ΤΑ ΑΣΦΑΙΡΑ ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

- Advertisement -
1.-Υπάρχει ένας ορυμαγδός πυροβολισμών κατά της Τουρκίας. Αμφισβητείται, ακόμη, και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Οι πυροβολισμοί έχουν δύο χρονικά όρια. Τις εκλογές στη γειτονική χώρα και την έγκριση της εισόδου Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πιέζοντας τον Ερντογάν οι δυτικοί έχουν την ψευδαίσθηση πως θα χάσει τις εκλογές. Πιέζοντας για την έγκριση της εισόδου Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ οι δυτικοι δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει με ποιον έχουν να κάνουν. Το θετικό είναι ότι σιγά σιγά η Δύση μαθαίνει.
2.-Η Τουρκία βρίσκεται στα όρια να ξεπεράσει την Παγίδα του Θουκυδίδη. Η Δύση δεν μπορεί, πλέον, να την ελέγξει. Ούτε με εξωτερικές κινήσεις, ούτε με εσωτερικές. Την πίεση που ασκείται στην οικονομία του ο Ερντογάν την ελέγχει. Όπως και τα μέτωπα που άνοιξε, ή του άνοιξαν. Στο εσωτερικό δεν πρόκειται να βρεθεί ούτε ένας που να ξαναβάλει το κεφάλι του σε ένα πραξικόπημα. Πάνω απο το 70% του πληθυσμού είναι αντιμαερικανοί. Και ο αντιαμερικανισμός διατρέχει και το στράτευμα.
3.-Σηκώνοντας την σημαία του αντιαμερικανισμού ο Ερντογάν κερδίζει πόντους στις εκλογές. Μετά τις εκλογές θα ρίξει την ένταση. Θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ διότι δεν μπορούν να τον διώξουν. Ο Ερντογάν έχει ανάγκη το ΝΑΤΟ για τους εκβιασμούς του και για να πουλάει εκδούλευση στους νέους συνομιλητές του (Ρωσία, Κίνα). Τον θέλουν, όμως, και στο ΝΑΤΟ διότι προσφέρει στρατό όχι εκεί που δεν τον συμφέρει, όπως στον ουκρανικό πολεμο, αλλά εκεί που θέλει ο ίδιος. Σε αντίθεση με την Τουρκία η ελληνική ανταπόκριση σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι χαμηλή. Αυτά εκτιμώνται στην θεσμική μνήμη της Συμμαχίας. Γύρω απο αυτό το στερεότυπο περιστρέφεται η γραφειοκρατία των ΗΠΑ και δεν θα αποκλίνει απο αυτό. Φαίνεται απο τις ανακοινώσεις που εκδίδει το State Department.
4.-Αυτήν την αμερικανική ψευδαίσθηση ο Ερντογάν- που κατά πάσαν πιθανότητα θα κερδίσει τις εκλογές- θα την εκμεταλλευτεί. Δεν πρόκειται να επιστρέψει, όπως πριν το μπαϊράκι που σήκωσε, στο δυτικό μαντρί. Θα συμμετέχει με τους όρους που θα επιβάλλει ο ίδιος.
5.-Αυτοί οι όροι μπορεί να περιλαμβάνουν και πιέσεις στην Ελλάδα υπέρ της Τουρκίας.
6.-Τι πρέπει να κάνουμε ως Ελλάδα:
-Να διαγνώσουμε, κατ αρχάς, αν μας συμφέρει και αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο της πρώτης γραμμής άμυνας της Δύσης προς την Ανατολή.
-Αναλόγως της εκτίμησης που θα κάνουμε θα πρέπει να συνταχθούμε με τις ατλαντικές δυνάμεις που συμφωνούμε.
7.-Όσο η Τουρκία παραμένει με την δυναμική του σήμερα, θα αποτελεί διαρκή απειλή. Υπάρχει εκτίμηση στη δύση ότι η Τουρκία πρέπει να διασπασθεί σε τρία μέρη. Το κουρδικό, το ανατολικό και το δυτικό. Αυτήν την τριχοτόμηση- απο την οποία θα ησυχάσει η περιοχή- δεν την θέλει κανείς στην Τουρκία. Ίσως, ούτε και οι Κούρδοι. Οι ευφυέστεροι των Κούρδων πιστεύουν πως η πληθυσμιακή τους δυναμική θα τους κάνει κάποια στιγμή κυρίαρχους στην Τουρκία. Θέλουν ολόκληρη την Τουρκία, όχι, μόνο, τις περιοχές που θεωρούνται το τουρκικό κουρδιστάν. Οι Κούρδοι είναι οι αρχαίοι Μήδοι επι των οποίων επικάθησαν οι Πέρσες και ήλεγξαν τον λαό τους σε ηγετικό επίπεδο. Όπως οι Βάραγκοι τους Ρως. Σύνηθες φαινόμενο. Οι Βάραγκοι ήταν σκανδιναυικό φύλο.
Η κοιτίδα των Ρως ήταν το Κίεβο εναντίον του οποίου πολεμούν οι σημερινοί Ρώσοι. Οι Σκανδιναυοί που προμήθευσαν στους Ρώσους την αρχαία ηγεσία τους βρίσκονται, σήμερα, απο την πλευρά που τους αντιμάχεται.
8.-Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο κατακερματισμός της κοινωνίας της, ο εκφυλισμός της και η διχόνοιά της. Η ηγεσία της είναι μετρίων δυνατοτήτων και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της διοίκησής της είναι ο συγκεντρωτισμός, η διαφθορά και η λογική του ημετέρου. Έχει, επι πλεον, μια φθίνουσα πληθυσμιακή εξέλιξη. Εν ολίγοις η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά να γίνει μια υποτελής, εξαρτημένη χώρα, ανίκανη να επιβιώσει μόνη της.
9.-Τα πυρά της Δύσης προς την Τουρκία είναι άσφαιρα όσο δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει απο αυτήν. Πάντως, επιστροφή στον προτεραία, αποκλείεται. Ας το έχουν υπόψη και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα.
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα: Η Τουρκία ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο παιδί των Αμερικανών. Γιατί τόσος αντιαμερικανισμός και δη στο στράτευμα; Αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα δικαιολογείται. Στην Τουρκία όμως;

    Δεν πιστεύω ότι η Δύση δεν ξέρει με ποιον έχει να κάμει. Πάντα το ήξερε, από τον Α’ΠΠ και μετά, απλώς έκρινε και κρίνει ότι χρειάζεται την Τουρκία και μάλιστα πολύ περισσότερο από την Ελλάδα, την οποία έχει δεδομένη.

  2. Με την πολυκομματική Δημοκρατία ,που είναι το καλύτερο ,-ελλείψει καλυτέρου-, πολίτευμα (και φυσικά όταν δεν εκτρέπεται σε Λαοκρατία), οι δυνατοί γεωπολιτικοί παίκτες και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση κατορθώνουν με τις ανά 4ετίαν γενικές εκλογές την αλλαγή κυβερνήσεων και συνεπακόλουθα πολιτικών και για εσωτερικά και κυρίως για εξωτερικά θέματα.
    ”Κουράζονται” όμως όταν οι ίδιοι ηγέτες εκλέγονται για τρίτη 4ετία και ”παίρνουν λίγο παραπάνω θάρρος”, γιαυτό και προσπαθούν με τα ”σύγχρονα μέσα” να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους- και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουν- ,είτε ενθαρρύνοντας τους λαϊκιστές των Αντιπολιτεύσεων ,ή, φέροντας στην επιφάνεια πραγματικά ή, εφευρισκόμενα σκάνδαλα των κυβερνήσεων . Στην Ελλάδα μας το ζούμε αυτό από το 1963 και επειδή είδαν οι όποιοι ενδιαφερόμενοι ότι ”το θέλει και ο ..λαράκος μας” το επαναλαμβάνουν.
    Ούτως εχόντων των πραγμάτων πολύ λογικό είναι όλοι οι δυνατοί γεωπολιτικοί παίκτες -και κυρίως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ- να ενδιαφέρονται πολύ για τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία ,όταν μάλιστα διαπιστώνουν την ανυπαρξία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για εκπροσώπησή τους με ηγέτη που να μπορεί να κερδίσει τον κ.Ερντογάν, διότι το ΝΑΤΟ αλλάζει στρατηγική μετά τον ΡωσοΟυκρανικό πόλεμο ,η λήξη του οποίου είναι ακόμη άδηλη και διότι αδυνατεί να δώσει αρνητική απάντηση στην θέληση των λαών της Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στην Συμμαχία, φοβούμενοι την επιθετικότητα της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου Ρωσίας ,που ελέγχει πλήρως τον βόρειο αρκτικό χώρο, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για νέες πολεμικές περιπέτειες.
    Ο κ.Ερντογάν ,κυρίαρχος εκλογικά στην πολυκομματική Τουρκία μια 20ετία , την οποία μάλιστα κατέστησε με δημοψήφισμα σε Προεδρική Δημοκρατία (χωρίς πρωθυπουργό όπως οι ΗΠΑ ) επιδιώκει -και απ’ ότι φαίνεται- θα κερδίσει και δεύτερη 4ετία ως Πρόεδρος ”δικτάτορας” χωρίς το αντίβαρο του Αμερικανικού Κογκρέσου ,αλλά στη συνέχεια όντας σίγουρα έξυπνος και ρεαλιστής -αφού θα έχει παγιώσει την Προεδρική Δημοκρατία στην Τουρκία- θα ”τα βρει με την Δύση” -μέχρι και ανάλογο δημοψήφισμα θα προκαλέσει-γιατί γνωρίζει καλύτερα από κάθε Τούρκο πολιτικό ότι η τουρκική οικονομία είναι ”σφιχταγκαλιασμένη” με την Δύση και ο λαός της Τουρκίας μισεί θανάσιμα τους Ρώσους , με τους οποίους πολέμησε και νικήθηκε από το 1568-1878 .
    Την Ελλάδα μας , -η οποία μετά το 1922 κατέστη ένα μικρό κράτος στην Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο- δεν την επιτρέπουν οι δυνατοί γεωπολιτικοί παίκτες να ασκεί υψηλή πολιτική για να μη ”μπλέκεται στα πόδια τους” γιατί έχει και ανοιχτά προβλήματα (Κυπριακό ,Οικουμενικό Πατριαρχείο και ”Μακεδονικό ”) – δεν θα την εγκαταλείψουν όπως το 1919-1922 (την βοήθησαν εξ’ άλλου απολύτως το 1945 στην Γιάλτα και στον καλούμενο ”εμφύλιο του 1946-49) ,αλλά ούτε και θα την αφήσουν να οραματίζεται την κυριαρχία της στο Αιγαίο και ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κυριαρχούσε μέχρι το 1204 , οπότε θα επηρεάζουν αναλόγως και τις πολιτικές ηγεσίες σε Ελλάδα και Κύπρο όχι τώρα πια για υποχωρήσεις-όπως στο φκιαχτό Μακεδονικό- αλλά για λειτουργική λύση στο Κυπριακό ,χωρίς να απομονωθεί η Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο .
    Στο Αιγαίο μάλλον δεν θα επιμείνουν γιατί θα εναντιωθούν προς το Δίκαιο της Θάλασσας και γιατί έχουν πειστεί πια από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι η Ελλάς ”θα κάψει το πάπλωμα” για το ΑΙΓΑΙΟ μας την κοιτίδα του ένδοξου ιστορικού και πολιτιστικού παρελθόντος μας, γιαυτό και μας ενισχύουν με σπουδαίες Αμυντικές Συμφωνίες.
    Οι Έλληνες να αποφεύγουμε να εκλέγουμε κυβερνήσεις ,χωρίς την πρώτη υπόσχεσή τους ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα υπογράψουν Ελληνοτουρκική Συμφωνία διανομής του Αιγαίου και ότι θα πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων γιαυτό και για την Θράκη μας.
    ΤΑ ΙΜΙΑ ΤΟΥ 1996 ,Η ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΟΥ 1997 , ΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΤΟΥ 1999 -ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΤΟΥ 2018- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
    Υ.Γ ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΣΤΕ ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΤΟΝ Κ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΠΕΔΕΙΚΝΥΕ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΟΥ ”ΤΏΠΑΙΖΕ”ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974-1985 ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΜΕΤΑ ΧΑΡΑΣ ”ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ” .
    ΑΘΑΝΑΤΗ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ .

  3. Η τουρκία κάμει τις επιλογές της αλλά πληρώνει και το ανάλογο τίμημα. Συμμετέχει, όχι μόνο φιλολογικά, στο νατο στο πεδίο των μαχών και επιπλέον αντέχει εδώ και καιρό απώλειες σε ανθρώπους όπως και επίσης σε αυτή την τρομερή πίεση του πληθωρισμού (στην χώρα μας θα είχαμε ήδη εμφύλιο πόλεμο από την εποχή της κρίσης εάν δεν αποδημούσε ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού).

    Εμείς θέλουμε να είμαστε μέλη στο νατο εκ του ασφαλούς.

    • Σε ποιο πεδίο των μαχών συμμετέχει ή συμμετείχε ποτέ η Τουρκία με το ΝΑΤΟ; Δεν θυμούμαι κανένα. Το ότι εμείς αποφεύγομε τούς πολέμους, ή έστω και τις απλές συγκρούσεις, είναι γεγονός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα