- Δρ. Παρθένα Χαραλαμπίδου
- Γεωπόνος – Βιοτεχνολόγος M.Sc.
- πρώην μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης
Τίτλοι τέλους μετά από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας για τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης ο οποίος καταργήθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2022, χωρίς να υπάρχει πρότερη ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να τακτοποιηθούν πιθανές εκκρεμότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φορέας ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής του υγροτόπου της λίμνης Κερκίνης (υγροβιότοπος που ανήκει στη σύμβαση Ramsar, στη σύμβαση της Βόννης και στη σύμβαση της Βέρνης), ενώ το 2006 θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης με σκοπό την προστασία της περιοχής ως εθνική φυσική κληρονομιά.
Πριν από τέσσερα χρόνια οι αρμοδιότητές του Φορέα είχαν διευρυνθεί, καθώς συμπεριελήφθησαν στην διοικητική και διαχειριστική του εποπτεία όλες οι περιοχές NATURA 2000 του νομού Σερρών, οι οποίες μέχρι τότε δεν ήταν στην αρμοδιότητα κάποιου οργανισμού.
Ο Φορέας από την ίδρυσή του είχε διοικητική αυτοτέλεια και μετά το νόμο 4519/2018 διοικούνταν από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με αντιπροσώπους από την αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου ήταν πάντα ευπρόσδεκτοι και συμμετείχαν και τοπικοί φορείς (όπως εκπρόσωποι ξενοδόχων και επαγγελματιών της περιοχής, εκπρόσωποι συνδέσμου κυνηγών).
Στις 10 Ιανουαρίου θα συμπληρωνόταν τρία χρόνια από τον ορισμό του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, του οποίου είχα την τιμή να είμαι μέλος εκπροσωπώντας την επιστημονική κοινότητα.
Στο διάστημα αυτό, ως διοικητικό συμβούλιο, εγκρίναμε την ένταξη του Φορέα σε διάφορα επιστημονικά προγράμματα και τη συμμετοχή σε συνέδρια και δρομολογήσαμε έργα βελτίωσης των υποδομών και της προσβασιμότητας στην περιοχή. Κύρια όμως μέριμνά μας αποτέλεσε η αναλυτική συζήτηση και τεκμηριωμένη γνωμοδότηση πάνω σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή αιτήσεις για αδειοδοτήσεις έργων και δραστηριοτήτων στις περιοχές δικαιοδοσίας του Φορέα (περισσότερες από 140 γνωμοδοτήσεις στην τριετία που πέρασε).
Έχω την πεποίθηση ότι με την συνεργασία του έμπειρου προσωπικού, τις εξειδικευμένες γνώσεις των μελών του Δ.Σ. και την διαφορετική οπτική σκοπιά που είχε ο καθένας μας, καταλήξαμε σε ουσιαστικές και τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις, με στόχο πάντα την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με το φυσικό περιβάλλον και την άγρια χλωρίδα και πανίδα που διαβιεί στο οικοσύστημα της λίμνης Κερκίνης και στις προστατευόμενες περιοχές.
Δύο από τις σημαντικότερες τελευταίες γνωμοδοτήσεις που κληθήκαμε να πάρουμε, ήταν σε αιτήσεις που βασίστηκαν στο νόμο 4685/2020 και οι οποίες αφορούσαν:
- Α) τη δημιουργία λατομείου γρανίτη σε δημόσια δασική έκταση 99 στρεμμάτων στη θέση «Χέρσο» του όρους Λαϊλιά και
- Β) τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 4.100 στρεμμάτων, ισχύος 311,434 MW αποτελούμενο από 412.776 φωτοβολταϊκά panels στο Μενοίκιο όρος (στην τελευταία συνεδρίαση στις 20/12/2021).
Και οι δύο περιοχές ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000 και οι γνωμοδοτήσεις για τις δραστηριότητες αυτές ήταν ομόφωνα αρνητικές, διότι κρίναμε ότι θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις εν λόγω περιοχές σύμφωνα με τους σκοπούς του Φορέα.
Πλέον και κατ’ εφαρμογή του νόμου 4685/2020 η αρμοδιότητα των γνωμοδοτήσεων για δραστηριότητες σε προστατευμένες περιοχές μεταφέρεται στο πενταμελές Δ.Σ. του ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα την Αθήνα, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για όλη την Ελλάδα.
Εύχομαι να επιδείξουν το ίδιο ενδιαφέρον για την περιοχή μας και ελπίζω να επισκεφτούν όλες τις περιοχές NATURA 2000 τόσο του νομού Σερρών, όσο και των άλλων φορέων που αναλαμβάνουν, ώστε να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τους συναδέλφους, που συμπορευτήκαμε (αμισθί) αυτά τα τρία χρόνια στο Δ.Σ. του Φορέα και ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τα στελέχη του Φορέα που ήταν πάντα πρόθυμα για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία και να τους ευχηθώ καλή συνέχεια στο έργο τους.
Είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί η εξειδικευμένη τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει μετά από τόσα χρόνια εργασίας στην περιοχή και ελπίζω ότι θα αξιοποιηθούν οι γνώσεις και οι ειδικότητες τους στο έπακρόν και πλήρως.