του Σπύρου Κάνουρα.
Παραμεθαύριο, Κυριακή 21 Ιουνίου 2019, από τις 07:57 μέχρι τις 09:09 το πρωί (στη Θεσσαλονίκη), θα δούμε -καιρού επιτρέποντος- μια Μερική Έκλειψη Ηλίου. Κατά το μέγιστο του φαινομένου, στις 08:32, η κάλυψη του ηλιακού από το σεληνιακό δίσκο θα φθάσει (για τη Θεσσαλονίκη) στο 6,80% κατά εμβαδό ή στο 15% κατά διάμετρο.
Η εικόνα του εν εκλείψει Ήλιου θα είναι περίπου αυτή της φωτογραφίας μου, η οποία όμως είναι από μια άλλη έκλειψη που είχε συμβεί στις 11 Αυγούστου 1999 και την είχα παρατηρήσει από την Αλεξανδρούπολη προβάλλοντας με ασφάλεια τον Ήλιο επί λευκού πετάσματος μέσα από το χειροποίητο τηλεσκόπιό μου (Νευτώνιο 150 cm επί χειροκίνητης Ντοπσονιανής βάσης).
Η έκλειψη θα είναι για την Ελλάδα και την Κύπρο Μερική με την κάλυψη να είναι μεγαλύτερη όσο πιο νότια και ανατολικά και να ελαττώνεται προς τα βόρεια και δυτικά. Εντούτοις, σε μια στενή λωρίδα πλάτους μερικών μόλις δεκάδων χιλιομέτρων, η οποία θα ξεκινά από την κεντρική Αφρική, θα περνά από το νότο της Αραβικής χερσονήσου, και θα συνεχίζει προς Πακιστάν και βόρεια Ινδία, για να διασχίσει το Θιβέτ και την Κίνα, και περνώντας από την Ταϊβάν να χαθεί στον Ειρηνικό ωκεανό, η έκλειψη θα είναι ορατή ως Δακτυλιοειδής, με κάλυψη του Ηλιακού δίσκου που θα φθάνει στο 99%, αφήνοντας ένα λεπτό δακτυλίδι φωτός στην περιφέρειά του.
Δυστυχώς ο κορωνοϊός μας χάλασε τα σχέδια να μεταβούμε ως ελληνική ομάδα Κυνηγών Εκλείψεων στο Ομάν για να παρατηρήσουμε από εκεί τη δακτυλιοειδή έκλειψη, μαζί με τον καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Σουλτάνος Γκαμπούς της Μουσκάτ Ζάχο Ιωάννου και άλλους διεθνείς συνεργάτες μας. Εντούτοις, ο Δρ Ιωάννου, μαζί με εκεί συναδέλφους του θα παρακολουθήσουν την έκλειψη την οποία θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε μέσω του της διαδικτυακής τηλεόρασης ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ, μαζί με στιγμιότυπα της έκλειψης από Ελλάδα και διαρκή σχολιασμό από Έλληνες και ξένους ειδικούς.
Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για λεπτομέρειες! Εάν το επιτρέψει ο καιρός θα απολαύσουμε μια μνημειώδη εκπομπή.