Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
Ένας από τους σοβαρούς λόγους, όχι ο μοναδικός, που συνέβαλε, και συνεχίζει να συμβάλει, στην κάθετη πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν είναι η «γενικευμένη κοινωνική εισφορά» (contribution sociale généralisée-CSG) που θα μπορούσαμε να την αντιστοιχήσουμε με τη δική μας καταβαλλόμενη «εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης», ενσωματωμένη στην φορολογική μας δήλωση.
Ποιους επιβαρύνει;
Καθιερώθηκε το 1990 η «γενικευμένη κοινωνική εισφορά» και δεν επιβαρύνει μόνο τους μισθούς, αλλά και τα λοιπά εισπραχθέντα έσοδα από τόκους, μερίσματα, ενοίκια, κ.λπ.) καθώς και τα λεγόμενα εισοδήματα «αντικατάστασης» (επιδόματα ανεργίας, κ.λπ.). Προοριζόμενη αρχικά ως μεταβατικός φόρος με συντελεστή 1%, που θα διαρκούσε 5 χρόνια, η «γενικευμένη κοινωνική εισφορά» (CSG) παρατάθηκε και αυξήθηκε σταθερά, διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Σε τι χρησιμεύει ;
Η εν λόγω εισφορά CSG χρησιμεύει για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και ειδικότερα των συστημάτων ασφάλισης υγείας, του οικογενειακού κλάδου, του Ταμείου αλληλεγγύης γήρατος (Fonds de solidarité vieillesse-FSV) και του Ταμείου απόσβεσης του κοινωνικού χρέους. Επί του παρόντος, το ποσοστό της Εισφοράς CSG για τους μισθούς και τα πριμ είναι 7,5%, 6,2% για τις συντάξεις και 6,6% για τα επιδόματα ανεργίας.
Τι σχετικό προτείνει η κυβέρνηση Μακρόν ;
Αύξηση της εισφοράς από 1ης Ιανουαρίου 2018. Η αύξηση της εισφοράς CSG ήταν ένα από τα εμβληματικά μέτρα του οικονομικού προγράμματος του Emmanuel Macron, όταν ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Με εξαίρεση τους πιο χαμηλο-συνταξιούχους και τους πιο ευάλωτους ανέργους (δηλαδή το 40% των συνταξιούχων που κερδίζουν κάτω από 1.200 ευρώ καθαρά το μήνα). Ο Πρόεδρος θέλει να αυξήσει τα τρέχοντα ποσοστά κατά 1,7 εκατοστιαίες μονάδες (από 7,5% δηλαδή σε 9,2%) για όλους τους φορολογούμενους, ώστε το γαλλικό κράτος να εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 20 δισ. Ευρώ το χρόνο.
Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν από την αύξηση της Εισφοράς CSG ;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le journal de dimanche στις 09-07-2017, η αύξηση της εισφοράς CSG που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Edouard Philippe θα ωφελήσει τους μισθωτούς εις βάρος των υψηλο-συνταξιούχων (το 60% που κερδίζουν πάνω από 1.200 ευρώ το μήνα καθαρά) και των δημοσίων υπαλλήλων.
Α) Κερδισμένοι οι Μισθωτοί
Οι Μισθωτοί, εκείνοι προς τους οποίους έχει στραφεί η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη, θα ωφεληθούν εν μέρει. Διότι η «κατάργηση της εισφοράς τους για την ανεργία και την ασθένεια» θα απορροφήσει εν μέρει την παραπάνω αύξηση στο 9,2% της εισφοράς CSG, αυξάνοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημά τους. Ο Μισθωτός με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσει 264 ευρώ περισσότερα ετησίως. Το κέρδος δε του Μισθωτού θα είναι ακόμη πιο σημαντικό όσο ο μισθός ανεβαίνει. Π.χ. ένας Γάλλος που έχει μισθό 2.200 ευρώ καθαρά, θα επωφεληθεί κατά 500 ευρώ το χρόνο.
Β) Χαμένοι οι Συνταξιούχοι και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι
Οι πρώτοι θιγόμενοι θα είναι τα 8 εκατομμύρια συνταξιούχων που καταβάλουν σήμερα το πλήρες ποσοστό εισφοράς CSG (6,6%), δηλαδή εκείνοι που εισπράττουν περισσότερα από 14.375 ευρώ ετησίως καθαρά το άτομο. Οι φτωχότεροι Συνταξιούχοι, που υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή ή εξαιρούνται τελείως από την εισφορά CSG, απαλλάσσονται μερικώς ή συνολικώς αντίστοιχα. «Το μέτρο αυτό αποκαθιστά μια ορισμένη ισότητα σε σχέση με τα άτομα τα ικανά για εργασία», δήλωσε ο Christophe de la Mardière, καθηγητής του CNAM. «Οι Συνταξιούχοι ήταν τα χαϊδεμένα παιδιά των πολιτικών». Κάτι μου θυμίζει στα καθ’ημάς με τα τιμημένα γηρατειά των ΚΑΠΗ, δίχως να σκεφτόμαστε το μέλλον των νέων. Ο Benoît, συνταξιούχος 71 ετών, θυμίζει ότι «ο πρόεδρος είχε ανακοινώσει αυτό το μέτρο στο πρόγραμμά του» και για λόγους συνέπειας «αποδέχεται την αρχή» αυτής της αύξησης της εισφοράς CSG, αν και η σύνταξή του δεν έχει αυξηθεί από το 2008, οδηγώντας σε «μείωση της αγοραστικής δύναμής της σε πάνω από το 7%». «Η αύξηση της εισφοράς CSG θα αναδιανεμηθεί εν μέρει στους Μισθωτούς, δηλαδή στα παιδιά μου. Μικρό το κακό», λέει. Η εισφορά για την ανεργία και την ασθένεια εφαρμόζεται σήμερα μόνο για τους Μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Δεν ισχύει για τους Μισθωτούς του δημόσιου τομέα. Δηλαδή οι δεύτεροι δεν καταβάλουν τέτοια εισφορά (αφού είναι μόνιμοι υπάλληλοι) κι άρα η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντισταθμίσει σε αυτούς την παραπάνω αύξηση της εισφοράς CSG. Προκειμένου να προστατευθεί η αγοραστική τους δύναμη, η κυβέρνηση προσπαθεί να τους καταργήσει την «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» για τους παλιούς δημοσίους υπαλλήλους, όχι όμως για τους νεοεισερχόμενους. Άρα θα είναι από τους ζημιωμένους, εξ ου και η συμμετοχή τους στις πρόσφατες διαδηλώσεις μαζί με μερίδα των Συνταξιούχων.
Η αύξηση της εισφοράς CSG είναι ένα δίκαιο μέτρο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφο Patrick Lelong του ηλεκτρονικού LE MONDE ARGENT στις 26-09-2017, η αύξηση αυτής της υποχρεωτικής εισφοράς δεν αφορά τους φτωχούς συνταξιούχους που απαλλάσσονται από αυτήν ούτε τους ανέργους.
Η Γαλλία είχε 8,9 εκατομμύρια άτομα που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, με λιγότερα δηλαδή από 1.015 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE το 2015. Ένα σύνολο που περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη πεποίθηση, στη Γαλλία, το πρόβλημα φτώχειας είναι περισσότερο ένα πρόβλημα για τους νέους παρά για τους ηλικιωμένους. Το ποσοστό φτώχειας των συνταξιούχων (7,3%) είναι επίσης χαμηλότερο από αυτό των ικανών για εργασία (10,3%). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μακρόν αυξάνει την επιβάρυνση των υψηλο-συνταξιούχων κατά 1,7 εκατοστιαίες μονάδες. Είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης. Η προβλεπόμενη σταδιακή κατάργηση του «φόρου διαμονής» (βλέπε σχετικό άρθρο μου στις 20-07-2017 στις Ανιχνεύσεις https://www.anixneuseis.gr/?p=171488) για το 80% των Γάλλων πηγαίνει επίσης προς την ίδια θετική κοινωνική κατεύθυνση. Αφού αφορά όλα τα εισοδήματα, μέτρια και ενδιάμεσα. Και, για 1η φορά, αυτό δεν αποτελεί ένα διακοσμητικό μέτρο. Απομένει βέβαια να χρηματοδοτηθεί από άλλους πόρους του προϋπολογισμού.
Όσοι Συνταξιούχοι λαμβάνουν μεικτή σύνταξη 1.800 ευρώ το μήνα, θα έχουν μείωση μόνο κατά 30 ευρώ. Έτσι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι «ηλικιωμένοι» θα πληρώσουν το τίμημα αυτού του μέτρου αύξησης της εισφοράς CSG είναι είτε κακόπιστοι είτε βρίσκονται σε άγνοια.