Τα 10 λεπτά που θα κρίνουν το μέλλον του Κυπριακού

- Advertisement -

Απόψε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες – Ώρα ξεκαθαρίσματος για Κυπριακό – Επανάληψη θέσεων από τον Πρόεδρο – Προσδοκίες για διαφωτιστική παρέμβαση από πλευράς Γενικού Γραμματέα για το μέλλον της διαδικασίας

Την πλήρη ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών θα τονίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αποψινή συνάντηση που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η επαφή θα γίνει στον 27ο όροφο του κτιρίου του διεθνούς Οργανισμού στις 22:40 (15:40 τοπική) και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει 10 λεπτά.

Παρά τα προσκόμματα που βάζει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσέρχεται στη συνάντηση με θετική διάθεση και πρόθεση να ζητήσει από τον Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει σε τριμερή για το Κυπριακό. Άλλωστε κατά τις βολιδοσκοπήσεις που προηγήθηκαν ο Πρόεδρος απάντησε θετικά για μια σειρά από ημερομηνίες που μπήκαν στο τραπέζι για τον Οκτώβριο.

Απόψε θα επαναλάβει την προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη από το σημείο όπου διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Με βάση το πλαίσιο που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συγκλίσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Θα τονίσει ότι ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, που θα συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Όπως επίσης και το γεγονός ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να θεωρείται λύση ή επιλογή.

Για αυτό και θα απορρίψει κατηγορηματικά την τουρκική αξίωση για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και λύση δύο κρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εν συντομία θα αναφερθεί σε ενέργειες που έγιναν από την ελληνοκυπριακή πλευρά προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο. Τα μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους, τις προτάσεις για ΜΟΕ και τα βήματα που έγιναν για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πλήρη αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί πως λειτουργεί εποικοδομητικά με αδιέξοδες προτάσεις όπως την απαίτηση για απευθείας πτήσεις, εμπόριο και επαφές.

Το επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του ίδιου του Γενικού Γραμματέα. Λόγω περιορισμού στο χρόνου, το ζητούμενο είναι να γίνει μια συγκεκριμένη συζήτηση για τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με το επόμενο βήμα. Δηλαδή μια κοινή συνάντηση των δύο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Το πιο σημαντικό δεδομένο είναι πως σε πλήρη αντίθεση με την πορεία που ακολουθεί ο Ερσίν Τατάρ, ο Γενικός Γραμματέας παραμένει δεσμευμένος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο. Μακριά από νέες ιδέες που μονομερώς προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι η τουρκική πλευρά, πιέζοντας για αλλαγή της μορφής λύσης.

Για το δεύτερο καθοριστικό δεκάλεπτο για το Κυπριακό θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Σάββατο, όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες θα υποδεχθεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Μέσα στην εβδομάδα θα έχει συναντήσεις και με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι θα έχουν και μεταξύ τους συνάντηση αύριο στις 18:40 (11:40 ώρα Κύπρου).

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα