ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ.- ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Φωτογραφία AP:Σε εξέλιξη η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο -Ο IDF σφυροκοπά θέσεις της Χεζμπολάχ 

Η δήλωση Νετανιάχου “το Ιράν θα απελευθερωθεί νωρίτερα απο ό,τι πιστεύει ο κόσμος” αποκαλύπτει το ισραηλινό και αμερικανικό σχέδιο στην περιοχή και την αδυναμία του Ιράν να εφαρμόσει το δικό του.
Το Ιράν επεδίωκε η αντιπαράθεση με το Ισραήλ να γίνει παράλληλα σε τέσσερα μέτωπα: στη Γάζα, στο Λίβανο, στην Υεμένη με τους Χούθι και, τελευταίο, με το ίδιο, χωρίς άμεση εμπλοκή αλλά με κάθε είδους βοήθεια που θα προσέφερε. Ήταν αυτό που είπε ο νέος πρόεδρός του Μασούτ Πεζεσκιάν “να βάλουμε τις δυνάμεις της Αντίστασης να απαντήσουν”.
Αυτή ήταν η επέκταση του πολέμου για την οποία ανησυχούσαν και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον δήλωνε ότι δεν θα την επιτρέψει.
Οι ΗΠΑ ακύρωσαν αυτήν την στρατηγική με την σχετικά ισχυρή στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή και τη δήλωσή τους: “δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση του πολέμου”.
Ποιός άλλος εκτός των δυνάμεων αυτών θα εμπλέκονταν στον πόλεμο;

Αφού, λοιπόν, οι ΗΠΑ διασφάλισαν ότι το Ισραήλ θα αντιμετώπιζε έναν έναν τους αντιπάλους του, άρχισε η εισβολή στη Γάζα, στη συνέχεια ο βομβαρδισμός στο Λίβανο και, τώρα, οι στοχευμένες επιθέσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου ώστε να διασφαλισθεί ο έλεγχος μέχρι τον ποταμό Λίτανι. Κάτω απο τον ποταμό αυτό και μέχρι τα σύνορά του, το Ισραήλ θα επιδιώξει την ουδετεροποίηση της περιοχής και την παρουσία δυνάμεων του ΟΗΕ ώστε να περιορίσει τη δυνατότητα της Χεζμπολάχ ή όποιας άλλης δύναμης επιχειρήσει απο το Λίβανο να πλήξει τις περιοχές του. Το βάθος της έκτασης αυτής υπολογίζεται στα 30 χιλιόμετρα.
Αφού, λοιπόν, πετύχει, αν πετύχει, και τον στόχο του αυτό το Ισραήλ θα αναπτύξει το σχέδιό του κατά του Ιράν.
Είναι η τελευταία και πιο επικίνδυνη φάση διότι εδώ ο αντίπαλος δεν θα είναι κάποια πολιτοφυλακή αλλά οργανωμένο κράτος με δυνατότητες.
Είναι, ίσως, η στιγμή που περίμενε το Ισραήλ. Πίεζε να έρθει γρηγορότερα αλλά αντιδρούσαν οι ΗΠΑ. Οι δηλώσεις Νετανιάχου αποκαλύπτουν πως το αμερικανικό ΟΚ δόθηκε. Στις ΗΠΑ και τα δύο κόμματα που διεκδικούν την προεδρία συναγωνίζονται ποιο θα βρίσκεται πιο κοντά στο Ισραήλ. Οπότε τον λόγο τυπικά έχει ο πρόεδρος. Το βαθύ κράτος συναινεί.

Η εκκρεμότητα της μεσανατολικής αστάθειας δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει να αποσύρουν τον κύριο όγκο των δυνάμεών τους απο την περιοχή και να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στον Ινδοειρηνικό. Δεν θα αφήσουν μια περιοχή, όπως η Μέση Ανατολή, σε αβεβαιότητα ελέγχου και το Ισραήλ μόνο του. Πολύ περισσότερο που Κίνα και Ρωσία αναζήτησαν και βρήκαν ερείσματα.

Το Ιράν είναι ένα απο τα κράτη που συνήψε συμφωνίες με το Ιράν και οι ΗΠΑ νοιώθουν την κινεζική παρουσία ως απειλή για τα συμφέροντά τους. Μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν θα ήταν επιθυμητή απο την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ, τώρα, είναι παρούσες στην περιοχή με ενεργό ανάμειξη σε ό,τι έχει συμβεί ως τώρα. Περιμένουμε να δούμε αν θα ικανοποιήσουν την επιθυμία του Ισραήλ για επίθεση (το είδος της επίθεσης και τη μορφή θα τα δούμε αν συμβεί) κατά του Ιράν.

Η Μέση Ανατολή αναμορφώνεται.
Ο Ερντογάν δήλωσε και η δήλωσή του μεταδόθηκε σήμερα το πρωί απο ελληνικά τηλεοπτικά μέσα ότι ο επόμενος στόχος του Ισραήλ θα είναι η Τουρκία αλλά αυτό είναι αδύνατον να συμβεί.
Για πολλούς λόγους αλλά ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ.
Εκτός και αν ο τούρκος πρόεδρος εννοεί ως επίθεση μια προσπάθεια πλαγιοκόπησης της Τουρκίας απο το Ισραήλ με τη δημιιουργία, ας πούμε, κουρδικού κράτους στη Βόρειο Συρία και το Βόρειο Ιράκ. Αυτό ναι, θα είναι επίθεση. Και μπορεί να συμβεί διότι το Ισραήλ, την επομένη των μετώπων που άνοιξε θα μείνει μόνο στην περιοχή.Μπορεί με τη βοήθεια των ΗΠΑ να αναταποκρίνεται στρατιωτικά στις απειλές που δέχεται αλλά αυτή η ετοιμότητά του δεν μπορεί να διατηρείται συνεχώς.

Το Ιραήλ είναι οργανωμένο κράτος και κάποια στιγμή θα πρέπει να φροντίσει και την οικονομία του. Η αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής με τη δημιουργία κρατών ή κρατικών υποστάσεων, φιλικών προς το ισραήλ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση επιβίωσής του. Ένα κουρδικό κράτος θα είναι ένα φιλικό κράτος για το Ισραήλ.

Κατά τα άλλα η ιστορία δείχνει πως Ισραήλ και Τουρκία έχουν αδιάρρηκτους ιστορικούς δεσμούς και οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση.
Υπάρχουν αναλύσεις που θέλουν την Τουρκία να έχει γείρει ανατολικά αλλά η λογική και το συμφέρον της Τουρκίας λένε πως ο ρόλος του ενδιάμεσου και της ταιριάζει και της επιφέρει κέρδη.
Εκτός και αν οι δυνάμεις έχουν βαρεθεί να ανέχονται μια τέτοια Τουρκία.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έγραψα χθες ότι πια το Ισραήλ θα είναι η ”σάρισα” της Δύσης (ΗΠΑ) στην Μέση Ανατολή , η οποία σίγουρα θα αναδιαρθρωθεί και σε εξουσίες (ΙΡΑΝ)-στο οποίο οι πολίτες (ιδίως οι γυναίκες) ασφυκτιούν-και ίσως και στην Τουρκία του λεγόμενου Σουλτάνου Έρντογαν, η οποία επί πλέον-αν καμώνεται ως σπουδαία -θα υποστεί και απομείωση από τη δημιουργία -καιρός είναι-ενός κράτους Κουρδικού για τα 25 εκατομμύρια περίπου των Κούρδων , που ζουν στις παρυφές τριών κρατών (Τουρκίας ,Ιράκ και Ιράν ).
    ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΜΠΑΝ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα