ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

- Advertisement -

του Δημήτρη Τσαϊλά Υπναυάρχου ε.α.

Συρία: ένα περίπλοκο πλέγμα περιφερειακών και διεθνών συμφερόντων

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου, αλλά οι προκλήσεις που έρχονται είναι τρομακτικές. Η οικοδόμηση ενός νέου καθεστώτος που να είναι σταθερό, χωρίς αποκλεισμούς και να ανταποκρίνεται θα απαιτήσει την αντιμετώπιση πολλών κρίσιμων στοιχείων, ειδικά στη δημιουργία ενός ασφαλούς και περιβάλλοντος, το οποίο είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε πρόοδο.

Στη Συρία η μεγαλύτερη απειλή προς το παρόν βρίσκεται στο βορρά. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία πιέζουν σκληρά εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν θέλει να απωθήσει τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη και τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Μια ανακωχή με τη μεσολάβηση της Αμερικής μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων έχει καταρρεύσει. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ τους. Η Τουρκία δεν το κρύβει ότι στόχος της είναι η εξάλειψη των κουρδικών δυνάμεων. Αλλά η Άγκυρα και οι σύμμαχοί της δεν φαίνεται να κάνουν μεγάλη διάκριση μεταξύ των συγκεκριμένων κουρδικών δυνάμεων και των Κούρδων γενικότερα. Σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν επίσης κίνδυνοι. Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι ο Άσαντ δεν είχε ετοιμάσει δυνάμεις «εθνοφυλακής». Ακόμα κι αν δεν είναι οργανωμένες, μπορεί να αναδυθούν αυθόρμητα ή να ξυπνήσουν τα κοιμισμένα κύτταρα του Ισλαμικού Κράτους. Θυμηθείτε στο Ιράκ, οι Φενταγίν του Σαντάμ ξεκίνησαν την εξέγερση κατά της αμερικανικής κατοχής που συνέχισε το Ισλαμικό Κράτος. Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο για δολοφονίες εκδίκησης. Εάν είναι αληθές για τον ομαδικό τάφο κοντά στη Δαμασκό που όπως λέγεται περιέχει 100.000 πτώματα, αυτό σημαίνει σχεδόν 400.000 άνθρωποι με κίνητρα για εκδίκηση. Η ενοποίηση των πολλών ένοπλων ομάδων υπό τη νέα συριακή κυβέρνηση θα είναι μια μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητα. Η HTS ανακοίνωσε την πρόθεσή της να το κάνει. Αλλά θα χρειαστεί να πείσει τους ηγέτες των ανταρτών και να βρει τους πόρους για να πληρώσει τους μαχητές. Επίσης θα χρειαστεί να αποστρατεύσει πολλούς από αυτούς και να τους ενσωματώσει στην πολιτική ζωή.

Η Συρία αντιμετωπίζει τώρα δύο κύριες προκλήσεις μια στο Βορρά και την άλλη στο Νότο. Στο Βορρά είναι η τουρκική προσπάθεια να καταστρέψει τους κουρδικούς θεσμούς. Στο Νότο γίνεται η προσπάθεια καταστροφής των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων του Συριακού Αραβικού Στρατού, τον οποίο το Ισραήλ βομβαρδίζει. Επιπλέον, το Ισραήλ έχει καταλάβει μια ουδέτερη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν που ευρίσκοντο υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ. Η ηγεσία του HTS δεν είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το Ισραήλ, παρόλο που ορισμένα από τα στελέχη του θα ήθελαν να το κάνουν. Το HTS θέλει να φέρει τα κουρδικά σώματα υπό την εξουσία της Δαμασκού. Οι Κούρδοι είναι επιδεκτικοί. Δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία ή την ένωση με τους Κούρδους στο Ιράκ. Αλλά η Τουρκία έχει ορκιστεί να προσπαθήσει να καταστρέψει τους κουρδικούς θεσμούς. Αυτή είναι μια σοβαρή απειλή και θα μπορούσε να περιπλέξει πολύ τη μεταπολεμική κατάσταση. Η Ρωσία φαίνεται να αποσύρει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της μέσων από τη Συρία. Το Ιράν το έχει ήδη κάνει. Οι ΗΠΑ προς το παρόν διατηρούν τα στρατεύματά τους για την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων. Οι Αμερικανοί θα θελήσουν να αποσυρθούν, αλλά δεν θα το κάνουν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο. Το τι θα κάνει δεν είναι ξεκάθαρο.

Ενώ η πτώση του καθεστώτος Άσαντ δημιουργεί μια ευκαιρία για ανανέωση, η πορεία προς τα εμπρός απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας, της ενότητας και της δικαιοσύνης. Η εξισορρόπηση της άμεσης σταθερότητας με τη μακροπρόθεσμη οικοδόμηση θεσμών θα είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το νέο καθεστώς αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο το θέμα με την τουρκο-κουρδική ένταση πρέπει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον μας καθώς εκτιμάται να παίξει σημαντικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι μέλος και ερευνητής του Institute for National and International Security, του Strategy International και του Research Institute for European and American Studies.

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα