1.-ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Μετά την αναγνώριση των κατεχομένων περιοχών απο τους αυτονομιστές, η Ρωσία επενέβη στην Ουκρανία. Αν υπήρχε μια ευκαιρία για την ειρήνη ήταν εκείνη η στιγμή. Η Ουκρανική κυβέρνηση εκτιμώντας την κατάσταση θα έπρεπε να αντιληφθεί πως αν δεν υλοποιήσει τις συμφωνίες του Μινσκ θα υφίστατο χειρότερα. Και τα χειρότερα, τα βιώνουμε. Αντι να προχωρήσει προς το Μινσκ προκάλεσε.
2.-ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο Ρωσικός στρατός εφήρμοσε τον Δόγμα Γερασίμοφ. Και το δόγμα αυτό ήταν γνωστό. Εισέβαλε απο τρείς πλευρές. Οι Ουκρανικές δυνάμεις ήταν αδύναμες να τον αντιμετωπίσουν και αυτό το γνώριζαν οι Ουκρανοί. Νομίζω πως οι Ρώσοι περίμεναν οι επιχειρήσεις να είχαν ολοκληρωθεί. Το γεγονός ότι συνεχίζονται είναι σε βάρος τους. Τι επιδιώκουν; Δημιουργία μιας εδαφικής συνέχειας ανατολικά απο την περιχή του Ντονμπάς ως την Κριμαία και δυτικά απο την Κριμαία ως την Υπερδνειστερία. Θα τα καταφέρουν; Θα δούμε.
Πάντως, δεν νομίζω οι Ρώσοι να θελήσουν να προσαρτήσουν τις περιοχές που θα καταλάβουν. Θα τις καταστήσουν όπως την Οσετία και την Αμπαχαζία. Η Κριμαία έχει προσαρτηθεί.
Οι επιχειρήσες στο Κίεβο παραπέμπουν στον έλεγχο της κυβέρνησης. Αν τα καταφέρουν, δεν αποκλείεται να τοποθετήσουν επικεφαλής της κυβέρνησης τον Γιανουκόβιτς, επικαλούμενοι ότι αποκατέστησαν μια τάξη που είχε διαταραχθεί παρανόμως το 2014.
3.-ΤΟ ΝΕΟ ΡΩΣΙΚΟ ΔΟΓΜΑ
Το 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης διαμορφώθηκε μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας σε βάρος της Ρωσίας. Ήταν ο μετασοβιετικός κόσμος. Αυτό που παρατηρούμε τις ημέρες αυτές είναι το τέλος αυτής της μετασοβιετικής εποχής.
Απο πλευράς Ρωσίας έχει ως βασικά σημεία την επιθυμία του ελέγχου του μετασοβιετικού χώρου όχι με την λογική της προσάρτησης αλλά της επιρροής και την υπαγόρευση σε χώρες που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ να μην τοποθετήσουν ΝΑΤΟϊκους ή αμερικανικούς εξοπλισμούς στο έδαφός τους. Και σε άλλες χώρες που επιθυμούν την ένταξη στην δυτική συμμαχία, να μην το κάνουν. Βρισκόμαστε, δηλαδή, ενώπιον μιας απαράδεκτης νέας κατάστασης. Ο ισχυρός να υπαγορεύει την βούλησή του σε διάφορες χώρες που θεωρεί δικές του.
Αν αυτή η νοοτροπία επικρατήσει η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με την γειτονική Τουρκία. Δεν κάνω καμιά σύγκριση αλλά επισημαίνω το πιθανό γεγονός.
Απο πλευράς δύσης δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία. Η μεν Ευρώπη είναι ανύπαρκτη, οι δε ΗΠΑ αναζητούν, ακόμη, απάντηση στο δίλημμα: να αντιπαρατεθούν με την Ρωσία, να την παρακάμψουν και να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους κατά της Κίνας ή να αντιπαρατεθούν και στις δύο. Προβλήματα έχουν και με τις δύο αλλά οι δυνάμεις τους σημερα δεν φθάνουν.
Δυνάμεις που θα νοιώθουν οτι απειλούνται θα επιχειρήσουν να συσπειρωθούν στην υπαρχουσα με άλλη δομή και λειτουργία συμμαχία ή θα δημιουργήσουν νέα, ή νέες. Πάντως, το σημερινό αμερικανοκρατούμενο ΝΑΤΟ δεν παρέχει προστασία σε κανέναν.
Αυτά προς το παρον. Τα υπόλοιπα στον αυριανό “Καφέ της Κυριακής”.
ΥΓ: το εν εξελίξει ανθρωπιστικό θέμα είναι τεράστιο. Είμαι κατά των εισβολέων. Και θεωρώ επικίνδυνο το νέο ρωσικό δόγμα.
Το κύρος της Ρωσίας έχει τρωθεί.
Το κύρος του κ.Πούτιν-και όχι της Ρωσίας- έχει ήδη τρωθεί και θα συνεχισθεί η φθορά του στο εσωτερικό ,ειδικά αν μετρηθούν πολλοί νεκροί και τραυματίες άμαχοι και αν προσφυγοποιηθούν – καταχείμωνο ακόμη-Ουκρανοί ο οποίοι θα αυξήσουν και την εναντίον του κατακραυγή και τον αντιρωσικό διχασμό των μέχρι προ 30ετών αδελφών λαών από της υπάρξεως της Ρωσίας των Σλάβων του Κιεβου τον 10ον μ.Χ αιώνα, που εκχριστιανίσθηκαν από τους Βυζαντινούς.
Φαίνεται όμως ότι ο επίμονος εκδυτικσμός της Ουκρανίας ενόχλησε ”θανάσιμα” την Ρωσική Ομοσπονδία ,ίσως γιατί και η Ουκρανία είναι μεγάλη χώρα ,με πολλές δυνατότητες, αλλά κυρίως γιατί μετά το 2014 η Ουκρανία επιδίωξε σε όλους τους τομείς- με πρώτο ο το γλωσσικό θέμα- όχι μόνο ”να απογαλακτισθεί” μετά από χίλια χρόνια από την Ρωσία ,αλλά και να γίνει εχθρική απέναντί της χώρα .
Πως λέμε η Ουκρανία είχε διαβεί τον Ρουβίκωνα η δε Ρωσία του κ.Πούτιν και όλης της σημερινής πολιτικής και στρατιωτικής ,αλλά ακόμη και της θρησκευτικής ηγεσίας έριξε τον κύβο και τώρα ”δεν ξέρει -δεν ξέρουμε που θα κάτσει”.
ΤΕΛΟΣ Ελλάς και Κύπρος -πέραν των άλλων-θα στερηθούν εφέτος τις χιλιάδες Ρώσων και Ουκρανών τουριστών.