1 / Ποιες είναι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών; Ποιο είναι το εύρος δράσης τους, η ισχύς, η αποδοτικότητά τους;
.
Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, η MIT ήταν πιο ενεργό στην εσωτερική πολιτική σκηνή ως εργαλείο παρακολούθησης στην υπηρεσία του τουρκικού (κεμαλικού) στρατού. Ο αγώνας ενάντια στο PKK (μετά το 1978) , οι επιχειρήσεις εναντίον των ηγετών της ASALA (στη δεκαετία του 1980) και η παρακολούθηση αριστερών πολιτών που ήταν πολιτικοί πρόσφυγες στην Ευρώπη μετά το πραξικόπημα (το 1980) ήταν επίσης μέρος των δραστηριοτήτων της MIT . Η μεγαλύτερη επιτυχία της θα είναι η παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη του ΡΚΚ στο Ναϊρόμπι το 1999, αν και η επιχειρησιακή συμβολή της ΜΙΤ ήταν σχεδόν μηδενική.
.
Η MIT, με τη νέα του αναδιοργάνωση, από το 2011 έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή οικονομικών πληροφοριών και έχει ξεκινήσει να εκπαιδεύει τα πρώτα εξειδικευμένα στελέχη της. Η Υπηρεσία φέρεται τώρα να είναι σε άμεση επαφή με 60 κυβερνητικές υπηρεσίες σε διάφορους τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος. Η ΜΙΤ παρέχει στους δημόσιους φορείς πελώριο πληροφοριών και σε αντάλλαγμα λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο εξωτερικό.
.
Η MIT είναι μια εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών και αντικατασκοπίας με λειτουργίες πληροφοριών στο έδαφος (όπως στη Γαλλία). Η MIT έχει μεγάλο προϋπολογισμό και το προσωπικό της όλο αυξάνεται. Διαχειρίζεται χιλιάδες πληροφοριοδότες, ειδικά στην Ευρώπη, και χρησιμοποιεί επίσης drones ISR καθώς και drones μάχης. Ελέγχει επίσης τους σταθμούς ακρόασης (Sigint) του τουρκικού στρατού.
.
Το 2014, η αναδιοργάνωση της MIT βασίστηκε κυρίως στη δομή των ξένων μυστικών υπηρεσιών με κύριο μοντέλο τη CIA. Η καινοτομία της αναδιοργάνωσης έγκειόταν στη δημιουργία έξι ανεξάρτητων γενικών διευθύνσεων, με δική τους διοικητική και λειτουργική αυτονομία. Το MIT είναι μια υπηρεσία πληροφοριών που απασχολεί περισσότερους από 8.000 ανθρώπους για όλες τις ειδικότητες με προϋπολογισμό 275 εκατ. Ευρώ (για το 2020)
.
2 / Ποιοι είναι οι στόχοι τους στην Τουρκία: περισσότερη παρακολούθηση των Τούρκων υπηκόων ή αντικατασκοπία επειδή παρατηρείται σημαντική παρουσία ξένων κατασκόπων στην Τουρκία…;
.
Υπό την ηγεσία του Χακάν Φιντάν από το 2010, η MIT πέρασε μια περίοδο δομικών αλλαγών αλλά και αλλαγών στη νοοτροπία. Η MIT είναι πλέον μια υπηρεσία πληροφοριών, ψυχολογικού πολέμου, κυβερνοπόλεμου και παραστρατιωτικών επιχειρήσεων.
.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Ερντογάν φοβήθηκε πολύ. Ανησυχεί πάντα ότι οι Γκιουλενιστές θα πετύχουν την αποστολή τους την επόμενη φορά με τη βοήθεια της CIA και της Μοσάντ. Συνεπώς, έδωσε εντολή στην MIT να δημιουργήσει ένα Τμήμα «κατά του Γκιουλέν». Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) να παρακολουθεί και να κατάγράψει – μέσω του τεράστιου δικτύου των ιμάμηδων της – όσους επικρίνουν την Τουρκία από το εξωτερικό, και μεταξύ των άλλων, τους Γκιουλενιστές.
.
Στο εσωτερικό της χώρας, η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της MIT (ισοδύναμη της γαλλικής DGSI) παρακολουθεί στενά τα κοινωνικά δίκτυα και διατηρεί έναν στρατό πληροφοριοδοτών που διεισδύουν στα πολιτικά κινήματα, στις ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών. Η ΜΙΤ έγινε σταδιακά η τουρκική εκδοχή του συριακού ή ιορδανικού Μουκαμπαράτ.
.
3 / Ποια είναι η στάση της MIT απέναντι στην παρουσία ξένων μυστικών υπηρεσιών στο τουρκικό έδαφος (συγκεκριμένα του ιρανικού VEVAK ή της Μοσάντ); Όπως επισημαίνετε στο βιβλίο σας, η Κωνσταντινούπολη είναι ανοιχτή στους Παλαιστίνιους αξιωματούχους της Χαμάς και των Αδελφών Μουσουλμάνων γενικότερα …
.
Βλέπουμε καλά ότι οι Ιρανοί όπως οι Παλαιστίνιοι, οι Πακιστανοί και φυσικά οι Αζέροι μπορούν να λειτουργήσουν σχετικά χωρίς πρόβλημα για τις δικές τους υποθέσεις (χρηματοδότηση λαθραίων επιχειρήσεων, ξέπλυμα χρήματος, εκκαθάρισεις αντιπάλων, απαγωγή ή στρατολόγηση αντιφρονούντων κ.λπ.). Αντίθετα, η Mossad, η DGSE ή οι μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων ή της Αιγύπτου παρακολουθούνται από την τουρκική αντικατασκοπεία. Στην πραγματικότητα, οι προτεραιότητες της MIT αλλάζουν ανάλογα με την κατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ενδιαφερόμενων χωρών.
.
Όσον αφορά τους Ρώσους, υπάρχει μια εταιρική σχέση α-λα-καρτ επειδή ο Ερντογάν χρειάζεται πληροφορίες από το SVR για να αντιμετωπίσει τις επιχειρήσεις της CIA και των Γκιουλενιστών κατά του καθεστώτος του. Η Κωνσταντινούπολη σήμερα είναι – μετά τη Γάζα – η δεύτερη πιο σημαντική πόλη για τις επιχειρήσεις της Χαμάς ακόμη και πριν από τη Ντόχα ή τη Βηρυτό. Για τους Αιγύπτιους Αδελφούς, η Κωνσταντινούπολη είναι το πρώτο κέντρο αντιπολίτευσης στο αιγυπτιακό Ρέις (Αλ Σίσι) πριν ακόμα και από το Κάιρο.
.
4 / Η MIT αναπτύσσεται επίσης στο εξωτερικό. Τι αντιπροσωπεύουν οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών στο εξωτερικό; Τόσο σε επίπεδο πληροφορίας όσο και σε επιχειρήσεις;
.
Το modus operandi της MIT είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Η τουρκική υπηρεσία χρησιμοποιεί για τη συλλογή πληροφοριών ένα τεράστιο δίκτυο ΜΚΟ, ιδρύματα, κυβερνητικές υπηρεσίες, τουρκο-ισλαμικές ενώσεις και ιμάμηδες που είναι υπάλληλοι του τουρκικού κράτους. Στόχος είναι η παρακολούθηση των αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν (Κούρδοι, Αλεβίτες, Γκιουλενιστές, Φιλελεύθεροι, Αρμένιοι κ.λπ.) και να πιέζει τις ευρωπαϊκές χώρες.
.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις της MIT συγκεντρώνονται στη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια Τούρκους υπηκόους (συμπεριλαμβανομένων οκτακοσίων χιλιάδων Κούρδων) επειδή το PKK και η κοινότητα Γκιουλέν έχουν δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές. Μπορούμε να πούμε ότι στη Γαλλία οι πράκτορες της MIT ενεργούν αρκετά ελεύθερα (σε σύγκριση με τη Γερμανία όπου υπήρξαν ήδη πολλές δίκες και δικαστικές έρευνες για κατασκοπεία).
.
H MIT οργανώνει απαγωγές Τούρκων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και στοχεύει σε εκκαθαρίσεις εναντίον στελεχών του PKK, ιδιαίτερα στο ιρακινό Κουρδιστάν. Η υπόθεση δολοφονίας των τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών στη μέση του Παρισιού το 2013 φέρει την υπογραφή των τουρκικών υπηρεσίων πληροφοριών σύμφωνα με τους ανακριτές δικαστές. Όλες αυτές οι δράσεις αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων της MIT υπό την ηγεσία του Χακάν Φιντάν. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών είναι μία από τις πιο επιθετικές υπηρεσίες στον κόσμο σήμερα, ειδικά στη Συρία αλλά και στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια .
.
Τα τελευταία 5 χρόνια, από το 2016 μετριούνται χιλιάδες κατηγορίες για παρενόχληση, καταγραφής, παρακολούθηση και απαγωγή Τούρκων πολιτών στο εξωτερικό. Η INTERPOL, για παράδειγμα, η οποία εδρεύει στη Λυών, σταμάτησε να αποδέχεται τα αιτήματα της Τουρκίας για τα μέλη του δικτύου Γκιουλέν επειδή θεωρεί ότι πρόκειται για διωγμούς για πολιτικούς λόγους. Οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας στην Ευρώπη προσπαθούν, ωστόσο, να εμποδίσουν τις δραστηριότητες της MIT. Ωστόσο, λόγω έλλειψης μέσων (ή ευρωπαϊκής πολιτικής βούλησης), οι Τουρκικές πράκτορες των μυστικών υπηρεσίων αισθάνονται προς το παρόν ελεύθεροι να επιχειρήσουν.
.
5 / Η MIT εξαπλώνεται σε διάφορα θέατρα πολέμου. Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Καύκασος κλπ … Ποιες είναι οι αποστολές των Τούρκων κατασκόπων επί τόπου;
.
Όταν ξεκίνησε ο «εμφύλιος» πόλεμος στη Συρία (τέλη 2011), δημιουργήθηκε μια ειδική ομάδα εργασίας στη MIT για την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ και να αντικαταστήσει το καθεστώς του με μια κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων. Λόγω της αποτυχίας της στρατηγικής της Τουρκίας για την ανατροπή του Άσαντ μεταξύ 2011 και 2015, ελήφθη η απόφαση να αναδιοργανωθεί και να μετατραπεί ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) σε μια μαχητική οργάνωση. Η MIT συμμετείχε πολύ στον τομέα της υλικοτεχνικής υποστήριξης των ένοπλων ομάδων των Τακφιρί (Μέτωπο αλ Νούσρα, κ.λπ.) και των Τουρκμένων. Τα στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών είχαν μέσα επικοινωνίας με τους εμίρηδες του Ντάες. Στο βιβλίο μας υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για τον βρώμικο πόλεμο της MIT στη Συρία.
.
Η MIT, σε συνεργασία με τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων (OKK), ήταν πολύ ενεργό στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), το Κιρκούκ και τη Μοσούλη από του πρώτου πόλεμου του Κόλπου (1991). Η Τουρκία οργανώνει πολιτικά και στρατιωτικά τους Τουρκμένους που ζουν κυρίως στο Κιρκούκ. Αξιωματούχοι της MIT και του OKK πέτυχαν να δημιουργήσουν μια παραστρατιωτική δύναμη που έφτασε τους οκτώ χιλιάδες άνδρες. Η περίπτωση της απελευθέρωσης των ομήρων από το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο μας. Από το 2016, η ΜΙΤ σε συνεργασία με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξουδετερώνουν τα στρατιωτικά στελέχη του ΡΚΚ σε στοχευμένες επιχειρήσεις δολοφονίας με χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2.
.
Η Τουρκία συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη με στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόρους τζιχαντιστές μετά την υπογραφή συμφωνίας (27 Νοεμβρίου 2019) με την κυβέρνηση στην Τρίπολη, στην οποία συμμετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
.
Τον Δεκέμβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ηγετών της MIT και των διοικητών του λεγόμενου «εθνικού συριακού στρατού» από τις περιοχές της Αφρίνης και του Αζάζ στη Συρία, για την επίλυση ζητημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης και μεταφοράς προς τη Λιβύη.
.
Από τις αρχές του 2020, το τουρκικό κράτος έχει στείλει σχεδόν 18.000 μισθοφόρους από τον «Συριακό Εθνικό Στρατό» στη Λιβύη, από τους οποίους περισσότεροι από 1.500 έχουν πεθάνει. Οι μισθοφόροι είχαν υπογράψει συμβόλαιο για $ 2.000 το μήνα. Σύμφωνα με αναφορές που εμφανίστηκαν στα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, η ΜΙΤ καθυστερούσε τη μισθοδοσία και μάλιστα πλήρωνε μόνο το μισό.
.
Η MIT και η Διεύθυνση της των Ειδικών Επιχειρήσεων μετέφεραν από τη Λιβύη την 1η Οκτωβρίου 2020, 300 μισθοφόρους από τον Συριακό Εθνικό Στρατό για να συμμετάσχουν στην επίθεση που έκανε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Καραμπάχ στον Καύκασο. Παρότι οι μάχες έχουν σταματήσει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η τουρκική ΜΙΤ εξακολουθεί να κρατάει τους Σύρους μισθοφόρους επιτόπου και να φέρει τις οικογένειές τους εκεί. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι νεκροί Σύροι θάβονται σε ομαδικούς τάφους και στο σκοτάδι της νύχτας. Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης, δύο Σύροι μισθοφόροι είπαν ότι υπήρξαν πολύ έντονες μάχες και ότι ο αζερικός στρατός προτιμούσε να τους αφήσει να πεθάνουν εκεί παρά να πληρώσουν τους μισθούς τους.
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.
C-Pikramenos
Είχε κάποτε και η Ελλάδα μία ΚΥΠ (νυν ΕΥΠ), που διέθετε ικανά στελέχη. Μέσα στην γενική διάλυση, τι έχει άραγε απομείνει από την υπηρεσία αυτή και ποια η δράση της;