Τι έγινε στο ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν δεν είπε λέξη για νησιά-Αιγαίο -Συστάσεις ηγετών να μην προκαλεί, «καρφιά» από Μητσοτάκη

- Advertisement -

Η σημερινή οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ / Eurokinissi
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
30/06/2022  07:04
Το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν με το ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε γρήγορα…

Περιορίστηκε εν πολλοίς σε αόριστες δεσμεύσεις για την τρομοκρατία από πλευράς Φιλανδίας και Σουηδίας για να άρει το βέτο για την ένταξη τους και παρά τους λεονταρισμούς των προηγούμενων εβδομάδων δεν έθεσε κανένα ζήτημα που να αφορά την Ελλάδα.

Συστάσεις Μπάιντεν-Μισέλ στον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις
Αντιθέτως, αποκόμισε τις συστάσεις ηγετών για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσει την δημιουργία εντάσεων. Τα καρφιά για την συμπεριφορά της Τουρκίας ήρθαν από ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο των ηγετών με την έμμεση αλλά σαφή αναφορά από την πλευρά του πρωθυπουργού στην συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας.

«Καρφιά» Μητσοτάκη για τη στάση της Αγκυρας
Τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη αφορούσαν τόσο την Άγκυρα όσο και το ΝΑΤΟ. Στην τοποθέτηση του τόνισε ότι τη στιγμή που υπάρχει ανοιχτό το μέτωπο της Ουκρανίας η Συμμαχία δεν χρειάζεται καμία άλλη πηγή αστάθειας «κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι».  Φωτογραφίζοντας τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα. Επίσης ζήτησε οι κυρώσεις που αποφασίζονται για τη  Ρωσία να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, αναδεικνύοντας τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που διαδραματίζει η Άγκυρα όλο αυτό το διάστημα.

Βαριά ατμόσφαιρα για Ερντογάν στη Μαδρίτη
Στη Μαδρίτη δεν υπήρχαν περιθώρια για τον Τούρκο πρόεδρο να προβάλει τις έωλες και παράνομες διεκδικήσεις του. Αυτό ήταν πολύ εμφανές από το κλίμα που υπήρχε. Ήδη τα προβλήματα που προσπάθησε να δημιουργήσει με το βέτο για Σουηδία και Φιλανδία είχαν δημιουργήσει βαριά ατμόσφαιρα. Και όταν αυτό ξεπεράστηκε ήρθαν οι συστάσεις για την συμπεριφορά του έναντι της Ελλάδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως γίνεται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την συνάντηση του με τον Ερντογάν ζήτησε την διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο και επανέλαβε «την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο του έκανε για μια ακόμη φορά σύσταση ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά. «Εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στο Twitter αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Πυλώνας σταθερότητας στην ανατ. Μεσόγειο η Ελλάδα
Σε κάθε περίπτωση ουδείς στη Δύση επιθυμεί μια απομονωμένη Τουρκία που θα αφεθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας, ούτε η Ελλάδα προφανώς. Όμως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχθούν αναθεωρητικά παιχνίδια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Αθήνα έχοντας οικοδομήσει στενές σχέσεις με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ως ισχυρό μέλος της Ένωσης με διπλωματικές κινήσεις εδραιώνει τη θέση της στην περιοχή και προβάλει ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό είναι το δόγμα που ακολουθεί η ελληνική πλευρά και οι εξελίξεις στη Μαδρίτη επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτής της στρατηγικής, ενώ την ίδια ώρα που η Τουρκία ψάχνει παράθυρο για την αναβάθμιση των F16 η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για αγορά 20+20 υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. χρειαζόμαστε καλύτερα όπλα, καλά εκπαιδευμένο στρατό, καλύτερη οικονομία, καλές σχέσεις και καλές συμμαχίες, αύξηση του πλυθησμού και κυρίως ενότητα και ομοψυχία στα εθνικά προβλήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα