ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Με αφορμή την εκλογή προέδρου

Αν και ο ρόλος του προέδρου είναι, εντελώς, άχρωμος και διακοσμητικός, το στυλ άσκησης της προεδρίας του δίνει χαρακτηριστικά. Και στίγμα.

Η απερχόμενη πρόεδρος δεν διαχειρίστηκε καλά αυτό το είδος. Μια ή ένας πρόεδρος δεν παίρνει θέση σε μείζονος σημασίας ζητήματα που διχάζουν την κοινωνία. Και αν πάρει είναι γεφυροποιός. Ούτε πηγαίνει σε μπαράκια για να γιορτάσει με το κυβερνών κόμμα την έγκριση ενός διχαστικού, επίσης, νομοσχεδίου από την βουλή. Αυτό εννοώ όταν μιλάω για στυλ.

Επίσης, εκεί που ο θεσμός δεν έχει καμιά σχεδόν αρμοδιότητα ο τρόπος ανάδειξης στον προεδρικό θώκο τον υποβαθμίζει, ακόμη, περισσότερο.

Ο υποψήφιος προτείνεται από τον πρωθυπουργό τον οποίο υποτίθεται ότι θα ελέγχει και βρίσκεται πάνω από αυτόν στην κρατική ιεραρχία. Κάτι δεν ακούγεται καλά στην όλη διαδικασία.

Επι του προκειμένου, τώρα, είναι από τις λίγες στιγμές που κατανοώ πολιτικά τον Μητσοτάκη για την επιλογή του. Ο Μητσοτάκης έχει προκαλέσει ένα συνειδητό ρήγμα στις σχέσεις του με την παραδοσιακή δεξιά πτέρυγα του κόμματός του το οποίο δεν θέλει να το καλύψει με αλλαγή πολιτικής. Επέλεξε, λοιπόν, να στηρίξει έναν συμβολικό πρόεδρο που από ό,τι λένε οι πληροφορίες ανήκει στην παραδοσιακή δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, από όσες ακούστηκαν, θα του δημιουργούσε επιπλέον κομματικά προβλήματα. Και αυτό το στοιχείο είναι άλλη μια αδυναμία της προεδρικής εκλογής.

Ο υποψήφιος για την προεδρία επιλέγεται αναλόγως των κομματικών σκοπιμοτήτων του πρωθυπουργού.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι αληθείς, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η μικρή αλλά ενδιαφέρουσα ανάκαμψη του πρωθυπουργού. Από που παίρνει ψήφους όταν η παραδοσιακή δεξιά φαίνεται να τον εγκατέλειψε και η επιρροή του στους άλλους κομματικούς χώρους είχε φθάσει στα όριά της;

Η πρώτη υπόθεση που μπορεί να γίνει είναι ότι η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ μπορεί να εκδηλώνει την διαφωνία της με ορισμένες επιλογές του κ. Μητσοτάκη αλλά δεν εγκαταλείπει το κόμμα. Η συμμετοχή σε ένα κόμμα εξουσίας σου προσπορίζει οφέλη τα οποία δεν εγκαταλείπεις εύκολα. Το αναφέρω επανειλημμένως αλλά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο απερρίφθη από την συντριπτική πλειοψηφία των κυπρίων οι οποίοι ψηφίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα που το υποστήριξαν.

Υπάρχει μια ακόμη μερίδα παραδοσιακών δεξιών που μπορεί να κάνει κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τις πολιτικές επιλογές του στα εθνικά και κοινωνικά θέματα αλλά τον υποστηρίζει διότι θεωρεί επιτυχημένη και προσοδοφόρα για τους ίδιους την οικονομική πολιτική του. Είναι, συνήθως, οικονομικοί παράγοντες με εθνικές ευαισθησίες αλλά και με οικονομικές ανησυχίες. Κατ αυτούς κανείς από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία. Βεβαίως, σε επίπεδο κοινωνίας η οικονομική κατάσταση είναι τραγική αλλά αυτό δεν τους αφορά. Είναι μεσαίου και ανωτέρου επιπέδου επιχειρηματίες.

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ζήτημα το οποίο είναι το ουσιαστικότερο της πολιτικής ζωής. Δεν πείθει η αντιπολίτευση. Ακόμη και αν θελήσει κάποιος ψηφοφόρος της ΝΔ να φύγει από το μαντρί, δεν ξέρει που να πάει.

Οι μνήμες από τον Συριζα είναι νωπές και δεν είναι οι καλύτερες. Στο ΠΑΣΟΚ έγιναν εκλογές, εξελέγη η νέα ηγεσία αλλά δεν πείθει ευρύτερα στρώματα πέραν των κομματικών που παρέμειναν στον χώρο ακόμη και με την μεγάλη κρίση που πέρασε η χώρα. Και το ερώτημα είναι γιατί; Φταίει η προσωπικότητα του αρχηγού; Ή κάτι άλλο;

Το πιθανότερο είναι το κάτι άλλο. Το ερώτημα του καθημερινού ανθρώπου που αγωνιά για την ύπαρξή του είναι τι ακριβώς πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ. Τι θα κάνει αν του εμπιστευθεί την ψήφο του;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι πως ούτε το ίδιο ξέρει. Οπότε λογικό επακόλουθο είναι η αμφισβήτησή του.

Γιατί κάποιος ψηφοφόρος να φύγει από έναν χώρο που τον γνωρίζει (με όλες τις αρνητικές συνέπειες που υφίσταται από την υποστήριξή του) και να περάσει κάπου αλλού όπου η αβεβαιότητα και η απειρία είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά;

Άρα για να τραβήξει την προσοχή των πολιτών το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει πολιτική. Και για να αποκτήσεις διακριτή πολιτική πρέπει να έχεις ιδεολογία.

Ιδεολογία δεν είναι η εντύπωση που σχηματίσθηκε στην κοινή γνώμη ότι όποιος την έχει είναι αριστερός. Ιδεολογία είναι το σύνολο των πιστεύω σου. Αυτά που πιστεύεις και θέλεις να υλοποιήσεις. Και το ΠΑΣΟΚ σήμερα στερείται ιδεολογίας και από ό,τι φαίνεται στερείται και προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να του την διαμορφώσουν.

Ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ που είχε ιδεολογία ήταν ο αποθανών Κώστας Σημίτης. Συμμερίστηκε το ιδεολογικό ρεύμα που διαμορφώθηκε από τον βρετανό κοινωνιολόγο Άντονυ Γκίντενς, καθηγητή στο London School of Economics. Το συμμερίστηκαν, επίσης, ο Τόνυ Μπλέρ στη Βρετανία, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Γερμανία, ο Κλίντον στις ΗΠΑ και ο Σημίτης στην Ελλάδα.

Ήταν η εποχή που τα καθεστώτα του Ανατολικού Συνασπισμού είχαν καταρρεύσει και το δυτικό σύστημα δεν είχε ανάγκη μια σοσιαλδημοκρατία για να προβάλλει κοινωνικό πρόσωπο ως αντιστάθμισμα στην κοινωνική πολιτική των σοσιαλιστικών χωρών. Η, τότε, σοσιαλδημοκρατία έπρεπε να κινηθεί δεξιότερα για να επιβιώσει. Και ο Γκίντενς έδωσε το ιδεολογικό υπόβαθρο γι αυτήν την μετακίνηση.

Μετά τον Σημίτη κανείς εκ των διαδόχων του δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει νέες ιδεολογικές αναφορές για έναν πολιτικό χώρο που έφθινε. Με το σημερινό αποτέλεσμα. Να μην γνωρίζουν τι είναι. Τι είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα; Κανείς δεν γνωρίζει. Ούτε το ίδιο. Διότι δεν έχει ιδεολογία. Δεν έχει και διανόηση που θα το βοηθήσει να την αποκτήσει.

Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία έχει μείνει στο Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια, η Μητσοτακική Νέα Δημοκρατία είναι ένας παραλλαγμένος σημιτισμός, ο Συριζα η προβολή στο σήμερα μερικών σεχτών της μεταπολιτευτικής αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ; Τίποτα. Η αναφορά στο κυβερνητικό παρελθόν η οποία πολλές φορές κρίνεται και ως αρνητική δεν αποτελεί ιδεολογία.

Ο μόνος πολιτικός με συγκρότηση που θα μπορούσε να δώσει ιδεολογικό στίγμα σε πολιτικό χώρο φαίνεται να είναι ο Βαρουφάκης. Το τελευταίο άρθρο του στη Le Monde δείχνει να έχει δυνατότητες να ψελλίσει ένα νέο ιδεολογικό πλαίσιο. Φαίνεται, όμως, να είναι μια ιδιόμορφη, ανθρωποδιώκτρα προσωπικότητα με πολλά συμπλέγματα. Και το τελικό του δια ταύτα είναι περισσότερο ριζοσπαστικό από ό,τι αντέχει η ελληνική κοινωνία. Είναι, όμως, μια χρήσιμη προσωπικότητα.

Το τελικό δια ταύτα είναι πως στο πολιτικό φάσμα η εναλλακτική λύση στην μονοκρατορία Μητσοτάκη θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά ένα ΠΑΣΟΚ που θα αποκτήσει ιδεολογία, πολιτική και όραμα. Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν τα έχει. Και ο κόσμος δεν θα το εμπιστευτεί.

Κάτι άλλο χρειάζεται η χώρα αλλά δεν διακρίνεται στον ορίζοντα.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1.  ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΩ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

    Με αφορμή
    το δυστύχημα των Τεμπών
    Τρίτη 28.02.2023

    Α. Δικαιοσύνη-Ισονομία.

    Τι επιθυμώ:
    – Συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
    Τι ισχύει:
    – Η κυβέρνηση επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους του
    Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου.
    Άρθρο: 90 Παράγραφος 5.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-92/
    – Η κυβέρνηση μπορεί να προσβάλλει τις προαγωγές,τοποθετήσεις,
    μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών.
    Άρθρο: 90 Παράγραφος 3.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-92/

    Τι επιθυμώ:
    – Οι βουλευτές, και τα μέλη της κυβέρνησης να έχουν ίδια μεταχείριση
    με τους πολίτες στην απονομή δικαιοσύνης.
    Τι ισχύει:
    – Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη των Βουλευτών.
    Άρθρο 61 Παράγραφος 2.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-63/
    Άρθρο 62 Παράγραφος 1.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-64/
    – Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης ή όσων στο
    παρελθόν διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης.
    Άρθρο 86 Παράγραφος 1.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-88/
    – Μόνο η Βουλή αποφασίζει για το ύψος των αποδοχών των Βουλευτών.
    Άρθρο 63 Παράγραφοι 1,2.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-65/

    Τι επιθυμώ:
    – Οι βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης να εκπίπτουν αυτόματα των αξιωμάτων
    τους όταν ψηφίζουν ή εισηγούνται αντισυνταγματικούς νόμους.
    Τι ισχύει:
    – Δεν υπάρχει σχετική συνταγματική πρόβλεψη στο ισχύον σύνταγμα.

    Β. Δημοκρατία-Λαϊκή Κυριαρχία.

    Τι επιθυμώ:
    – Συνταγματική κατοχύρωση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών για
    ψήφιση νέων νόμων, τροποποίηση και ακύρωση υπαρχόντων, με βάση
    τις αρχές της Ισηγορίας, Ισονομίας, Ισοκρατίας.
    Τι ισχύει:
    – Προβλέπεται ανά κοινοβουλευτική περίοδο κατάθεση δύο προτάσεων
    500000 πολιτών προς συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή με θεματολογικούς
    περιορισμούς.
    Άρθρο: 73 Παράγραφος 6.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-75/
    – Δεν προβλέπονται δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών.
    Άρθρο: 44 Παράγραφος 2.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-46/
    – Απαγορεύονται δημοψηφίσματα για νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί και
    αφορούν δημοσιονομικά θέματα.
    Άρθρο: 44 Παράγραφος 2.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-46/

    Τι επιθυμώ:
    – Τη συνταγματική κατοχύρωση της αλλαγής του συντάγματος μόνο μέσω
    δημοψηφίσματος προερχόμενου από πρωτοβουλία πολιτών.
    Τι ισχύει:
    – Μόνο η Βουλή αναθεωρεί το Σύνταγμα.
    Άρθρο: 110 Παράγραφος 2.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-114/

    Γ. Εδαφική Ακεραιότητα-Εθνική Κυριαρχία.

    Τι επιθυμώ:
    – Την συνταγματική κατοχύρωση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας
    της χώρας.
    Τι ισχύει:
    – Με πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλάζουν τα σύνορα της χώρας.
    Άρθρο: 27 Παράγραφος 1.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-27/
    – Με πλειοψηφία 151 βουλευτών ξένα στρατεύματα εγκαθίσταται στη χώρα.
    Άρθρο: 27 Παράγραφος 2.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-27/

    Τι επιθυμώ:
    – Την υπερίσχυση του Ελληνικού συντάγματος και του εθνικού δικαίου απέναντι
    στο διεθνές δίκαιο.
    Τι ισχύει:
    – Με πλειοψηφία 180 βουλευτών εκχωρούνται συνταγματικές αρμοδιότητες
    σε διεθνή όργανα.
    Άρθρο: 28 Παράγραφος 2.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-28/
    – Με πλειοψηφία 151 βουλευτών γίνεται περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας.
    Άρθρο: 28 Παράγραφος 3.
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-28/

    Τι επιθυμώ:
    – Τη συνταγματική κατοχύρωση της Ελληνικής γλώσσας ως επίσημης
    γλώσσας του κράτους.
    Τι ισχύει:
    – Δεν υπάρχει άρθρο για τον ορισμό της επίσημης γλώσσας του κράτους
    στο ισχύον σύνταγμα.

  2. Υπέροχο το άρθρο σας κύριε Σαββίδη , πρέπει να μελετηθεί από όσους φρονούν ακόμη σε όποιο σοσιαλισμό και είναι αφορμή για σχόλια -θα αρχίσω πάλι πρώτος (γιατί έζησα και μελέτησα το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ)-επειδή θέλω και πρέπει το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθεί και στην Πατρίδα μας ένα κόμμα, που θα έχει τα ίδια σχεδόν με την Νέα Δημοκρατία ιδεολογικά και κυβερνητικά προτάγματα , για να κυβερνά αυτοδύναμο σε κυβέρνηση(χωρίς να επιδιώκει να στείλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την Δεξιά) ή θα συγκυβερνά με την Νέα Δημοκρατία σε ένα μεγάλο συνασπισμό, όπως στην Γερμανία .
    Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ”συσκεφθούν όλες οι γενιές του ΠΑΣΟΚ ” και αφού μελετήσουν την εξέλιξη και μετάλλαξη όλων των σοσιαλιστικών κομμάτων που κυβέρνησαν κράτη της Ευρώπης και αφού επιβεβαιώσουν την θέλησή τους να ξανακυβερνήσουν και να ωφελήσουν εξ ίσου με την Ν.Δ την Πατρίδα ΝΑ ΑΠΟΤΑΞΟΥΝ τον ΠαπανδρεΪσμό και κυρίως τον υπερτιμημένο Σημιτισμό , -που αμφότεροι εκπροσώπησαν ”επαξίως” μεν την χύδηγ ελληνική κοινωνία της πρώτης 20ετίας μετά την διαλυτική Δικτατορία , αλλά μας διέλυσαν το κράτος και την οικονομία -,να αρχειοθετήσουν την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974 και αν δεν ιδρύσουν νέο κόμμα να καταγράψουν τις ιδεολογικές και κυβερνητικές αλλαγές των συγγενικών τους κομμάτων στην Σκανδιναβία και την Ιβηρική ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ και πατριωτικές θέσεις για το μεταναστευτικό , τα ελληνοτουρκικά θέματα και την Συμφωνία με την τέως FYUROM και πρακτικές για την επιβολή του κρατικών Υπηρεσιών , οι οποίες από την εποχή που κυβερνούσαν ”παραιτήθηκαν κυριολεκτικά” των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους, κάτι που και τώρα επικρατεί, με τον σημερινό ομόφρονα Υπουργό Δημοσίας Τάξεως (κατ’ ευφημισμό Προστασίας του Πολίτη) κ. Χρυσοχοϊδη.
    Δεν μπορεί κύριε Σαββίδη το σύγχρονο κυβερνητικό κόμμα με οποιοδήποτε ιδεολογικό πρόσημο να υποστηρίζει με λόγια και πράξεις μειοψηφίες και ”συλλογικότητες” , που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια κάθε μέρα ,αδιαφορώντας για την πλειοψηφία των Ελλήνων , που έχει ανησυχίες για το μέλλον ,ανάγκες και πάσης φύσεως προβλήματα., ιδίως οικονομικά και προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ς ασφαλείας .
    ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ Ο ΔΗΜΕΓΕΡΤΗΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΛΑ ”ΜΠΟΥΚΩΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΜΑΣ ” ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ”ΚΟΝΩΝΙΚΟ” ΜΙΣΘΟ, ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ”ΔΕΙ ΔΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ” , τα οποία δεν θα υπάρξουν για όλους τους Έλληνες στην επόμενη 20ετία τουλάχιστον .
    Υ.Γ Περαίνων , αφού συγχαρούμε για τον νέο αξιόλογο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νεοδημοκράτη κύριο Τασούλα -άποψη μου θα πρέπει τον ψηφίσει και το σημερινό ΠΑΣΟΚ-, φρονώ πως αν θέλει να λέγεται πατριωτικό το σημερινό ΠΑΣΟΚ ,θα πρέπει να μην υπερηφανεύεται για την εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι ,στο οποίο την” παρέσυραν ” δυνάμεις και απόψεις εξωελληνικές.
    ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ -ΕΓΩ Ο ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ – ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΝΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Ή ΦΘΑΡΜΕΝΕΣ Ή ΟΛΙΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ”ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕΥΣΟΥΝ ”.
    Ζήτω η Ελλάς, η Πατρίδα όλων μας .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα