Στους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλάδας και Κίνας αλλά και στην κοινή αντίληψη σε θέματα τα οποία αφορούν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι
Στους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλάδας και Κίνας αλλά και στην κοινή αντίληψη σε θέματα τα οποία αφορούν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι. Νωρίς το πρωί ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υποδέχθηκαν τον κ. Γουάνγκ Γι στο Μέγαρο Μαξίμου. «Σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο έγιναν στην Αρχαία Αγορά τα εγκαίνια του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας 2021-2022, κάτι που επιβεβαιώνει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των κρατών μας. Προσδοκούμε και στον τομέα αυτό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Γουάνγκ Γι.
Με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης – Ψηλά στην ατζέντα οι οικονομικές σχέσεις.
Με τον κ. Δένδια
Στη συνέχεια, ο κ. Γουάνγκ Γι μετέβη στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Δένδια. Πραγματοποιήθηκαν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν τη ρητή αναφορά του κ. Γουάνγκ Γι στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της κινεζικής νομοθεσίας σχετικά με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότιο Σινική Θάλασσα, τονίζοντας, μάλιστα, την ιδιαίτερα αυξημένη σημασία που η Ελλάδα, ως ναυτική χώρα, αποδίδει στο σημείο αυτό και ζήτησε να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Επ’ αυτού ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας σημείωσε ότι η κινεζική νομοθεσία είναι συμβατή και σέβεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μάλιστα, έκανε και δημόσια αναφορά για τον σεβασμό της εν λόγω σύμβασης κατά τις δηλώσεις του με τον κ. Δένδια μετά το πέρας της συνάντησης.
“στην κοινή αντίληψη σε θέματα τα οποία αφορούν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι”
Δηλαδή, πόσο κοινή είναι αυτή η αντίληψη; Η Κίνα καταπατά τις ΑΟΖ πέντε κρατών. Πήγε με τις Φιλιππίνες στην Χάγη, όπου δικαιώθηκαν οι τελευταίες. Η Κίνα, όμως, θεώρησε ότι αδικήθηκε και δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση τού ΔΔΧ. Αυτήν την αντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο έχομε κοινή με την Κίνα;
Μητσοτάκη, ξέρεις τι λες και τι σού γίνεται και μάλιστα όταν εσύ θες να πας με την Τουρκία στην Χάγη;