Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία στις συνομιλίες που διεξάγονται είναι:
-Βάση το Διεθνές Δίκαιο
– Οι συζητήσεις γίνονται απο ελληνικής πλευράς με τη θεώρηση ως ενιαίας της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας απο τις εκβολές του Έβρου ως και το Καστελόριζο.
Το Καστελόριζο ως ενιαίο μέρος του ελληνικού εθνικού κορμού έχει επήρεια σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες.
Ξεκομμένο απο τον λοιπό εθνικό κορμό στις διαπραγματεύσεις (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ανήκει στην Ελλάδα), θα είναι μια κουκίδα μπροστά απο μια μεγάλη τουρκική ακτογραμμή. Εδώ η επήρειά του δεν αποκλείεται να περιοριστεί.
Κατρούγκαλος και Τσιρώνης επιχείρησαν, με όσα είπαν, να ξεκόψουν το Καστελόριζο απο τη συνολική διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση στο Αιγαίο και μιά άλλη για το Καστελόριζο. Αυτή είναι η τουρκική θέση.
Στο Αιγαίο η Ελλάδα αναγνώρισε νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας (νόμιμα, με βάση το διεθνές δίκαιο έχει). Το ζωτικά είναι ύποπτο. Σημαίνει υπέρβαση του ΔΔ.
Η κυβέρνηση Τσίπρα θα επικαλεστεί αυτό το ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997) για να ξεφύγει απο την πάγια ελληνική θέση ότι βάση είναι το ΔΔ.
Έτσι έχουμε δύο υποχωρήσεις:
Στο μεν Αιγαίο θα συνομιλήσουν με την Τουρκία με βάση το ανακοινωθέν της Μαδρίτης. Άρα νε περιορισμένη την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου.
Για το Καστελόριζο θα γίνουν άλλες συνομιλίες με τη θεώρηση ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο άρα συζητάμε για ένα ξεκομμένο νησί (τουρκική θέση) που όντας ξεκομμένο είναι πολύ πιθανό το Διεθνές Δικαστήριο να του επιδικάσει μειωμένη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.
ΝΑΙ,αγαπητες Ανιχνευσεις, καπως ετσι εχουν τα πραγματα με τις υπογειες κυβερνητικες μεθοδευσεις στα θεματα μας με την Τουρκια -παρ’οτι μετα το 1974 και ως το 1999 (Συμφωνια του ΝΑΤΟ της Μαδριτης)υποστηριζαμε δια των ανακοινωσεων -διαφορετικων κυβερνησεων- οτι ,ειχαμε να επιλυσουμε με την Τουρκια ΜΟΝΟ το θεμα των οριων της μεταξυ μας υφαλοκρηπιδας σε ολα τα θαλασσια συνορα μας με αυτην και ουδεν αλλο-.
Προσθεταμε μαλιστα απο το 1976 και την προσφυγη για την επιλυση της διαφορας αυτης στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης , το οποιο ομως απαιτουσε την υπογραφη συνυποσχετικου και απο τις δυο χωρες μας για να επιληφθει , κατι που ηρνειτο να υπογραψει η Τουρκια και διοτι δεν ηθελε ,αλλα και διοτι δεν κυρωσε την Συμφωνια για το Δικαιο της Θαλασσης μετα την ισχυ της απο το 1982.
Ηθελε παντα -και θελει- η διαφορα αυτη να επιλυθει με διμερη μας Συμφωνια και καθως φαινεται μετα την Συμφωνια μας με τα Σκοπια ”ειδε φως και μπηκε” και ο κ. Ερντογαν και τωρα ΟΧΙ καθως φαινεται αοριστως , αλλα μετα την προσφατη επισκεψη του κ. Τσιπρα στον κ. Ερντογαν , το προβλημα ηρθε στο τραπεζι ,γιαυτο και οι επανειλημμενες επισημες και ανεπισημες δηλωσεις αρμοδιων και απο τα δυο κρατη , με την διαφορα οτι εμεις ”εκλιπαρουμε” , ενω ο Σουλτανος ”κρατά και χατζαρα”.
Φυσικα η απερχομενη λογω των εκλογων δικη μας κυβερνηση κανει ”αλμα στο κενο”, ιδιαιτερως μετα τον χθεσινο συναγερμο ολων των Ελληνων και ιδιατερως των απογονων των τιμημενων Μακεδονων ΟΛΩΝ των ιστορικων περιοδων (Αρχαιας, Μεσαιωνικης και Νεωτερας ) με τα εμβατηρια ”Μακεδονια ξακουστη του Αλεξανδρου η χωρα” και ”Δεν θα την παρουνε ποτέ την γη των Μακεδονων την γη μας την Ελληνικη το θαυμα των αιωνων” μαλλον δεν υπολογιζει ,η, δεν φοβαται οτι θα αρχισει να ακουει- οπου ν’αναι και απ’ακρου εις ακρον της Ελλαδος -και το εμβατηριο ”εγω ειμαι ναυτης του Αιγαιου”.
Ο Κατρούγκαλος, γνήσιος συνεχιστής τού “εθνοσωτηρίου” έργου τού Κοτζιά, εντελώς απαράδεκτος και ύποπτος.
Αλλά για την δήλωση Τσιρώνη, νομίζω ότι έγινε πολλή συζήτηση για το τίποτε. Το γεγονός ότι το “ελληνικό, ελληνικότατο” (οι λέξεις του) Καστελλόριζο γεωγραφικά δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στο Λίκιο Πέλαγος, διοικητικά, όμως, υπάγεται στον Νομός Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν δημιουργεί για εμάς προϋπόθεση δύο χωριστών συζητήσεων. Οι Τούρκοι μπορεί να λένε ό,τι θέλουν [“άρα συζητάμε για ένα ξεκομμένο νησί (τουρκική θέση)”], δεν μάς εκπλήσσει αυτό. Και η Κρήτη τούς ανήκει, σύμφωνα με νέο χάρτη και απόγονοι των Τρώων είναι. Εκεί θα σκοντάψομε τώρα;
Ο Σημίτης στην Μαδρίτη το 1997, έναν χρόνο μετά τα Ίμια, τούς ανεγνώρισε ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, οι Κοτζιάς και Κατρούγκαλος λένε περίπου ότι πρέπει να πάρουν κι αυτοί κάτι από την Μεσόγειο, η γεωγραφία τού Τσιρώνη θα μάς μαράνει;
Τελικως καλως ανεκινησε το θεμα , που πρωτη φορα ακουσθηκε απο Ελληνα πολιτικο -εστω και απο τον κ. Τσιρωνη ,που ”ξεφυγε” απο τα αντικειμενο της πολιτικης παρεμβασεως των οικολογων και ενδιαφερθηκε και για εξωτερικα θεματα;;;.
Θα μπορουσε να σιωπησει, αφου δεν υπηρετει στο Υπουργειο Εξωτερικων και να μη δημιουργησει τετοιο θεμα.
Λενε οτι μερικοι λειτουργουν ως λαγοι .
Λετε να αληθευει στην περιπτωση του;;;.
Το που ανήεκι το Καστελόριζο το λέει η γεωγραφία.
Μήπως μπορεί κάποιος ν α μου πει που ανήκουν τα Κύθηρα?
Το θέμα είναι η απόφαση να λύσουμε τις διαφορές με την
Το που ανήκει το Καστελόριζο το λέει η γεωγραφία.
Μήπως μπορεί κάποιος ν α μου πει που ανήκουν τα Κύθηρα?
Το θέμα είναι η απόφαση να λύσουμε τις διαφορές με την Τουρκία στην Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο και συγχρόνως την επιβεβαίωση της συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία και το ξεγκρίρισμα του Αιγαίου. Στην Χάγη θα υποχρεωθούμε να δώσουμε με την αρχή της αναλογικότητας τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε όλα τα υπόλοιπα εκτός από τα πετρέλαια .
“τις διαφορές με την Τουρκία”
Πρέπει να προσέχομε τι λέμε και τι γράφομε. Με την Τουρκία δεν έχομε “διαφορές” προς επίλυση στην Χάγη, αλλά μόνο μία διαφορά, αυτήν που αφορά στην υφαλοκρηπίδα των νησιών. Κάποιοι κάνουν αυτό το λάθος. Το είχε κάμει και προ ετών ο τότε ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος, αλλά πήρε την πλέον νομικά τεκμηριωμένη απάντηση από τον επίσης πρώην ΠτΔ, Χρήστο Σαρτζετάκη:
Λόγος εναντίον εθνικώς επιζημίου αυτοπαγιδεύσεως (η ιστοσελίδα του δεν υπάρχει πια).
Οκ διόρθωση