Θεσσαλονίκη, 17.01.2025
Του Θράσου Ευτυχίδη
Η Βίλα Αλλατίνι είναι τριώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα στην περιοχή Ντεπώ, στα ανατολικά του δήμου Θεσσαλονίκης και επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Ενα κόσμημα που χτίστηκε από την μεγάλη, ομώνυμη εβραϊκή οικογένεια.
Χτίστηκε το 1898 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος σχεδίασε και τους Μύλους της οικογένειας Αλλατίνι που εγκαινιάστηκαν το 1890. Εκείνη την εποχή η περιοχή στην οποία βρίσκεται χτισμένη η Βίλλα ονομαζόταν συνοικία των “Εξοχών” ή “Πύργων”, και αποτελούσε το ανατολικότερο όριο της Θεσσαλονίκης.Κατά την αρχική περίοδο της χρήσης της, η βίλα αποτελούσε εξοχική κατοικία της Οικογένειας Αλλατίνι.
Μετά την επικράτηση του κινήματος των Νεότουρκων, από το 1909 έως το 1911 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Β’, ο οποίος αφού εκθρονίστηκε από τους Νεότουρκους διαβίωνε εκεί σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού.
Το 1926 στέγασε για ένα έτος τη Φιλοσοφική Σχολή, μοναδικό τμήμα του νεοσύστατου τότε Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941) χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο.
Στη Βίλα Αλλατίνι από το 1979 έδρευε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Το 2011 με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτη (ψήφιση του Ν.3852/2010) καταργήθηκε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και αντικαταστάθηκε από περιφερειακά αυτοδιοικητικά όργανα, ενώ ως σήμερα στη Βίλλα Αλατίνι έδρευε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μετά τη μετακόμιση των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο νέο κτίριο στο ΦΙΞ στο εμβληματικό κτίριο, έμεινε να στεγάζεται το Γραφείο Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό ταμείο.
Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι φήμες ότι το κτίριο θα πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ;;; πιθανότατα. Μάλιστα ως κύρια ενδιαφερόμενος σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκης που δημοσιέυθηκε στο “ΕΘΝΟΣ”, φέρεται ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Ραχμί Κοτς. Ο κ. Κοτς ενδιαφέρεται να μετατρέψει το κτίριο σε Πολιτιστικό Κέντρο Μελέτης των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων
Το θέμα ανέδειξε με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο αλλά και εκπομπή στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης ο γνωστός δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
Αντιγράφουμε από την ανάρτηση του κ. Σαββίδη:
“Για την Τουρκία η Ελλάδα είναι μια περίπτωση που επιθυμεί διακαώς να ελέγξει. Το επιχειρεί εργαλειοποιώντας στοιχεία της μειονότητας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ελέγξει την Θράκη (σε μεγάλο βαθμό το έχει επιτύχει) αλλά το ενδιαφέρον της εστιάζεται και σε δύο άλλες περιοχές. Στα Δωδεκάνησα, τα οποία απείλησε άμεσα με τον Μπαχτσελί και στον ελλαδικό κορμό ως τη Θεσσαλονίκη.
Ναι αυτή είναι πρόταση ,διότι δεν αναθεματίζει τον Τούρκο πλούσιο κ. Κοτς -που φέρεται ότι έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά της βίλας
(για να την χρησιμοποιεί και για ανθελληνικούς σκοπούς ,καθώς αποφάνθηκαν οι παρ’ημίν συνωμσιολόγοι) -,
αλλά εισηγείται-παρακαλεί -ταυτίζομαι και εγώ- να την αγοράσουν Έλληνες επιχειρηματίες και φυσικά να την δωρίσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να την συντηρεί κιόλας.
Υ.Γ Να πούμε ότι ο Έλον Μασκ-και όχι μόνο- μας παρακολουθεί όλους από την Αμερική , χωρίς να έχει γραφεία στην Ελλάδα και ότι οι Έλληνες κρατιστές στην οικονομία έμειναν στις αναποτελεσματικές 10ετία του 1980 και 5ετία Τσίπρα-Καμένου.