Την Συμβουλευτική πολλοί πολιτικάντηδες αγάπησαν, τους Συμβούλους κανείς : η περίπτωση της θητείας του Μακρόν

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη,Οικονομολόγου, [email protected],  www.kalkis.eu

Δυο εβδομάδες πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι αντίπαλοι του Μακρόν τον κατηγορούν για «Συμβουλοκρατία» και για «φορολογική βελτιστοποίηση» (διάβαζε σύννομη φοροδιαφυγή) της αμερικανικής εταιρείας σύμβουλων McKinsey.

Αυτό προκύπτει από πολλά σχετικά δημοσιεύματα μετά τις 17 Μαρτίου 2022 και ιδιαίτερα από το ρεπορτάζ του Alexandre Lemarié στις 27-3-2022 στην ηλεκτρονική έκδοση του le monde με τίτλο : «Ο Εμανουέλ Μακρόν διαψεύδει κάθε {κομπίνα} με αφορμή την συμβουλευτική εταιρεία McKinsey» (Emmanuel Macron dément toute « combine » à propos du cabinet de conseil McKinsey). Ο απερχόμενος και υποψήφιος πρόεδρος υπερασπίστηκε, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, την προσφυγή σε ιδιωτικές συμβουλευτικές εταιρείες από την κυβέρνηση κατά την πενταετή θητεία του, η οποία πρόσφατα καταγγέλθηκε από μια έκθεση της γαλλικής Γερουσίας στην οποία,ως γνωστόν, πλειοψηφεί η παραδοσιακή Δεξιά των Ρεπουμπλικάνων.

Πάρα πολύ συχνά, για να μην πω συνέχεια, και ιδιαίτερα προεκλογικά ο κάθε αποχρώσεως πολιτικαντισμός καταφεύγει στην σκανδαλολογία εναντίον αυτών που βρίσκονται στην εξουσία ή την διεκδικούν. Του το συνιστούν (του πολιτικαντισμού) οι επικοινωνιακοί του τρισκατάρατοι Συμβουλάτορες (!) : για να «αποδείξουν» στον Λαό πόσο «άτιμος» είναι ο πολιτικός τους αντίπαλος ο οποίος έτσι θα χάσει ψήφους, όπως συνέβη στην περίπτωση του δις καταδικασθέντος όχι τελεσίδικα François Fillon.

Τι έγινε στη Γαλλία ;

Αόρατοι, αλλά πανταχού παρόντες, ποια είναι η πραγματική επιρροή των ιδιωτικών συμβούλων στη διεκπεραίωση των γαλλικών κρατικών υποθέσεων ; Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε η συσταθείσα Επιτροπή της γαλλικής Γερουσίας για την επιρροή των συμβουλευτικών εταιρειών στις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές, η οποία δημοσιοποίησε την έκθεσή της στις 17 Μαρτίου 2022. Παράλληλα, η εφημερίδα Le Monde διεξήγαγε τη δική της έρευνα, βασισμένη σε μαρτυρίες, ανοιχτές πηγές και αιτήματα για πρόσβαση σε έγγραφα, για να προσπαθήσει να υπολογήσει τον αντίκτυπο αυτών των εταιρειών συμβούλων στην πενταετή θητεία του Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό είναι το ζήτημα επί του οποίου ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αμυνόμενος, δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Δέκα ημέρες μετά τη Γερουσία, που καταγγέλλει την εκτεταμένη χρήση συμβουλευτικών εταιρειών από την κυβέρνηση, ιδίως της αμερικανικής McKinsey, η έκθεση βεβαιώνει επιπλέον ότι η εν λόγω εταιρεία δεν έχει πληρώσει κανέναν φόρο στη Γαλλία μεταξύ 2011 και 2020. Ο υποψήφιος Πρόεδρος διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν υπήρξε τίποτα το παράνομο. «Δεν υπάρχει καμία σύμβαση που να έχει υπογραφεί από τη γαλλική Δημοκρατία, χωρίς να τηρείται ο κανόνας των δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή : ο ανταγωνισμός, η διαφάνεια, η ευθύνη όσων υπογράφουν…», δήλωσε, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, στο κανάλι France 3. «Έχουμε την εντύπωση ότι γίνονται κομπίνες, είναι ψέμα. Υπάρχουν κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις. Η Γαλλία είναι μια χώρα δικαίου», επέμεινε ο Μακρόν. Το ότι υπουργεία, που «εργάζονται νυχθημερόν», βασίζονται σε «παρόχους Συμβουλών» για να τα βοηθήσουν, «δεν με σοκάρει», είπε.

«Ώστε όλα είναι καλά και άγια επί αυτού του θέματος ; », τον τσίγκλησε ο δημοσιογράφος. «Ναι, αλλιώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα», συνέχισε ο Μακρόν. Πριν αμφισβητήσετε όσους λένε το αντίθετο, η δικαιοσύνη είναι εκεί. «Όποιος έχει αποδείξεις χειραγώγησης, ας αμφισβητήσει τη σύμβαση στην ποινική δικαιοσύνη», είπε ο αρχηγός του κράτους. Ζητώντας να υπάρχει «διαφάνεια», επέμεινε: «Εάν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχουν δικαστές και ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Και επανέλαβε : « Εάν υπάρχουν στοιχεία χειραγώγησης, να πάνε στην ποινική δικαιοσύνη» !

Ενώ οι αντίπαλοί του για τις προεδρικές εκλογές τον καλούν να δώσει εξηγήσεις για τη συχνή χρήση ιδιωτικών συμβουλευτικών εταιρειών, την οποία η Γερουσία θεωρεί ως ένα   «αυξανόμενο φαινόμενο», με αυξανόμενο κόστος για τις δημόσιες δαπάνες, ο  Μακρόν προσπάθησε να αντεπιτεθεί. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι στην πενταετή θητεία μου υπήρξαν περισσότερες αναθέσεις συμβουλευτικού έργου σε σχέση με άλλους, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μας επιτίθενται σήμερα», είπε. Μια περίεργη φρασεολογία, που υποδηλώνει ότι οι προκάτοχοί του (François Hollande και Nicolas Sarkozy) μπορεί να είχαν μεγαλύτερη προσφυγή σε εταιρείες συμβούλων, κατά την επίμαχη χρονική περίοδο μεταξύ 2011 και 2020.

Και οι αναλογούντες φόροι της McKinsey;

Όσο για την αποκαλούμενη «φορολογική βελτιστοποίηση» (έτσι αποκαλείται η σύννομη δυνατότητα να επιλέγει να καταβάλει τους αναλογούντες φόρους της μια πολυεθνική στη χώρα όπου η φορολογία της είναι ευνοϊκότερη) που φέρεται να έκανε η McKinsey, τι είχε να πει ο Μακρόν στο κανάλι Μ6 ; «Σοκαρίστηκε» από το γεγονός ότι η εν λόγω συμβουλευτική εταιρεία φέρεται να μην έχει πληρώσει εταιρικό φόρο επί δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της έκθεσης των γερουσιαστών ; Ο Μακρόν θεώρησε ότι αυτό εξηγείται από τους ισχύοντες φορολογικούς κανόνες. «Κανείς δεν επιβάλει να πληρώσουν φόρο οι εταιρείες, όπως αυτή, γιατί δεν είναι αυτοί οι ισχύοντες κανόνες», διαβεβαίωσε, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος «μιας διεθνούς μάχης», την οποία ο ίδιος διεξήγαγε στην Ευρώπη, προκειμένου να υποχρεώσει τις εταιρείες να πληρώνουν «έναν ελάχιστο φόρο» . Ειδικά οι ψηφιακοί γίγαντες. «Έχουμε μια διεθνή συμφωνία, η Ευρώπη βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας της υπό τη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα περάσουμε τον ελάχιστο φόρο για όλες τις εταιρείες και όλες αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να απαγορευτούν. Σε λίγους μήνες θα μπορούμε να το κάνουμε», υποσχέθηκε. Μια αναφορά στο διεθνές σχέδιο φορολογίας για τις μεγαλύτερες εταιρείες, σχεδιασμένη ως όπλο ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους και τις στρατηγικές ντάμπινγκ. «Αγωνίζομαι από την αρχή της θητείας μου για να πληρώνουν φόρους όλες οι εταιρείες που δουλεύουν στη Γαλλία και βγάζουν κέρδη στη Γαλλία», διαβεβαίωσε ξανά ο Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν ήθελε η McKinsey να προλάβει και να πληρώσει τους φόρους που δεν θα πλήρωνε στη Γαλλία. Αυτή η ιδιωτική εταιρεία «θα πληρώσει ό,τι χρωστάει στους φορολογούμενους και στο γαλλικό κράτος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, στις 20 Μαρτίου.

Η εταιρεία McKinsey βεβαίωσε, το Σάββατο 26 Μαρτίου, ότι σέβεται τους γαλλικούς φορολογικούς κανόνες, διευκρινίζοντας ότι μία από τις θυγατρικές της είχε πληρώσει εταιρικό φόρο επί έξι χρόνια κατά την επίμαχη περίοδο κατά την οποία η Γερουσία την κατηγορεί για «φορολογική βελτιστοποίηση». Την προηγούμενη μέρα, η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε ότι είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για υποψία ψευδομαρτυρίας,  μετά την ακρόαση του Karim Tadjeddine, ενός από τους διευθυντές της McKinsey, σχετικά με τις φορολογικές πρακτικές αυτής της εταιρείας.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, γιατί η πολιτική περίοδος δίνει να λαβή για πολιτικάντικες υποψίες.

Πάντως από τώρα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι : όταν οι πολιτικοί στερούνται νέων ιδεών και προτάσεων για επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, καταφεύγουν στους τρισκατάρατους Συμβούλους.

Οποία υποκρισία !

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα