Συρία: Οι αντάρτες εισήλθαν στη Δαμασκό – Ο Άσαντ φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα

- Advertisement -

 

Νωρίτερα, στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο αλλά διατηρεί ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού.

«Οι δυνάμεις μας έχουν αρχίσει να εισέρχονται στη Δαμασκό», γνωστοποίησε τα ξημερώματα μέσω Telegram η ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ αλ Ταχρίρ. Παράλληλα ανέφερε ότι μαχητές της κατέλαβαν τη φυλακή Σεντνάγια στα περίχωρα της πρωτεύουσας, απελευθερώνοντας τους κρατούμενους. «Γιορτάζουμε μαζί με τον συριακό λαό την είδηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων μας από τα δεσμά τους και την ανακοίνωση του τέλους της εποχής της αδικίας στη φυλακή Σεντνάγια», συμπληρώνει.

«Οι πόρτες της φυλακής Σεντνάγια, γνωστής ως “ ανθρώπινο σφαγείο”, άνοιξαν για χιλιάδες κρατούμενους», επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), στους κόλπους της οποίας κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, και άλλες ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν την προηγούμενη εβδομάδα επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού, καταλαμβάνοντας γρήγορα δεκάδες κοινότητες και στρατηγικής σημασίας πόλεις, περικυκλώνοντας σταδιακά την πρωτεύουσα προτού εξαπολύσουν την τελική επίθεσή τους.

CNN: Οι αντάρτες της Συρίας στις πύλες της Δαμασκού -Αφαντος ο Ασαντ, καταρρέει η άμυνα του καθεστώτος

Αντάρτες προελαύνουν στη Συρία – Φωτογραφία: AP Photo/Ghaith Alsayed
08/12/2024  03:35
Την είδηση ότι οι αντάρτες φαίνεται να έχουν εισέλθει στη Δαμασκό μεταδίδει το CNN επικαλούμενο κάτοικο, σημειώνοντας ότι η άμυνα του καθεστώτος Άσαντ δείχνει σημάδια κατάρρευσης.

«Οι αντάρτες βρίσκονται στο Barzeh», μια γειτονιά μέσα στην πόλη της Δαμασκού, δήλωσε ο κάτοικος στο CNN, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις. Πρόσθεσε ότι το ρεύμα έχει κοπεί, το ίντερνετ είναι αδύναμο και ο κόσμος σπίτια του.

«Στρατιωτικά, η Δαμασκός έχει πέσει», δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει τα της προέλασης των ανταρτών.

Μονάδες αναγνώρισης είχαν εισέλθει στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζητώντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δεν μπόρεσαν να τον βρουν, πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το CNN.

Ειδικοί πράκτορες των ανταρτών έχουν εισέλθει στη Δαμασκό και καταλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά σε “στρατηγικά σημεία”, πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το CNN προσθέτοντας ότι οι αντάρτες υποστηρίζουn ότι βρίσκονται σε επαφή με ανώτερα στελέχη του καθεστώτος Άσαντ που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυτομολήσουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κινούνται από το βορρά, το νότο και την ανατολή προς τη Δαμασκό, φτάνοντας σε προάστια που απέχουν λιγότερο από 5 μίλια – και σε μία περίπτωση, μόλις 1 μίλι – από το κέντρο της συριακής πρωτεύουσας.

BBC: Η Δαμασκός θα πέσει τις επόμενες ημέρες, τι βλέπει η Δύση

Εν τω μεταξύ το BBC αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, πιστεύει ότι η Δαμασκός αναμένεται να πέσει.

Εάν συμβεί αυτό, φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της ηγεμονίας της οικογένειας Άσαντ, η οποία κατέχει την εξουσία από το 1971.

Ήδη, γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Γενεύη – αν και οι εξελίξεις επί του πεδίου μπορεί κάλλιστα να φέρουν εξελίξεις πριν από τη διπλωματία.

Reuters: Ολα δείχνουν ότι ο Άσαντ θα εκδιωχθεί

To Reuters πάλι, σημειώνει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να εκδιωχθεί εντός μιας εβδομάδας, επικαλούμενο δυτικούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα

Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έκαναν την πρόβλεψη αυτή, σημειώνει το δίκτυο, καθώς οι αντάρτες που επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ σημείωσαν τεράστια πρόοδο το Σάββατο, διεκδικώντας τον έλεγχο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, της Χομς, ενώ προχώρησαν πιο κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό με ελάχιστη απόκρουση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τοποθετούσε το χρονικό πλαίσιο σε πέντε έως 10 ημέρες, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να ανατραπεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ένας δυτικός αξιωματούχος συμφώνησε με την τελευταία εκτίμηση.

Η κυβέρνηση έχει πλέον υπό τον έλεγχό της μόνο τρεις από τις 14 επαρχιακές πρωτεύουσες: Δαμασκό, Λατάκια και Ταρτούς.

Σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή

Ο ρυθμός της προέλασης των ανταρτών προκάλεσε ανησυχία στις αραβικές πρωτεύουσες και  φόβους για ένα νέο κύμα περιφερειακής αστάθειας.

Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι η κρίση αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη και ζήτησαν πολιτική λύση.

Αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα, με την κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας να αλλάζει ώρα με την ώρα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε το 2011 ως εξέγερση κατά της εξουσίας του Άσαντ, παρέσυρε μεγάλες εξωτερικές δυνάμεις, δημιούργησε χώρο για τους τζιχαντιστές μαχητές να σχεδιάζουν επιθέσεις σε όλο τον κόσμο και έστειλε εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η ισχυρότερη ομάδα ανταρτών, είναι η πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία που θεωρείται από τις ΗΠΑ και άλλους ως τρομοκρατική οργάνωση και πολλοί Σύροι εξακολουθούν να φοβούνται ότι θα επιβάλει δρακόντεια ισλαμιστική διακυβέρνηση.

Ο Γκολάνι έχει προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τις μειονότητες ότι δεν θα παρέμβει σε αυτές και τη διεθνή κοινότητα ότι αντιτίθεται στις ισλαμιστικές επιθέσεις στο εξωτερικό. Στο Χαλέπι, το οποίο οι αντάρτες κατέλαβαν πριν από μία εβδομάδα, δεν υπήρξαν αναφορές για αντίποινα.

Τουλάχιστον 150 τεθωρακισμένα οχήματα που μετέφεραν εκατοντάδες μαχητές της Χεζμπολάχ έφυγαν από την πόλη, που αποτελεί επί μακρόν σημείο της διαδρομής για τη μεταφορά όπλων και μαχητών που κινούνται προς και από τη Συρία, ανέφεραν οι πηγές. Το Ισραήλ χτύπησε μία από τις αυτοκινητοπομπές καθώς αναχωρούσε, ανέφερε μία πηγή.

Ο ρόλος των συμμάχων στη στήριξη του Άσαντ

Ο Άσαντ βασιζόταν επί μακρόν σε συμμάχους για να υποτάξει τους αντάρτες. Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν βομβαρδισμούς, ενώ το Ιράν έστειλε συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και της ιρακινής πολιτοφυλακής, για να ενισχύσουν τον συριακό στρατό και να εισβάλουν σε προπύργια των ανταρτών.

Αλλά η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία από το 2022 και η Χεζμπολάχ έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον δικό της εξαντλητικό πόλεμο με το Ισραήλ, περιορίζοντας σημαντικά την ικανότητά της ή εκείνης του Ιράν να ενισχύσει τον Άσαντ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να εμπλακούν στη σύγκρουση και θα πρέπει να την “αφήσουν να εξελιχθεί”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα