Φωτογραφία: Ο Ερντογάν και οι νέοι του σύμμαχοι: Απο δεξιά: Ιλχάν Αλίγιεφ, Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν, Ιμαμαλί Ραχμάν, Πρόεδρος Τατζικιστάν, Βλαντιμίρ Πούτιν Πρόεδρος Ρωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, Πρόεδρος Λευκορωσίας, Ιμπραχίμ Ρεϊζί, Πρόεδρος Ιράν.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ποια σημασία έχει η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της Κύπρου, η οποία, επιβλήθηκε, μάλιστα, το 1987, σε μια εποχή ουδέτερη για το κυπριακό;
Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως στρατιωτικά, υπο προϋποθέσεις, είναι δυνατή η ανακατάληψη των κατεχομένων. Κατάλληλοι εξοπλισμοί, φρόνημα, αποφασιστικότητα, καλός σχεδιασμός, διεθνής ενθάρρυνση, ενδεχομένως, και βοήθεια, μπορεί να φέρουν θετικά αποτελέσματα.
Άλλοι, προσδίδουν στην απόφαση πολιτική σημασία και βαρύτητα.
Με βάση τις θέσεις όλων των κυπριακών κομμάτων, η στρατιωτική λύση στο κυπριακό έχει αποκλεισθεί. Επιλεγμένες επιλογές, όμως, που θα ενίσχυαν την άμυνα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης προς τις ελεύθερες περιοχές δεν αποκλείονται.
Είναι, όμως, αυτές οι επιλογές τόσο επείγουσες ώστε να δικαολογείται η μεγάλη ικανοποίηση και η έντονη τουρκική δυσαρέσκεια;
Περισσότερο πιθανή μου φαίνεται η ερμηνεία που έδωσε ο φίλος δημοσιογράφος Δημήτρης Αγάδης: οι αμερικανοί θέλουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Πιστεύω αυτήν την ερμηνεία διότι ταιριάζει με την γεωπολιτική ανάλυση που σας παρουσίασα ως το νέο μέτωπο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή: απο τον Βερίγγειο Πορθμό ως το Σουέζ. Με την Τουρκία απο την πλευρά της Ανατολής.
Αδύναμος κρίκος αυτής της γραμμής είναι η Ανατολική Μεσόγειος.
Η Κύπρος, μόνη της, δεν μπορεί να υποστηρίξει αμυντικά την ύπαρξή της. Η Ελλάδα είναι, μόνο λόγια στην στρατιωτική υποστήριξη της Μεγαλονήσου. Το Ισραήλ, για δικούς του λόγους παρέχει κάποια υποστήριξη. Άρα, η αμερικανική παρουσία στην Κύπρο θα παρείχε ασφάλεια. Και θα ενίσχυε την γραμμή.
Για να μην είμαστε αφελείς, οι Αμερικανοί το κάνουν για δικό τους συμφέρον. Όχι, γιατί, ξαφνικά αγάπησαν τους Κυπρίους. Αλλά στη διεθνή σκακιέρα το παιχνίδι παίζεται στη βάση συμφερόντων.
Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, θυμήθηκα τον Γιαννάκη Μάτση. Ήουν στο πανελ παρουσίασης του αυτοβιογραφικού βιβλίου του στο οποίο αναφέρει πως όταν ήταν Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Χόλμπρουκ του πρότεινε να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα έδιναν θετική, για την Κύπρο, λύση στο κυπριακό σε 24 ώρες. Το είπε στον Κληρίδη, πρόεδρο, τότε, της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Κληρίδης δεν δέχθηκε.
Το είπαμε και άλλη φορά. Ο Αλλάχ να χαρίζει χρόνια εξουσίας στον Ερντογάν. Μας κάνει καλό. Ο μεγαλύτερος, εν ζωή, φιλέλληνας.
Παντελής Σαββίδης