Τι γυρεύει η Ελλάδα στην Αφρική

- Advertisement -

Έντονη κινητικότητα της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής και του κ. Δένδια σε χώρες της Αφρικής

Νίκος Μελέτης

Με τρία διαδοχικά ταξίδια σε Ρουάντα, Γκάνα και Γκαμπόν και τον προγραμματισμό επίσκεψης μερικών ακόμη χωρών στις αρχές του 2022 όπως η Νιγηρία και η Σενεγάλη, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας δίνει το στίγμα για μια αναγκαία αναπροσαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ώστε να καλύψει και την κρίσιμη περιοχή της Υποσαχάριας και Δυτικής Αφρικής.

Με πρώτες κινήσεις τις επισκέψεις του στις χώρες αυτές που μάλιστα ήταν οι πρώτες Έλληνα υπουργού εξωτερικών, ο Ν.Δένδιας θέλει να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» που αποτελούσε για δεκαετίες η Υποσαχάρια Αφρική για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Αυτή η αφρικανική πολιτική του ΥΠΕΞ αξιοποιεί τη θετική εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα λόγω της ιστορίας, του πολιτισμού αλλά και του μη αποικιοκρατικού παρελθόντος. Σε πολλές από τις χώρες της Κεντρικής Αφρικής υπάρχει έστω και μικρή ελληνική παρουσία, ενώ και ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παρουσία στην περιοχή αυτή.

Ναυτιλιακές εταιρίες, και τώρα εταιρίες ενέργειας διεκδικούν ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα, καθώς ανοίγονται σημαντικές προοπτικές στην Αφρική.

Το πλαίσιο στο οποίο η Αθήνα προωθεί τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Αφρικής είναι η ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων, η οικονομία και η αναπτυξιακή – ανθρωπιστική βοήθεια, το περιβάλλον αλλά και η συνεργασία σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς

Οι αφρικανικές χώρες έχουν θέσεις στους διεθνείς οργανώσιμους και έτσι έχουν βαρύνοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Ο ορυκτός πλούτος, οι δυνατότητες επένδυσης στις πράσινες μορφές ενέργειας κινητοποιούν τεράστιες επενδύσεις στην Αφρικανική Ήπειρο και συγχρόνως οι Μεγάλες Δυνάμεις επιδίδονται σε ανταγωνισμό για την απόκτηση επιρροής στην Αφρική, φέροντας την Ήπειρο αυτή στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Γκάνα και Γκαμπόν έχουν εκλεγεί ως μη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ για τη διετία 2022-2023 σε έναν θεσμό που χειρίζεται κορυφαία ζητήματα μεταξύ αυτών και το κυπραίικο, και την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και άλλα ζητήματα αμέσου ενδιαφέροντος της Ελλάδας όπως η Συρία, το Κόσσοβο κ.α.

Με τις χώρες της Αφρικής υπάρχει ένα ακόμη πεδίο συνεργασίας καθώς έχουν υπογράψει και είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας. Επίσης, η ελληνική ναυτιλία είναι παρούσα και σε περιοχές όπως ο Κόλπος της Γουϊνέας και η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και λειτουργία διεθνών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου φαινομένου της πειρατείας.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 2-4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη άσκηση με τη συμμετοχή της Ε.Ε. και των χωρών της λεγόμενης Yaoundé Architecture για την αντιμετώπιση της πειρατείας

Η Ελλάδα και με τη συμφωνία με τη Γαλλία έδειξε το ενδιαφέρον της για την περιοχή του Σαχέλ που αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της αφρικανικής Ηπείρου και «πηγής» των μεταναστευτικών ροών και στις αρχές του 2022 ο κ.Δένδιας προετοιμάζει επίσκεψη στη Σενεγάλη όπου θα εγκαινιαστεί και η νέα ελληνική πρεσβεία στην οποία έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα ο πρέσβης Ευθύμιος Κωστόπουλος με παράλληλη διαπίστευση σε γειτονικές χώρες της Δ.Αφρικής.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν για soft diplomacy είναι πολλές. Η Διπλωματία των εμβολίων με την δωρεά χιλιάδων εμβολίων για τον covid-19 ανοίγει πολλές «πόρτες» στην Αφρική σε χώρες που δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν εμβόλια για τον πληθυσμό τους.

Η επίσκεψη του Ν.Δένδια στην Γκάνα έδωσε την ευκαιρία για να διαπιστωθεί και από την ηγεσία του ΥΠΕΞ αυτό το μέχρι τώρα έλλειμμα στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου στην Τεμα Ακκρας ήταν συγκλονιστική. Καθώς το σχολείο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τσάκος και υποστηρίζεται από ιδιωτικές δωρεές αλλά και από τον Όμιλο Μυτιληναίου που δραστηριοποιείται στην Γκάνα δίνει την ευκαιρία με 162 παιδιά προερχόμενα από οικογένειες φτωχών ψαράδων να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συγχρόνως να εξασφαλίζουν στοιχειώδη διατροφή, σε μια περιοχή που τα έσοδα των οικογενειών είναι λιγότερο από δεκτά δολάρια την ημέρα.

Τα παιδιά αυτά στη γιορτή που οργανώθηκε από το Σχολείο για να υποδεχθούν τον Έλληνα ΥΠΕΞ που για πρώτη φορά επισκέπτονταν την Γκάνα και βρήκε χρόνο να φθάσει στην απαξιωμένη γειτονιά τους και να κάνει μια μικρή δωρεά από το ελληνικό κράτος, κράταγαν μαζί την ελληνική και την γκανέζικη σημαία, τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και με πραγματική αγάπη για την Ελλάδα παρέλασαν με τους ήχους και του Ελληνικού Εθνικού ύμνου.

Είναι παιδιά που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και πλέον η δυνατότητα τους να φοιτήσουν σε ένα αξιοπρεπές σχολείο και να έχουν μια ευκαιρία στην ζωή τους, συνδέεται με την εικόνα της Ελλάδας και της γαλανόλευκης.

(Το Σχολείο στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές και χρειάζεται την βοήθεια όλων για να επιβιώσει και να συνεχίσει να προσφέρει το σημαντικό έργο του. (Μπορείτε να ενημερωθείτε για το Ελληνικό Σχολείο της Τεμα στην Γκάνα αλλά και για τους τρόπους που μπορείτε να κάνετε την δωρεά σας στο http://stnicholasprepcharity.temagahna.org).

liberal.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΜΑ ΣΤΗΝΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ 20 ΑΙΩΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ .
    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ.
    ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ-ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ – ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΟΠΟΥ ΓΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ.
    ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα