του Παντελή Σαββίδη
Η μέρα δεν προσφέρεται για αρνητικά σχόλια γι αυτό θα περιοριστούμε στα απολύτως αναγκαία:
1.-Επήλθε συμφωνία για το Brexit. Η συμφωνία επήλθε αφού αντικαταστάθηκε ο Γάλλος Μπαρνιέ από επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. από την Ούρσουλα φον ντε Λάινεν. Ήρθη, έτσι το πρόβλημα με τα δικαιώματα των Γάλλων αλιέων με υποχώρηση της Ε.Ε. Αν αυτό δεν είναι, ακόμη, ένα χαστούκι της Γερμανίας προς τη Γαλλία τι είναι;
Υπενθυμίζω πως ο Μακρόν μόλις ανέλαβε την προεδρία διατύπωσε την ιδέα μιας μεσογειακής πολιτικής την οποία απέρριψε η Μέρκελ. Και τώρα τελευταία με αφορμή την όξυνση στη Λιβύη η Γαλλία επιδίωξε και πάλι να αναλάβει την πρωτοβουλία για μια σύγκλιση μεσογειακών χωρών. Και αυτή απερρίφθη απο τη Γερμανία.
2.-Η Βρετανία εκτός Ε.Ε. είναι μια θετική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αν υποθέσουμε πως υπάρχει τέτοια εξωτερική πολιτική. (Δυστυχώς, δεν υπάρχει. βλέποντας και κάνοντας, αυτό είναι το διαχρονικό δόγμα της Αθήνας. Αλλά αυτό δεν είναι εξωτερική πολιτική. Παπατζιλίκι είναι, μέρες που διάγουμε).
3.-Η Βρετανία ήλεγχε όλα τα κέντρα διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Και με τη δυνατότητα αυτή επηρέαζε την πολιτική της Ένωσης. Ο βρετανικός φιλοτουρκισμός είναι ακραίος. Το ίδιο ακραία (αλλά αρνητικά) προσεγγίζει την Ελλάδα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η έξοδος της Βρετανίας θα απενεργοποιήσει και τα κέντρα που επηρέαζε.
4.-Πριν λίγες ημέρες έγραψα ένα κείμενο στο οποίο περιέγραφα τον ύπουλο τρόπο με τον οποίο το Λονδίνο υπονόμευε και υπονομεύει την Ελλάδα. Το κείμενο επιβεβαιώθηκε από κέντρα που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Μάλιστα θεωρήθηκε ήπιο.
5.-Θα μπορούσα σήμερα να προσθέσω: Είναι βρετανική στρατηγική επιλογή η στρατηγική σχέση με την Τουρκία.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ΗΒ; Η Ρωσία και δευτερευόντως η Κίνα.
Ποιος εμποδίζει ή υπόσχεται να εμποδίσει τη Ρωσία; Η Τουρκία
Ποια μεγάλη οικονομία μπορεί να βοηθήσει το δόγμα ”Global Britain” μετά το BREXIT; Η Τουρκία, η οποία μάλιστα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα βρετανικών προϊόντων στη Μ. Ανατολή. Επιπλέον, το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών είναι θετικό υπέρ της Τουρκίας.
6.-Πώς βλέπει το ΗΒ την Ελλάδα; Ως ”πελατάκι” ασφαλείας και ”σιγουράκι”. Σου λέει, ”’οτι και να κάνεις σε εμένα θα έρθεις εντός ΝΑΤΟ και δυτικού συστήματος ασφαλείας για προστασία. Οπότε σε έχω πελάτη”.
7.-Ακόμα και με φανερά φιλοτουρκική και ανθελληνική πολιτική (συναισθηματικοί όροι αλλά εκφράζουν την πραγματικότητα) πιέζουν και προωθούν για τη νέα φρεγάτα τ. ”Τ-31”. Επίσης η συνεργασία μας στο στρατιωτικό τομέα, με βρετανική ευθύνη είναι η άκρως απαραίτητη. Όταν θέλουν κάτι οι Βρετανοί (βλέπε Σούδα), μόνο τότε τους ”κόπτει”. Περιορίζονται σε φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες (βλέπε πτήσεις ακροβατικού σμήνους ”Red Arrows” στον Αττικό ουρανό, διέλευση και επίδειξη Σημαίας στις ελληνικές θάλασσες του νέου αεροπλανοφόρου ”Queen Elisabeth” το καλοκαίρι 2021 και μέχρι εκεί).
8.-Άκρως αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα είναι και η διαχρονική γερμανική εξωτερική πολιτική. Που θεωρεί πυλώνα της την Τουρκία.
9.-Δεν μας φταίει όμως κανείς. Όταν έχεις ένα πολιτικό σύστημα με εγγεγραμμένο στο πολιτικό DNA του την υποτέλεια και πολιτικούς κάτω του μετρίου (Γεννηματά, Τσίπρας, Μητσοτάκης) οι οποίοι βολεύθηκαν και με το Casus Belli της Τουρκίας (δεν κάνουμε τίποτε για να αποφύγουμε τον πόλεμο, ισχυρισμός τον οποίο αναπαράγει και ένα μέρος της κοινωνίας) τότε το αποτέλεσμα είναι ο συνεχής διεθνής διασυρμός. Και η προσπάθεια ενός σαθρού κατεστημένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
10.-Αν δεν διαμορφώσουμε πολιτική δεν θα σερνόμαστε, απλώς, ως έθνος και ως κρατική οντότητα. Θα χάσουμε πολλά από αυτά που δικαιούμαστε. Το διεθνές δόγμα είναι “ο καθένας έχει ό,τι μπορεί να κρατήσει”.
11.-Μια ομάδα ανθρώπων που κάνει μια προσπάθεια γύρω από τη διαδικτυακή τηλεόραση “Anixnefseis web tv” θα αναδείξει αυτό που τα κυρίαρχα μέσα δεν βρίσκουν χρόνο να το κάνουν. Ποια ελληνική πολιτική θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Όποιος ενδιαφέρεται ας παρακολουθήσει την προσπάθεια.