Με την βαρυσήμαντη παρέμβασή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Προκόπης Παυλόπουλος, έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «…Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική. Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους», ανέφερε.
Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε στην συνέχεια σε συνομιλητές του ότι μιλούσε ως καθηγητής της Νομικής και ανέπτυξε την έννοια της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης, όπως την αναλύει και στα συγγράμματά του καθώς επίσης ότι έχει ευθύνη απέναντι στους φοιτητές του και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Εν ολίγοις ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για την ΕΥΠ έχει ο πρωθυπουργός που είχε αναλάβει με νόμο την αρμοδιότητα.
Αν η αρμοδιότητα ανήκε σε κάποιον υπουργό, τότε θα μπορούσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη να αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός παραιτούμενος. Όπερ έδει δείξαι: Εφόσον ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη, τότε ανήκει στον ίδιο και δεν μπορεί να την μεταθέσει στον γραμματέα του.
Πριν τον κ. Παυλόπουλο έχει τοποθετηθεί για το θέμα ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιπλέον μίλησε και για ποινικές ευθύνες, δείχνοντας τον πρωθυπουργό. Ωστόσο η παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου έχει ευρύτερη σημασία. Καίτοι διευκρίνισε ότι μιλά σαν καθηγητής της Νομικής, η τοποθέτησή του έχει το κύρος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επιπλέον έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρώτος της τάξη υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και είναι παράγοντας της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ. Η ταραχή που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ενδεικτική. Το πώς θα απαντήσει το επιτελικό κράτος έχει την σημασία του, αν και η πρώτη αντίδραση είναι η προσπάθεια να υποβαθμιστεί και να εξαφανιστεί από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.
Το καίριο ερώτημα
Αν και η παρέμβασή του δεν είναι ικανή από μόνη της να σώσει την τιμή της δεξιάς παράταξης (που τείνει να χρεωθεί συνολικά ένα παρακρατικό σύστημα που καταλύει βασικές δημοκρατικές αρχές) και ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, ο κ. Παυλόπουλος απηχεί ένα σημαντικό τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και των στελεχών και ψηφοφόρων της ΝΔ. Έδωσε την χαριστική βολή στο αφήγημα του Μαξίμου ότι “ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε, έγινε ένα λάθος, μπορούμε να συνεχίσουμε”. Η κινητικότητα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι έντονη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον Κώστα Τζαβάρα θα υπάρξουν κι άλλες διαφοροποιήσεις βουλευτών, ενώ την δυσαρέσκειά τους διαμηνύουν προς το παρόν παρασκηνιακά και ευάριθμοι υπουργοί.
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει: Πόσο μπορεί να αντέξει ο πρωθυπουργός που χρεώνεται την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Οι πληροφορίες από κομματικά γραφεία επιμένουν ότι υπάρχουν κι άλλα στοιχεία για παρακολουθήσεις και θα βγουν στην δημοσιότητα, παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού κέντρου να τα πνίξει. Για επτά-οκτώ παρακολουθήσεις πολιτικών έκανε λόγο το δημοσίευμα της “Καθημερινής” την Κυριακή. Για επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις τριών δικών του στελεχών κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι γνωστή η ένθεν και ένθεν αντιπάθεια μεταξύ Μητσοτάκη με Παυλόπουλο. Ο πθ δεν τον είχε ψηφίσει για πρόεδρο και στη συνέχεια τον απέπεμψε. Είναι λογικό ο πρώην πρόεδρος να πυροβολεί κατά ριπάς τον πρωθυπουργό, αλλά είναι υπερβολή να εικάζεται ότι μπορεί να διώξει τον Μητσοτάκη. Μάλλον εκδηλώνει τα αισθήματα του και εκτίθεται με τις προσωπικές του πικρίες. Η ΝΔ πάντα υπέφερε από την εσωστρέφεια και τις αρχηγικές φατρίες. Τώρα ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο οι Καραμανλικοί και τραβούν το χαλί στους Μητσοτακικους.