του Παντελή Σαββίδη
14/10/2022 13:09
-
Παναγιωτόπουλος – Ακάρ: Τετ α τετ 40 λεπτών χωρίς διερμηνείς – Συμφωνία για ανοικτό κανάλι επικοινωνίας (βίντεο, φωτ.)
Τα θέματα που αφορούν τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα είναι:
1.-Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου- Ακάρ στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
2.-Η Συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου και η θεώρησή της ως προτύπου για επίλυση και άλλων διαφορών.
3.-Η υπόθεση εξοπλισμού της Τουρκίας με F-16
4.-Η πρόταση Πούτιν να καταστεί η Τουρκία ενεργειακός κόμβος.
5.-Η ιστορία του EastMed και η πιθανή εξέλιξή του.
1.-Η στήλη δεν είναι κατά των ελληνοτουρκικών συναντήσεων. Ακόμη και του διαλόγου αν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που η διαχρονική εξωτερική πολιτική έθεσε. Οι συναντήσεις, όμως, δεν μπορεί να γίνονται χωρίς όρους. Ο Παναγιωτόπουλος πριν δει τον Ακάρ, έπρεπε να ζητήσει να άρει τις προσβολές που εκσεστόμισαν προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό οι Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου. Η σπουδή για μια συνάντηση χωρίς όρους δείχνει αδυναμία. Και η Τουρκία την αδυναμία του αντιπάλου την εκμεταλλεύεται. Για να σεβαστούν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ πρέπει, πρώτα, η ίδια να σεβαστεί τον εαυτό της. Η συμπεριφορά των κρατικών ιθυνόντων δεν αποπνέει κρατική αξιοπρέπεια. Πέραν τούτων οι Τούρκοι περνούν τους Έλληνες ομολόγους τους και για αφελείς. Ο Παναγιωτόπουλος σε παλαιότερη κρίση τηλεφώνησε στον Ακάρ και του είπε πως τα αεροπλάνα σας παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο Ακάρ απάντησε: δεν το ξέρω. Θα ρωτήσω και θα σας πω. (Όποιος πιστεύει πως ο πονηρός ανατολίτης Ακάρ δεν γνώριζε είναι αφελής). Ο Παναγιωτόπουλος περιχαρής βγήκε να δηλώσει τι του είπε ο Ακάρ. Και το αθηναϊκό κατεστημένο χάρηκε.
Η στήλη είχε προτείνει στην κορύφωση της τελευταίας έντασης μεταξύ των δύο χωρών να τεθεί θέμα προσβλητικών δηλώσεων και απειλών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Αντ αυτού έχουμε δηλώσεις περί αποκαταστάσεως γραμμής επικοινωνίας. Σιγά τα ωά. Επικοινωνία υπήρχε και όταν οι Τούρκοι έκαναν βόλτες στην ελληνική ΑΟΖ με τα πλοία τους. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Τουρκία.
Υπάρχουν προϋποθέσεις που συντρέχουν. Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ δεν μπορεί να διαμορφώνεται με όρους ελληνικής υποτέλειας. Το ελάχιστο που πρέπει να ζητήσει η Αθήνα είναι παροχή αμερικανικής ασφάλειας. Αν, μόνο, δίνει και δεν παίρνει τίποτε τότε δεν μιλάμε για συνεργασία. Μιλάμε για υποτέλεια.
2.-Η Συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που θα τα προβάλλουν το επόμενο διάστημα οι μαθητές της σχολής των αμοιβαίων υποχωρήσεων. Στην περίπτωση Ισραήλ- Λιβάνου η συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ του Ισραήλ. Ο Λίβανος προσήλθε σε αυτήν λόγω ανάγκης. Κυρίως οικονομικής. Μεσολάβησε ο Άμος Χοχστάιν, ο αμερικανός αξιωματούχος που πρότεινε και επέβαλε την κατάργηση του EastMed. Ο Χοχστάιν μεσολάβησε επειδή οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί διπλωματική επιτυχία των ΗΠΑ αν και υπάρχουν δηλώσεις επιφυλακτικές και στο Ισραήλ απο τον πρώην πρωθυπουργό Νετανιάχου και στο Λίβανο απο την Χεζμπολάχ. Η Συμφωνία δίνει το κοίτασμα Καρίς που έχει φυσικό αέριο στο Ισραήλ και το Κάνα, ένα άλλο κοίτασμα στην διαφιλονικούμενη ζώνη, στον Λίβανο. Στο Κάνα πρέπει να γίνουν έρευνες για να διαπιστωθεί η ύπαρξη αερίου αλλά ένα ποσοστό από τα έσοδα θα το πάρει το Ισραήλ. Η συνεννόηση θα γίνει με την κοινοπραξία που θα εξορύξει το αέριο επικεφαλής της οποίας είναι η Total. Η όλη υπόθεση δεν ταιριάζει με τα ελληνοτουρκικά δεδομένα προσομοιάζει, όμως, κάπως με την υπόθεση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα τείνει να αποδεχθεί έναν ρόλο τοπικού μπράβου στην Τουρκία που παρέχει προστασία έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Οποιαδήποτε προβολή της Συμφωνίας στην περίπτωση Κύπρου-Τουρκίας προϋποθέτει αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της κυπριακής ΑΟΖ. Διαφορετικά δεν έχει νόημα. Ο Άμοζ Χοχστάιν, ο αμερικανός αξιωματούχος που δραστηριοποιείται στην περιοχή, το πιθανότερο είναι να ευνοεί με την δραστηριότητά του την διέλευση των αγωγών που θα μεταφέρουν το αέριο μέσω Τουρκίας.
3.-Τα F-16 θα τα πάρει η Τουρκία για πολλούς λόγους. Και οικονομικούς και πολιτικούς. Η αμερικανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το θέμα για να επαναφέρει σε τάξη την Τουρκία. Στην Ουάσιγκτον έχουν αυτήν την ψευδαίσθηση. Αν το ελληνικό λόμπυ, και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καταφέρει με τον Μενέντεζ και τον Πάπας να βάλει την προϋπόθεση της μη υπέρπτησης υπεράνω ελληνικού εναέριου χώρου για να πωληθούν τα αεροπλάνα στην Τουρκία, θα είναι επιτυχία. Εδώ, βεβαίως, πρέπει να διευκρινιστεί τι θεωρούν οι Αμερικανοί ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν θεωρούν, πάντως, τα 10 μίλια που υποστηρίζει η Αθήνα.
Το ζήτημα του εξοπλισμού της Τουρκίας με αμερικανικά όπλα έχει να κάνει και με την ισορροπία στο Αιγαίο αλλά και με τις νόμιμες ελληνικές διεκδικήσεις. Η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Η Τουρκία το θεωρεί αιτία πολέμου και η αμερικανική θέση είναι, επι της ουσίας, αδιευκρίνιστη. Αν και στην πρώτη φάση υποστήριζε τις τουρκικές θέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βάλει το θέμα στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Να αλλάξει στάση η Ουάσιγκτον στο θέμα των 12 μιλίων. Και να διατηρήσει μια ποιοτική διαφορά υπέρ της Ελλάδας στο θέμα των εξοπλισμών. Αυτήν την φιλοσοφία της ποιοτικής διαφοράς φαίνεται να την αποδέχεται η Ουάσιγκτον. Στο θέμα των χωρικών υδάτων τηρεί σιγήν.
4.-Ο Ερντογάν εμφανίστηκε σκεπτικός στην δελεαστική πρόταση Πούτιν να καταστεί η Τουρκία κόμβος του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη δεν μπλοφάρει όταν λέει πως θέλει να απεξαρτηθεί απο το ρωσικό φυσικό αέριο ή ξανασκέφτεται το μαντρί. Μια ενδεχόμενη επιστροφή της σε ρόλο υπάκουου παιδιού θα σημάνει κάτι για την Ελλάδα; Στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον η τάση που επενδύει στην Τουρκία δεν έχει εκλείψει. Τι επιδιώκει, όμως; Να την αποκαταστήσει στο παλιό της βάθρο ή σε ορισμένα που συνέβησαν δεν υπάρχει αντιστροφή;
Αλλά και ο Πούτιν με τις δηλώσεις που διαρρέει τελευταία στέλνει μηνύματα διάθεσης συμβιβασμού. Αναζητά διπλωματική λύση μετά τις καταστροφές που προκάλεσε και έφερε την χώρα του σε ασθενέστερη θέση από πριν. Ο Ερντογάν το αντιλαμβάνεται. Και αρχίζει να γέρνει εκεί που τον συμφέρει. Θα βάλει όρους ή θα επιστρέψει με όρους που θα του θέσουν;
5.-Σε αυτό το κομβικό σημείο είναι ευκαιρία να τεθεί και πάλι το θέμα του EastMed. Ρόλο στην περιοχή έχει και ο Πάγιατ. Θα δούμε τι μηνύματα κομίζει.
makthes.gr
“Η σπουδή για μια συνάντηση χωρίς όρους δείχνει αδυναμία. Και η Τουρκία την αδυναμία του αντιπάλου την εκμεταλλεύεται. Για να σεβαστούν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ πρέπει, πρώτα, η ίδια να σεβαστεί τον εαυτό της”
Σοφά λόγια!
1- Συμφωνώ με το επισημανσμένο από τον @Επισκέπτη κείμενο του άρθρου και με το σχόλιο του.
2- “Η Συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου και η θεώρησή της ως προτύπου για επίλυση και άλλων διαφορών.”
Ερώτηση : Πόσες ακριβώς διαφορές έχουμε με την Τουρκία ?
[*Παράκληση:
Θέλω επίσημη απάντηση που να μην προσβάλει την νοημοσύνη μου κι όχι εμπαιγμό του τύπου “οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι 2, μπλα, μπλα, μπλα…”
Αν ήταν έτσι τα πράγματα ΔΕΝ θα καταδεχόμασταν να πάμε ποτέ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΧΩΡΊΣ ΟΡΟΥΣ !!!! ]
3- “Πέραν τούτων οι Τούρκοι παίρνουν τους Έλληνες ομολόγους τους και για αφελείς.”
Λάθος εκτίμηση .
Οι Τούρκοι θεωρούν τους Έλληνες ομολόγους τους κάτι ανάμεσα σε ΣΥΝΕΡΓΆΤΕΣ τους και ΣΥΝΕΡΓΆΣΙΜΟΥΣ .
Το ίδιο ακριβώς θεωρούν και κάποιες από τις εγχώριες ελίτ κι εκπροσώπους Ελληνικών ΜΜΕ.
Το μόνο που μένει σε όλους τους εν λόγω των ημετέρων είναι να αποδείξουν στον Ελληνικό λαό ότι δεν είναι.
Αυτό βέβαια μέλλει να το αποδείξουν…
Μετά την κακή εντύπωση που δημιούργησε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ και στην ΕΕ , οι πονηροί Τούρκοι φόρεσαν το κοστούμι του καλού γείτονα στο ΝΑΤΟ για να κάνουν και το χατίρι των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα πέφτει στην παγίδα της επικοινωνιακής στρατηγικής των Τούρκων. Το δεν συνομιλούμε με πειρατές θα πρέπει να γίνει το δόγμα της επικοινωνίας με τους απέναντι. Δεν μπορεί να σε βρίζουν νυχθημερόν και εσύ να πέφτεις στα πόδια τους για να κάνεις το καλό παιδί.
Ο East med κόπηκε πρωτίστως από τους εγχώριους που δεν τον θέλουν για να κουβαλούν τα καράβια τους το LNG . Οι ΗΠΑ άλλο που δεν θέλουν.
Ο Μητσοτάκης ακολουθεί τις εντολές των νταβατζήδων, αυτών που θα καθάριζε ο νεότερος και τελικά καθάρισαν τον ίδιο. Ο Μητσοτάκης ξέρει ποιος κάνει κουμάντο και για αυτό East med γιοκ.
Όσο πιο μακριά από το Ισραήλ τόσο το καλύτερο, τώρα που έφυγε ο Νετανιάχου καλύτερα λίγα πάρε δώσε.
Και κάτι εξίσου σοβαρό που ξέχασα να το σχολιάσω :
“3). ..Αν το ελληνικό λόμπυ, και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καταφέρει με τον Μενέντεζ και τον Πάπας να βάλει την προϋπόθεση της μη υπέρπτησης υπεράνω ελληνικού εναέριου χώρου για να πωληθούν τα αεροπλάνα στην Τουρκία, θα είναι επιτυχία. Εδώ, βεβαίως, πρέπει να διευκρινιστεί τι θεωρούν οι Αμερικανοί ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν θεωρούν, πάντως, τα 10 μίλια που υποστηρίζει η Αθήνα.”
Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας περισσότερο ελπίζει στο Ελληνικό λόμπι της Αμερικής και νιώθει ευγνωμοσύνη για την δράση και τον βαθμό της φιλοπατρίας του.
Στην πραγματικότητα όμως αυτό που το αντιλαμβάνεται και το αναγνωρίζει ο απλός Έλληνας πολίτης, μοιάζει σχεδόν αδύνατον στο εγχώριο πολιτικό σύστημα (κυβέρνηση – αντιπολίτευση και λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα) να το αναγνωρίσει, να το δεχτεί, να συμπλευσει και να συνεργαστεί. Πολλές φορές μοιάζουν να υποσκάπτουν τις κινήσεις της ομογένειας.
Ας φρόντιζαν τουλάχιστον να κηρύξουν εθνική επικράτεια σε θάλασσα και αέρα στα 10ν.μ από τις Ελληνικές χερσαίες και Ελληνικές ακτές ώστε να πάψει το Ελληνικό παράδοξο των 6νμ στην θάλασσα και των 10 μμ στον αέρα.
Να λύσουν έτσι και τα χέρια της Ελληνικής ομογένειας, που υποθέτω πως αντιμετωπίζει την (όσο κι αν δεν μας ακούγεται εύκολο στα αυτιά) αμφισβήτηση των ενεργειών μας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εν γένει τις Αμερικανικές αρχές.
(σσ: Το Δίκαιο της Θάλασσας του Μοντεγκο Μπεϊ-1982 , που έγινε νόμος του Ελληνικού κράτους το 1995 , ρητά υπαγορεύει ότι όση κυριαρχία -εως 12νμ- δηλώνεις στην θάλασσα, τόση πρέπει να έχεις και στον αέρα.
Οι ΗΠΑ δεν το έχουν κάνει νόμο του κράτους τους αλλά το έχουν αναγνωρίσει ως εθιμικό και το έχουν εφαρμόσει σε όλες τις περιπτώσεις στην πράξη πχ Κούβα κλπ.
Σου λέει δεν μπορείς να έχεις 6νμ στην θάλασσα και 10νμ στον αέρα ή 6ν.μ κι 6 νμ θα έχεις σε θάλασσα
κι αέρα αντίστοιχα ή 10 μμ και 10 νμ
Προσωπικά το βρίσκω άκρως λογικό)
Κι αν επεκτείνοντας την κυριαρχία μας σε 10ν.μ. στην θάλασσα και 10ν.μ. στον αέρα οι Τούρκοι το θεωρήσουν αιτία πολέμου , το εγχώριο σύστημα ας πάει να απευθυνθεί στον κύριο Στόλτενμπεργκ που τα έχει καλά με την Τουρκία να τους βάλει αυτός να συμβιβάζονται και να ανοίγουν τα πορτοκαλί τηλέφωνα επικοινωνίας για να συνεννοούνται με εμάς. Τώρα οι Τούρκοι κάνουν παραβιάσεις υπερπτήσεων μεταξύ των 7-10 ν.μ.και σου λένε δεν πρόκειται για παραβιάσεις 6νμ μίλια δηλώνεις στην θάλασσα , τόσα αποδεχόμαστε ότι έχεις και στον αέρα.
Τι θα τους πουν οι Αμερικανοί ότι δεν είναι έτσι?
Δεν είναι σε αυτό μόνο το σημείο που δεν υποβοηθείται από το εγχώριο πολιτικό σύστημα το ελληνοαμερικανικό λόμπι είναι σε πολλά.
Πάει η αντιπολίτευση πχ και λέει εμείς θα κάνουμε συνομιλίες και θα τα βρούμε με την Τουρκία, προσθέτοντας κι άλλους σκοπέλους στους ομογενείς μας, που τους απαντά , φαντάζομαι, ο Ρεπουμπλικάνος πχ Γερουσιαστής γιατί να εξαρτησω την πώληση των F-16 στην Τουρκία, που στο κάτω – κάτω θα φέρει στην χώρα μου λεφτά , από την απαγόρευση να πετούν αυτά πάνω από το Αιγαίο όταν εσείς κι οι πολιτικοί ταγοί σας δηλώνουν ότι θα τα βρουν μόνοι τους με την Τουρκία μέσω παζαριών και συζητήσεων ?
Γενικώς έχω την εντύπωση πως είμαστε άλλου ντ’ άλλου , ασυντονιστοι . Ο ένας πάει από εδώ, ο άλλος πάει από εκεί κι ο τρίτος από την άλλη!
Σε ένα πράγμα, νομίζω ότι συμφωνούν συμπολιτευση κι αντιπολίτευση :
Ότι εάν δώσουν επίσημες αρμοδιότητες στην ομογένεια , αυτό θα συνεπάγεται ότι η ομογένεια θα έχει επίσημο λόγο για τα τεκταινόμενα εντός κι αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει στην απαίτηση της να έχει και ρόλο εντός με την ψήφο της.
Ψήφος όμως στην ομογένεια στις εθνικές εκλογές συνεπάγεται ότι πολύ σύντομα θα ξεπαστρευτει , με συνοπτικές διαδικασίες , το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο που λυμαίνεται, μετά την μεταπολίτευση μονοπωλιακά την χώρα και την εκλαμβάνει ως τσιφλίκι του.
Τα εγχώρια κ μικροκομματικά παιχνιδάκια θα πάψουν, οι παρέες δεν θα βρίσκουν χώρο για να ανταγωνίζονται ποια από αυτές θα ανελιχθεί στην εξουσία και για να σφετερίζονται αυτές, εναλλασσόμενες τα οφέλη από τις διάφορες δουλίτσες που ανοίγονται και το Ελληνικό κράτος μεσω της υποστήριξης κι αναξιοκρατικής προώθησης κι ανέλιξης των ημετέρων .
Ψήφος στην ομογένεια, κατά την άποψη μου, σημαίνει ότι το κράτος θα αναγκαστεί να εκσυγχρονιστεί κατά τα σύγχρονα δυτικά πρότυπα όπου επικρατούν θεσμοί που στηρίζονται στην αξιοκρατία και στην πρόοδο αποκλειστικά και μόνον του ίδιου του κράτους και την πραγματική ευημερία των πολιτών του , χωρίς να τίθονται κομματικοί φραγμοί.
Ο μπάρμπας από την Κορώνη κι ο σύγχρονος κοτσαμπασισμος πολύ σύντομο θα αποτελέσει παρελθόν και θα έχει ξεριζωθεί.
Ποιος από το εγχώριο πολιτικό σύστημα το θέλει πραγματικά αυτό ?
Ποιος τωρινός βουλευτής θα αρκούνταν σε έναν μισθό πχ 2.000 € , χωρίς μετακλητούς γύρω του και με τα έξοδα μεταβάσεων του στην Βουλή και διαμονής του για τον αναγκαίο χρόνο στην Αθήνα, και μόνον πληρωμένα ?
Γιατί να βρει η διασπορά μας υποστήριξη?
Γιατί να έρθουν εξαιτίας των ενεργειών της νικηφόρα αποτελέσματα ?
Θα την κλαδευσουν συστηματικά οι εγχώριοι όσο μπορούν !
Είναι υψίστης σημασίας, θέμα επιβίωσης του εγχώριου συστήματος!
Μην απορούμε για την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας.
Θα έπρεπε ,για να το πετύχουμε αυτό, να διαπνεονταν όλοι από καθαρά φιλοπατριωτικα αισθήματα ..
Σε αυτσ ειδικά, δυστυχώς , όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν φτάνουμε ούτε στο μικρό δαχτυλάκι της Τουρκίας !
Προσωπικά το μόνο που παρακαλώ είναι να μην κουραστεί και σταματήσει η ομογένεια μας να μάχεται.
Το παράδειγμα της ελληνοαμερικανικής ομογένειας να το ακολουθήσουν συντονισμένα μεταξύ τους και με αυτήν κι οι ομογενείς μας στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.
Αν συμβεί αυτό , κάποια στιγμή, θέλει δεν θέλει, θα σπάσει το απόστημα.
Ελπίζω …
1) Παντού και πάντα τα χερσαία/θαλάσσια σύνορα μιας χώρας συμπίπτουν με τα εναέρια. Ό,τι ξεκινά από τον “πάτο”, υψώνεται σαν νοερό τείχος μέχρι τον ουρανό. Η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική στον κόσμο. Δεν είναι θέμα UNCLOS 1982.
2) Επέκταση θαλασσίων συνόρων στα 10 ν.μ. σημαίνει ότι απεμπολούμε το δίκαιό μας, το οποίο είναι 12 ν.μ. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Ή έχομε την δύναμη, υλική και προπαντός ψυχική, να διεκδικήσομε ό,τι δικαιούμεθα, ή καθόμαστε στ’ αυγά μας.
3) Το ελληνικό λόμπι ανά τον κόσμο, με κέντρο τις ΗΠΑ, δουλεύει μια χαρά, όταν η Αθήνα δεν τού βάζει τρικλοποδιές.
Οι Διεθνείς Σχέσεις απαιτούν συναντήσεις ,συζητήσεις και διακρατικές Συμφωνίες για διακρατικά και διεθνή προβλήματα με συμμετοχή ηγετών ,ή, των εκπροσώπων , χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς αιρέσεις για προσωπικές αντιπάθειες ,που θα πει ότι όχι μόνον ο Βορειοελλαδίτης-Καβαλιώτης ΥΠ.ΕΘ.Α κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά ούτε άλλος πρωθυπουργός, υπουργός ,ή, άλλος ανώτατος κρατικός λειτουργός δεν θα μπορούσε με διεθνή αποδοχή να προβάλλει για να συμμετάσχει στην συζήτηση -συνάντηση του με τον Τούρκο συνάδελφό του κ. Ακάρ.
Θυμούς , αντιπάθειες και ”κακιούλες” επικαλούμεθα μόνο σε διαπροσωπικές μας διαφορές και δοσοληψίες και ουδέποτε σε επιχειρηματικές και εν προκειμένω διακρατικές διαφορές μας με την Τουρκία.
Μας υβρίζουν Ερντογάν , Ακάρ νυχθημερόν ,αλλά σε κάθε προγραμματισμένη ,ή, υποχρεωτική ως διασυμμαχική συνάντηση με Έλληνες δεν δείχνουν στον δικό τους λαό ”ότι γλείφουν εκεί που έφτυναν” ;;;.
Τι νομίζουμε ότι δεν τα καταλαβαίνουν αυτά οι πολιτικά πιο συνειδητοποιημένοι από εμάς Τούρκοι ,αλλά περιμένουν να εκφραστούν στις κάλπες στις επόμενες εκλογές ;;;.
ΤΕΛΟΣ άδικα και αδικαιολόγητα ακυρώνουμε την επιτυχέστατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με την ομιλία του στο Κογκρέσο -που τρόμαξε τους Τούρκους- γιατί πέραν των άλλων ”νεκρανέστησε” και το Ελληνοαμερικανικό ”λόμπυ ”,με την συμβολή και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.Ελπιδοφόρου, το οποίο πιέζει ασφυκτικά τον κ.Biden που ”μετεωρίζεται ” τώρα ενόψει των κρισίμων εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.
ΤΟ ΑΔΙΚΟΝ ΟΥΚ ΕΥΛΟΓΕΙΤΑΙ.
@Επισκεπτης
Στο αρ.2 διαφωνώ ως προς το εξής:
Δεν απεμπολουμε κανένα δικαίωμα μας.
Το Δ.Δ.τ.Θαλασσας δεν βάζει κανένα περιορισμό στο κράτος αναφορικά με το πόσες φορές θα ορίσει τα όρια (σε ναυτικά μίλια) της εδαφικής του επικρατείας .
Το μόνο όριο που βάζει είναι τα χωρικά του ύδατα να μην υπερβαίνουν τα έως 12 νμ από τις ακτές (χερσαίες ή θαλάσσιες).
Μπορείς κάλλιστα να τα αυξήσεις μια φορά στα 10νμ σε αέρα και θάλασσα και στην συνέχεια να τα αυξήσεις και πάλι για δεύτερη φορά από τα 10νμ στα 12 νμ .
Πιο πάνω από 12νμ όμως δεν έχεις δικαίωμα να τα πας.
Υστ: Στα υπόλοιπα συμφωνούμε . Ιδιαίτερα, έχεις δίκιο σε αυτό που λες ότι η AΟΖ (UNCLOS) νοείται ως μια κολώνα που ξεκινά κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας , καλύπτει την εκμετάλλευση αυτού που επικάθεται στον βυθό, προεκτείνεται στο ότι υπάρχει στην θάλασσα και συνεχίζει στον αέρα καθ’υψος μέχρι εκεί που αρχίζει το διάστημα. Κατά πλάκας όπως είπαμε , έως 12 νμ από τις ακτές.
Το Διάστημα ,προς το παρόν ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.
Δεν τα απεμπολείς de jure, αλλά τα απεμπολείς de facto. Ποιος ο λόγος να ασκήσομε τμηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα απορρέοντα από την UNCLOS; Ή το κάνεις μια και καλή, ή κάθεσαι, όπως έγραψα, στ’ αβγά σου. Το τουρκικό casus belli ισχύει για κάθε επέκταση πέραν των 6 ν.μ.
#Επισκεπτης
Διόρθωση χερσαίες ή θαλάσσιες , εννοούσα χερσαίες ή νησιωτικές
@, Επισκέπτης
Διόρθωση 2
Κατά πλάκας όπως είπαμε , έως 12 νμ από τις ακτές. , εννοούσα κατά πλάτος.
Υστ: Ο Google αυτόματος ορθογραφία βγάζει ότι θέλει. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να τον απενεργοποιήσω.(αν και κάποιες φορές βοηθά όταν δεν χρειάζεται να γράψεις μια ολόκληρη λέξη..(
Κατέβασε έναν απλό check speller, ο οποίος σού υπογραμμίζει το λάθος, αλλά δεν το διορθώνει αυτομάτως. Υπάρχουν διάφοροι τέτοιοι, είτε συμβατοί με τον browser που χρησιμοποιείς, είτε ως extension.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η παραμονή ερντογάν στην εξουσία αποτελεί υψηλό εθνικό μας συμφέρον.
Γιατί;
Ανάμεσα σε μια τουρκία με διεκδικήσεις σε βάρος μας και δυτικό προσανατολισμό και σε μια τουρκία με επίσης διεκδικήσεις σε βάρος μας αλλά ανατολικό προσανατολισμό προτιμώ το δεύτερο.
1) Οι διεκδικήσεις παραμένουν διεκδικήσεις ασχέτως προσανατολισμού.
2) Όλες τις ζημιές που μάς έχει κάμει η Τουρκία, τις έκαμε υπό κεμαλικό καθεστώς.
3) Ο δυτικός προσανατολισμός τής Τουρκίας, ως απεδείχθη, είναι εντελώς επιφανειακός. Οι Τούρκοι είναι Ανατολίτες 100%.
δεν βλέπω σε ποιό από τα τρία σημεία, στα οποία είμαι φυσικά απολύτως σύμφωνος, να εμφανίζεται ο ερντογάν ως η χειρότερη για εμάς προτίμηση.
Δεν διάβασες προσεκτικά. Δεν είπα ότι ο Ερντογάν είναι χειρότερος, ούτε καλύτερος. Όποιος και να είναι η Τουρκία για την Ελλάδα θα είναι πάντα … Τουρκία.