του Παντελή Σαββίδη
Κατά τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου, όπως αυτή του Γερμανού Προέδρου, Βάλτερ Σταϊνμάγιερ στην Ελλάδα, τα θέματα που συζητώνται και οι δηλώσεις που γίνονται έχουν προσυμφωνηθεί.
Έτσι, ο γερμανός πρόεδρος ήταν απολύτως ενήμερος ότι η ελληνίδα ομόλογός του Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα έθετε το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημώσεων και του αναγκαστικού δανείου.
Τα αναφέρω αυτά διότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρασκηνιακός διάλογος είναι, συνήθως, ο εξής:
Εμείς θα θέσουμε θέμα αποζημιώσεων διότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Θα πούμε τα δικά μας και εσείς πείτε τα δικά σας. Και, έτσι, όλα καλά.
Επι της ουσίας το ότι έθιξε το θέμα η κ. Σακελλαροπούλου δεν έχει καμιά σημασία. Τύποις έχει. Η γερμανική πλευρά γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί απο το αίτημα, το οποίο, υφίσταται και διεθνώς.
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, ήταν πιο σαφής: “ελπίζουμε, κάποια στιγμή στο μέλλον να λυθεί”. είπε. Καταλαβαίνετε με πόσο άγχος έκανε αυτήν την δήλωση.
Εκείνο, όμως, που είναι ακατανόητο είναι το ακόλουθο, κατά δημοσίευμα της DW:
“Ο Γερμανός πρόεδρος επέλεξε να κρατήσει χαμηλότερους τόνους στο σύντομο τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν αναφέρθηκε ξανά στο θέμα αλλά επέλεξε να επαινέσει την ελληνική οικονομική «επιστροφή».
Για ποια οικονομική επιστροφή μιλάμε;
Το ελληνικό χρέος πριν τα μνημόνια ήταν, αν δεν κάνω λάθος, κάπου μεταξύ 250 και 300 δισ. Σήμερα, μετά απο τόση περιπέτεια που οδήγησε στα όρια διάλυσης του κράτους, το χρέος ανέρχεται σε πάνω απο 400 δισ. Η εύλογη απορία είναι γιατί, τότε, ήμασταν σε κρίση και τώρα, με μεγαλύτερο χρέος, σε οικονομική “επιστροφή”;
Επι πλέον, έχει υποθηκευτεί στους δανειστές ολόκληρος ο πλούτος της χώρας. Τίτοπε δεν της ανήκει. Και είναι αυτό οικονομική επιστροφή; Για τους γερμανούς, ίσως. Για τους Έλληνες γιατί;
Βεβαίως, ο γερμανός πρόεδρος χαίρεται γι αυτήν την επιστροφή διότι η Ελλάδα ανήκει στη χώρα του, όχι, μόνο, πολιτικά αλλά και πρακτικά, οικονομικά. Μεγάλο μέρος του πλούτου της είναι, πλέον υποθηκευμένο στη Γερμανία.
Άρα, για να μην δουλευόμαστε έχουμε μια δεύτερη κατοχή. Κατοχή που δεν έχει επιβληθεί με στρατιωτικά όπλα αλλά με πολιτικά και οικονομικά.
Ακόμη και στις στρατιωτικές κατοχές ο στόχος δεν είναι η εξόντωση ενός λαού αλλά η εκμετάλλευση του ίδιου, της χώρας του και του πλούτου του. Τα μέσα για την επιτυχία άλλαξαν. Δεν είναι στρατιωτικά αλλά πολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά.
Μόνο η βάρβαρη Τουρκία θέλει να πολεμά. Θα μπορούσε με μια ευέλικτη πολιτική, διπλωματική και οικονομική, να πετύχει τους στόχους της. Ή, μεγάλο μέρος τους. Αλλά ηδονίζεται με την άσκηση βίας. Είναι αυτά τα αρχαϊκά ανθρώπινα ένστικτα τα οποία δεν έχει αποβάλει.
Για να επανέλθουμε στην επίσκεψη Σταϊνμάγερ:
Απο την πρώτη κατοχή, την ένοπλη, ο γερμανός πρόεδρος δεν αναγνωρίζει ούτε καν το αναγκαστικό δάνειο. Στην δεύτερη, δεν θέλει, καν, να το συνυπολογίσει στο χρέος της Ελλάδας.
Όλα καλά, πάντως, προχωράμε. Προς τα που, όμως;
“Η γερμανική πλευρά γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί απο το αίτημα, το οποίο, υφίσταται και διεθνώς”
Όπως γνωρίζει επίσης ότι, εκτός από λόγια τού αέρα, δεν πρόκειται να προβεί σε ουσιώδεις ενέργειες για την είσπραξη τού υπολοίπου τού κατοχικού δανείου, το οποίο είναι σαφές, βεβαιωμένο και μη διαπραγματεύσιμο. Η απορία κάθε εχέφρονος Έλληνα πολίτη (πρέπει να) είναι ΓΙΑΤΙ; Γιατί η Ελλάδα δεν προσφεύγει δικαστικώς; Τι την δεσμεύει; Τι μυστικές συμφωνίες υπάρχουν και γιατί δεν θέτουν το ερώτημα αυτό στην Βουλή οι βουλευτές; Άκρα τού τάφου σιωπή.-
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, ήταν πιο σαφής: “ελπίζουμε, κάποια στιγμή στο μέλλον να λυθεί”
Κι αυτός γνωρίζει ότι κάτι δεσμεύει την Ελλάδα και δεν πρόκειται ποτέ να προσφύγει δικαστικά. Μόνον ο αδιάφορος, ως συνήθως, ελληνικός λαός δεν ζητά να μάθει την αλήθεια. ΓΙΑΤΙ;
“Το ελληνικό χρέος πριν τα μνημόνια ήταν, αν δεν κάνω λάθος, κάπου μεταξύ 250 και 300 δισ. Σήμερα, μετά απο τόση περιπέτεια που οδήγησε στα όρια διάλυσης του κράτους, το χρέος ανέρχεται σε πάνω απο 400 δισ.”
Ας δούμε λίγο αυτούς τους αριθμούς πάλι:
Με 300 δις χρέος και πρακτικά χωρίς εθνική παραγωγή δεν θα ήταν δυνατόν να αυξηθεί το χρέος στα 400 δις διότι απλούστατα κανείς τρελός δεν θα μας δάνειζε. Δηλαδή είχαμε την επιλογή ανάμεσα στην άτακτη χρεοκοπία και στην στήριξη από τους εταίρους. Αυτό ήταν απολύτως συνειδητοποιημένο όταν το ΌΧΙ στο δημοψήφισμα έγινε ΝΑΙ. Για αυτό ας σταματήσουμε να δουλευόμαστε μεταξύ μας.
Να διαβάσετε – διάβασα- όσα έγραψαν για το χρέος οι κ.κ. Γιαννίτσης και Ρουμελιώτης (αμφότεροι του όλου ΠΑΣΟΚ).
Βιβλίο του κ.Ρουμελιώτη” Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο Δ.Ν.Τ ,πως και γιατί φτάσαμε στο Μνημόνιο”.
Η Ιστορία έγραψε ήδη ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε τα πάντα μετά το 2010 ,αν οι πολιτικοί συμφωνούσαν στο Πρόγραμμα της τότε κυβερνήσεως Καραμανλή από τον Φεβρουάριο του 2009, -όπως έγινε σε Ισπανία και Ιταλία-, ή αν ο σοφός λαός δεν ψήφιζε τον Οκτώβριο του 2009 τον κ. ”Λεφτά υπάρχουν” με τόση πλειοψηφία και αναγκάζονταν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να σχηματίσουν συγκυβέρνηση για να σωθεί η χώρα ,ή τέλος-τέλος να ξαναέκανε εκλογές ο κ. ΓΑΠ όταν διεπίστωσε ότι λάθος υποσχέθηκε και ήταν περισσότερο το χρέος που παρέλαβε.
Μήπως όμως έπρεπε να έρθει και ο κ. Τσίπρας για να δώσει λύση και στην εκκρεμότητα του 2008 από το Βουκουρέστι , όπως και την έδωσε με την Συμφωνία των Πρεσπών;.
Οι μεγάλοι γεωπολιτικοί σχεδιάζουν με βάθος 10ετίας τουλάχιστον.
Ένα καί ένα κάνουν δύο ήμαστε σέ φυλακή με δύο σιδεροφρακτες πόρτες μία τού ευρώ καί ή άλλη τής χρεοκοπίας καί με δεσμοφύλακες τούς Γερμανούς…
Δεν υπάρχει χειρότερο οικονομικό περιβάλλον από αυτό…. Υπάρχει σωτηρία; μόνο με ρήξη… αποτολμήθηκε με λάθος τρόπο; Χωρίς άλλους συμμάχους; Πάντως απέτυχε… Ας ελπίσουμε ότι θά βρεθεί μία δραστήρια καί υπερήφανη κυβέρνηση πού μαζί με τόν λαό νά πει στους δανειστές μέχρι εδώ, δούλοι για 60 χρόνια δεν μπορούμε νά ήμαστε, εδώ κολλάει καί τό κατοχικό δάνειο…..
Βέβαια αυτό είναι ένα όνειρο απραγματοποιητο γιατί τέτοια κυβέρνηση δεν υπάρχει αλλά ούτε τέτοιος λαός..
Άρα Γερμανική Ελλάδα καί πάλι καλά ήμαστε γιατί υπάρχει καί Γερμανοτουρκικη ακόμα ποίο χειρότερη….
Τουτέστιν ήμαστε για κλάματα….
Έχουν ήδη γραφτεί βιβλία για την χρεοκοπία, την “διαπραγμάτευση” και όλα τα υπόλοιπα που ακολούθησαν.
Το καλοκαιράκι που μας έρχεται κλείνουμε δεκαετία από το καλοκαίρι του ’15, οπότε θα θυμηθούμε και τους χορούς στο Σύνταγμα κλπ.
Stay tuned.
Μήπως για να κρατηθούμε ενωμένοι στην 76χρονη Ένωση μας -την Ευρωπαϊκή-πρέπει να μη διατηρούμε αιωνίως απαιτήσεις και ανταπαιτήσεις από όλα τα κράτη- μέλη της , γιατί στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους όλα τα κράτη ζημίωσαν και ζημιώθηκαν και περισσότερο η έρημη Ελλάδα μας , από την οποίαν- από το 1916-1949- πέρασαν πολλών ”εχθρών τα φουσάτα” (Αγγλογάλλοι, Ιταλοί ,Γερμανοί και Βούλγαροι) .
Τώρα, γιατί απαιτούμε μόνο από τους Γερμανούς και όχι και από τους Ιταλούς και από τους Βουλγάρους στην τριπλή κατοχή τους στην Ελλάδα μας από το 1941-44 ,είναι γιατί δεν έκαναν αντίσταση στους Ιταλούς και τους Βουλγάρους οι επαιρόμενες ως μοναδικές Αντιστασιακές Οργανώσεις του ΕΑΜ ,ΕΛΑΣ .
Αν υπάρχει άλλος λόγος που δεν έχουμε απαιτήσεις και από τους Ιταλούς και από τους Βουλγάρους ”το συζητάμε”;.
Υ.Γ Αμάν πια με την Γερμανική Ευρώπη , ή την Γερμανική Ελλάδα τώρα μάλιστα που και η Γερμανία-που την ”σβέρκωσαν” 45 χρόνια Αμερικανοί ,Βρετανοί και Γάλλοι- αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εθνικά και οικονομικά. Ιδεοληψίες του ”κερατά”.
Ξέρομε ότι είσαι δουλοπρεπής και πουλημένος, αλλά αυτό ξεπερνά τα όρια. Να χαρίσομε τα χρέη στους σφαγείς τής Ελλάδας, όπως μάς “χάρισαν” κι αυτοί τα δικά μας την περσμένη δεκαετία, χάριν τάχα τής ΕΕ; Ίχνος ντροπής δεν έχεις, ρε χαϊβάνι;
Ένας-ο γνωστός – δεν απαντά στο ερώτημα που έθεσα ”γιατί δεν έχουμε απαιτήσεις αποζημιώσεων για τις δολοφονίες αμάχων και καταστροφές από τους Ιταλούς και τους Βουλγάρους -απάντησε πειστικότατα με βρισιές.
Αυτό γνωρίζει πολύ καλά -για άλλα δεν κουράζεται-και σαν ”κολοκοτρωνέϊκος σουγιάς” δεν σιωπά-ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ.
Υ.Γ Άλλος για απάντηση -προφανώς μη αριστερός πια- επί του ερωτήματός μου , αναμένεται -με επιχειρήματα φυσικά- .
Αυτό είναι το πρόβλημα, Οι ιταλικές πολεμικές επανορθώσεις, ή ότι είσαι ο μόνος που έχει προτείνει να χαριστούν τα χρέη χάριν τής ΕΕ; Ρε άθλιε οφυοκάμπτη, πουλημένε, μάς χάρισαν αυτοί τα δικά μας την προηγούμενη δεκαετία; Αυτές τις αθλιότητες να πας μα τις πεις στους κατοίκους τής Κανδάνου και τής Βιάννου.
Αλλά, όπως έγραψα και παραπάνω, ίχνος ντροπής δεν έχεις, χαϊβάνι. Και φορούσε και στολή τής χωροφυλακής με εθνόσημο. Το μαγάρισες, ελεεινέ.