Την Παρασκευή, ένα κανάλι στο Telegram δημοσίευσε, όπως είπε, «άκρως απόρρητα» έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ετοίμασε η Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Τα έγγραφα που διέρρευσαν υποστήριξαν την εκτίμηση της Ουάσιγκτον για τις υποτιθέμενες προετοιμασίες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας για επίθεση στο Ιράν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, όπως σημειώνουν τα Νέα της Τεχεράνης,  οι ΗΠΑ παρατηρούν το Ισραήλ να προετοιμάζεται για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι από τις 8 Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί το Ισραήλ να μεταφέρει σημαντικό αριθμό προηγμένων πυραύλων στην αεροπορική βάση Χατζερίμ νότια των κατεχόμενων εδαφών.

Στις 15 και 16 Οκτωβρίου, το καθεστώς μετέφερε περισσότερα όπλα στις αεροπορικές βάσεις Ramot David και Ramon.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επίσης μια μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτική άσκηση στις 15 Οκτωβρίου, στην οποία συμμετείχαν πολλαπλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων και Συστημάτων Αερομεταφερόμενης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS) που είναι ουσιαστικά ιπτάμενοι σταθμοί ραντάρ.

Το τηλεγραφικό κανάλι που ονομάζεται «Middle East Spectator» είπε ότι έλαβε τα έγγραφα μέσω μιας ανώνυμης πηγής στην ίδια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η πηγή αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον εαυτό της και ισχυρίστηκε ότι εργάζεται στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εξήγησε ο συλλέκτης ειδήσεων.

«Είμαστε ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και δεν είμαστε συνδεδεμένοι με καμία κυβερνητική οντότητα ή οργανισμό. Ασκούμε το πλήρες και αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ελευθερία του Τύπου».

Η αναφορά του καναλιού στο Telegram μετατράπηκε γρήγορα σε παγκόσμια καταιγίδα

Μέσα σε λίγες ώρες, η ιστορία φούντωσε στα πρωτοσέλιδα μεγάλων δυτικών και ισραηλινών ειδησεογραφικών πρακτορείων, τροφοδοτούμενη από τις φλόγες ανησυχίας από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Το CNN και το Axios ήταν τα πρώτα που άναψαν τις φλόγες, με το Axios να επικαλείται αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ανέφεραν ότι «ανησυχούν εξαιρετικά» για την υποτιθέμενη διαρροή.

«Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι η υποτιθέμενη διαρροή είναι εξαιρετικά ανησυχητική», ανέφερε το πρακτορείο, επαναλαμβάνοντας το αίσθημα ενός ανώτερου Ισραηλινού αξιωματούχου που επιβεβαίωσε τη διαρροή και τις «σοβαρές» επιπτώσεις της για το καθεστώς.

Ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που τελικά ασχολήθηκε με το θέμα ήταν ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση διενεργούσε έρευνα.

«Υπάρχουν κάποιες σοβαρές καταγγελίες», είπε ο Ρεπουμπλικανός στο CNN την Κυριακή. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα λάβω ενημέρωση για αυτό σε μερικές ώρες».

Ο Τζόνσον δεν σχολίασε την αυθεντικότητα των διαρροών, αλλά οι New York Times ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ιδιωτικά ότι τα έγγραφα ήταν αυθεντικά.

Τι δείχνουν οι διαρροές;

Παρά τη σοβαρότητα των απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το περιεχόμενό τους είναι απίθανο να αλλάξει την πορεία της πιθανής ισραηλινής δράσης εναντίον του Ιράν.

Από τότε που το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ περίπου 200 βαλλιστικών πυραύλων σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και βάσεις πληροφοριών στα κατεχόμενα εδάφη πριν από 20 ημέρες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος κλιμάκωσαν τη ρητορική τους, λέγοντας ότι θα κάνουν το Ιράν να πληρώσει ένα «οδυνηρό» τίμημα.

Ενώ η επίθεση του Ιράν στόχευε μόνο στρατιωτικές τοποθεσίες, οι Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν συζητήσει ανοιχτά μια σειρά από πιθανά χτυπήματα, από τη στόχευση στρατιωτικών βάσεων έως την καταστροφή της παραγωγής πετρελαίου και ακόμη και το χτύπημα πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Ιράν αμφισβητεί απευθείας το Ισραήλ από το δικό του έδαφος, μετά από μια παρόμοια αλλά λιγότερο ισχυρή επίθεση τον Απρίλιο.

Τώρα, με τη Χεζμπολάχ να προσθέτει στα δεινά του καθεστώτος χτυπώντας ένα στρατόπεδο ταξιαρχίας Γκολάνι και την κατοικία του πρωθυπουργού Νετανιάχου, η πίεση συνεχίζεται για την επόμενη κίνηση του Ισραήλ.

Αυτή η απόφαση έχει μνημειώδες βάρος: Οποιοδήποτε πιθανό χτύπημα κατά του Ιράν θα μπορούσε είτε να ενισχύσει τις θέσεις του καθεστώτος είτε, όπως έχουν προειδοποιήσει Ιρανοί αξιωματούχοι, να επιταχύνει την αντιληπτή παρακμή του Ισραήλ, μια τάση που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής τον περασμένο χρόνο.

Έτσι, ενώ τα έγγραφα πληροφοριών που διέρρευσαν σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ μπορεί να μην αλλάξουν την εξέλιξη των γεγονότων, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πηγή της διαρροής.

Εάν η πηγή της διαρροής είναι πράγματι άτομο εντός του Υπουργείου Άμυνας, όπως υποστηρίζει το κανάλι Telegram, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα βαθύ ρήγμα εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει μια σημαντική ομάδα στρατιωτικών αναλυτών και αναλυτών ασφαλείας που αντιτίθενται στις τρέχουσες πολιτικές των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Απηχώντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πολλούς ειδικούς, αυτά τα άτομα μπορεί να ανησυχούν βαθιά για την πιθανή υπνοβασία της Ουάσιγκτον στην καταστροφή, αποτυγχάνοντας να περιορίσει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Δυτική Ασία.

Ωστόσο, εάν μια κυβερνητική οντότητα βρίσκεται πίσω από τη διαρροή, οι επιπτώσεις γίνονται ακόμη πιο περίπλοκες.

Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιδιώκει να αποτρέψει μια πλήρη σύγκρουση ειδοποιώντας το Ιράν για πιθανή επίθεση του Ισραήλ.

Εναλλακτικά, το Ισραήλ μπορεί να διαδίδει σκόπιμα παραπληροφόρηση για να μπερδέψει το Ιράν.

Ή ίσως η Τεχεράνη σκόπιμα διαρρέει πληροφορίες, με στόχο να επιδείξει τις ανώτερες ικανότητές της στις πληροφορίες και να αποθαρρύνει την ισραηλινή επιθετικότητα.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ