Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
Αυτό μετέδωσε ο δημοσιογράφος Allan Kaval στις 10-3-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LE
MONDE, συμπληρώνοντας τηλεγραφικά τα εξής : «Ο στρατός της Άγκυρας και οι σύμμαχοί του της Συρίας βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ίδια την πόλη. Η ανθρωπιστική κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα». Μάλιστα για του λόγου το αληθές στο σχετικό ρεπορτάζ του δημοσιεύει και μια φωτογραφία με σύριους συμμάχους των τούρκων να προελαύνουν, πάνω σε αγροτικό όχημα, ανατολικά της πόλης Jinderes στις 8 Μαρτίου. Αφού άντεξαν σχεδόν 50 μέρες, οι κουρδικές αμυντικές γραμμές υποχωρούν μπροστά στο Αφρίν. Την Παρασκευή 9 Μαρτίου, τα τουρκικά στρατεύματα και οι Σύριοι σύμμαχοί τους – μια ομάδα ισλαμιστικής τάσης – πάτησαν το πόδι τους στο Jinderes, μια τοποθεσία κλειδί που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αφρίν, επί της οδού που οδηγεί στα τουρκικά σύνορα. Η τελική κατάληψη του Jinderes θα σημάνει μια καμπή στη μάχη, αφού οι κουρδικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας που συνορεύει με την Τουρκία. Για τους Κούρδους, η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη στα βορειοανατολικά του θύλακα. Σε αυτόν τον άξονα, τα τουρκικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους βρίσκονταν την Παρασκευή λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από την πόλη του Αφρίν και οι συγκρούσεις, συνοδευόμενες από αεροπορικές επιθέσεις, συνεχίζονταν σε χωριά στην ενδοχώρα.
Αιχμή του δόρατος κατά της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, εταίροι του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, οι νικητές των τζιχαντιστών στην Rakka, οι Μονάδες προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) υπερασπίζονται το Afrin χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Για αυτό και τους φοβάται τόσο πολύ ο Ερντογάν. Γιατί είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν ούτως ή άλλως.
Πολιτικές απώλειες
Οι Μονάδες προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) θεωρούνται από την Τουρκία ως παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) με το οποίο το τουρκικό κράτος βρίσκεται σε πόλεμο στην επικράτειά του. Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως υπαρξιακή απειλή τη δημιουργία μιας οντότητας υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων στα νότια σύνορά της. «Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε τις Μονάδες YPG όπου κι αν βρίσκονται. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας πρέπει να κατανοήσουν ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε μια τουρκική διπλωματική πηγή.
Η επιχείρηση κατά του Αφρίν πήγαινε με βήμα σημειωτόν κατά τις πρώτες εβδομάδες. Αλλά οι πρόοδοι των τελευταίων ημερών κάνουν τον τοπικό πληθυσμό να φοβάται μια κατάσταση πολιορκίας. «Οι Άνθρωποι από χωριά κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό και από ένοπλες ομάδες έχουν καταφύγει στο κέντρο της πόλης. Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί πολύ. Οι οικογένειες κρύβονται σε κελάρια, άλλοι κοιμούνται στους δρόμους ή σε κτίρια υπό κατασκευή», λέει ο Mohammed Kamal, κάτοικος του Afrin, που συνδέθηκε με τον παραπάνω ρεπόρτερ μέσω WhatsApp. Οι τηλεφωνικές κλήσεις διακόπτονται, αλλά ορισμένα σπίτια εξακολουθούν να συνδέονται με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω δορυφορικών συνδέσεων στο Internet.
Η ανθρωπιστική κατάσταση μέσα στην πόλη προβλέπεται να επιδεινωθεί. «Το δίκτυο διανομής νερού υπέστη ζημιές από τις μάχες, το τρεχούμενο νερό κόβεται στο Αφρίν», λέει ο Mohammed Belo, δημοσιογράφος στο Afrin. Οι μη στρατιωτικές απώλειες συνεχίζονται. «Υπάρχουν καθημερινά τραυματίες και θύματα αμάχων στην περιοχή», λέει ο Nezmi Ebdo, γιατρός στο κύριο νοσοκομείο του θύλακα. Την Πέμπτη, τρία παιδιά χτυπήθηκαν κοντά στο Αφρίν από μια έκρηξη της οποίας η προέλευση – πυροβολικό πυροβολαρχίας ή αεροπορική επίθεση – ήταν ασαφής, σύμφωνα με τον γιατρό.
Η δυσανάλογη χρήση βίας από την Άγκυρα
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH) εκτιμά ότι περίπου 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής στη Συρία στις 20 Ιανουαρίου 2018. Οι ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch κατέγραψαν επίσης αρκετές περιπτώσεις θανάτων πολιτών, επισημαίνοντας τη δυσανάλογη χρήση βίας από τον τουρκικό στρατό. «Μερικοί άνθρωποι θέλουν να φύγουν», λέει ο γιατρός Nezmi Ebdo, «αλλά οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνουν στη γη τους για την ώρα».
Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι προς το συμφέρον των κουρδικών αρχών του Afrin να αδειάσει από τον πληθυσμό του και να αφήσει μόνους τους μαχόμενους που θα είναι στρατιωτικά πολιορκημένοι. «Η απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στρατιωτικά, λέει ένας ανώτερος κούρδος αξιωματούχος, αλλά η κατάσταση είναι κακή. Βαλλόμεθα από αεροπορικές επιθέσεις, από πυροβολικό και από βαρέα όπλα … Πολιτικά, δεν έχουμε καμία υποστήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη και την Αμερική».
Τα στρατεύματα που ήρθαν στο Αφρίν από τα εδάφη που κατέχονται από τις κουρδικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους ανατολικότερα, φθάνουν κατά τρόπο διακεκομμένο μέσω ελεγχόμενων από το συριακό καθεστώς περιοχών που τις χωρίζουν από το Αφρίν. Η Δαμασκός επέτρεψε επίσης την ανάπτυξη πιστών πολιτοφυλακών υπέρ των Κούρδων. Αλλά καμία από αυτές τις ενισχύσεις δεν μπορεί να είναι αρκετή για να αντιστρέψει την υφιστάμενη τάση.
Για αυτό και οι κουρδικές δυνάμεις έχουν σταματήσει να αγωνίζονται ενάντια στους τζιχαντιστές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό το «λειτουργικό διάλειμμα», που αναγνωρίζεται από το Πεντάγωνο, είναι ένας τρόπος για να κατανοήσουν οι δυτικοί σύμμαχοί τους την αχαριστία τους.
Ας μην πούμε ενδεχομένως αύριο ότι δεν γνωρίζαμε, Κράτος και Έλληνες, τι επιφυλάσσει στους εχθρούς του ο Ερντογάν και τρέχουμε και δεν φτάνουμε…Και μη ξανακούσουμε να μας λένε κάποιοι ότι πήγαν στην Τουρκία για να προσκυνήσουν και να αγοράσουν φτηνά δερμάτινα.