόνιμο μέλος των BRICS και του SCO είναι το Ιράν

    Η Τουρκία βρίσκεται εκεί για να διασκεδάσει τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει με κενές εντυπώσεις, ακόμα κι αν υποθεσουμε ότι θα την κάνουνε κάποτε Παρατηρητή στο SCO.
    Ακόμα κι οι Παρατηρητές , Λευκορωσία (που αντικατέστησε το Αφγανιστάν), Ιράν και Μογγολία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης δεν έχουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στην χάραξη πολιτικών και στην λήψη γεωστρατηγικών αποφάσεων.
    Οι Προσκεκλημένοι , σαν την Τουρκία, πέραν από ένα χαιρετισμό δεν έχουν άλλο βήμα.
    Απλώς παρευρίσκονται στην Συνδιάσκεψη καιακουν σιωπηρώς τις Συζητήσεις των Μόνιμων Μελών του Οργανισμού και δεν είμαι σίγουρη εάν είναι καν παρόντες στους χρόνο λήψης τυχόν αποφάσεων τους.

    Και πιστέψτε με, αυτός ο Οργανισμός έχει αυτή την φορά πολλά και πολύ σοβαρότερα ζητήματα να επιλύσει που σε δύο μέρες μέσα (15/16.9.2022) δεν έχει βρει ούτε ενός λεπτού χρόνο να ασχοληθεί με τους καημούς της Τουρκίας.

    Και για να μην αγχώνεστε τόσο πολύ κύριε Ευτυχιδη κι αγχώνεστε αδίκως ορισμένους από εμάς , θα σας πω ότι με τον μόνο που μίλησε ο Ερντογάν κατά την φετινή συνάντηση των SCO ιδιωτικά ήταν ο Ρώσος Πρόεδρος , ο οποίος με τις δηλώσεις του που ακολούθησαν κατά το πέρας της Συνδιάσκεψης των SCO , μάλλον τον έκαψε κι αυτόν και την χώρα του.
    https://marketnews.com/commodities/turkey-putin-and-erdogan-discuss-energy-agreements-at-sco-meeting

    Γιατί ναι, στην Σαμαρκανδη η ώρα τώρα κοντεύει 12:30 πρωινή κι η συνάντηση των μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης έχει λήξει προ πολλού , με τον Ερντογάν και την κουστωδία του να έχουν πάρει τον δρόμο της επιστροφής άπρακτοι , μετεξεταστεοι και “στολισμένοι” με τις δηλώσεις Πούτιν.

    Ήδη η Ινδία έχει αναλάβει την Προεδρία του SCO για όλον τον επόμενο χρόνο…

    Καληνύχτα!

  2. Μια μη επουσιώδης πλην διόρθωση στο ορθό όσον αφορά τους παρατηρητές του SCO :

    “Παρατηρητές , Λευκορωσία , Ιράν(που το αντικατέστησε το Αφγανιστάν) και Μογγολία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης δεν έχουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στην χάραξη πολιτικών και στην λήψη γεωστρατηγικών αποφάσεων.”

    Εσφαλμένα έβαλα το κείμενο μέσα στην παρένθεση δίπλα στην Λευκορωσία αλλοιώνοντας το νόημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα