Όταν πήγα εγώ τα πράγματα ήταν ήρεμα. Μπήκα στην αίθουσα και παρακολούθησα το μέρος της εκδήλωσης που αναφερόταν σε μαρτυρίες για τους “αιγαιάτες πρόσφυγες” απο παιδιά τους που έγραψαν με μυθιστορηματική ή άλλη μορφή τις εμπειρίες τους.
Όλες οι περιπτώσεις που άκουσα ήταν απο τον Εμφύλιο, μετά την ήττα των ανταρτών και την φυγή τους στα Σκόπια ή στην Αλβανία.
Δεν παρακολούθησα την τελευταία ενότητα που είχε ως αντικείμενο την απαγγελία ποιημάτων κλπ.
Το μέρος που παρακολούθησα δεν είχε να κάνει με κάποια επιστημονική προσέγγιση της γλώσσας της γειτονικής χώρας, αν και κατά κύκλους που υποστήριξαν την ημερίδα ηταν απολυτως συμφωνη με τα επιστημονικά κριτήρια των ανθρωπολογων/φιλολογων.
Στην ενότητα που παρακολούθησα το κλίμα ήταν συναισθματικά φορτισμένο, το αμφιθέατρο σχεδόν πλήρες και το κοινό συμμετείχε με ενθουσιασμό. Οι περισσότεροι ήρθαν απο κάπου, νοιώθουν μακεδόνες και βεβαίως θεωρούν πως η γλώσσα τους είναι η μακεδονική. (Επειδή είμαι νομοταγής πολίτης χρησιμοποιώ τους όρους όπως περιλαμβάνονται στη συμφωνία των Πρεσπών την οποία υπέγραψε η εκλεγμένη απο εσάς ελληνική κυβέρνηση. Τα δεν την ψηφίσαμε, αφήστε τα).
Στο διάλειμμα για φαγητό με όποιον διασταυρώθηκα είχε κάτι να μου πεί απο παλαιότερη συνάντησή μας κάπου (όπως σας είπα απο τη δεαετία του 80 παρακολουθώ και καλύπτω το θέμα) ενώ με κάποιους εξ αυτών έκανα και πηγαδάκια.
Εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι μετά την Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει μια αναβίωση του μακεδονισμού. Επιθυμούν όχι μονο αναγνώριση της γλώσσας τους αλλά και διδασκαλία της απο το Πανεπιστήμιο Μακεδονία.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία υπάρχει ένας πυρήνας καθηγητών που βλέπει θετικά την υποστήριξη του μακεδονισμού και την διδασκαλία της γλώσσας απο το πανεπιστήμιο.
Διαπίστωσα, επίσης, πως επιθυμούν και επιδιώκουν την αναγνώρισή τους ως μειονότητας.
Μην εκπλαγείτε λοιπόν.
Τα “μακεδονικά”,όπως τα αναγνώρισε ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς και το 1977 σε σύνοδο στην Αθήνα ο Κ Καραμανλής θα επιδιωχθεί να διδάσκονται σε πανεπιστήμια και οι δίγλωσοι συμπατριώτες μας που αισθάνται “μακεδόνες” θα ζητήσουν κάποια στιγμή την αναγνώρισή τους ως μειονότητας..
Έχουν ψάξει το θέμα και καθημερινοί άνθρωποι που είναι δύσκολο να γνωρίζουν νομικά ή διεθνές δίκαιο επικαλούνται διάφορες συμβάσεις τις οποίες υπέργαψε η Αθήνα και πρέπει να τις τηρήσει.
Αν η διδασκαλία της γλώσσας τους θα είναι αναπόφευκτη, προτείνω να διδάσκεται απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς στο λεκανοπέδιο, να τους φροντίσει να αποκτήσουν κατοικία να να αναζητήσουν εργασία. Τους αξίζει μια καλύτερη ζωή στην πρωτεύουσα.
Δεν είναι μια σλαβική διάλεκτος η γλώσσα τους; Όσα συνέδρια και να γίνουν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι η εξέλιξη της γλώσσας που μιλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες Μακεδόνες; Αλλά αυτή είναι η τακτική, όταν αναδεικνύεται ένα ζήτημα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και μάλιστα υποστηριζόμενο από έναν δήθεν επιστημονισμό, στο τέλος κάτι θα μείνει. Γενικά και όχι μόνο σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα δύσκολα συναντάς σε άλλους λαούς ανθρώπους που να μισούν τόσο τη χώρα τους. Πάντως μια μ’ αυτή τη δήθεν “μειονότητα”, μια με τους τσάμηδες, μια με τους μουσουλμάνους της Θράκης, κάποιοι μάλλον δεν το θεωρούν δύσκολο, αντίθετα το επιθυμούν και επεξεργάζονται τρόπους να γίνουμε στο απώτερο μέλλον ένα είδος Συρίας…
Δεν πρόκειται να επιτραπεί -θα σας ”στενοχωρήσω” κ. Σαββίδη -η διδασκαλία της ”μακεδονικής ”γλώσσας των Σκοπίων στην Ελλάδα ,γιατί αυτή νομιμοποιήθηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών να διδάσκεται μόνο στη Βόρειο Μακεδονία και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μειονοτικοί εθνικά και γλωσσικά Έλληνες .Είναι δίγλωσσοι όπως δίγλωσσοι και τρίγλωσσοι και πολύγλωσσοι είναι όσοι ομιλούν ξένες γλώσσες.
Αυτό έγραψε και η τελεσίδικη Απόφαση του Εφετείου Κοζάνης που απέρριψε την ίδρυση Κέντρου της γλώσσας αυτής -,που είναι- και όπως επιμένουν συνεχώς και θα δικαιωθούν οι Βούλγαροι- βουλγαρική διάλεκτος.
Θα θυμάστε και εσείς ούτε ο μακαρίτης Γκληγκόρ-ωφ ούτε οι άλλοι ”Βορειομακεδόνες” χρησιμοποιούν διερμηνείς όταν συζητούν με τους Βουλγάρους συναδέλφους τους ,δείγμα ότι ομιλούν την ίδια γλώσσα. Κάτι σαν εμάς ς με τους Ελληνοκυπρίους .
Υ.Γ Θα σας παρακαλούσα να ”βγάλετε” από το κάδρο της νομιμοποιήσεως της ”μακεδονικής ‘γλώσσας το 1977 επί πρωθυπουργίας του αειμνήστου Καραμανλή .
Κακίστη η Συμφωνία των Πρεσπών .. Μην αλλοιώνετε την κακή υστεροφημία του υπερήφανου που την υπέγραψε κ.Κοτζιά .
Για το 1977 στην Αθήνα παρακαλώ να καλέσετε τον κ. Μπαμπινιώτη, που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε εκείνη την συνάντηση .
ΕΡΩΤΗΣΗ .Αφού από τότε εξασφάλισαν οι Σκοπιανοί την επίσημη ονομασία της γλώσσας τους ως μακεδονική γιατί δεν την προέβαλαν στον μεσολαβητή κ. Νίμιτς και στις διαπραγματεύσεις τους από το 1995 ως το 2018;.
Την προέβαλαν και την απέρριπταν Πασόκοι και Νεοδημοκράτες αρμόδιοι συνομιλητές τους ;. Όποιος γνωρίζει να απαντήσει.