Στη στρατιωτική κινητικότητα της Ελλάδας στους αιθέρες του Αιγαίου και κυρίως στα νησιά του εστιάζουν την προσοχή τους τουρκικές πηγές. Ωστόσο, η πρόθεση της Αγκυρας, τουλάχιστον σε επίπεδο διαρροών, δεν φαίνεται να είναι η περαιτέρω κλιμάκωση
Στη στρατιωτική κινητικότητα της Ελλάδας στους αιθέρες του Αιγαίου και κυρίως στα νησιά του εστιάζουν την προσοχή τους τουρκικές πηγές. Ωστόσο, η πρόθεση της Αγκυρας, τουλάχιστον σε επίπεδο διαρροών, δεν φαίνεται να είναι η περαιτέρω κλιμάκωση.
Παράλληλα, τα δημοσιεύματα περί των σχεδίων της Αθήνας για «κλείδωμα του Αιγαίου» με φρεγάτες και αντιαεροπορικά συστήματα που θα τοποθετηθούν σε νησιά του πελάγους μελετώνται προσεκτικά από τη γειτονική χώρα. Αναφέρουν, μάλιστα, πως η δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας και οι εκπαιδευτικές πτήσεις συνεχίζονται κανονικά στη «Γαλάζια Πατρίδα», δίχως να γίνονται διαρροές προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η βασική πολιτική εντολή είναι να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, καθώς αυτό ήταν το μείζον πολιτικό συμπέρασμα που προέκυψε μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, στην τουρκική πλευρά τονίζουν ότι τα μέλη της αποστολής του ελληνικού υπουργείου Αμυνας δεν μετέβησαν στην Αγκυρα εντός του Απριλίου, όπως είχε αποφασιστεί, για να συζητηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επισημαίνουν, δε, ότι υφίσταται πρόσκληση σε αναμονή από τα τέλη του 2021. Ισχυρίζονται, επίσης, πως η ελληνική πλευρά δεν βοηθάει στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και παρατηρούν ότι η Αθήνα με κάθε ευκαιρία κατηγορεί την Τουρκία και για θέματα που δεν είναι αμιγώς ελληνοτουρκικά: το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά και το γεγονός του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας. Στην Αγκυρα υποστηρίζουν ότι και η ελληνική πλευρά προχωρεί σε παραβιάσεις στο Αιγαίο και, όπως μας επισήμαναν, η τουρκική απάντηση είναι, συνήθως, ιδιαίτερα έντονη.
Οι εκλογές του 2023