Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα από τη Δύση και η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που δέχεται για άλλη μια φορά αιτήματα.

Η Αθήνα δέχεται πιέσεις για παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1. Στο «στόχαστρο είναι ΤΟΜΑ που αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τα αποθέματα του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα, για να είναι στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να είναι στις πρώτες χώρες που έστειλε όπλα στην Ουκρανία: Καλάσνικοφ, RPG-18 εκτοξευτήρες και πυρομαχικά, ήδη από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Οι Αμερικανοί βρήκαν ευκαιρία να πιέσουν να «ξεφορτωθεί» η Ελλάδα ρωσικά όπλα. Τα οποία μάλιστα, αγοράστηκαν από τη Μόσχα με σαφή -ως είθισται- ορισμό στα συμβόλαια για τον τελικό χρήστη του οπλικού συστήματος.

Τώρα οι Ουκρανοί έβαλαν στο «μάτι» τα BMP-1 (αλλά και τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου OSA-AK) καθώς θα μπορούσαν να παραχωρηθούν δίχως προβλήματα αδειοδότησης. Και αυτό γιατί την έγκριση για την εξαγωγής τους θα πρέπει να δώσει το Βερολίνο.

Κατά μία εκδοχή, η Αθήνα εμφανίζεται επιφυλακτική καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι πολίτες είναι αντίθετοι στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Κατά μία άλλη, «παζαρεύει» με τους Αμερικανούς για αντικαταστήσει τα ΤΟΜΑ BMP-1 από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, θα υποστεί τα απόνερα μιας νέας δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης, αλλά και της Ρωσίας που έχει βάλει για τα καλά την Ελλάδα στις «μη φιλικές χώρες».

https://www.militaire.gr/ta-toma-bmp-1-toy-ellinikoy-stratoy-thelei-i-oykrania-ti-tha-kanei-i-athina/