του Παντελή Σαββίδη
Στο ιστολόγιο “Ανιχνεύσεις” έχουμε, σήμερα το πρωί, ως κύριο θέμα την συνέντευξη Δένδια στον Real FM. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν πίσω απο τις γραμμές είναι μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Δείχνει πως σκέπτεται ο κυβερνητικός πυρήνας και για το status της χώρας και για τις επιδιώξεις της.
Ο κ. Δένδιας αποδομεί τις ψευδαισθήσεις όσων πιστεύουν πως η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο status το οποίο γίνεται σεβαστό. Λέει ρητά και κατηγορηματικά πως η πολιτική της Ουάσιγκτον, απέναντι στην Άγκυρα, δεν μπορεί να επηρεαστεί απο την Αθήνα παρά μόνο παρακλητικά.
Το λέει με αφορμή την ερώτηση αν θα υπάρξει δέσμευση της Άγκυρας να μην χρησιμοποιήσει τα οπλικά συστήματα τα οποία θα προμηθευθεί απο τις ΗΠΑ κατά της Ελλάδας. Καμιά τέτοια δέσμευση δεν θα υπάρξει και δεν μπορεί να υπάρξει.
Αυτά είναι για εσωτερική ελληνική κατανάλωση για να γίνεται διαχείριση της ελληνικής κοινής γνώμης
Και όποιος καταρρίπτει τις ψευδαισθήσεις που το πολιτικό σύστημα δημιουργεί στην κοινή γνώμη, η κοινή γνώμη του επιτίθεται. Θέλει να διατηρεί την ψευδαίσθηση ενός περιούσιου λαού με εκτόπισμα που όλοι σέβονται. Εμ δεν είναι έτσι. Πρέπει να βρούμε το στίγμα μας και να το υπερασπίσουμε. Όχι να το αποδομούμε. Στην Ελλάδα αποδομούμε οι ίδιοι την ύπαρξή μας.
Όχι, μόνο, δεν θα υπάρξει τουρκική δέσμευση αλλά, όπως είπε η κ. Νούλαντ, με σεβασμό προς την Τουρκία, αν η Άγκυρα εγκαταλείψει τους S-400 θα της δοθούν και F-35 και θα την ξαναβάλλουν στο σύστημα παραγωγής. Οπότε, η περίφημη ισορροπία, ή υπερίσχυση της Ελλάδας πάει περίπατο. Υπάρχει, αυτήν την στιγμή, μια ελληνική υπεροχή στον αέρα (μετα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016), αλλά αυτή θα επαναξιολογηθεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Εκεί που ο κ. Δένδιας, επίσης, είναι χαρακτηριιστικός στον προβληματισμό του είναι όταν αναφερόμενος στα όπλα που θα φέρουν τα F-35 λέει πως δεν θέλουμε να γίνουμε παγκόσμια υπερδύναμη (!!!) (κρίμα, αφού θα μπορούσαμε) αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για αποτροπή.
Είναι η προετοιμασία της κοινής γνώμης για τα περιορισμένης εμβέλειας οπλικά συστήματα με τα οποία θα εφοδιασθεί ένα πανάκριβο αεροπλάνο σε σχέση με τις δυνατότητές του. Ακόμη και να ήθελε η Ελλάδα, το είδος των οπλικών συστημάτων που θα φέρει ένα αεροπλάνο που αγοράζει η χώρα εξαρτάται απο την πολιτική της χώρας απο την οποία το προμηθεύεται. Εν προκειμένω, απο τις ΗΠΑ. Ούτε οι Bellhara, κατ απαίτησιν των ΗΠΑ θα φέρουν στρατηγικά όπλα, όπως οι scalp. Τα στρατηγικά όπλα είναι που θα έδιναν στην χώρα την ικανότητα αποτροπής. Διότι θα μπορούσαν να απειλήσουν τα κέντρα του αντιπάλου.
Εν ολίγοις, θέλουν την χώρα καταναλωτή των οπλικών συστημάτων που οι ΗΠΑ επιθυμούν και την εμβέλειά τους περιορισμένη στα όρια που έχει αναγνωρίσει η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει απο αυτήν την εξάρτηση. Η Τουρκία το επιχείρησε και εν πολλοίς το πέτυχε.
Για να κοιμάται ήσυχη η πλειοψηφία των Ελλήνων καλά είναι να αναπαράγεται ο μύθος της ισχυρής Ελλάδας και της προστασίας που θα τύχει απο την σύμμαχό της (τίποτε απο τα δύο δεν ισχύει) σε περίπτωση απειλής αλλά όσοι θέλουν να προβληματιστούν για το μέλλον της χώρας καλόν είναι να αφήσουν κατά μέρος τις ψευδαισθήσεις τους.
Τέλος, όταν ο κ. Δένδιας, και άλλοι, μας μιλούν για αποτροπή πρέπει να μας εξηγήσουν τι εννοούν. Τι θέλουν να αποτρέψουν; Πόλεμο, παραβίαση κυραρχικών δικαιωμάτων; Επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά της Κύπρου; Τι;
Ελληνοτουρκικός πόλεμος, μέχρι στιγμής, αποτρέπεται αλλά δεν είναι σίγουρο αν αποτρέπεται λόγω της αμυντικής ικανότητας της χώρας ή του συνυπολογισμού, παραμέτρων, απο την Τουρκία, που την καθιστούν επιφυλακτική.
Η στήλη δεν εκτιμά πως η Τουρκία, στην παρούσα φάση, επιδιώκει πόλεμο εδαφικής κατάκτησης με την Ελλάδα. Επιδιώκει να ασκήσει ζωτικά της συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και εκεί δεν υπάρχει καμιά αποτροπή. Όποτε θέλει να τα παραβιάσει, τα παραβιάζει. Επιδιώκει, ακόμη, να κρατά την Ελλάδα, οικονομικά αιχμάλωτη (και αυτό το επιτυγχάνει και με την κούρσα των εξοπλισμών) και, όπου μπορεί, να την δορυφοροποιήσει.
Στην Αθήνα, το κύριο μέλημα είναι πως θα διαχειρστούν τις αδυναμίες του πολιτκού συτήματος δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στην κοινή γνώμη και το καταφέρνουν.
Είναι καρακτηριστικό ότι ο κ Δένδιας απέφευγε να αναφέρει ονομαστικά την Τουρκία κατά τη συνέντευξή του μιλώντας γενικά και λέγοντας “σε περίπτωση απειλής”. Έχει σημασία ο τρόπος αναφοράς. Δεν δείχνει, απλώς, διαχείριση πολιτικής.
Τέλος ας κάνουμε τις αναλύσεις μας έχοντας ως γνώμονα την ρήση του Κίσιγκερ: “Δεν θέλουμε έναν ελληνοτυρκικό πόλεμο και θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί. Αλλά αν γίνει η Τουρκία είναι συμφερότερη για εμάς”.
Για να έχουμε σωστά δεδομένα πριν καθορίσουμε πολιτική.
Πικρές , πολύ πικρές αλήθειες.
Δυστυχώς …..
Σωστά τα λέτε για μια ακόμη φορά, κ. Σαββίδη, χωρίς βεβαίως την παραμικρή ελπίδα ν’ αλλάξει κάτι. Όμως, πρέπει να τα λέμε, έστω κι αν τίποτε δεν αλλάζει.
Ιδού η ψοφοδεής νοοτροπία των πολιτικάντηδών μας:
“Είναι καρακτηριστικό ότι ο κ Δένδιας απέφευγε να αναφέρει ονομαστικά την Τουρκία”
Μήπως το ίδιο δεν κάνει και ο Μητσοτάκης σε παρόμοιες περιπτώσεις; Μίλησε στο Κπογκρέσο, είπε πως δεν θα επιτραπούν πλέον παραβιάσεις τού εθνικού μας χώρου, αλλά δεν ανέφερε από ποιον. Δυσκολοπρόφερτο για τούς οσφυοκάμπτες που μάς κυβερνούν το όνομα … τού ρόδου. Έχει αγκάθια, βλέπετε, αυτό το ωραίο λουλούδι….
Οσφυοκαμπτες…ακριβωσ με την απιστευτη υποκλιση του Γεραπετριτη….
Δυσωδια σε ολη τη χωρα……41% καφενειο….με φωνες αερολογιες, τρενα που συγκρουονται και διαλυμενο ΕΣΥ…
Δεν υπαρχει η χωρα….και απεναντι μια Τουρκια με πολιτικο πλανο 10ετιων+ που ο πληθυσμος και
η βιομηχανια της επιτρεπει να σηκωνει αναστημα ακομη και στις ΗΠΑ…Τι να λεμε τωρα..
Με πικρό χιούμορ: «Πίσω από τις δηλώσεις Δένδια κρύβεται η Βασ. Σοφίας 91, 11521»
Έχουμε ήδη Φινλανδοποιηθεί. Δεν κάνουμε και μία αίτηση να γίνουμε ζιμήδες; Θα μας κοστίσει ένα μικρό κεφαλικό φόρο, αλλά θα γλιτώσουμε από τα εξοπλιστικά. Ρε που καταντήσαμε…
Εγώ τώρα θα πάρω ”ανάποδες στροφές” , γιατί στην Ελλάδα μας ζούμε αυτό που περιγράφεται στο άρθρο από το 1974 -τώρα είμαστε καλύτερα γιατί προ 25ετίας βρίζαμε τους φονιάδες των λαών Αμερικάνους και μετά τους λέγαμε και ευχαριστώ για τα Ίμια το 1996 , μας έφερε ο Αμερικανός ΥφυπΕξ υπογεγραμμένη την Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια το 1995 , παραχώσαμε στην Κρήτη τους S300 ,-νομίζω το 2003-και προ 6ετίας υπογράψαμε καταχαρούμενοι την κακίστη Συμφωνία των Πρεσπών και αντέχουμε οι ντεμέκ πατριώτες να μας λένε αυτοί που την υπέγραψαν ότι είναι και υπερήφανοι γιαυτήν-.
Και πάμε στην ”εύανδρη” Τουρκία.
Πως αισθάνεται σήμερα ο πατριώτης και αντιαμερικανός Τούρκος πολιτικός κι πολίτης που έμαθε ότι η ”γεματούλα” Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ κυρία Νούλαντ είπε κατάμουτρα στον επί 25 χρόνια άρχοντα κ. Ερντογάν ότι, αν ”δεν θάψει” και αυτός τους πυραύλους S400 να ξεχάσει τα F-35;;;.
Εμείς θα του λέγαμε του κ. Ερντογάν ”να τον καταπιεί η γη” με τέτοια ντροπή για τη μεγάλη χώρα του ,αλλά αυτός-αυτοί την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι το κατάπιαν οι ίδιοι και θα αρχίσουν να μεθοδεύουν σε βάθος αυτής της τελευταίας θητείας του κ. Ερντογάν την συνολική απαγκίστρωσή τους από την Ρωσία του κ.Πούτιν , για να έχουν μέλλον στην Δύση ,την οποίαν Δύση -το επαναλαμβάνω- τρέμουν οι Τούρκοι από το 1919 γιατί έχει την δύναμη να την διαλύσει και σαυτήν την διάλυσή της δεν γνωρίζουν -δεν γνωρίζουμε- τι ρόλο θα παίξει η Ελλάς του ΝΑΤΟ ,που εξοπλίζεται -από τώρα- και με αεροπλάνο ” τάνκερ ” για έλεγχο με άλλες Δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου.
Ας διαβάζουμε και τα ψιλά γράμματα.
ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ”ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΙ” ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ-ΥΓΙΑΙΝΕΤΕ.
Πολλές φορές απελπιζομαι αν θά μπορέσουμε νά συνεννοηθούμε εμείς οι Έλληνες!!.. Γκρινιάζουμε γιατί τό πολιτικό σύστημα έχει στόχο την αποτροπή μόνο…
Ρωτάω; πότε ή Ελλάδα μετά τό 22 καί τή μικρασιατική καταστροφή (που σήμερα από πολλούς θεωρείται μία υπεραισιόδοξη εκστρατεία με φυσικό επακόλουθο τη καταστροφή….) είχε έστω καί σάν σκέψη, τη δημιουργία μίας έστω περιφερικής στρατιωτικής δύναμης;…. Το 40-41 αμυντική διάταξη δεν είχαμε; μάλιστα σέ τέτοιο βαθμό πού έγινε ύπουλος τορπιλισμός πολεμικού πλοίου καί ενώ διαπιστώθηκε ότι ήταν ιταλικές όι τορπίλες τό έκρυψαν!!!!..(φανταστείτε τί θά γινόταν αν είχε γίνει αυτό σήμερα όλα τά ΜΜΕ προδότες θά τούς ανέβαζαν προδότες θά τούς κατέβαζαν…) Άρα τό σωστό ερώτημα είναι υπάρχει σοβαρή αποτρεπτική δύναμη; ώστε όι Τούρκοι νά τό σκεφτούν πολλές φορές για νά αποτολμήσουν επίθεση…. Καί τά όπλα νά είναι τά αντίστοιχα αυτής τής αποτροπής.. χρυσή τομή χρειάζεται καί σοβαρή άμυνα ….
Αλλά καί λεφτά νά μήν πέφτουν καί όι σοφάδες στα σχολεία καί τά νοσοκομείο νά έχουν σεντόνια…
ΥΓ: Καί επειδή τά λεφτά είναι πολλά καί τό ταμείο μείον
Το σύνολο τής αντιπολίτευσης θα πρέπει νά ελέγχει στα εξοπλιστικά αυστηρά την κυβέρνηση Μητσοτάκη πού ρέπει στην μπίζνα καί την μίζα!!….
Το ερώτημα είναι τι αποτρέπουμε. Πόλεμο ή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ας απαντήσω πρώτος-συγγνώμη-.
Θα πρέπει να αποτρέψουμε κατάληψη εδάφους . Οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων ανέκαθεν και για όλα τα κράτη θεωρούνται -και είναι -μεθοριακά επεισόδια και διευθετούνται αμέσως και επιτόπου .Ανέκαθεν στον Έβρο και το Αιγαίο είχαμε εκ προθέσεως ή εκ λάθους εισόδους-εξόδους αμφοτέρωθεν, χωρίς να κατοχυρώνουν εδαφική κυριαρχία.
Σε εκείνη την μεθόριο στην Κορεατική χερσόνησο και σε Αφρικανικές χώρες γίνεται πανηγύρι παραβιάσεων κάθε μέρα . Στις 40ετία 1950-1990 είχαμε τέτοια επεισόδια στα βόρεια σύνορά μας και θα συνεχίσουμε να τα έχουμε με την Τουρκία.
ΙΜΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΕΧΟΥΜΕ.
@ Seitan
Κάνεις το ίδιο λάθος που κάνουν πολλοί.
α) Οι Ιταλοί ποτέ δεν προκάλεσαν φανερά, όπως οι Τούρκοι. Αντιθέτως, έσπευσαν να …. συλλυπηθούν για το ‘Έλλη”.
β) Δεν συνέφερε την Ελλάδα να τα βάλει με μία μεγάλη δύναμή, όπως η Ιταλία, διότι ταυτοχρόνως θα εμπλεκόταν στο σφαγείο τής Ευρώπης, που είχε ξεκινήσει από την 1/9/1939.
Οι Τούρκοι προκαλούν φανερά, τόσο λεκτικά όσο και πρακτικά, και η “σκληρή” απάντηση σ’ αυτούς εκ μέρους μας, δεν μάς εμπλέκει σε άλλο πόλεμο.