«Συνδικαλιστική διαίρεση, διάσπαρτη αντιπολίτευση και απόλυτη αποφασιστικότητα του Μακρόν»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη  Οικονομολόγου  [email protected]  www.kalkis.eu

Εάν η απεργιακή κινητοποίηση της 12ης Σεπτεμβρίου έγινε αντιληπτή από την γαλλική κοινή γνώμη ως μια αποτυχία, η αβεβαιότητα είναι συνολική, ως προς την προοπτική των ακόλουθων κινητοποιήσεων.

Αυτό είναι το ρεζουμέ της δημοσκόπησης που έκαναν στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2017 οι γαλλικές εταιρείες δημοσκοπήσεων Odoxa  και  Dentsu Consulting  για λογαριασμό της Franceinfo και της εφημερίδας Le Figaro, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του  δημοσιογράφου Marc Landré, που είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της  14ης Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική Le Figaro . Τουλάχιστον, για τους Γάλλους, η απάντηση ήταν σαφής. Η κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης κατά της μεταρρύθμισης του Κώδικα Εργασίας  ήταν «αποτυχημένη»  για το 68% των ερωτηθέντων. Μόνο οι αριστεροί συμπαθούντες, και πάλι μόνο για το 51% αυτών, χαρακτήρισαν  την ημέρα διαδηλώσεων της 12ης Σεπτεμβρίου 2017 ως «επιτυχημένη».

Η πρόγνωση δε για την συνέχεια των ήδη εξαγγελθεισών  απεργιακών κινητοποιήσεων είναι πιο μοιρασμένη : το ήμισυ των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η απεργιακή δυναμική  «θα εξαντληθεί γρήγορα» και το άλλο μισό ότι «θα διευρυνθεί», ενώ το 80% των Γάλλων φοβόταν ήδη πριν  δύο εβδομάδες, «ένα κίνημα ευρείας κοινωνικής διαμαρτυρίας», μετά τα μπάνια του γαλλικού λαού. Δηλαδή αυτό το 80% έπεσε έξω στις προβλέψεις του. «Όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόγνωση κάποιου  πιθανότατα ικανοποιεί την επιθυμία του», σημειώνει ο Gael Sliman, πρόεδρος της Odoxa: οι αριστεροί συμπαθούντες θεωρούν, κατά τα 2/3 τους, ότι αυτή η αμφισβήτηση της κυβέρνησης Μακρόν, την οποία υποστηρίζουν, θα διογκωθεί, ενώ οι φιλο-δεξιοί Γάλλοι και οι φίλοι του Μακρόν, που την καταδικάζουν, αναμένουν σχεδόν κατά το 60% τους το ξεφούσκωμά της.

Τέλος πάντων, η πλειοψηφία των Γάλλων (60%) και ένας συμπαθών του κόμματος «En marche!» στους πέντε, πιστεύουν ότι ο Μακρόν έσφαλε λέγοντας, στη γαλλική σχολή των Αθηνών στους εν Ελλάδι συμπατριώτες του, ότι δεν θα ενδώσει «σε τίποτα, ούτε στους τεμπέληδες, ούτε στους κυνικούς,  ούτε στους ακραίους». Μόνο το 26% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα Διατάγματα θα έχουν «θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση», έναντι 36% που θεωρεί ότι «δεν θα έχουν καμία επίπτωση» και 38% που θεωρεί ότι «θα έχουν μια αρνητική επίπτωση». Οι υποστηρικτές του Μακρόν είναι, χωρίς καμία έκπληξη, οι μόνοι που είναι πεπεισμένοι κατά πλειοψηφία  72%, με τη μεταρρύθμιση της Υπουργού Εργασίας.

Χωρίς καμία αμφιβολία η χρησιμοποίηση της λέξης «τεμπέλης», που προσωπικά θα τη μετέφραζα ως «τεμπελχανάς», για να χαρακτηρίσει ο Μακρόν τους αντιτιθέμενους στις μεταρρυθμίσεις του, έκανε θραύση αυτή τη βδομάδα στα γαλλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και η μαζική χρήση του hashtag #Νόμος εργασίαςXXL, της συνδικαλιστικής οργάνωσης CGT, για να χαρακτηρίσει τα Διατάγματα της υπουργού εργασίας Pénicaud.

Τέλος, ο Jean-Luc lenchon, ο οποίος προγραμμάτισε ήδη μια λαϊκή διαδήλωση για τις 23 Σεπτεμβρίου, την επαύριον δηλαδή της έγκρισης των Διαταγμάτων από το υπουργικό Συμβούλιο (22-09-2017) και 2 μέρες μετά τη νέα διαδήλωση της  CGT (21-09-2017), είναι «ο πρωταθλητής της αντιπολίτευσης ενάντια στη μεταρρύθμιση του Κώδικά Εργασίας» για το 1/3 των Γάλλων, όπως είπε  ο δημοσκόπος Gael Sliman, μπροστά από τον κομμουνιστή συνδικαλιστή Philippe Martinez (με 13% των προτιμήσεων), την ακροδεξιά Marine Le Pen (με 12% των προτιμήσεων) και τον τέως σοσιαλιστή και νυν ομαδάρχη Benoît Hamon (με 3% μόνο των προτιμήσεων). Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Jean-Luc Mélenchon, υποσχέθηκε λοιπόν στους οπαδούς του  να «αναγκάσει να κάνει πίσω» ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, επειδή «αυτή η χώρα δεν θέλει τον κόσμο του φιλελευθερισμού». Και κάλεσε τους «ηλίθιους, τους κυνικούς, τους τεμπέλης» να βγουν στους δρόμους στις  23 Σεπτεμβρίου!

Οι αντιτιθέμενοι είναι διηρημένοι προσώρας

 Παρά τα ευρηματικά πανό όμως των διαδηλωτών που είχαν πετυχημένα υπονοούμενα ή  ρίμες στα γαλλικά, όπως π.χ. «Οι τεμπελχανάδες είναι εν κινήσει» (Les fainéants sont en marche), ή  «Μακρόν είσαι τελειωμένος, οι τεμπελχανάδες είναι στους δρόμους» (Macron, t’es foutu, les fainéants sont dans la rue), οι αντιτιθέμενοι στις μεταρρυθμίσεις είναι διηρημένοι. Και ιδιαίτερα το συνδικαλιστικό μέτωπο που είναι αποσυνδεδεμένο. Ενώ δηλαδή η συνδικαλιστική οργάνωση  CGT είναι ενάντια στον νόμο και πρωταγωνιστής των κινητοποιήσεων, τα άλλα δύο κύρια συνδικάτα, το FO και το CFDT, αν και επικριτικά των μεταρρυθμίσεων, δεν κάλεσαν τα μέλη τους να διαδηλώσουν επί του παρόντος. Αυτή η συνδικαλιστική διαίρεση αδυνατίζει την έκταση των κινητοποιήσεων  εναντίον ενός προέδρου ο οποίος έχει σίγουρα πέσει στις δημοσκοπήσεις, αλλά αντιμετωπίζει μια διάσπαρτη αντιπολίτευση. Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι «είναι απόλυτα αποφασισμένος» και οι «κύκλοι του» δήλωσαν ότι «δεν μετανιώνει καθόλου» για τη ρήση του οι «τεμπελχανάδες».

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα